Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4970

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 08 Mar 2022
  • Poruke: 725
  • Gde živiš: na dnu kace

babaroga ::

Niko ne moze da predvidi nista, tako da vracaj se odmah. Pametno da napises imas svasta siguran sam


Hvala Lorde of Krajinashire, ali iritantno je kada ti elementana logika ne pomaze da predvidis zauzece stovarista u okviru Knauffa, a da ne govorim o delti Dunava, Lavovu itd. Otprilike - ni u ludilu nisam ocekivao ovakav rasplet, neverovatan propust bivseg KGB-a, malo angazovanih snaga za ovakvog protivnika (cestitke svima koji su strucno primetili takav propust ukljucujuci i"Hor Nato decaka")

Tesi me sto je javnost sve nervoznija (ne gledam njihov TV odavno zbog nizerazredne propagande koju nije zasluzio zastrasujuce obrazovan narod) i sto sigurno nece stati do kraja poznavajuci Ruse kada im padne roletna.

Najvise sto me brine je da ovo nije neka autodestruktivna globalna igra (minimalne sanse kako vidim trenutno, ali ne iskljucujem) jer toliki unisteni ljudski zivoti (delimicno i moje emocije) moraju izazvati Karmu da sve iza kulisa odgovarajuci kazni. Valjda.

Vezano za temu: hronoloski imam nekoliko bitnih pitanja za ruske planere operacije (osim Konasenka cije rumenilo je izazvano brijanjem na suvo kad slaze), tandem Putin - Lavrov za sada visoka cetvorka za globalnu podrsku i strpljenje uprkos nekim samarima u medjuvremenu, Zelenski je napredovao kao krvnik Ukrajine i magarac, Zaluzni (ukoliko je on desicion maker) je stvarno ozbiljan covek.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19102

Steeeefan ::....
Сложићемо се да то што је Роман протестант и бави се airsoft-ом дефинитивно мења чињеницу да је ово тачно... А што мислим да могу да потврде и доста стручније колеге:

Jeste sve to sto je napisao o BVP-ovima tacno. Ali nije najbitnije ni pod stavkom razno. Nije ni u prvih 5 razloga zasto Rusima ide kako ide, ma ni u prvih 10.

offline
  • Pridružio: 23 Maj 2014
  • Poruke: 1163

Steeeefan ::
Одговорио сам колеги саркастично, јер то какав је новинар лично дефинитвно не мења чињеницу да Руси и даље дрндају совјетску технику.


A sta fali toj tehnici? Hajde, prosvetli nas.
Mislis da bi zapadne varijante (ili otezane, mod. sovjetske) bolje prolazile u ovakvom konfliktu?

T-72B3 nije moderan tenk? Zao mi je sto ne mogu da postavim link na video jednog mladog ruskog artiljerca (vozio je i tenk), koji je napravio dobru analizu, odgovarajuci detaljno na ukrajinsku analizu T-72B3 (Shawshank ?? bio je video i ovde postavljen) od strane nekog levata, gde je objasnio koliku je kolicinu gluposti ovaj natrtljao tamo. Obrisao mu je YT kanal iako je bio mali i strogo tehnicki. Ali nema veze, verovatno ionako ne bi razumeo.
Daleko od toga da je T-72B3 verzija koja je odabrana savrsena, bila je bolja verzija preporucena od fabrickog institua, ali je prosla ova (pare). Pa je kasnije budzena da pridje onoj preporucenoj.
Mislim, to je pojednostavljeno, ukupno ima tri verzije T-72B3 koje se razlikuju u primeni tenka na bojistu i to nije dobro. Ali da to nije moderan tenk je smesno.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8378
  • Gde živiš: pecina stroga

I ja nisam bio siguran da ce biti ofanzive do jucer. No kad sam vidio Putina da kaze ajde sad komandanti na terenu da cujemo vase prijedloge, znao sam da je to to. Zasto.

Zbog procesa planiranja u Ruskoj vojsci.

U razvucenom ratu, kakav je ovaj, Ruski proces planiranja je slijedeci (ovo je naravno sovjetski model jer nemam podataka za Rusiju, ali ne vjerujem da su tu sta mjenjali).

Ratuje se ofanzivama. I jedna i druga strana pokusavaju ofanzivnim dejstvima da promjene operativnu i strategijsku situaciju na vojistu i da rijese rat.

Rusi planiraju ofanzive tako sto:

1. Odluci se da ce da se pravi ofanzivna operacija.
2. Napravi se grupa u vrhovnoj komandi (sovjeti su je zvali komisija) koja dobije zadatak da analizira stanje na frontu i da pripremi prijedloge za ofanzivna dejstva na strategijskom nivou. Ovo zato sto je nemoguce napadati na svakom sektoru, i treba odabrati pravce i ciljeve operacije koji daju najvece sanse za strategijski uspjeh.
3. Ova komisija daje prijedlog vrhovnoj komandi. Koji komanda razmatra, moze da ga modifikuje, i onda ga usvaja.
4. Mislim da je to odradjeno ljetos, nakon Lisicanska, kad je Putin rekao sad malo da se odmorite. I da je rezultat proocjene te komisije bila odluka da se ide na dodatnu mobilizaciju i da se prevede namjenska privreda na ratni rezim.
5. Ova komisija dala je prijedlog kako da se zavrsi rat. Kakva je napadna operacija potrebna za pobjedu.
6. Ako je nemoguce zavrsiti rat jednom operacijom (sto mislim da je ovdje slucaj zbog angazovanih snaga) onda je prijedlog ogranicenog karaktera, ali i dalje tezi da protivnika prisili na ono sto je cilj rata, ili da ga dovede u situaciju da ne moze dalje svojim akcijama da radikalno utice na ishod rata.
7. Kad je ovaj prijedlog usvojila vrhovna komanda, odmah se izdaju odgovarajuca naredjenja koja prevode front u stanje pripreme za ofanzivu. U ovom ratu to bi bilo mobilizacija, napustanje Hersona, prelazak u defanzivu na cijelom frontu, itd. Ne ovim redoslijedom, sve zavisi od situacije, ali front se sredjuje sa ciljem da se ide u napad.
8. U medjuvremenu operativni oficiri vrhovne komande rade koncept operacije, vrlo grubi plan koji definise osnovne vojne ciljeve operacije.
9. Vrhovna komanda razmatra i usvaja ovaj plan (koncept) i salje ga nizim komandama (kod sovjeta frontovima, ovdje vjerovatno komandama pravaca). U stvari koncept plan se dalje razradjuje planskim direktivama koje definisu okvire u kojima frontovi (pravci) dalje planiraju svoje operacije.
10. Na osnovu primljenih direktiva, komandanti pravaca izradjuju i dostavljaju svoje planove vrhovnoj komandi.
11. Vrhovna komanda na osnovu planova dobijenih od komandi pravaca priprema i izdaje plan operacije (nacrt).
12. Saziva se konferencija da se razmotri predlozeni plan operacije u detalje. To miislim da je ova konferencija odrzana jucer. Ucestvuju vrhovna komanda i komandanti pravaca. Komandanti pravaca u stvari ovdje brane svoje planove. Analiziraju se i dogovaraju promjene u predlozenim planovima.
13. Vrhovna komanda ponovo razmatra sada izmjenjeni plan i donosi odluku o konacnom planu operacije koji ukljucuje sve izmjene.
14. Vrhovna komanda izdaje konacni plan operacije i krece realizacija. Koja ukljucije dovodjenje jedinica u konacnu poziciju, preraspodjelu nekih jedinica koje se izuzimaju od dosadasnje komande i dodjeljuju komandi na pravcu gdje ce biti angazovane, pokrece se logistika i transport trupa da sve to podrzi, itd.
15. Planovi se jos jednom provjeravaju, u simulaciji, vrhovna komanda i komandanti sektora, i konacno finaliziraju, tacnije ispoliraju.
16. Odredjuje se tacno vrijeme pocetka operacije, i sekvence po kojima ce nize jedinice da se ukljucuju u dejstva. Izlazi se na polazne polozaje, zavrsava se koncentracija na glavnim pravcima proboja.
17. Izvjestava se o gotovosti
18. Krece operacija

online
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 586
  • Gde živiš: United Kingdom

+ Brada i Gibanica
Vrlo dobro napisana poruka,
sto se "predvidjanja" tice, svi smo se dobrano ispromasivali, mada smo jos uvek bolji od profesionalnih vojnih analiticara koji su se izlupetali za medalju, vise sam naucio od nekih clanova ovde nego od "skolovane elite".

babroga, vrlo dobro izlaganje, ima smisla, morati cu to malo vise prouciti, ja imam tendenciju da stvari vise gledam s politicke/geopliticke i ekonomske strane a ponekad znam da zanemarim neke segmente sto se tice oruzanih snaga, naime ja smatram da je vojska samo batina u rukama drzave/politicara sto me ponekad odvede u pogresnom smeru.

offline
  • Pridružio: 08 Mar 2022
  • Poruke: 725
  • Gde živiš: na dnu kace

@Babaroga

Daj Boze da je tako iako ne vidim predaju Izjuma (strasno koliko su zrtve bile buduci da je strateski gradic na visoravni) i osvojenih teritorija Harkovske i Luganske oblasti kao legendarni manevar.

Blagorodni Georgius mi je obrisao brdo poruka pocetkom Septembra gde sam tvrdio da ce pre Moskva (grad, ne ono) da padne pre nego sto vrate Herson popularnim Ukropitekima.

Prvo sam ocekivao Blickrig, pa rasulo kad krene zima, na kraju ispada da jedan baja sa napucenim usnicama ima pravo da je sledeca zima kljucna.

Pitanje svih pitanja u doba sakrivenih cinjenicnih stanja je: koliko su Ukrozhopie platili cenu za ova osvajanja od severa do Hersona.

Bio bih srecan da dozivim mape Kunktatora i Denaye sa naslovom:" kuda dalje posle Slavjanska i Krematorska". Sve ce biti lakse posle toga.
:

online
  • alchemy
  • Pridružio: 06 Jul 2009
  • Poruke: 4881
  • Gde živiš: Novi Sad

Interesantna analiza pogotovo vezana za kapacitet proizvodnje raketa za sistem Patriot.
Kaže da im je trebalo 6 godina da povećaju proizvodnju sa 250 na 500 komada.

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2599
  • Gde živiš: Beograd

Ако није касно да и ја уђем у опкладу - ако буде офанзиве, биће је крајем јануара или почетком фебруара. Као што сам јутрос у једном коментару рекао, Руси би могли офанзиву да приведу крају таман кад крене да се ствара пролећна распутица, и тиме доста опуштеније уђу у оперативну паузу, без страха од неке велике украјинске контре.

Него, на ком правцу мислите да ће бити такве офанзиве, и какве ће сразмере бити? Ја поменух јужни правац. Можда сам са сразмером био мало преоптимистичан, али опет, ако Руси не могу да изведу нешто барем на том нивоу онда озбиљно нек се запитају како планирају да добију овај рат.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8378
  • Gde živiš: pecina stroga

@brada,

ne ljuti se covjece

Mada, da nema te tvoje emocije, ne bi ni pisao kako pises

U ratu nema emocija. Tacnije, kod vojnika nema emocije. Ne smije da ima. Jbga, tako je. Opet ponavljam, Stepa napustio Beograd, predao ga svabama, da bi skratio front. Vjerovatno tad jos nije ni znao da ce Misic da napravi ono cudo na Kolubari, i da ce se srpska vojska vratiti u Beograd mjesec dana kasnije.

Teritorije su nebitne. Mislim, bitne su nama malima, koji nemamo stratesku dubinu teritorije, al Rusiji nisu bitne. Mada, napisati to na forumu je takav jeres da odma ide mazanje smolim i posipanje perjem. Da ne objasnjavam dalje.

Zasto je bilo kako je bilo, znaju VVP,. i Sojgu, i Gerasimov i ekipa.

Osnovno, a sto se stalo previdja, je da je sve sto se desilo u ovom ratu do sada proizvod Ruske odluke, Ruskog izbora.

Ni jednom jos nisu natjerani na nesto. Cak ni na Harkovu. Da su htjeli da se brane, siguran sam da bi se odbranili. Ali jok, Kad je pala Balakleja. Rusi su jednostavno odsetali sa dvjesta kilometara linije. Izvukli se preko granice, bez da su pritisnuti, bez da ih cak i napadaju.

Zasto? Jebem li ga zasto. Naravno, ocigledno je da nisu imali ljudi, da nisu imali rezerve da zaustave proboj, ali zasto nisu vratili kontru deset dana kasnije, zasto nisu uletjeli sa pet brigada i pocistili one pikapove, nemam pojma. U stvari imam pojma. Nisu htjeli, Nije ih interesovalo. Imaju drugi plan.

Koji plan. Ja ne znam. Al da im je pala roletna, jeste. Znaci tek ce se cerati.

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19102

kairos ::...
T-72B3 nije moderan tenk?

Nije, ni pod stavkom razno. Nista sto Rusi koriste nije osim T-90M. Ostalo je delimicno losije, delimicno bolje, ali nije moderno.
Razlog ces naci kada pogledas sta T-90M ima a ostali (sa izuzetkom onih par "biatlonskih" T-72B3) nemaju.
Ali opet, to im nije ni u prvih 10 problema.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1362 korisnika na forumu :: 31 registrovanih, 8 sakrivenih i 1323 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Asparagus, Bobrock1, Brana01, cvrle312, darkangel, dika69, DonRumataEstorski, Dorcolac, DPera, galijot, gasha, Georgius, hologram, jackreacher011011, Karla, kjkszpj, Krvava Devetka, kuntalo, Lukaaa, mercedesamg, milimoj, opt1, Parker, pein, raptorsi, Skywhaler, SlaKoj, TheBeastOfMG, Toper, YugoSlav