Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4973

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2614
  • Gde živiš: Beograd

Nixon ::
Zar to nije bio primarni cilj SVO,oslobadjanje kompletne DNR i LNR regije?


Да је то био примаран циљ инвазије, 24. фебруар би изгледао драстично другачије, и Донбас би вероватно био ослобођен до пролећа, најкасније лета. И не би Руси оставили хиљаде тела под Кијевом, Сумијем, Харковим, Херсоном...И не би 10 месеци после почетка рата Доњецк и даље био у домету украјинских хаубица.

Ослобађање Донбаса јесте минимум минимума потребан Путину да каже да је рат на крају био успешан (додуше мислим да је тај минимум мало повећан након објављивања анексија Запорожја и Херсона, без њих у свом саставу Русија сад не може завршити рат), али тешко да је био примаран циљ целе ове тарапане. Но о томе смо разглабали већ милион пута.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 02 Jun 2013
  • Poruke: 3803

Flash,

Nisam siguran da napad na Kijev nije trebao biti primaran cilj.. Padom Kijeva, ili smenom vlasti koja se možda očekivala, Donbas bi bio rešen bez mnogo problema. Ne treba da zaboravimo da je Donbas verovatno najbranjenije mesto u UKR, da su u Donbasu najelitnije UKR formacije bile i da su se ukopavali i spremali za rat od 2015. Žrtve napada na Donbas ruske bi bile veoma velike. A sa druge strane, UKR bi nesmetano dovlačili snage u Donbas kao što to rade i danas, ali u tom trenutku je došlo do velikih pomeranja snaga i generalno panike među Ukr, pošto je napad bio simultan sa juga, severa, istoka.

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2614
  • Gde živiš: Beograd

Napisano: 18 Dec 2022 0:20

dragon986 ::Flash,

Nisam siguran da napad na Kijev nije trebao biti primaran cilj.. Padom Kijeva, ili smenom vlasti koja se možda očekivala, Donbas bi bio rešen bez mnogo problema. Ne treba da zaboravimo da je Donbas verovatno najbranjenije mesto u UKR, da su u Donbasu najelitnije UKR formacije bile i da su se ukopavali i spremali za rat od 2015. Žrtve napada na Donbas ruske bi bile veoma velike. A sa druge strane, UKR bi nesmetano dovlačili snage u Donbas kao što to rade i danas, ali u tom trenutku je došlo do velikih pomeranja snaga i generalno panike među Ukr, pošto je napad bio simultan sa juga, severa, istoka.


Наравно, не мислим да би Руси ишли фронтално на Донбас. Али мислим да би цела идеја северног фронта била одбачена, и да би све расположиве руске снаге кренуле са Крима и са границе Луганске и Харковске области. Сетимо се, највећи проблем Руса у овом рату од почетка био је недостатак људства. А добар део људства, много више од обичне маскировке, био је фокусиран на северу. Замислимо напредак у Запорожју и Харкову, кључним за Донбас, да су Руси имали дупло јаче снаге.

Руске жртве такве инвазије, фокусиране на исток, би биле велике, и то би се знало и пре инвазије - много веће него што би они то хтели пре почетка рата, али би и такве биле мање него ове које имају сад после 10 месеци крварења. Руси су управо и извели 24. фебруар онако како јесу јер су тражили начин да рат среде брзо, безболно, избегавајући дуге борбе и велике губитке. Да су постигли оно што су хтели како су хтели, борбе за Донбас се не би ни водиле. Али услед такве победе, награда сигурно не би била само Донбас, већ ствари много више од обичне територије. Руси су почели да се фокусирају на територију тек у априлу, и то је већ био главни знак напуштања неких виших циљева у Украјини.

Dopuna: 18 Dec 2022 0:28

Citat:Padom Kijeva, ili smenom vlasti koja se možda očekivala, Donbas bi bio rešen bez mnogo problema

Што управо и мислим да је био примарни циљ тзв. ''СВО'', почев и од њеног назива. Можда не нужно смена власти, али дефинитивно слом државе ао целине. И одувек сам мислио да је то екстремно очигледно, али једино на овом форуму сам се сусретао са другачијим ставом.

Да су Руси постигли оно што су хтели, не би ово био рат за територију. Украјина би се сломила, неко би потписао нешто, Украјина би постала неутрална, делимично демилитаризована, можда би чак и признала Крим. Све то уз неколико стотина мртвих Руса, минималном штетом на инфраструктури и готово нетакнутим руским војним угледом. Тако мислим да би ова прича изгледала да је Русима пошло за руком, гледајући како је 24. фебруар изведен.

offline
  • Neimar i savremeni farmer.
  • Pridružio: 24 Nov 2010
  • Poruke: 11683
  • Gde živiš: U sremu voljenome...

А Ви сте сви убеђени да би у Кијеву затекли Зеленског и братију!?

Мислим стварно...они ко зна где су одлепршали тог 24. и џаба би Русима било и да кијев заузму, ако не би ухватили Зеленског а не би га ни под разно...

offline
  • ikan 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 03 Feb 2013
  • Poruke: 2761

bojank ::
Zasto je to sve tako je podebela rasprava, i ne moze se svesti na jedan uzrok. Ni korupciju, ni "stamebolimoj" mentalitet, ni... ne znam. Nekada imam utisak da nisu ni sanjali pre dve godine da ce da ulaze u Ukrajinu vise nego u obimu od 2014/15. Ali to je takva rupa da ne mogu ni da nacnem sta je sve tu moralo da podje naopako da bi tako razmisljali, tako da ne mogu "ozbiljno" da razmisljam o tome da su zaista bili takve veverice.

Mislim da zastarela tehnika nije odlučujući faktor u ovako jadnom učinku ruske vojske.
Uzrok može biti u tri stavke: obuka, komandovanje i moral.
Obuka, opet posle skoro godinu dana ratovanja, ne može i ne seme, ili bolje reći nebi trebalo da predstavlja problem.
Komandovanje, hmmm, pa valjda su i oni ispekli zanat posle toliko vremena.
Moral. E tu mi mogo škripi, a usko je povezano sa obukom, ili bolje reći motivisanosti vojnika da koristi to što ima na najbolji mogući način i željom za borbom. Zasipaju artiljerijom ukrajnske položaje sa milionima granata, što je usko povezano ne sa smanjenjem svojih gubitaka nego sa odsudstvom volje za borbom, pa se neprijatelj nabija vatrom u zemlju da bi se sprečili njegovi napadi. Kao da čekaju da se neko čudo desi, da će moćna Rusija izvući nekog džokera iz rukava i rešiti rat. A nema ko da ga reši do njih samih.

Ili je sve to neki deo plana koji mi ne razumemo, strateška igra iscrpljivanja u kojoj i će i sami biti iscrpljeni...

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2614
  • Gde živiš: Beograd

Падом Кијева у фебруару-марту наступио би и слом целе Украјине. Галиција би вероватно постала фактички независна (иако не и формално, већ својеврсни украјински Тајван), али би остатак Украјине постао предмет мирне демилитаризације, денацификације и осталих циљева Русије. Такође, такав убедљив слом довео би и до драстично другачије реакције Запада, доста помирљивије, доста апатичније. Запад се са сваким руским неуспехом све више консолидовао и све више постајао решен да се жестоко посвети овом рату. О реакцији украјинског становништва да не причам. Људи просто другачије мисле и реагују суочени са неизбежном ситуацијом, вишом силом. Тако да могуће да бисмо тад, у последици пораза украјинске државе, видели и ницање про-руских покрета широм југа и истока, и федерализацију Украјине, уз руско војно присуство у неким деловима, типа Донбасу и коридору између Крима и Донбаса.

Ни такав епилог не би био савршен за Русе, али не верујем да би бољег могло да буде, а одавно више не може. Теоретски може, наравно, али после толико дугог рата, огромних разарања, огромних жртава, итд.

offline
  • Pridružio: 08 Avg 2019
  • Poruke: 5463

Evo Forbs kaže da se Azov deradikalizovao. Autor teksta je neki David Sjekira.

Citat:Ukraine Deradicalized Its Extremist Troops. Now They Might Be Preparing A Counteroffensive.
https://www.forbes.com/sites/davidaxe/2022/12/16/u.....29763a692d

offline
  • Pridružio: 02 Jun 2021
  • Poruke: 1241

kairos ::
A sta fali toj tehnici? Hajde, prosvetli nas.

Фали свашта, писано је већ Х пута. Не само на овој теми.

За скоро све, не знам који је то неки изузетак за који сам приметио да се слабо жале... Газ Тигар можда.

Али ајде, ја бих рекао да је ипак већи проблем то што једна Мађарска своју војску наоружава БВП-ом са активним системима заштите, а код Руса МТ-ЛБ и БМП-1/2 пут деру.

Рекох већи проблем јер и западна техника има ману, али се са годинама мане смањују. А године су код Руса и проблем, у свему. Од опреме и технике, обуке, па до става практично.

А о осталим проблемима... 4973 страница је ту.

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2614
  • Gde živiš: Beograd

sremac983 ::А Ви сте сви убеђени да би у Кијеву затекли Зеленског и братију!?


Зеленски је 25. фебруара кукао и захтевао преговоре и неутралност Украјине, из Лавова беше. Замисли на шта би све пристао да Руси нису били заустављени и да му је држава до почетка марта била сломљена, а услед тога оваква сложна реакција Запада изостала. Морао би после тога да бежи из Лавова у Кијев додуше... Laughing

offline
  • Pridružio: 02 Feb 2015
  • Poruke: 2317

Ruski "ucinak" je direktna posljedica loseg komadnog kadra i nista vise. Los kadar plus glupav sistem komandovanja je doveo do toga da mi na forumu se deremo od 2014 sta treba da se radi a pogotovo posle 24.2. I poslusaju nas...nakon 6 mjeseci. Nije realno koliko su losi u vodjenju rata. Cak i neki mangupi poput Sladkova su "sladili" 5 mjeseci a sad kritikuju (vjerovatno poceo da cita forum). Strelkov je izgleda najozbiljniji komandir al8 zato sto je zanat pekao uz JNA oficire:)

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 826 korisnika na forumu :: 5 registrovanih, 1 sakriven i 820 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Darko001, naki011, Srle993, voja64, zziko