Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4985

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 22 Okt 2016
  • Poruke: 568

Ja mislim da se ne sprema nikakva velika ofanziva,
to su samo zelje. Nije ova UA vojska ona sa pocetka sukoba.
A i dosta vas ovde se slozilo , da su postojece snage + 300.000 dovoljne samo za stabilizaciju fronta.

E sad pitanje, kolko dugo se RU isplati da drzi ove mobilizovane ljude jer za razliku od UA, ovi imaju gde otici.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2092

Ene, opet se piše o velikim gradovima i desantima.
A ja bih rekao da nekakva prekretnica neće biti kod Harkova a ni kod Odese ili Hersona. Pre će biti recimo kod Nižnje Duvanke ili Belokurakina. Mr. Green

offline
  • Pridružio: 25 Jun 2022
  • Poruke: 151

Ofanzive ce biti svakako, mada ja bih razvlacio i menjao pozicije tako da izazovem prepozicioniranje ukrajinske vojske da bi na otvorenom bila laksi plen.
Drugo rusija moze da bira mesto i tacku udara, ne mora to da bude ni Kijev ni Odesa ni Harkov, mozda neki pravac iz Belorusije da ih sece na pola, da im prekine snadbevanje.
Rusija je sposobna da veliki broj oklopa i ljudstva prelocira veoma brzo.
Ja licno ne sumnjam da ce Surovikin doneti najbolju odluku u pravo vreme.

offline
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 637
  • Gde živiš: United Kingdom

Jedva nadjoh ovu Duvanku i Belokurakinu, i na prvi pogled mi deluje kao moguci scenario,
Ako je moguce malo vise detalja?

Kad se rat zavrsi,
Kunktator, Denaya i Babaroga bi mogli da otvore turisticku agenciju specijalizovanu za Ukrajinu i Novorusiju, posto vec znate svaki zaseok tamo.
Ja bih se izgubio u nekoj od Aleksandrivki , zato se drzim velikih gradova Smile .

online
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8433
  • Gde živiš: pecina stroga

Odgovor na pitanje gdje ce biti ofanziva mogli bi znati kad bi znali gdje su ukro glavne snage. Tamo gdje su te snage, tamo nece biti. Udarice gdje je protivnik slabiji.

Osim naravno ako nisu Rusi nagomilali dovoljno snaga da mogu da udare na ukro glavninu i da je poraze. Sto ne mislim da je slucaj.

Mada, ne znamo ni koliko je jaka ta ukro glavnina. Obzirom na one ukro pokusaje kod Hersona, kad su im mobilne snage bile top, nakon visemjesecne pripreme i obuke i opremanja za napad, nismo se nagledali velikih ukro koncentracija. Niti smo se nagledali odlucnih i jakih ukro udara. Sve im se svodilo na skoro mjesec dana konstantnog ubacivanja mesa u masinu za mljevenje. I to malih komadica mesa, jedan po jedan. Ubacivane su snage velicine ojacane cete, maksimum bataljona. Mislim da je jedino na pravcu niz obalu Dnjepra upotrebljena brigada ili jace na tom jednom pravcu. Ostalo sve na parcice, i na raznim, nepovezanim pravcima.

Tako da ne treba ni ukro snage precjenjivati. Ovdje govorim o mobilnim ukro jedinicama koje su dovoljno opremljene i popunjene da mogu da vode manevarski rat i da se suprotstave Rusima na pravcu glavnog (glavnih) prodora. Ako to nemaju, i ako ne mogu da zaustave i iskontrolisu te prodore jakim rezervama, lose im se pise.

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2092

Da, nekakve promene će svakako biti. Trenutni raspored više nije od koristi ni jednoj ni drugoj strani. Ponovo je "mani lili da omanem". E sad, ukrajinske poteze ipak je lakše čitati i predvideti nego ruske. Možda zato što ne planiraju Ukrajinci već NATO. Ja ću malo o njihovim planovima a ne o ruskim.

Pogledajmo malo stanje "linije". Najvrelije je kod Bahmuta. Intenzivno je i na jugozapadu, iza Avdejevke, Pervomajsko, Vodjane, Marinka i tamo do Ugljedara. Ni na severu nije mirno. Ajd Soledar da računamo kao deo bahmutske priče ali preko reke, od Kremene prema Svatovu, vrlo je zanimljivo. Malo se taj pravac zanemaruje zbog Bahmuta. A ukrajinci su baš tamo naslagali dobar deo svojih udarnih jedinica pa još i onu svoju legiju stranaca. Da li ste se zapitali zašto? Šta je Ukrajincima tako važno tamo? Zašto toliko ginu napadajući, kao što su ginuli kod Hersona? Zar im ne bi bilo udobnije iza Žerebeca ili čak Oskola, a da višak snage usmere na odbranu Bahmuta?

Evo, Babaroga je dao jedan deo priče, kao da je znao o čemu ću dalje. Ja ću dodati i neku mapu malo kasnije, da detaljnije obrazložim i to Belokurakino, iako sam ga samo kao primer naveo. Sad moram u offline.

offline
  • Pridružio: 13 Sep 2010
  • Poruke: 2401

yrraf ::Cela problematika ovog sukoba dolazi iz elementarnog nepoznavanja istorije i najopštijih odlika ruskog društva. Istorijske okolnosti oblikovale su rusko društvo na jedinstven način i te se okolnosti tako jasno čitaju i danas.

Super, znači kad zauzmu kompletnu Evroaziju, hoće li onda računati da su bezbedni tako jedinstveno oblikovani ili će Egipat i Sinaj biti pretnja?

Nego, u pauzi teoretisanja o ruskoj duši, beskrajnim prostranstvima i propasti trulog zapada... Ima li kakvih vesti sa fronta? Uzeše li Marinku ili je vest od juče bila patka?

offline
  • Pridružio: 14 Jun 2022
  • Poruke: 1307

Awarhorn
Јучерашња вест је да је заузет центар Маринке.

offline
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 637
  • Gde živiš: United Kingdom

Batinska bitka.
Veliko iznadjenje za mnoge, definitivno za nacisticke snage. Jako veliko iznenadjenje,
na prvi pogled vrlo lose izabran pravac napada,
medjutim kad se izbliza pogleda sve ima smisla.
Sam pravac je nudio najbolju mogucnosti napredovanja, 2 zemljiste je odgovaralo tenkovima ( drugi pravci su bili mocvarni ili peskoviti)
3 faktor iznenadjenja
4. na tom delu ratista je bila linija koja je delila dve nemacke armije i komande, sto je izazivalo probleme i razmirice u vermahtu. to je imalo veliki efekat na ishod citave operacije,

ako se Ruske snage odluce na “veliku ofenzivu” verovatno ce se bazirati na ovim principima

Takodje vratimo se na povlacenje iz Hersona- pre toga su Ruske snage kopale rovove i bunkere a ciji je jedini cilj bio da se zavara neprijatelj, sto je itekako upalilo i zavaralo gotovo sve. Verovatno ce to biti slucaj i sa ovom mogucom velikom ofenzivom (ili mozda ofenziva na vise pravaca).

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1300

Руска АТГМ посада уништава украјински тенк у правцу Соледара
https://t.me/SrbijaRusija/13103

Непријатељску опрему уништиле су тенковске јединице Западне групе у правцу Купјанска.
Међу њима, су и БМП-1 које је у октобру послала Грчка,
https://t.me/SrbijaRusija/13108

„Музичари“ настављају борбу у Опитном, код Клешчејевке, у области Подгорни, на југоистоку Артемовска.

Што се тиче непријатељских резерви, скоро свакодневно стижу нове информације о новим снагама које пристижу у Артемовск - од мобилисаних до граничара.

Сазнали смо данас да би Генералштаб Оружаних снага Украјине у наредних месец дана могао да убаци у борбе против Вагнера нову групу страних плаћеника и бораца украјинских специјалних снага „Јагуар“.
https://t.me/SrbijaRusija/13117

У једној од стамбених зграда у Артемовску, где су се налазиле Оружане снаге Украјине, уништена су 2 италијанска оклопна возила ИВЕЦО
https://t.me/SrbijaRusija/13140

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 708 korisnika na forumu :: 28 registrovanih, 5 sakrivenih i 675 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Apok, babaroga, Ben Roj, Bokiboks, Bubimir, debeli, dushan, hologram, Još malo pa deda, Kibice, kolle.the.kid, Luka Blažević, MiroslavD, Misirac, Mixelotti, naki011, nemkea71, nenad81, novator, pavlo, Pyrqe, raptorsi, repac, vathra, Vlad000, vladulns, zixmix