Su-15 Flagon (suhojevi presretači Su-7/9/11/15)

20

Su-15 Flagon (suhojevi presretači Su-7/9/11/15)

offline
 • alchemy
 • Pridružio: 06 Jul 2009
 • Poruke: 3442
 • Gde živiš: Novi Sad

Retke su zemlje kojoj trebaju presretači.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • dakota  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Feb 2008
 • Poruke: 1040
 • Gde živiš: Beograd

panonski mornar ::Zašto ovaj avion nije kupovan od strane drugih zemalja?
Sssr nije hteo da ga da nikome. Avion ko avion ali njegov radar , raketa, lazur i spo nisu smeli da preko trecih nepouzdanih zemalja dodju do zapada. Postojala je varijanta su-21 predvidjena za izvoz ali nije mi poznato sta se desilo.offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 1754

http://www.airwar.ru/weapon/avv/r98.html

pasus ispod prve fotografije aviona piše 3000 km/č a treba 2000 km/č

Obratite pažnju da je delovao u okviru sustava Vozduh-1M (nije napisano -1P ili -1S koji su samo KUBA sistemi u okviru tog ISKAP sustava), to vam daje pretežno područje nad kojim je delovao. Naravno da se preko tih sitsema uvezivao ponekad na sustave Luč. Navodno borbeno ispitan i bez obzira na lepe reči o njemu pokazao se onakvim kakav je i stvoren, da obori veliki bombarder ili stratsferskog drona (na njima je navodno uspeđno ispitan) je bio savršen, ali da uđe bilo kakvu borbu sa rasnim lovcima nema šemaje (i to se navodno pokazalo kao tačno) no bio je to vrlo brz avion, najbrži do pojave MiG-25 dobrog doleta i zaista krajnje pouzdan što je bilo neverovanto olakšanje za lovačke snage VVS koje su dotle letele na ozloglašenom Su-11. Dobro se dopunjavao sa Tu-128 i sa njime činio jednu statešku celinu.

offline
 • vampire and philosopher
 • Pridružio: 13 Dec 2013
 • Poruke: 4579

dakota ::... Postojala je varijanta su-21 predvidjena za izvoz ali nije mi poznato sta se desilo.Зар Су-21 није била само погрешна ознака у западним изворима?...

offline
 • dakota  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Feb 2008
 • Poruke: 1040
 • Gde živiš: Beograd

Napisano: 02 Jun 2019 2:11

...pokazalo se da je los u manevarskoj borbi? Budi ljubazan pa navedi kada i gde..

Pretpostavka je da je los protiv drugih lovaca, znate kolega sve je to moguce i evo sada cu da opisem sukob dve drzave tj dva vazduhoplovstva tih drzava. Posli bombarderi drzave A da izbubaju i sataru glavni grad drzave B . Drzava B salje svoje bombardere da poravna glavni grad drzave A. I jedni i drugi bombarderi se vide dok se mimoilaze jer su lovci A drzave izazvali lovce B drzave da podijele megdan iznad nekog polja da se vidi ciji lovci su vrtirepastiji. Bombarderi i glavni gradovi su sporedni u ratu.
Zar ovakav rat nije blentav?

Dopuna: 02 Jun 2019 2:14

Skywhaler ::Зар Су-21 није била само погрешна ознака у западним изворима?...

Ne znam, ne verujem ja u vikipediju a jos 1988e u jugoslovenskom izdanju ilustrovane istorije vazduhoplovstva se to pominje ( recimo "savremeni ikari") . No ko ce znati sta je tacno

offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 66859


Citat:
2хСу-15 - для подвески УПАЗ типа «Сахалин»
"Су-15 (№ 01) имел заводской номер № 0015301. Это первый предсерийный самолет, построенный на авиазаводе в Новосибирске. Начало эксплуатации самолета в формуляре значится 21 февраля 1966 г. Первый полет на самолете с двигателями Р11Ф2С-300 совершил заводской летчик-испытатель И.Ф.Сорокин 6 марта 1966 г. Третий полет на самолете 15 марта 1966 г. выполнил летчик-испытатель ОКБ В.С.Ильюшин. Затем на нем летали Харченко, Морозов, Дыров, Золовкин, Соловьев, Кукушев. В августе 1972 г. двигатели заменили на Р11Ф2СУ-300 первой серии. Эксплуатировался самолет до августа 1973 г. С апреля по июль 1974 г. Новосибирским филиалом ОКБ Сухого на самолете проводились доработки для установки изделия "Сахалин-6А". Таким образом, самолет Су-15 (№ 01) стал заправщиком в опытной системе "Сахалин" - дозаправки истребителей в воздухе. Первый полет на доработанном самолете совершил 4 июля 1974 г. летчик-испытатель Комаров. С июня 1975 г. к полетам на нем приступили также Соловьев, Кречетов, Егоров, Ильюшин. Последний полет состоялся 9 июля 1976

Arrow https://aviaforum.ru/threads/letayuschie-laborator.....1450726903
Arrow http://vfk1.narod.ru/03139/Su-15.htm

offline
 • Pridružio: 20 Maj 2017
 • Poruke: 1754

Napisano: 02 Jun 2019 11:42

Prvo dakota, ono što si napisao gore je tačno, presretač za obaranje flote B-52, prvenstveno na severnom i dalekoističnom pravcu, sve u svemu najviše Sibirom ili eventualno centralnom Azijom dugo vremena nije nikako bio pogodan da se izvozi zbog tajnosit opreme, pogotovu što je on delovao pod Vozduhom-1M ISAKP-om kojim su usled njegove inferiornosti za zapadni pravac Sovjeti upotrebili (uglavnom) nad pustopoljiama iza Urala mada su ga kasnije ito vrlo brzo dali skoro svim saveznicima u VU upravo na zapadnom pravcu.
No sam projekat po TTZ koji je i doveo do ovakve njegove konstrukcije i TTK je bio očito specijalizovan i doveo do očiglednih karakteristika. Brz, doletan, sa jakim radarom u to doba i što je najvažnije sa tipičnim presratačkim naoružanjem. Ipak relativno malih krila očito sa relativno velikim opterećenjem što i nije loše za avion kome je dolet bio važniji od manevra. U krajnjom meri ako poredimo recimo sa F-104 ta njegova krila i nisu bila ekstremna. Međutim tu je onda opet očigledno specijalizovano naoružanje, velike rakete tada velikog dometa, sa relativno teškim bojevim glavama ali bez velikih sposobnosti u manevru su bile očito protivbombardersko sredstvo. tamo gde Su-15 nije mogao da deluje, izvan dometa navođenja sa zemlje delovao je Tu-128. U to doba realnost masovnog američkog napada sa B-52 nije bila samo verovatna nego i realna.
Sve u svemu jedan suštinski stratosfeski presretač, sa jakim i dometnim ali neagilnim raketama i to i samo sa dve njih, mada ajde u krajnjoj mer to tada i nije bilo neuobičajeno, svakako nije bio pogodan za frontovske borbe. On se naobarao ciljeva ali uglavnom stratosferskih balona ne znam tačno koliko to baš i nije javna informacija ali prilično a verovatno i po nekog većeg aviona ELINT tipa u prigraničnim delovima.

Ja bih rado bio ljubazan da ti odgovorim na tvoje pitanje ali ne mogu, znam samo ovoliko koliko sam naveo. Ima tu cela jedna agenda.
To ti je kao sa hadisima u Islamu imaš sigurne, srednje, i nesigurne.

Dakle, navodno su u pari upotrebljeni protiv stratosferskih dron(ov)a uspešno a onda jednom i protiv manje grupe udarnih aviona i odmah se pokazalo neuspešno pogotovu što je bilo na relativno malim visinama, pri čemu su jednog protivnika oštetili ali su izgubili odmah jedan avion a drugi bio oštećen. Bliski istok početak 70-tih.

Dopuna: 02 Jun 2019 12:17

Vrlo interesnatno je da je raketni sistem koji je on koristio uveden i upotrebljavan u naoružanju Jak-28 iako zvanično nije uspeo da zadovoljavuajuće prođe državna ispitivanja.
Ajd sad da pogađamo zašto bi SSSR napravio takvu naizgled nebulozu da pusti u upotrebu asembli raketa-avion koji ne može da prođe držvana ispitivanja.

offline
 • vampire and philosopher
 • Pridružio: 13 Dec 2013
 • Poruke: 4579

dakota ::...

Ne znam, ne verujem ja u vikipediju a jos 1988e u jugoslovenskom izdanju ilustrovane istorije vazduhoplovstva se to pominje ( recimo "savremeni ikari") . No ko ce znati sta je tacno

Знам да енглеска википедија барата тим податком, али у југословенском издању Илустроване енциклопедије ваздухопловства, том Савремени икари из 1989. године такође се помиње Су-21 (да ли мислимо на исту?)...... а то је заправо превод енглеског Орбиса из 1984. дакле западни извор...

offline
 • dakota  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Feb 2008
 • Poruke: 1040
 • Gde živiš: Beograd

Napisano: 02 Jun 2019 13:49

Potrebe diktiraju svasta. Taktika upotrebe takodje. Mozemo postaviti hipoteticki sukob szdesetih godina. Avioni su vroma brzi i ne zele se upustati u manevarsku borbu na malim brzinama, vizuelni boj na velikim brzinama je neizvodiv, dakle uicavanje cilja sa zemlje, navodjenje lovca u zonu presretanja i teka onda sam lovac nekakvim svojim pitacima, radarima identifikuje cilj pa ako je sve mimo sveta onda i pusti raketu na nj. Upotreba aviona kao presretaca je uvek i iskljucivo odbrambenog karaktera. Nema potrebe a ni smisla ovaj avion izdvajati iz svoje uloge odvracanja, odbrane i ostvarivanja i odrzavanja prevlasti nad svojom teritorijom. Frontovske letelice imaju svoje zadatke. Tu je cak i sama obuka presudna. Ne zaboravite da se Svabi zauzeli pola evrope sa mauzerkama i limenim tenkicima za obuku. Boj lovac na lovca, cesta pojava u bici za britaniju je jos od tog vremena zaboravljen. Ne primenjuje se i ratu i vrlo retko se srecu osim kad avijacije nemaju drugaciju vrstu avijacije za ratovanje. Avijacija udara ciljeve na zemlji, druga avijacija nastoji da ih spreci u toj nakani. To je sve. Zasto da po nebesima trazim protivnicke lovce dok mi njihova bimbarderska ili lba druzina tamani moje?

Dopuna: 02 Jun 2019 13:52

@skywahler
Na tu knjigu sam mislio, dakle neko je ipak objavljivao te oznake

offline
 • vampire and philosopher
 • Pridružio: 13 Dec 2013
 • Poruke: 4579

Сад сам још мало претресао по својој библиотеци. У Ганстоновим ''Савременим авионима и хеликоптерима'' (The Illustrated Encyclopedia of the World's Modern Military Aircraft, Salamander Books Ltd. 1977), тачније у преводу загребачке Алфе (1980), стоји и податак да су совјетски Су-15 примећени и у Египту 1973. године...... на интернету нисам успео да пронађем нешто више:Citat:... At the beginning of 1970s a small group of Su-15 interceptors were directed to Egypt to protect Cairo from Israel air forces attacks... http://www.enemyforces.net/aircraft/su15.htm Citat:... The Soviet Union was the only operator of the Su-15 until the break-down of the Soviet Union. The Soviet Air Defence Forces (PVO) were until then the sole operator of the Su-15 and only operated the aircraft from Soviet territory with exception of a small group of Su-15 operated by Soviet crews in Egypt during the 1970s for air defense... https://www.milavia.net/aircraft/su-15/su-15_operators.htm

Има ли неко више информација о тој египатској епизоди Су-15?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 923 korisnika na forumu :: 74 registrovanih, 11 sakrivenih i 838 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., anbeast, babaroga, baza, Belac91, borko_marjanovic, Cobi026, Cufo, dankisha, darcaud, darkangel, djo97, doklevise, draganca, draggan, eaglemechanick, flash12, Fog of War, Futurama, gagidjuric, Gama, h8propaganda, Hektor, ivan979, kaptain, Kinkou, Klecaviks, kolateralnasteta, komkom, Krusarac, Leonardo, leptirleptir, ljs, lord sir giga, mandicdamir245, MarKhan, Markoni29, marsovac 2, MB120mm, mean_machine, MiroslavD, Mitraljeta, nemkea71, nikolapetkovic, ostoja, pavle_pzs, peruni, r77adder, raskoljnikov, rikirubio, RJ, ruseskij, S2M, sabros, shone34, Sirius, slonic_tonic, Snorks, sosko, srecko81, stegonosa, Toper, trajkoni018, VJ, vladas87, vlahale, Voja1978, Warhawk, Webb, wolf431, Wrangler, Yellow Pinky, zdrebac, šumar bk2