Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4972

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 08 Dec 2011
  • Poruke: 1960
  • Gde živiš: Novi Travnik - ex Pucarevo

Da nadopunim gornji post.

Iskreno, gledajući trenutnu situaciju nakon prelaska Dnjepra i osiguranja boka sa te strane mislim da su Rusi najranjiviji na zaporoškom pravcu. Čak sam predviđao (a i dalje tvrdim) da ako ukrajinci opet nekad udare, to će biti ka Melitopolju.

Upravo sam se nadao da bi baš u tom smjeru bio ruski napad, međutim nisam optimist koliko su Rusi sposobni za veću ofanzivu u ovom trenutku. Ušlo se u neki čudan pozicijski rat bez obzira na solidnu mobilnost jedinica na terenu. Obje strane su se prilagodile situaciji, načinu primjene pojedinih oružanih sustava i svaka iz svega nastoji izvući maksimum.

Ovo je čudan rat u kom se ofanzive najavljuju (ma kako to zvučalo apsurdno). Potpune kontrole medija, društvenih mreža i sl više nema. Podaci o grupiranju jedinica, koncentracije tehnike itd se teško sakrivaju. O satelitima da ne govorim. Da postoji neko grupiranje ruskih snaga na frontu, gotovo sam siguran da bi saznali čak i mi ovdje za to.

Zato mislim da ćemo počekati do neke ozbiljne ofanzive.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 667
  • Gde živiš: United Kingdom

babaroga ::

Rusi planiraju ofanzive tako sto:

1. Odluci se da ce da se pravi ofanzivna operacija.


Nisam bio siguran da su Rusi bili odlucili da prave ofanzivu. Ali sad mi se nakon ovog sastanka od jucer cini da su odlucili. Mada nisam sto posto siguran, jer jbga, Rusi su to.

A sto se tice Kijeva, plasim se da ce da propuste i ovu babu sa kolacima. Njima dokazano nema pomoci bez da ih nalupaju za sve pare.


Ukrajinci su se usrali do usiju nakon Harkovske ofanzive, mislim da su tada barem teoretski imali sanse da izvojevuju pobedu ili barem da sednu za pregovaracki stol s boljom pozicijom, no oni odlucili da odu na pauzu i dadose Ruskim snagama dragoceno vreme.

takodje bili su zapeli za Herson, bolje da su pokusali da krenu na Melitopolj, sad im je kasno.
Najveci apsurd je to sto su na neki nacin pomogli Rusima jer povlacenje iz Hersona je ispalo vrlo blagodatno po Ruske snage.

offline
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8471
  • Gde živiš: pecina stroga

kairos ::
Podrzao sam tvoj post ali ovde gresis, babaroga, nisu imali dovoljno rezervi tamo. Poslali su sve sto su imali u blizini, ali to je bilo dovoljno samo da spreci katastrofu. Hajde razmisli malo, odbaceni su i sa Oskola. Mnogo tehnike su ostavili tamo, a bilo je i dosta zarobljenih. Ali stvarno je istina, tri puta su se vracali u Balakleju, da pokupe jos nekog ako je ostao.


Pa jbga, da su htjeli mogli su da prebace onih 50 iljada sto su se slikavali sa Kinezima na dalekom istoku dok je padala Balakleja. I da oduvaju ukre nazad.

Trebalo bi im deset dana prugom do Kurska.

Al nisu htjeli.

online
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2622
  • Gde živiš: Beograd

Запорожје је најрањивији део фронта за обе стране. Питање је само ко ће пре покренути офанзиву. Ако то успеју Украјинци, и пресеку копнену везу са Кримом, Руси могу слободно да се пакују и иду кући.

Ни ја нисам оптимиста по питању капацитета Руса за неку озбиљну офанзиву, али 'ајде да не будем увек песимиста па да и ја поверујем да она ускоро долази. Али, без обзира на то да ли ће је бити или где, оно што знам је да она МОРА да наступи у неком моменту, рат мора опет да постане мобилан, у супротном Руси овде траће време и животе и себи и Украјинцима и свима другима који су уплетени у ову катастрофу од рата.

Друго је питање ''а шта после такве офанзиве, чак и ако она буде успешна'', јер се ни у том случају не би назирао повољан крај целе ове приче за Русе, чак ни што се рата тиче. Али оставимо то питање за тад, надам се што скорије.

offline
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 667
  • Gde živiš: United Kingdom

flash12 ::Запорожје је најрањивији део фронта за обе стране. Питање је само ко ће пре покренути офанзиву. Ако то успеју Украјинци, и пресеку копнену везу са Кримом, Руси могу слободно да се пакују и иду кући.

Ни ја нисам оптимиста по питању капацитета Руса за неку озбиљну офанзиву, али 'ајде да не будем увек песимиста па да и ја поверујем да она ускоро долази. Али, без обзира на то да ли ће је бити или где, оно што знам је да она МОРА да наступи у неком моменту, рат мора опет да постане мобилан, у супротном Руси овде траће време и животе и себи и Украјинцима и свима другима који су уплетени у ову катастрофу од рата.

Друго је питање ''а шта после такве офанзиве, чак и ако она буде успешна'', јер се ни у том случају не би назирао повољан крај целе ове приче за Русе. Али оставимо то питање за тад, надам се што скорије.


Sanse da Ukrajinci zauzmu Melitopolj su vrlo male, nemaju dovoljno borbenih efektiva za neku veliku ofenzivu, a i sam teren je takav da veliku prednost daje vojsci koja ima bolju artiljeriju i vazdusnu premoc.

offline
  • Pridružio: 14 Jun 2022
  • Poruke: 1307

Ја мислим да ће офанзива бити у Донбасу. Ослобађање Донбаса и након тога дефанзива.

offline
  • Pridružio: 13 Apr 2022
  • Poruke: 1078

Mislim da nece biti ozbiljne ofanzive sve dok elektro mreza ne bude u potpunosti unistena. Mozda i GSM/Internet/TV .
Mozda i voda.
Kad se to zavrsi, cekace se pritisak gradjana na vlast i eventualna kapitulacija. Ako do toga ne dodje, udari po infrastrukturi ce biti nastavljeni tamo gdje se eventualno izvrse popravke.

Za ofanzivu, onu koja bi u potpunosti slomila ukrajinsku vojsku, Rusima treba najmanje 500.000 vojnika na terenu, ne racunajuci logistiku u dubljoj pozadini.

online
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2622
  • Gde živiš: Beograd

Не бих омаложавао идеју некакве нове успешне украјинске офанзиве, ту или било где другде. У јуну смо се смејали на најаве Кијева како ће почети са офанзивама да се врате територије, па ето шта би јесенас. Руси су са људством у бољој позицији сад него пре два месеца, али опет, овај рат је донео толико непријатних изнанеђења да пад Мелитопоља не би био ништа мање реалан од пада Купјанска, Изјума...

babaroga ::

Pa jbga, da su htjeli mogli su da prebace onih 50 iljada sto su se slikavali sa Kinezima na dalekom istoku dok je padala Balakleja. I da oduvaju ukre nazad.

Trebalo bi im deset dana prugom do Kurska.

Al nisu htjeli.


Бабарога, ти упорно мешаш некомпетентност и стратешке грешке са некаквим планом и намером. Свако руско повлачење од пролетос, кад су напустили цео северни фронт, па до повлачења из Херсона, је било приморано, овим или оним фактором (углавном мањком људства). А најбољи руски потез од почетка рата, мобилизација, повучен је са барем 6 месеци закашњења, а то кашњење је плаћено узалудно датим животима хиљада руских војника, и бадава испуцаним милионима граната, током последњих 6 месеци стагнације и назадовања.

Друго, пре мобилизације читава професионална копнена војска била је упрегнута за рат у Украјини, што на самом фронту, што као део ротација, тако да тешко да су и имали кога да пошаљу у помоћ кад је падала Балаклеја. Е сад, зашто нису слали и срочнике, поготово након анексије територија (што је отклонило правну сметњу), и што их још увек не шаљу, не знам, али могу да претпоставим.

online
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19186

kairos ::....
Njegov zakljucak je da poslednja verzija T-72B3, ni u cemu presudno ne zaostaje za bilo kojim zapadnim tenkom, ako se pravilno upotrebljava.

Mislim da znam na sta mislis. Misli na "biatlonsku" verziju.
Ta verzija, kao i T-90M ima komandirovu termoviziju. Sto drasticno povecava sanse da se uoci protivnik, ne samo nocu, nego i danju u gustisu itd. Pogledaj u "Tendencija razvoja tenkova" u "Oklopna tehnika", stavio sam video koji fenomenalno objasnjava zasto je to toliko bitno.
Problem je sto ih je uradjena jedna ceta i nista vise. Ovi najnoviji (sa dodatnim ERO-om) nemaju, tj. vratili su se na predjasnju sakatu verziju.
Originalni plan modernizacije T-72, T-72B2 je takodje trebao da ima, kao i Relikt ERO. Ali $$$.

Citat:
A sta je po tvome, recimo prva tri problema koje imaju?


Bez preciznog lociranja sta je broj jedan, a sta broj n+1:

Ko je gledao Tenkovski blamaton zna barem jedan. Obuka. Ako iz stacionarnog tenka, vise puta, uzastopce masis na 1500m stacionarnu metu, a to su "najbolje tenkovske posade" vojske RF... uh.

Ko je pazio na to sta je iseceno iz kompleta Ratnik (jer $$$) zna za drugi. Uzasan nedostatak komandno-komunikacione opreme i barem delimicna zastarelost vecine one koju imaju. Pa onda krpi sa Baofeng-om.

Ko je proucavao strukturu ruskih jedinica (pre svega brigada) zna za jos jedan. Nedovoljno izvidjaca (jedan jedini vod na celu brigadu, sa zastarelim vozilima) i jedinica veze (uslovljeno nedostatkom moderne opreme).

Ko je gledao kako u 21. veku rucno vezuju vrecice za MB mine, kako na "oruk" istovaruju granatu po granatu sa kamiona u skladistu, da na ceo bataljon imaju jedan TZI itd zna za jos jedan - logistika. Tj. nedostatak "mehanizacije" logistike, koja je nasledjena Sovjetska i pouzdala se u gomilu ljudi da nadoknadi taj nedostatak mehanizacije. A vojska RF, za razliku od SA nema tu gomilu ljudi.

O avijaciji bolje i da ne pisem, slabije pratim, ali neke stvari koje je Fighterbomber napisao su me blago receno sokirale.

Tek daleko ispod dodju tenkovi, BVPovi, AK-12 i ostalo gvozdje.

Zasto je to sve tako je podebela rasprava, i ne moze se svesti na jedan uzrok. Ni korupciju, ni "stamebolimoj" mentalitet, ni... ne znam. Nekada imam utisak da nisu ni sanjali pre dve godine da ce da ulaze u Ukrajinu vise nego u obimu od 2014/15. Ali to je takva rupa da ne mogu ni da nacnem sta je sve tu moralo da podje naopako da bi tako razmisljali, tako da ne mogu "ozbiljno" da razmisljam o tome da su zaista bili takve veverice.

offline
  • Nixon 
  • Ugledni građanin
  • Pridružio: 03 Apr 2022
  • Poruke: 393

Skakac7 ::Ја мислим да ће офанзива бити у Донбасу. Ослобађање Донбаса и након тога дефанзива.
Zar to nije bio primarni cilj SVO,oslobadjanje kompletne DNR i LNR regije?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1202 korisnika na forumu :: 31 registrovanih, 10 sakrivenih i 1161 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Battlehammer, bojank, Dannyboy, Dimitrise93, dushan, FileFinder, flash12, HrcAk47, ILGromovnik, jackreacher011011, kjkszpj, laganini123, laurusri, Marko Marković, MB120mm, mercedesamg, Metanoja, mikrimaus, Milos ZA, milutin134, mocnijogurt, mustangkg, Petarvu, procesor, Romibrat, Srle993, stegonosa, Vatreni Zmaj, vukdra, wizzardone, Zoca