Ukrajina kao novo globalno odmeravanje snaga, 2014, 2015, 2016. godina

2157

Ukrajina kao novo globalno odmeravanje snaga, 2014, 2015, 2016. godina

offline
  • Pridružio: 10 Okt 2010
  • Poruke: 152

I još jedna informacija o mogućem razlogu eksplozije:

itar-tass.com/en/world/776310

I oni tvrde da je možda u pitanju Točka, ali u svetlu ovog videa što je prethodno postovan, sasvim moguće da je u pitanju redovna artiljerijska vatra, a da je eksplozija posledica municije, koja se nalazila u fabrici.

Na videu se vide nekoliko manjih eksplozija, praćenih jednom ogromnom, a DNR je potvrdio da se u fabrici nalazila veća količina municije.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 03 Jul 2014
  • Poruke: 69

Sto se tice pregovora. Svaki scenario po kojem hunta ostaje na vlasti je ustvari neprihvatljiv. Merkel, Holand, Obama itd, da li oni idu na noge Putinu nema veze ako uspeju. Dobivaju celu Ukrajinu, pa dobro mozda ne bas sve. Nadajmo se da Putin ne popusta.



offline
  • ruso  Male
  • Elitni građanin
  • sta stignem
  • Pridružio: 08 Avg 2011
  • Poruke: 1919
  • Gde živiš: Republika Srpska

Stvari se odvijaju kako sam i predvidio vec davno. Vidimo pojacane aktinvnosti snaga NAF po citavom juznom djelu kotla. Najvise uspjeha su ostvarile jedinice koje su napadale iz pravca Uglegorska. To je izgleda dobra ekipa, dobro obucena,opremjena i vodjenja fantasticno. Ovim potezima NAF je zaposlio jedinice UAF-a tako da one ako zele otvoriti prolaz za izvlacenje moraju da napuste ove polozaje i da sve snage skoncentrisu na taj proboj. Da li ce proci ili ne, to je vise kockanje zapovjednika. Misli mda ce oni cekati neku pomoc iz vana. Istorijski gledano snage iz obruca su cesce probijale izlaz nego sto su druge jedinice uspjevale da ih izvuku ali to ne mora nista da znaci. Ostaje nam da vidimo sledecih dana sta ce se desavati. Isto tako nevjerujem da ce se zatvoriti neki kotao na sjeveru kao sto je neko spomenuo. Nema jos preduslova za to.

offline
  • Pridružio: 27 Dec 2013
  • Poruke: 774

vathra ::
Ако ћеш ти или Лажни Ђока да поново настављаш ову полемику, изволите ми покажите слику где је снимљен мотор који је пао са бојном главом.

Жао ми је што је моја исправка ДИЈЕЛА једног твог поста довела до овог препуцавања и отишла изван теме.
Да још једном кажем да никада нисам тврдио да је било обарања Точки.
Исто тако тврдим да сам у руским изворима увијек наилазио само на податак да се б/г не одваја.

А што се тиче пада б/г на земљу заједно са мотором то је могуће само ако упаљач не активира б/г, (касетна б/г се активира на висини од 2250м, а ТФ на 20м).

Значи ако би се обарала Точка (ја не тврдим да је тога било у Украјини) гађала би се комплетна ракета, а не само њена б/г као што би то био случај са Искандером.

Да не идем више из оквира теме, нећу више о овоме.

offline
  • Bili smo vojnici
  • Pridružio: 19 Maj 2009
  • Poruke: 4983
  • Gde živiš: Beograd - Srbija; Novi Grad - Republika Srpska

vathra ::purke62 ::Pa jeste druže, tako to biva u životu. Međutim, ti si ovde običan član a @vathra je Moderator.On se drži NATO-vske literature i zapadnjačkih stručnjaka i "stručnjaka" a ruski izvori i stručnjaci su za njega, izgleda, irelevantni i nepouzdani.
Хвала што си ме подсетио да сам уредник, зато ћу да те замолим да ми образложиш своје тврдње:
Мене занима који то руски стручњаци говоре да су ове ракете оборене.
Изволи покажи извор.

purke62 ::Čak uporno koristi izraz "bojna glava". Nisam stručnjak ali mi se čini da se na srpskom ipak kaže "bojeva glava" a ne "bojna glava", što bi pre bio hrvatski izraz. Ne kažem da "bojna/bojno/bojni" nije i srpski izraz. Postoji i jedno poznato selo gde se odigrala Mojkovačka bitka u Prvom svetskom ratu, Bojna Njiva. Ali u ovom slučaju u vojnoj terminoligiji ja mislim da se kod nas isključivo koristi izraz "bojeva glava", možda grešim, nek me neko ispravi ako grešim.
Кад си поменуо капетана, У ВС постоји и чин капетан бојног брода (а не бојевог), као што постоји и бојни брод и бојна крстарица као тип брода.
Бојна глава је израз који се користи у Војној енциклопедији. Израз ”бојева” глава нисам нашао у истој. Обрати пажњу на ставку бр. 5.

Ако је у међувремену нешто мењано у правопису не знам, али овај израз је дефинитивно кориштен у српском језику.

- А сад ми објасни чему служи твоје имплицирање да упорно користим хрватски израз?

purke62 ::Što se tiče rakete "Точка-У", ja mislim da si ti potpuno u pravu u vezi bojeve glave i pogonskog dela rakete. Naime, ono "U" u nazivu znači upravljiva (управляемая) i tokom leta se koriguje njen let ka cilju.
Evo jedan video o samom kompleksu "Točka-U" sa ruske NTV. Negde na 55s lepo kaže da se njen glavni deo ne odvaja tokom leta. Neko ko dobro poznje ruski jezik, na primer

Већ сам постављао слике мотора Точке који су снимљени да су пали. Нити на једном се не налази спојен са бојном главом.
Овде се налазе слике:
http://www.mycity-military.com/Vesti-i-aktuelna-vo.....l#p1657805

----

Ако ћеш ти или Лажни Ђока да поново настављаш ову полемику, изволите ми покажите слику где је снимљен мотор који је пао са бојном главом.


E ovako,

Ovo što navodi Vathra u potpunosti stoji.

Međutim, izraz Bojevi ili Bojni se u vojnoj terminologiji kod nas podjednako koriste, pa možemo reći da je i bojna glava i bojeva glava ili bojni metak i bojevi metak.

A ko je ovde za NATO ili protiv NATO, molim Vas zadržite to za sebe i ne iznosite nešto što ne možete da dokažete.

offline
  • kljift 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 11 Okt 2009
  • Poruke: 7070

Ovaj rat u Ukrajini i dešavanja sa nazovimo to Vojskom Ukrajine podsjetiše me na starog forumaša Kalesa koji je preporučivao da se neka starija sredstva ratne tehnike prilagode izradi u ovovremenskim fabrikama. Elem, osim što Huntadžijama prijete ispražnjena skladišta streljačko - artiljerijske municije, isti su skoro odavno ostali i bez upotrebljivih vazduhoplova na primjer. Iako Ukrajina raspolaže remontnim zavodima za aparate reda Mi 24, Mi 8/17, Su 25, MiG 29 u ovoj situaciji najviše bi joj "pasovao" klipno - elisni A1 Skajrejder i sa pozicije dekonzerviranja, remonta/održavanja ali i popune gubitaka. Jeftiniji i prostiji (naročito sa sopstvenom izradom dijelova), ubitačniji i versatilniji od Mi 24 ili Su 25 sa mogućnošću dugotrajnog kruženja iznad bojišta (kotla) na relativno bezbjednoj visini mnogo bi značio kako u svojoj osnovnoj namjeni tako i u funkciji stalnog i svevidećeg osmatrača. Još kada bi se doopremio novijim osmatračko - nišanskim gadžetima bio bi sigurniji od standardnog Mi 24 i Su 25.
Takođe, često se da primjetiti i upotreba SKS pušaka, Mosinovih snajpera i ostalog za 500 grama težeg oružja od ovog danas. I stvarno, u nekoj teoriji mirnodopskog opremanja oružanih snaga i nametanja na svjetskom tržištu, streljačko oružje vojnika, nazovimo to puškom, automatskom ili jurišnom, obuhvata čitavu gamu raznoraznih dodataka, pikantini šina i svega što se na njih vozi. I generalno nemam ja ništa protiv toga, nek procvjeta hiljadu cvjetova, nek se puška u gram mjeri ali čovjek kad pogleda kakav stvarno može biti rat, i to ne onaj neki nekad što je bio, nego ovi sada ratovi u na primjer Siriji i Ukrajini gdje se jedna od nabodenih strana bori za život stalnim popunama svoje izujedane vojske, rotacijama usljed dugotrajnih dejstava te uopšte velikim gubicima, potreba za brzom i jeftinom izradom opreme i naoružanja koje bez mnogo uslovljavanja radi svoj posao nameće se kao imperatif.
Naravski, nije sporna potreba za proizvodnjom i opremanjem Tavorom ili Heklerom sa nekom Marsovskom optronikom ne samo elitnih jedinica već i aktivne vojske, te izvoz iste Arapima kojima će to strašno mnogo pomoći pošto su manje više svi ljevoruki strijelci ali šta kad se uz te elitne jedinice i aktivnu vojsku nađe i čitav jedan narod kojem je u borbi na život i smrt i M56 sasvim dovoljan.

offline
  • Pridružio: 18 Feb 2007
  • Poruke: 1090
  • Gde živiš: Republika Srpska,Banja Luka

Дељбацево окружено,овај пут стварно:
http://www.altermainstreaminfo.com.hr/vijesti/deba.....ije-nrd-75

offline
  • Pridružio: 20 Jan 2015
  • Poruke: 106
  • Gde živiš: Banja Luka

Басурин о експлозији од синоћ са енглеским преводом.



Данас погођен Петровски мост..



Ко скаче тај москали или некако другачије?

offline
  • Pridružio: 13 Jan 2012
  • Poruke: 2263

ovo je navodno zarobljeni T-72B



Ukri gadjali i neki most u donjecku. ima mrtvih na mostu


I navodno kod severodonjecka se neka jedinica ukr armije iz zasede napala snage novorusije koje se se spremale za napad na grad, i unistili 2 tenka 4 BTR 4 BMP i nekoliko kamiona.

offline
  • Pridružio: 10 Jun 2014
  • Poruke: 336



Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1098 korisnika na forumu :: 48 registrovanih, 4 sakrivenih i 1046 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., aleksmajstor, amaterSRB, AMCXXL, Andrija357, Bobrock1, Boris BM, Boris90, ccoogg123, cenejac111, comi_pfc, dankisha, Denaya, djboj, dmdr, doktor1964, DragoslavS, FileFinder, hyla, Još malo pa deda, Kubovac, ladro, maiden6657, mercedesamg, Metanoja, mikki jons, Millennium, Milometer, miodrag, Miškić, moldway, nuke92, panzerwaffe, pavlo, powSrb, procesor, repac, saputnik plavetnila, ss10, stagezin, Stanlio, suton, Tvrtko I, Vlada78, vladulns, x9, yagosh, 1107