Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4933

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 13 Jan 2012
  • Poruke: 2220

ako zelis da unapredis neki sistem, ili da proveris sta na njemu radi dobro, a sta ne, moras ga koristiti.
tako je i sa patriotom, tako je i sa drugom zapadnom tehnikom koja se salje ukrima. tako je sa ruskom tehnikom, itd

amerima je nebitna ta mala kolicina koju ce dati ukrima, a za sticanje iskustava ce mnogo vredeti.
sad ce da vide kako radi, protiv ozbiljnijeg protivnika.
a ako ga rusi smlate, bar ce znati, sta treba poboljsati.

ps. zato mnogo vise cenim ruse i amere od kineza.
jes da zuti stancuju, al to nije isprobano u praksi, americka i ruska tehnika je vec dobijala ratove.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 04 Sep 2022
  • Poruke: 144

Америма је најбитнија продаја, а са лошом рекламом опада и продаја, зато неверујем да ћемо видети Патриот.

offline
  • Pridružio: 13 Apr 2022
  • Poruke: 1061

Kako im je bitna prodaja ako su odbili i neke clanice NATO-a….

Patriot u Ukrajini ce imati simbolicnu ulogu, iz jednostavnog razloga sto ih u cijelom svijetu nema toliko koliko bi trebalo da se pokriju svo vazni objekti.

offline
  • Pridružio: 27 Mar 2022
  • Poruke: 106

S obzirom kako se trosi tehnika u Ukrajini ja ne vidim kako prodaja moze da opada ... Ovdje moze da radi samo stancanje 24/7

online
  • alchemy
  • Pridružio: 06 Jul 2009
  • Poruke: 4873
  • Gde živiš: Novi Sad

ДРЖИТЕ СЕ ТЕМЕ !!!!

online
  • Pridružio: 20 Jun 2018
  • Poruke: 1784

Karla ::sve više je vesti da Ukrajincima ponestaje raketa za S300 i Buk
Онај чико на челу намјенске индустрије Украјине је рекао да ће им ракета за С-300 нестати у новембру-децембру. Или ће однекуд набавити нове, или он не говори истину. Или су стварно у огромном проблему.

offline
  • Pridružio: 30 Mar 2011
  • Poruke: 2682

Citat:Water-logged trenches, shredded tree lines, and an undulating, colorless landscape of mud: The visual experience of the battles outside Bakhmut in Donetsk Oblast have proved to transcend centuries. 

When Ukrainian machine-gunner Viktor Borinets’ photos of conditions on the first line of defense went viral, the comparisons to the notoriously grim trench warfare of World War I wrote themselves.

It does remind me of the Battle of Verdun, a brutal war of attrition,” Mick Ryan, an ex-Major-General of the Australian Army and Adjunct Fellow at the Center for Strategic & International Studies, told the Kyiv Independent. “It was a deliberate German strategy which had nothing to do with territory or anything else except bleeding the French forces dry. 


Citat:“Some units are simply running out of people. From what I saw, in only one fight, we had around 10 of our guys killed, never mind the number of wounded. Not everyone could be extracted from the battlefield, some just bled out where they lay.”

In these conditions, the common belief about Russia’s poor effectiveness as a fighting force can quickly melt away.

“They (Ukrainian military leadership tell everyone about the huge casualties suffered on the Russian side, but from what I could see around Bakhmut, things are more or less OK for them,” said Ivan.


Arrow https://kyivindependent.com/national/understanding.....on-bakhmut

Večeras "The Kyiv Independent" donosi sivu sliku. Ako je ovo priprema terena za napuštanje, samo da vidimo hoće li Rusi ovaj put gurati dalje. Možda je i to uloga mobilisanih, da se vrši odmah rotacija i ubacivanje dodatnih i svježih snaga nakon proboja. I da se gura dalje. Kada su Severodonjeck i Lisičank očišćeni, stalo se kao da je vrijeme godišnjih odmora... Mada su tada britanski mediji pisali da su Rusi nakon ta dva grada izgubili ofanzivni potencijal... Na kraju ispostavilo se i defanzivni sjevernije.

online
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8370
  • Gde živiš: pecina stroga

Tvrtko I ::
To je stvarno cudno, pogotovo u svjetlu cinjenice da su Rusi prakticno bez borbe usli u Melitopolj, Herson, izasli na Dnjepar i opkolili Mariupolj.

Sve ono sto im je trabalo u 3-4 dana, a Avdeevka, 500 m od Donjecka se drzi 9 mjeseci.

Cudno


Pogledati nivo destrukcije, pogledati kako izgleda bojno polje, pogledati kako se tuku za svaki kvadratni metar. Krvavi pozicioni rat. Mali jurisni odredi protiv malih otpornih tacaka. Poneki tenk i mnogo artiljerije.

Nista cudno.

Otvoriti link dolje i pogledati do kraja (paznja, +21)

https://vk.com/milinfolive?w=wall-123538639_3283757

online
  • alchemy
  • Pridružio: 06 Jul 2009
  • Poruke: 4873
  • Gde živiš: Novi Sad

Видео о морнаричкој пешадији, између осталог и Струна даје интервју и прича о рањавању.



Ауто генерисани превов на енглески ради доста добро.

offline
  • beowl  Male
  • Počasni građanin
  • Pridružio: 14 Sep 2009
  • Poruke: 894

kaptain ::
Tacno. Njima nije cilj ni da ukrajina previse lako pobedi.
Mogli bi oni lako da isporuce atacms, stotinjak f16 sa svim i svacim, stotine abramsa i bradleya, patriote a ni osetili ne bi.


Slažem se da ne bi osetili ali ostaje jedno sitno pitanje koje nam stalno promiče: kako će Ukrajinci to sve da koriste na neki iole efektivan način?

Čak i za nešto tako rudimentarno kao što je POVR, trebaju ti dobro obučeni operateri. Ali ajde da kažemo da je tu kvantitet prevladao, pa kad operater ispuca stotinak Javelina, NLAWa ili Karl Gustava, steći će dovoljno iskustvo i rutinu.

Ajde da kažemo i da su za M777 i nemačke haubice mali neku ubrzanu obuku, pa su posle nekoliko meseci intenzivne upotrebe dobro ovladali i usvojili ova oruđa.

Ali iza toga prelazimo na himars i druge ultra-sofisticirane sisteme, evo sada stiže i Patriot. Ebm mu miša, za Patriota vala ne možeš da se obučiš na brzaka pa da onda polagano stičeš iskustvo i rutinu tako što ćeš da ispališ stotinak komada.

Moje pitanje je: ko na terenu zapravo puca iz toga? Ja uopšte nisam uveren da su to ukrajinske posade jer je šarenilo svega što oni dobijaju sada doseglo takve razmere da ne postoji vojska na svetu koja bi bila u stanju da od nule i propisno obuči dovoljan broj operatera i pomoćnog osoblja za ovoliki broj različitih oruđa, od relativno prostih do ekstremno složenih. Nemoguće je sve to efikasno inkorporirati u svoj sistem i omogućiti efektivnu eksploataciju na bojištu u tako kratkom vremenu, ako se oslanjaš na svoje artiljerce i raketaše koji prvi put vide sva ta čuda.

U onom videu okačenom pre neki dan, gde se ukrajinski vojnik žali kako su ostavljeni na drugoj liniji sa nešto malo hrane i praktično celo odeljenje izginulo u ruskom kontrabatiranju, u jednom trenutku kaže kako su Poljaci došli sa Krabom, ispucali par salvi i odmah otišli, a ovi izginuli kada su Rusi uzvratili po položaju. Rekao bih da su te "autohtone" posade koje idu uz strana oruđa mnogo češća pojava nego što se misli, i da nema trika da će ukrajinski raketaši pucati iz Patriota i opsluživati ga. Kao što vrlo verovatno ne pucaju ni iz himarsa i raznih drugih sistema.

Nije da sve to nešto menja na terenu, ali nije naodmet ni pomenuti.

E, da, i mislim da čak i sa autohtonim/zapadnim posadama, sav taj šareniš opet predstavlja ozbiljnu glavobolju za komandu koja treba da sve to rasporedi i upregne kako treba. Što nas dovodi do pretpostavke da nikakav Zalužni tamo ne komanduje nego da neke druge glave mozgaju šta, kako i sučim dalje raditi.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1037 korisnika na forumu :: 33 registrovanih, 13 sakrivenih i 991 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, airsuba, bojank, Chainsaw, Dorcolac, dragoljub11987, Fabius, GandorCC, Georgius, Hexe, JOntra, Krvava Devetka, laurusri, Luka Blažević, marsovac 2, MB120mm, milanovic, milenko crazy north, Milometer, milutin134, MiroslavD, nemkea71, pein, procesor, raptorsi, Smd, Srle993, stegonosa, tmanda323, vladaa012, VP6919, Yugol33, zziko