Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4942

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 23 Maj 2014
  • Poruke: 1163

GrammaticalAnalysis ::
Успео сам да дођем до оригиналног линка на пољском:
https://dziennik-polityczny.com/2022/11/23/niechlu.....h-grobach/


Zaboravi na to. Bilo ko je mogao to da napise na svom blogu.

Poljaka ima, slusaju ih. Nezvanicno, iz velike ljubavi ih ne zarobljavaju.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 06 Feb 2010
  • Poruke: 796
  • Gde živiš: RS/BiH

Nekoliko puta sam napisao da je ovo jako cudan rat po mnogo cemu.

Kad spominjemo stotine hiljada vojnika sa jedne ili druge strane imam jedno pitanje ili molbu kako hocete.

Imamo li gdje snimak gdje napada bar jedinica ranga bataljona ? Sve sto sam pogledao do sad je bilo par oklopnih vozila i do max 50 vojnika i to je to.

A i jedna i druga strana plasiraju pricu o ratu zastrasujucih razmjera.....

Sve je cudno opet kazem

offline
  • Pridružio: 27 Mar 2022
  • Poruke: 109

Još da neko proturi ideju da je sve ovo dogovor Zelenskog i Putina da se izigra zapad i dobijamo sapunicu ...
Wink

offline
  • Pridružio: 31 Mar 2017
  • Poruke: 1625

Da li se neko seca snimka od pre tri cetir meseca onog super brzog prijektila (rakete) koja pogadja zemaljski cilj bukvalno vertikalno. Sto kaze narod ko grom iz vedrog neba. Nikad nisam saznao sta je to bilo, i sad ne mogu da nadjem snimak.

offline
  • raykan 
  • Zaslužni građanin
  • Pridružio: 15 Feb 2016
  • Poruke: 624

Milos1977 ::Da li se neko seca snimka od pre tri cetir meseca onog super brzog prijektila (rakete) koja pogadja zemaljski cilj bukvalno vertikalno. Sto kaze narod ko grom iz vedrog neba. Nikad nisam saznao sta je to bilo, i sad ne mogu da nadjem snimak.

Ако мислимо на исти-авангард, уништио подземно складиште, ваљда муниције на дубини од неких 60 метара. Али било је пре више од 3-4 месеца

online
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1477

dragon986 ::
+ Dragon i Denaya


Polako ali sigurno kroz normalnu diskusiju smo došli do suštine problema. Terminologija i shvatanje iste. Isto tako sam sa Flashom ušao u diskusiju o broju mobilisanih. I isto smo imali različita mišljenja o broju mobilisanih. A to sve zbog različitog tumačenja terminologije i njenog pogrešnog interpretiranja.

Iskreno nisam istraživao o mobilizaciji Ukrainaca i koliko ih je ukupno mobilisanih do sad. Ja svoja zapažanja temeljim na dešavanjima na frontu. I terminologiju "pod oružjem" smatram one koji su u bliskom kontaktu sa prvom linijom.

Primer. Neki inženjer mašinstva ( koji radi u nekoj drugoj firmi) bude mobilisan i raspoređen u neki TRZ jer je prethodni pobegao, poginuo/ranjen usled granatiranja ili tako nešto. Taj inženjer ulazi u brojno stanje mobilisanih ali teško da će videti prvu liniju. Ne dovodim ja u pitanje njegov učinak u ratu, ima on uticaja na dešavanja na prvoj liniji. Jer taj tenk,tranporter,kamion koji je popravio ima direktnog uticaja na događaje na liniji fronta. Ali ne mogu ga smatrati pod pojmom mobilisanim "pod oružjem".

Brojno stane Rusa u Maju sam spomenuo kao paralelu o brojnom stanju ljudstva obe strane. Ukrainski predsednik je u tom momentu izjavio da ih ima 700k. Ali nije izjavio koliko ih je u borbenom rasporedu ili angažovano u blizini linija dodira. Ako u brojno stanje (mobilizacija) OSU računamo sve od ćate u Lvovu, preko inženjera u TRZ do onog jadnička u rovu, isti princip treba da imamo i prema Rusima. Kad pišemo o njihovim efektivama, u brojno stanje se uračunavaju samo oni koji su prešli Ukrainsku granicu. A zaboravljamo regrute koji verovatno čine okosnicu logističke, tehničke i svake druge podrske SVO u samoj Rusiji. Ali još ni jednom se na forumu nije povukla priča koliko je ukupno Rusa angažovano u samoj Rusiji kao podrška tim u Ukraini. To ćemo teško saznati ali ta činjenica daje onda pravo da kažemo da je i Rusa angažovano dosta više od ovih cifara koje se provlače kroz forum mesecima unazad.

Tako da ne bude više zabune, ja kad pišem o preocenama brojnog stanja efektiva obe strane, pišem o onim ljudima koji imaju kontakt sa borbenom linijom. Ne zanimaju me ćate u Lvovu ili Belgorodu, inženjer u TRZ Harkov ili Kursku, intendant u Kijevu ili Moskvi koji podižu brojno stanje armija.Ako pišemo o 150k borbeno angažovanih Rusa koji verovatni ni oni nisu svi direktno angažovani u borbenim dejstvima daj da isto pišemo i o Ukraincima i da ne preuveličavamo njihove snage. Ako tako krenemo da sagledavamo stanje biće nam dosta jasnije neke stvari.

Iskreno ovako kad se napiše 700k-1mil. Ukrainaca "pod oružjem" naspram 150k Rusa, svako će se zapitati "pa šta rade ti Ukri. Trebaju ove Ruse da pojedu za doručak""

Takodje ne odvajam jedinice aktivne vojske i jednice TO kao ni pripadnike policije. U ratu su oni u istom košu, u rovovima na prvoj liniji. Dobro policija manje ali ima ih. Brojanje brigada i unosi veliku zabunu, pošto se broj ljudstva u ogromnoj većini uzima kao 100% popunjenosti. Na osnovu broja brigada i jednica teško se može doći do bilo kakve smislene i tačne cifre. Primer su Zolotne gde su internet analitičari davali procene da ima 2.5-3k Ukrainaca na osnovu jedinica koje su trebale biti tamo.A te procene kao što se pokazalo su totalno pogrešne. Isto tako je billo i za Lisičansk. I kad su mnogi pisali da će biti dosta zarobljenih Ukrainaca, ja sam jedan od malobrojnih koji su tvrdili suprotno.

Takodje sam mišljenja da su samo prva dva kruga mobilizacije bila podizanje brojnog stanja OSU, dok su ostala u velikoj većini proglašavana zbog popunjavanja jedinica usled gubitaka.

offline
  • Pridružio: 31 Mar 2017
  • Poruke: 1625

raykan ::

Ако мислимо на исти-авангард, уништио подземно складиште, ваљда муниције на дубини од неких 60 метара. Али било је пре више од 3-4 месеца


Moguce. Jel imas mozda snimak?

offline
  • Pridružio: 02 Jun 2013
  • Poruke: 3803

Citat:Polako ali sigurno kroz normalnu diskusiju smo došli do suštine problema. Terminologija i shvatanje iste. Isto tako sam sa Flashom ušao u diskusiju o broju mobilisanih. I isto smo imali različita mišljenja o broju mobilisanih. A to sve zbog različitog tumačenja terminologije i njenog pogrešnog interpretiranja.

Iskreno nisam istraživao o mobilizaciji Ukrainaca i koliko ih je ukupno mobilisanih do sad. Ja svoja zapažanja temeljim na dešavanjima na frontu. I terminologiju "pod oružjem" smatram one koji su u bliskom kontaktu sa prvom linijom.


Evo da ne bude da se sporimo oko terminologije ajmo o dostupnim informacijama i bez brojanja mobilisanih.

VSU ima prema njihovim izvorima 39 brigada raspoređenih od linije Harkovskog (oskol) fronta, do Hersonskog fronta.
Od tih 39, 23 su mehanizovane(ima neka i motorizovana), 4 su oklopne, 2 brdske, 1 za brzo reagovanje, 7 padobranskih, 2 marinaca.
Eto da uzmemo da je to broj snaga koji predstvaljaju udarnu pesnicu UKR vojske. Sračunajmo koliko ih ima ovde, odn proceni koliko ih ima sa ratnim sastavom. Evo odbacili smo teritorijalce neka oni nemaju dodir sa frontom, kao i NG, a nije tako. Ali da ne bi komplikovali.


Citat:Takodje ne odvajam jedinice aktivne vojske i jednice TO kao ni pripadnike policije. U ratu su oni u istom košu, u rovovima na prvoj liniji. Dobro policija manje ali ima ih. Brojanje brigada i unosi veliku zabunu, pošto se broj ljudstva u ogromnoj većini uzima kao 100% popunjenosti. Na osnovu broja brigada i jednica teško se može doći do bilo kakve smislene i tačne cifre. Primer su Zolotne gde su internet analitičari davali procene da ima 2.5-3k Ukrainaca na osnovu jedinica koje su trebale biti tamo.A te procene kao što se pokazalo su totalno pogrešne. Isto tako je billo i za Lisičansk. I kad su mnogi pisali da će biti dosta zarobljenih Ukrainaca, ja sam jedan od malobrojnih koji su tvrdili suprotno.

Ukr opet prema ruskim izvorima iz redova TO i rezerve popunjavaju gore navedene brigade. Jeste zabuna ali slažeš se da se ne može pogrešiti mnogo, i ako pogrešimo za 2-5k nije greda.

Citat:Takodje sam mišljenja da su samo prva dva kruga mobilizacije bila podizanje brojnog stanja OSU, dok su ostala u velikoj većini proglašavana zbog popunjavanja jedinica usled gubitaka.

Vrlo verovatno.

offline
  • Pridružio: 23 Mar 2022
  • Poruke: 659
  • Gde živiš: United Kingdom

Denaya, po mom skromnom misljenju “ljudi pod oruzjem” su samo jedan segment oruzanih snaga , a oruzane snage da bi dobro delovale svi segmenti moraju dobro funkcionisati, ako ne funkcionisu kako treba onda se to odrazi na samu borbenu liniju.
npr po mom misljenju tzv “Ruski Plan A” je propao ne toliko zbog loseg planiranja i nedovoljno ljudstva vec zbog nedostatka faktora iznenadjenja i lose logistike, uz sve druge nedostatke- da je logistika bolje funkcionisala plan bi uspeo, a po mom misljenju nije bio bas toliko daleko od uspeha, problem s nedostatkom ljudstva je nastao posle neuspeha plana A.

Takodje interesantan podatak je da Americki podmornicari dobijaju najbolju hranu i kuvare, i to im podize moral na dugim misijama.

Po mom skromnom misljenju Borbeni moral i logistika su najvazniji za vojsku u ratu.
Na pacifiku za vreme 2sv. rata na jednog americkog vojnika u borbenim redovima je bilo 9 zaduzenih za logistiku, kod Japanaca je bio 1:1, rezultat je bio da su Japanci cesto bili bez hrane i opreme, dok su Americki vojnici izmedju ostalog redovno dobijali postu i pakete od kuce sto je izuzetno pozitivno uticalo na borbeni moral.

offline
  • Neimar i savremeni farmer.
  • Pridružio: 24 Nov 2010
  • Poruke: 11683
  • Gde živiš: U sremu voljenome...

Milos1977 ::

Moguce. Jel imas mozda snimak?


Није авангард већ КИНЖАЛ...то је било још у арпилу месецу..

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 871 korisnika na forumu :: 28 registrovanih, 5 sakrivenih i 838 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Boris90, cavatina, darkojbn, Denaya, Dimitrise93, galerija, gasha, ikan, Leonov, Lieutenant, Lubica, LUDI, mercedesamg, Metanoja, Milos ZA, mkukoleca, mnn2, nemkea71, nuke92, ostoja, ozzy, Petarvu, RJ, rodoljub, sevenino, stalja, VJ, vlajkox