MIG-21 "Fishbed"

1173

MIG-21 "Fishbed"

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24370

Citat:Ajmo malo na pitanja ... Smile

Sta oznacavaju 2 crvene linije i 1 crvena strelica na konusu ?



Cemu sluzi lampica na glavnoj nozi ST ?



Odgovori : Smile

Citat:Linije označavaju merku prema vanjskoj ivici uvodnika maksimalno izvučenog i maksimalno uvučenog konusa. Na zemlji mora biti maksimalno uvučen. Automatika konusa stupa u rad tek kad se uvuče i zabravi stajni trap. Zašto je važno označiti ovim linijama konus!? Pa mehaničar još pri pregledu može videti stanje položaja konusa i pratiti isto pri startovanju motora na zemlji i radu motora na zemlji. Ako onda nije na maksimalno uvučenom položaju, a vidi se bočno gledajući vanjsku ivicu uvodnika i linije na konusu, onda nešto nije u redu sa automatikom. te se avion ne šalje na let, dok se ne proveri u čemu je problem.

Sijalice signališu zabravljenost u izvučenom položaju. Tako sa zemlje znaju da je stajni trap zabravljen u izvučenom položaju i da avion može na sigurno sletanje.
Izvučen stajni trap, ne mora da znači i da je zabravljen u izvučenom položaju.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 01 Dec 2009
  • Poruke: 1852
  • Gde živiš: Borca Sebes gde obicno .......

Ajde da postavim jedno pitanje, a ono se tice celokupnog sveta, odnosno onog dela koji ove avione koristi, a odakle njima delovi. Nemogu da verujem da se na avionu toliko starom nista ne kvari, odnosno nemenja, ap nema potrebe za rezervom delova.
Odnosno opet odakle se u slucaju potrebe hrvati rumuni i ostali snabdevaju delovima, ili bi to znacilo da se redovno vrsi kanibalizacija reparacija delova i slicno.
Ne moguce je da rumuni i indijci prave delove za mig-21 i to nesto bas ozbiljno, a opet sto i da neprave pa nije to nesto toliko, nisu valjda samo sklapali avione.
A i kada su kupili 21-93 nisu se valjda toliko natovarili sa delovima, da im traje toliko dugo, mada opet i padase podosta.
Stvarno odakle ce se i od kojih delova i izvrsiti remont ukoliko delova nebude na stoku u doticnom remontnom zavodu, odnosno sta ako nebude bilo nista da se zamene stvari sa cetvrtog stola.
Mada su se Indijci odlucili da svojima produze zivotni vek.
Ima li mogucnosti nabaviti stare polovne u rusiji, mada je sto se njih tice situacija katastrofalna, znajuci kako su odrzavali operativne Mig-29, da ih je korozija podosta dotukla.
Stvarno je veliko pitanje ovaj remont.



offline
  • Pridružio: 16 Okt 2008
  • Poruke: 2265

Ljudi, informisite se malo.
Rumunski Aerostar je ozbiljna firma koja danas radi preglede i remonte za putnicke avione Boeing i Airbus. 10 puta je ozbiljnija od naseg zavoda MOMA. Pored toga, imaju osvojen remont ne samo zmaja, vec i motora. U stanju su da rade i produzenje resursa aviona MiG-21.
Sa druge strane, Indija je PROIZVODILA PO LICENCI KOMPLETNE AVIONE MIG-21BIS - dakle, u sopstvenim pogonima, komplet zmaj+motor+hidrauliku+sistem naoruzanja+elektroniku (radar i slicno). Danas imaju jos uvek u upotrebi vise od 100 aviona MiG-21BIS podignutih na nivo "Bizon". Ako neko moze danas da napravi neophodni deo za bilo koju sekciju MiG-21BIS, onda su to prvo Indijci, pa svi ostali.

offline
  • Pridružio: 21 Jul 2008
  • Poruke: 10347

Informisi se i ti malo.
Nema sta da ceprka Rumun i Indijac po nasim L17 bez odobrenja Rusa. Da ne pricamo o HRZ koji nije radio remont u Aerostaru, vec u Ukrajini, poucen losim iskustvom.
Znaci nema nista od toga.

offline
  • Pridružio: 06 Jul 2011
  • Poruke: 858

Једна прелепа пољског ПФМ-а на стајанци.

offline
  • Pridružio: 16 Okt 2008
  • Poruke: 2265

Ne mase pas za repom, vec rep za psom.
Srbiji treba remont za MiG-21 i postoje samo 2 adrese: Rumunija i Indija.
Treba da se bijemo petama u dupe ako nam prodaju samo delove i ne uslove remont u svojim pogonima. A situacija je da moramo mecki na rupu ili ostajemo bez lovacke avijacije.

Hrvati su svoje avione remontovali pre 12 godina, kada Aerostar jos uvek nije pretrpeo velike promene u reorganizaciji i uvodjenju sistema kvaliteta. Ako je Aerostar mogao da sredi Mozambiku avione koji nisu leteli 20 godina, sposoban je da sredi i srpske.

offline
  • Pridružio: 21 Jul 2008
  • Poruke: 10347

Srediti je sirok pojam, a papir trpi sve, a najmanje ljudski zivot

offline
  • Pridružio: 08 Okt 2014
  • Poruke: 167

Da bi nasi avioni u nekom pristojnom roku otisli u Indiju na remont,valjda je potrebno da prica krene od vrha vlasti.Za sada niko nije pricao sa Indijcima o tome(jer da jesu hvalili bi se na sve strane).
A sto se tice remonta u MOMI,iz svega poznatog na ovom forumu,MOMA nije u stanju da remontuje toliki broj letelica.Da ne pricamo da bi se automatski zaustavili remonti G-4 i Orlova(ako se uopste jos remontuju).
Dvosed 16185 je tri godine na remontu,neka mi neko kaze da je to normalno. Smajli
Smajli Smajli Smajli
Takodje mi ne deluje istinito prica da je nemoguce uraditi kvalitetan remont nasih "keceva".Ako vidimo da u svetu remontuju starije verzije "keceva",shvaticemo da mi zapravo imamo najmladje Mig-21 Bis.Uz to ne verujem ni da su nasi "kecevi" proveli mnogo sati u vazduhu,znajuci za ratove,zabrane letova,nestasice goriva,nemar i sl.
Trebao bi da odgovara onaj ko je ostavio nezasticene avione da trule na suncu i kisi,snegu i mrazu,to je pravo pitanje.

offline
  • goxin 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 20 Dec 2013
  • Poruke: 7590
  • Gde živiš: Srpsko Sarajevo

Faktor vrijeme koje prolazi, a 21- ce sve starije i starije. Ako su tako ocuvane , mogle bi se dobro prodati kolekcionarima u svjetu, ali naravno treba prije toga odluciti se za novi avion.
Ako Rusi ne mogu pomoci oko remonta, ne znam koliko se isplati ulagati vise u njih.
Vucko je izjavio da drzava ima u kasi oko milijardu evra ( vecinom je u evrima)
Lijepo kesu odrijesiti i dokupiti par novih aviona ( od kineza , rusa, korejanaca, svedjana), izabrati buduci avion koji ce se uzimati i krenuti sa minimalnim nabavkama.

offline
  • Pridružio: 01 Dec 2009
  • Poruke: 1852
  • Gde živiš: Borca Sebes gde obicno .......

Ali je takodje izjavio i da neda pare.
Iz novina, a i po forumima, dobila se informacija da ce se ici na remont i modernizaciju, i da ce se vek produziti na 10 godina (upravo zato navodim modernizacija).
To su nase sadasnje zelje i mogucnosti, bez obzira sta ko mislio.
E sad niko nigde nije objavio ko ce raditi na sredjivanju keceva, jedino mi ovde polemisemo, da li su indijci sertifikovani od strane rusa, isto vazi i za rumune, je veliko pitanje.
Ali oni rade svoj posao, isto vazi i za Ukrainu, koja je radila remont hrvatskih.
Ajde taman ce mo valjda cuti na otvorenom danu nesto o tome pa da prenesemo ovde.
A to sto je avionu istekao resurs, neznaci daon nemoze da leti i izvrsava zadatke, obicno se ostavi jos 100 sati naleta tako da nije jos kasno ukoliko neko proba na junacki udari Mr. Green

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1239 korisnika na forumu :: 40 registrovanih, 10 sakrivenih i 1189 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, Andrija357, aramis s, Buzdovan, cavatina, cifra, Denaya, DonRumataEstorski, dragoljub11987, Dukelander, FOX, ikan, Istman, ivica976, Karla, kunktator, kybonacci, ladro, M1los, mikrimaus, milenko crazy north, Mixelotti, nemkea71, nenad81, pein, Petarvu, RJ, royst33, sasa76, Sirius, slonic_tonic, solic, Srle993, stegonosa, Tvrtko I, wolverined4, YugoSlav, zziko, |_MeD_|