MiG-29 Fulcrum

1832

MiG-29 Fulcrum

offline
  • Pridružio: 21 Jul 2008
  • Poruke: 10336

Nije problem nosivosti vec ostajanja u vazduhu i upotrebe forsaza. Tj, 9-12 ima jako mali raspolozivi domet za patroliranje i cekanje neprijatelja u zoni, da ne pominjem eventualna dejstva preko granice. Nije katastrofalno, al SMT opet daje znacajnu rezervu u tom slucaju. Al gubi se najjaci adut 29ke. Jbg treba videti sta nam vise odgovara, i ja sam vise za to da se ne stavlja dodatak na hrbatu. Al onda vezbati zadejstvovanje sa improvizovanih pista na autoputevima..



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

nebkv ::To je slicna prica kao kod Mig 21 F13 i poslednjih varijanti poput bis-a
Mislim da je Suad negde pisao o tome


Tako je ,recimo MiG-21F-13 je mogao dinamicki iskociti na dosta vecu visinu od bis-eva i posebno onih ekstra-grbavih SMT .Tezina trupa tu do izrazaja dolazi .

9-12 i 9-13 ( prvi grbavi ) jesu najbolji po visinsko-brzinskim sposobnostima ,mada je i za danasnje pojmove najbolji bio i ostao MiG-29M ( 9-15 ) ,steta sto je ostao samo na nivou prototipa .Interesantno a ima i na temi o S-300 navedeno je, Komanda RV-PVO je negde 1997 g izrazila interes bas za MiG-29M i nabavku 4 aviona te verzije .

Recimo da bi novi MiG29M/M2 ( K/KUB ) i 35S/UB imali pokretljivost-agilnost kao i 9-12 na rezimu brzina 600-900km/h , morali bi imati motore sa barem 10 000kgs maks statickog potiska



offline
  • Pridružio: 18 Feb 2013
  • Poruke: 6178

Да све је то у неким компензацијама.И ја мислим исто.Мада кажем у односу на остале вишенаменске СМТ би био ту негде или за нијансу слабији.Без грбе има предност у блиској борби али мањи долет.Потребна је ту озбиљна анализа.Уколко се опрема унифицира могло би можда мешано,...

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

Mercury ::Nije problem nosivosti vec ostajanja u vazduhu i upotrebe forsaza. Tj, 9-12 ima jako mali raspolozivi domet za patroliranje i cekanje neprijatelja u zoni, da ne pominjem eventualna dejstva preko granice. Nije katastrofalno, al SMT opet daje znacajnu rezervu u tom slucaju. Al gubi se najjaci adut 29ke. Jbg treba videti sta nam vise odgovara, i ja sam vise za to da se ne stavlja dodatak na hrbatu. Al onda vezbati zadejstvovanje sa improvizovanih pista na autoputevima..

U mirnodopskim uslovima tj za potrebe duzih patrolnih zadataka u VaP i 9-12B moze da se sredi i dovede na jedan pristojan ,upotrebljiv nivo .Kao stu su Svabe uradile na svojim 9-12A ,ugrade im se mokre tacke ispod krila pa sa jednim PTB-1500 i dva PTB-1150 te 4x R-73/E on moze dugotrajno patrolirati u smenama.Isto tako to moze posluziti i u borbenim situacijama ako ista dozvoli ,pa po irackom receptu ugradis na srednji nosac APU-470 za R-27R1/T1 i jos dve R-73E sa uredjajima -ometacima `Satelit` recimo iznad APU-73.

Dakle i jedan 9-12B ima potencijala za nadgradnju,modernizacije i sto je vrlo bitno sve to i ne kosta mnogo ,sve su to sitne improvizacije jer to nisu nadgradnje tipa onih hrbata kod indijskog 9-20 i slicno tome .Znaci moze se dosta toga odraditi po receptu Sirijaca sa dovodjenjem 9-12B na nivo 9-12SM a bez nekih velikih ulaganja te sa ovim svapskim i irackim improvizacijama .Pri tom imas lovac za mirnodopske uslove ,ovo kako zovu `AP` ili neke moguce ratne/borbene uslove .

Drugo je pitanje da li je to nadleznima poznato,je li u interesu i planiranju itd

offline
  • Pridružio: 21 Jul 2008
  • Poruke: 10336

To je ok resenje, bese mogu da se odbace ti PTB pod krilma? I jos APU470 na srednjoj..
Ogranicava ga na 4 rakete al to je sasvim dovoljno, vise od toga se i ne lansira u praksi.

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

Mercury ::To je ok resenje, bese mogu da se odbace ti PTB pod krilma? I jos APU470 na srednjoj..
Ogranicava ga na 4 rakete al to je sasvim dovoljno, vise od toga se i ne lansira u praksi.


Mogu kao i onaj podtrupni ,po potrebi dugmetom `Sbros baki` .Eto vidimo da 9-12B ima dosta potencijala kako po nadogradnji tj modernizaciji radara,avionike uopste ,UbS ,tako i na strukturi aviona .

Jos nesto ,neki dan se nesto raspravljalo onako ,prica kao i svaka prica .Pa neki kazu koliko je RV-PVO bilo tehnicki inferiorno spram NATO lovaca itd .Fino kazem nije nimalo ili sasvim malko ,cudno zar ne,ali nije za odredjene oblasti vodjenja vazd. boja .Takticki i po borbenoj osposobljenosti letackog kadra da ali tehnicki ,dakle cisto po nivou tehnike nisu bili nimalo ili sasvim malo ispred naravno 29tki .Rezim BVB necu pominjati jer se i tada znalo da ako ijedna Ju-29tka udje u ZPS ili se pocne priblizavati nekom NATO lovcu, tu mu spasa nema .

Ovo sto neki amer. piloti navode u onim Diskaveri emisijama to je stvarno smesno ,to nije ni za decu malu .Mozda oni to nisu ni znali ali sumnjam u to ,pilot 29tke pokretom glave bez pokretanja antene radara i aktivno-pasivnih senzora KOLS ( aktivan je laser tokom laserovanja VC ) ,dakle pokretom svoje glave i kacige na kojoj je NSC pokrece i TGS tj ICGSN koordinatorom iste u R-73/E .Pilot gadjanog lovca uopste ali nikako nema indikaciju da je u zahvatu niti ima uopste predstavu da ce svakog momenta biti raketiran ,sve ovo znaci u rezimu `SHLEM`.

Pa ovo su Svabe tim istim Amerima radili tokom 90tih kad su u sim- BVB imali skor sto oni kazu 18:0 protiv F-16C .Samo sto su Svabe mogle da zahvate /nanisane najvise do 45° levo i desno u odnosu na uzduznu osu aviona ,nasi su imali mogucnost mislim do 60° sa NSC ( imali cak i R-73 ).

U BVB sa NSC i R-73E ne bi nam nista mogli .Za DVB opet avioni nisu bili remontovani,jedna od mana nasih je bila tehnicka neispravnost tj nespremnost za vazd. rat u toj oblasti .Pogledajmo samo ovo, da su im odradili remont pa evo i bez neke modern. radarima N019EB bi svakako cak i lovacke avione NATO ,one vece, otkrivali sa 150 km daljine u rezimu `V` .Ne zaboravimo nasi piloti su i sa onako neispravnim radarima / oslabljenim avionima u tehnickom smislu, imali na radarskim ekranima niskoletece Tomahoke na nekih 30 km daljine ,dakle rakete velicine jednog `solundara` na svega 50-100 m visine ,na fonu zemlje znaci .

Toliko da je N019EB bio zastareo ili inferioran.Tu tehniku ,avione,motore,radare i posebno rakete ( R-27R1 istekao onaj osmogodisnji resurs cini mi se ) ,to je sve trebalo uraditi 1996/97 ,sve bi bilo u redu .No ajd da ne duzim ,malo je ko tada, bolje reci niko ,mario za lovacke avione i pilote -lovce posebno sa svakako mizernim naletom .

Ima jos nesto u svemu tome,dosta nas se uhvati price o losoj takticki upotrebe ,jeste tako je ,kako je trebalo leteti nisko ,ostati nisko pa onda iskakanjem uletati u grupe NATO aviona i raketirati ih .Izuzetno su zanimljivi primerci pojedinih nasih pilota- lovaca koji su zanimljivo na srednjim visinama ( 3-5 ili vise km ) leteli po pola h ili 40 min a da nisu pogodjeni,jesu bili gadjani ocigledno sa vecih daljina ali su protiv-raketnim manevrima izbegavali napade AMRAAM .

Zamislimo samo da su im N019EB i R-27R1 bili skroz ispravni ( kod nekih nije bilo ni literovanja a kamoli nesto drugo ) ,to bi vec bila druga prica .Sa jedne strane smo imali data-link ,rakete srednje daljine dejstva sa ARS u zavrsnoj fazi ,letece radare ,velike grupe lovaca za zastitu i podrsku itd ,sa druge strane je bilo sto je bilo ,ni kvaliteta ni kvantiteta ( neispravni radari i rakete,ni aktivnih ometaca ,ni pilota sa dovoljno naleta i obuke itd ) .

Sad tek vidimo da oni sto su leteli po pola sata ili 40 min ( B.Z. ) a na nekoliko km visine ,to su tek sreckovici,junaci i vise nego hrabri.

Valjda ove nove generacije i shvate ponesto od toga ,dodju do nekog zakljucka ....

offline
  • Pridružio: 14 Jul 2013
  • Poruke: 1097


Smajli

offline
  • djox  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 23 Nov 2010
  • Poruke: 96088


Citat:Красные звезды в небе Еревана: «Стрижи» устроили авиашоу над столицей Армении.
Летчики пилотажной группы «Стрижи» выступили с авиашоу в небе Армении. Подмосковные асы побывали на аэродроме «Эребуни» 102-й российской военной базы, расположенном близ Еревана, где показали свое летное мастерство. Особенностью их выступления стало то, что летчики пилотировали не свои машины, на которых обычно выступают, а строевые истребители МиГ-29, находящиеся на вооружении 102-й базы.

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

Jesmo imali ovo.... pa poslusajmo malo pomocnika MO N.M. i generala B.B.

offline
  • S-lash 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Apr 2008
  • Poruke: 4884
  • Gde živiš: Slovenija

Ljudi, kako vi to besedićenje primate kad ovi recimo stručni ljudi, general i pomocnik ministra, pricaju o cagerima u lasti sa glass kokpitom kako je ona najbolja i tako dalje. 80% price je za babe i žabe. Ja bih ocekivao od njih malo vise na nivou.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1332 korisnika na forumu :: 25 registrovanih, 8 sakrivenih i 1299 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: amaterSRB, babaroga, Cobi026, drimer, GandorCC, Georgius, JOntra, Litostroton, mile23, milutin134, MiroslavD, mrav pesadinac, naki011, nesa1962, Posmatrac77OKB, ruma, S2M, sevenino, skvara, stegonosa, vandrej, vasa.93, vathra, Vlada1389, vladulns