Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4938

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

online
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1465

dragon986 ::Flokac

Opet ta priča. A jel taj HIMARS toliko napredan i toliko kompleksan da njime ne može da ovlada prosečni artiljerac koji ima neku osnovu? A pritom sistem sa GPS nije nepoznanica u UKR vojsci pošto imaju i svoje analoge HIMARS-u.
Čemu to neprihvatanje realnosti da tamo neki UKR mogu da vode rat sa Rusijom i da efikasno koriste sredstva koja imaju.
Čemu mistifikovanje nečega bez ikakve potrebe. Šta sada dodje do rata, u Srbiji jel idemo po proceduri obuka za eto dopremljen S400, ili ideš na ubrzane obuke pa učiš i dopinjuješ se u toku sukoba na greškama na iskustvi i od iskusnijih kolega.


A čemu to neprihvatanje realnosti da u Ukraini deluju NATO posade.

Sve te izjave pojedinih zvaničnika o broju isporučene neke opreme ne moraju biti tačna. Ako su izjavili da je isporučeno toliko i toliko neke opreme,tehnike i čega sve ne, ko može garantovati da je baš toliko. Tako da cifre isporučene tehnike i opreme treba uzeti sa rezervom. Verovatno je u većini taj broj i veći.

Koliko na snimcima u poslednjih par meseci vidjamo art. sisteme Sovjetske proizvodnje sa Ukro strane. U mnogo manjem broju nego zapadne sisteme. Po tome ispada sa se desetine Ceasera. PZH2000, M-109 i stotinjak M777 suprostavljaju Ruskoj armadi na frontu dužine cca 1000km. Mislim da je broj te tehnike veći nego što se barata sa ciframa po bespuću interneta.

Ako su sve posade na njima Ukrainske, onda je obuka počela i znatno pre 24.02.2022. Ako nije, ko je onda opsluživao art.sisteme Sovjetke proizvodnje dok su ovi bili na preobuci za zapadne sisteme. Snimci i vesti o preobukama Ukrainskih vojnika služe propagandi. Ne kažem da nema Ukrainskih posada u/na njima ali teško da ih ima u tolikom broju da opslužuju sve. Ti sistemi kao i HIMARS su se pojavili na tlu Ukraine relativno brzo, svega 3-4 meseca posle početka sukoba.

Ono oklopa zapadnog porekla što vidimo na bojištu ne zahteva neku veliku preobuku. Zašto ne viđamo teži zapadni oklop, već idu po Istočnoj Evropi i kamče svaki tenk da im se da na upotrebu Sovjetske proizvodnje. Pa u njima se češće gine nego kod artiljeraca.

Da nema zapadne logistike, OSU bi davno ostala bez oklopa, artiljerije i municije da pruža ovakav otpor.

Sve u svemu. Rusi iscrpljuju ekonomski i vojno zapad, ali isto tako i zapad iscrpulje Rusiju. A sve to preko ledja Ukrainaca. Ukri postaju sve tanji i tanji na nekim pozicijama i NATO ako hoće da iscrpljuje Rusiju mora pokriti te tanke pozicije.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 28 Feb 2022
  • Poruke: 323

dragon986

Дајте да се манемо сврставања, "таборског размишљања". У време док нема нових вести, делује да сајт опстаје на тој вештачкој противречности. Од мојих скоро тристо порука ни једна није била пропагандна. Увек сам писао да се Украјинци храбро боре и да је овај рат тешка крварина, несрећа за Русију, која је, без дилеме, морала да интервенише. Нисам се везао за изјаве руског МО поучен искуством. У неким приликама, за нас је речено да смо уништили непријатеља, а да га нисмо ни видели. И да смо ушли у неко место, а били смо 2-3 км далеко од њега. Јасно ми је да се то и у овом рату ради из пропагандних разлога, али се ја не бавим тим. Похваљивао сам поруке колега као што је Denaya и други који су покушавали да реално осликају стање на фронту. Навлачењем на једну или другу страну, овај рат се сигурно неће окончати.

offline
  • Pridružio: 30 Mar 2022
  • Poruke: 409

ZoranB. ::
U Kijevu oboreno svih 13 gerana,ostaci jednog pali na zgradu poreske uprave,nema povređenih,nije prijavljena šteta na elektro mreži.
Da li je ovo uspešno iscrpljivanje Ukrajinske pvo ili totalni promašaj Rusa?
I šta je sa masovnim raketnim udarima?



Mislim da je preskočen jedan korak.
Teško je odgovoriti na pitanja, ako je njihov temelj ukrajinska izjavi da je srušeno svih 13 komada. Kako znamo da je to istina, da bi mogli dalje analizirati da li je to totalni promašaj Rusa ili ne?
Što ako ih je prošlo 7 od 13 ili 10 ili 2? Prvo bi morali imati egzaktni broj da možemo analizirati.

U svakom slučaju Ukrajinci se popravljaju, prije je bilo 15 srušenih od 10 lansiranih, sad je ipak 13 od 13.
PR služba napreduje.

offline
  • Pridružio: 02 Jun 2013
  • Poruke: 3803

Denaya

A jel realnost da od 700k-1mil ljudi pod oružjem, mi ovde apostrofiramo “NATO POSADE, VOJNIKE GENERALE” pa koliko ih ima?
Šta sada 99% je Ukr vojska a ostalo su stranci NATO i oni vrede toliko da zaustave ruski armadu?
Jesu ih tamburali kod Kijeva, Sumia…NATO pešadija ili VSU? Odjedanput kada ne ide po planu pojavljuju se:
- legija stranaca
- američki generali ( čak su i predstavu napravili sa hapšenjem navodnog generala, dok je on držao govor u bazi u Turskoj)
- Kanadski general
- NATO u Azovstali ( pa posle izašli u medije i rekli nema ih tamo).
Eto sada idemo da su isporučili mnogo više i da UKR ne mogu medju 700k da nadju posade za 20+ HIMARS-a, 150 M777 i ostale tehnike. Ok opet špekulacija. Ali neka bide da ih ima više.
Evo da i ja malo špekulišem spreman sam da se opkladim uzmite field manual za bilo koje od oruzja koje su isporučen i dajte ga našem artiljercu, siguran sam da mu ne bi trebalo više od mesec dana da ovlada sistemom.
Ukr i dobijaju ono čime mogu lako da ovladaju. To su i rekli na zapadu. Al ajd neka bude da i to lažu.

Niko ne spori zapadnu logistiku i pomoć ali apostrofiranje ide i da sada osim pomoći ratuju njihovi vojnici. I to tako kada god se zapne negde.
Izvinite ali pored ovoliko laži nijedan jedini argument nema da im se veruje nadalje.
Da ima NATO oficira koji služe za kordinaciju i obuku na terenu ima sigurno. I to ne sporim, ali ove priče NATO vojska, vojnici. Pa nije vojnik dugme da ga pošalješ, makar bi se jedan vratio i istrtljao u kafani i novinama da zaradi pare.
Kako ne verujem ukr budalaštinama ne verujem ni ruskim.

Ras 007

Ja sam generalizovao ko se pronašao pronašao. Stvarno da nabrajam pojedinačno po imenima ne mogu.

offline
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19165

Napisano: 14 Dec 2022 14:30

Denaya ::...
A čemu to neprihvatanje realnosti da u Ukraini deluju NATO posade.

Dokazi na sunce i prihvatamo.

Dopuna: 14 Dec 2022 14:32

ikan ::
Koliko to vremena treba da se obuči vojnik da drži končanicu nišana na meti?


Nemoj da si takav, mozda covek zivi u jos uvek u doba Maljutke i rucnog vodjenja. Smile
Ima i kod polu-automatskih "finesa" koje se moraju uciti, recimo gadjanje pokretnog cilja na krajnjem dometu, mora se raditi sa polu-preticanjem itd, gadjanje kroz los teren, odabir polozaja itd, ali za jedno 90% upotrebe kurs od 3 dana je dovoljan.

offline
  • Neimar i savremeni farmer.
  • Pridružio: 24 Nov 2010
  • Poruke: 11683
  • Gde živiš: U sremu voljenome...

Sirius ::
Историја не негира Украјинце већ државотворност Украјине. Најкраће речено. Не може краће, часна реч! Ziveli


Управо тако, јер уркајианц, тачније окраинац значи крајишник, то смо и ми имали јел тако...Е сад што они сами неће да признају шта су, то је други проблем и због тога се негира државотворност Уркајине, као што сте рекли.

offline
  • Sim.a 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Avg 2009
  • Poruke: 2982
  • Gde živiš: Zemlja čuda

Ukrajina-teritorija postoji i neki u njoj su ukrajinci ali Ukrajinci ne postoje kao takvi.
To si hteo da kažeš?
Ukrajinac postoji ali neće da prizna da je Rus?
Meni ovo deluje kao izbijanje iz glave te ideje baš dosta velikom motkom. Umlaćivanje za njihovo dobro.
Kao kod nas u onom vicu: Srbi sa govornom manom?
Mr. Green

Nije majka karala što je sin kock'o, neg' što se vadio

offline
  • Neimar i savremeni farmer.
  • Pridružio: 24 Nov 2010
  • Poruke: 11683
  • Gde živiš: U sremu voljenome...

не зајебавај, са комшијама, јер они су одвајка постојали, као и ми...овде је потпуно дргуачјиа ситуација и од једног народа који је био руски од памтивека, не рачунам ове са заапда, јер су то други народи. Данас исти ти који кажу нисмо Руси, кажу да су им Руси украли историју кијевске РУСИ. Па ако твдриш да је то твоја историја и да си РУС, како онда побогу да си уркајинац?

offline
  • Sim.a 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 29 Avg 2009
  • Poruke: 2982
  • Gde živiš: Zemlja čuda

Šta da ti kažem. Ne verujem da je to prvi put među ljudima da se desi nešto slično.
Juče-bili, danas-nisu više, sutra-nikad ni bili. Dešava se. Prirodan proces kao evolucija. Štos je da to prođe sa što manje štete i manje zle krvi. Ali to je moje viđenje ne mora da se prihvati.

online
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1465

@Dragon986

Ja nemam podatke kolika je trenutna Ukro efektiva, ali dešavanja na terenu mi govore da su u deficitu. Rusi su mnoge teritorije napustili baš iz razloga manjka ljudstva.

700k - 1M Ukra pod oružjem. Hmmmm...opet ta priča. Jel imaš neki validan podatak,argument da je tako. Pričati o tolikoj cifri a ne zapitati se zašto je onda ovakvo stanje na frontu sa Ukro strane. Pa njima bi se više isplatilo da sa 2/3 te efetkive udare na Ruse i vrate ih na granicu, nego da ovako trpe gubitke u rovovskoj borbi. Manje bi gubitaka imali u takvoj ofanzivi nego sad kad se brane. A 100% sam ubeđen da bi udarili da ih ima toliko.

Već sam pisao o tome, Ukri su u Junu počeli izvlačiti neke jedinice sa prve linije i počeli ih pripremati za ofanzivna dejstva. Severodonjeck i Lisičansk, rupe su zatvarali sa plaćenicima. Nisu uspeli. Ofanzivu na Balakleju i Izjum su dobrim delom odradili stranci. Postoji dosta snimaka sa vojnicima engleskog govornog područja. Na Hersonu su delovali uglavnom Ukrainci. Po razvoju događaja nije teško ustanoviti zašto je tako bilo. Ali posle obe ofanzive, Ukro ofanzivni potencijal je splasnuo. Isto kao i Ruski posle Lisičanska. Nije teško odgonetnuti zašto je tako Pa prosto nema ni jednih ni drugih u dovoljnoj meri da mogu vršiti dugotrajna ofanzivna dejstva Da ima Ukra toliko koliko pišeš da ima, ne verujem da bi se taj ofanzivni potencijal tako relativno brzo istrošio.

Druga stavka su gubitci medju oficirskom i podoficirskom kadru. Deo će se nadomestiti iz rezervnog sastava ali upitan je njihov potencijal posle reaktiviranja. Pogotovo kod sofisticiranije opreme i opreme sa kojom se susreću prvi put. Ok, rezerva ide na Sovjetsku opremu, aktivni sastav na zapadnu. Ali treba nadomestiti i gubitke u ljudstvu.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 999 korisnika na forumu :: 46 registrovanih, 7 sakrivenih i 946 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., AK - 230, aleksandarbl, amaterSRB, aramis s, bestguarder, bladesu, Bokiboks, Brana01, Bubimir, Dannyboy, Denaya, dragoljub11987, dule10savic, Excalibur13, Georgius, gomago, Istman, JOntra, Karla, Kubovac, kunktator, marsovac 2, MB120mm, Metanoja, mgolub, mikrimaus, ozzy, Panter, Parker, raptorsi, RJ, Rogan33, Romibrat, S2M, sombrero, Srki94, Srle993, Stefan M, theNedjeljko, Vatreni Zmaj, W123, wolverined4, wulfy, zdrebac, 79693