Su-57 novi ruski lovac

1003

Su-57 novi ruski lovac

offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 66690

На Су-57 испытывается новейшая криптозащищенная система связи
Citat:Как сообщил представитель НПП "Полет" Алексей Ратнер, в системе реализованы специальные виды помехозащиты и помехоустойчивого кодирования с восстановлением информации
Arrow https://tass.ru/armiya-i-opk/6897150

ОДК будет использовать VR-технологии в проекте двигателя для Су-57
Arrow https://ria.ru/20190913/1558648118.html

MAKS2019Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 14 Jan 2012
 • Poruke: 779offline
 • windfucker !
 • d.ing Metalurgije
 • Pridružio: 21 Jan 2010
 • Poruke: 2285
 • Gde živiš: Macedonia

muvaju braca nesto

https://topwar.ru/162632-sina-kitaj-istrebitel-su-.....wfO_i5u0pk

Citat:Овај модел дизајнерског бироа Сукхои развијен је као невидљива летелица. У поређењу са четвртом генерацијом бораца, Су-57 има смањену видљивост у радарском и инфрацрвеном домету. Додатне предности бораца пете генерације у односу на њихове претходнике су радио-заштићена авионика и све врсте оружја у авиону, као и његова крстарећа брзина у надзвучном режиму.

Поред тога, Су-57Е је бољи у односу на све борбене генерације 4 ++ у другим кључним борбеним и аеродинамичким карактеристикама. За почетак, то је вишенамјенски. У потпуности имплементира концепт комбиновања технологија аутоматизације и „вештачке интелигенције“ у ваздушној борби. Истовремено, у борбени арсенал спадају високо прецизне вођене ракете дугог домета, помоћу којих пилот може циљати и уништити неколико циљева одједном. И посљедње, али не најмање битно, изузетна маневрирање ове летјелице.

Очигледно је да је најнапреднија иновација ове војне опреме домаће ваздухопловне индустрије технологија „вештачке интелигенције“ (АИ), која је основа информационог и контролног система Су-57Е. Употреба АИ-а омогућава невиђено висок степен аутоматизације најновијег борца Сукхои Десигн Буреау-а. На основу карактеристика перформанси авиона, он може решити до 90% задатака у аутоматском режиму. Ово је заиста један од најбољих показатеља до сада.

Са таквим аутономним радом, пилот бира најбоље решење са предложене листе акција. Док коначни избор још увек остаје на пилоту, као и на његовој одлуци да притисне окидач у једном или другом тренутку. Истина, постоји опција за потпуно аутономни лет авиона у складу са програмом постављеним на земљи. У овом случају, командант Су-57 ће одредити само најбољи тренутак почетка напада. Штавише, у критичним случајевима губитка свести или озбиљних повреда пилота, аутономна борбена контрола моћи ће спасити борца.

Авиони на овом нивоу технологије блиско се приближавају беспилотним летелицама са максималним степеном роботизације и аутономије. Централну улогу у таквој технологији ваздухоплова играју њени електронски „мозгови“ - „систем управљања информацијама“ (ИМС).

ИМС је скуп уграђеног софтвера (софтвера) у који је уграђено максимално знање специјализованих инжењера дизајна и стварно искуство великог броја професионалних пилота. На други начин, овај систем се назива „невидљиви пилот“ или „електронски пилот“. Штавише, у другим областима индустрије такви се комплекси такође активно развијају и примењују, често их називајући "стручним системима". Дакле, Су-57 ИМС је сличан најновији војни авијацијски „стручни систем“.

Примарни задатак софтверског пакета ИМС је константно бележење података са уграђених сензора и уређаја о непријатељу унутар радијуса идентификације, свеобухватна анализа ових улазних информација и израда низа пилот препорука за даље акције. Рачунари савремене авионике се лако носе с тим задацима. Али избор коначне одлуке је ипак на пилот-у који се истовремено ослања на своје лично искуство и професионалну обуку.

Рад у овом правцу почео је пре око 15 година, када уопште није било стручних система у области ваздухопловства. Руководилац пројекта за развој домаћег система информисања и контроле авиона био је Дмитриј Грибов. Подсетио је да је било доста проблема у креирању ваздухопловних експертских система, све до недостатка поуздане рачунарске периферије. Међутим, упркос томе, сада вештачка интелигенција ИМС Су-57 већ зна како, након обраде података прикупљених помоћу уграђених сензора, пилоту може дати сет оптимизованих решења.

Дакле, сада борбени борбени системи могу тачно проценити степен претње одређене ракете, а на основу ове анализе, ИЦС нуди пилот опције за избегавање или уништавање, у ствари, летећег циља. То значајно повећава борбену ефикасност авиона.

Значајно је да је у доба прекомпјутерског доба трошкове било које летелице одређивала само цена „хардвера“ - конструкције и опреме. Али у овом тренутку софтвер и електроника авиона могу бити неколико реда скупљи од остатка опреме за авион. Логично је да су, почевши од Су-57 са својим моћним ИМС вештачком интелигенцијом, трошкови уграђеног софтвера почели да се укључују у укупне трошкове пројектовања авиона.
Citat:

offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 66690

MAKS2019

offline
 • Pridružio: 02 Jan 2012
 • Poruke: 294

Kubovac ::
PPS. .... Kod toga radara AAM-4, radi se ipak o AESA radaru u Ka-bandu, u milimetarskom, a ne decimetarskom radnom opsegu od oko 26,5 - 40 GHz ( odnosu na 1-2 GHz kod L banda) i sa talasnom dužinom 3-4 puta kraćom od X-banda (od 7 milimetara do 1,1 cm). To znači da minimalni razmak između 2 PPM mora biti svega oko 3,5 - 5,5 mm), tako da se i u tako mali "raketni radar" može "spakovati" dovoljan broj PPM, ali uz napomenu da je domet tog AESA radara u raketi svega oko 15-20 km, a na početnom delu putanje je INS vođenje.

Ja sam i pisao kod L-banda da bi razumeo da je domet radara znatno kraći, pa sam napisao okvirno do 50 km....ali kako to može pomoći u otkrivanju VLO letelica sa tako malom snagom i malom daljinom otkrivanja....


Kasnim mnogo sa odgovorom ali što bi se reklo bolje ikad nego nikad Smile
U pravu si za AAM-4 Samo ako predpostavimo X opseg od 8-12GHz polovine talasnih dužina su od 19mm do 12.5mm. Uglavnom ako predpostavimo prečnik antene radara AAM-4 od oko 170mm na antenu može stati i preko 1000 PPM. Ovo bi trebalo da da jako dobro potiskivanje bočnih snopova (bolje od 30dB za prvi). Sa druge strane RAM materijali su mnogo efikasniji u ovom opsegu čak i kod lovaca 4+ generacije tako da ne znam koliko je ovo dobar kompromis.

Ja sam se poveo za ovom slikom predložene AESA za R-77 gde imamo samo 64 modula
https://forums.eagle.ru/showthread.php?t=117307
Medjutim ovde postoji jedan trik sličan onom koji sam pomenuo kod metarskih AESA (sad će Oluj da se mršti Smile). Ali evo objašnjenja bez ulaženja u metarski opseg.
Oblik snopa (zapravo pre potiskivanje bočnih snopova) zavisi od dve stvari a to su broj PPM ali i dijagram zračenja svakog elemenata. Što je dijagram zračenja pojedinačnih elemenata uži bolji je i dijagram zračenja antene.
Naravno uži dijagram zračenja elementa znači i uži opseg u kome je moguće pomerati snop. Iz tog razloga je i ova antena za R-77 pokretna jer mora da se obezbedi pretraživanje u širokom opsegu ali je samo praćenje cilja moguće ostvariri elektronski jer ne traži veliko pomeranje snopa.
U slučaju L band antene kod Su-57/35 nije potrebno veliko skretanje snopa jer imamo dve antene pa je dovoljno +-30 stepeni dok kod klasičnog radara moramo imati +-60 stepeni ako je moguće.

Što se tiče samih performansi ovog radara jedan kolega sa foruma me je uputio na to da je Pulsar razvio nove tranzistore i module 2x veće snage (originalan Kopov članak je iz 2009.) a sad je 2019. Samim tim ovaj Kopov "best case" scenario je sada realnost. Tako da je domet od 75km za 0.1m2 sasvim realističan a može se možda rastegnuti i više u "kooperativnom" modu dva radara.
Američka kompanija Cree proizvodi tranzistore snage i do 800W tako da tu postoji još potencijala za rast.
https://www.wolfspeed.com/rf/products/l-band-s-ban...../cghv14800.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

@Futurama

Meni uopšte ne predstavlja dilemu domet to AFAR-a u L-bandu. Meni problem predstavlja rezolucija, mogućnost razdvajanja ciljeva po daljini i po azimutu-visini. Ne vidim objašnjenje sa 6 PPM ili 12 PPM ako računamo sa oba krila, ali samo u zoni preklapanja snopova. Takođe, oba radara imaju horizontalnu polarizaciju. Zato se u onon Kop-ovom članku pominje ugradnje L-band AFARA sa nekoliko PPM na prednjem delu repa, koji bi imao vertikalnu polarizaciju da se pokuša sa tom rezolucijom i razdvajanjem ciljeva po visini...

Ja sam negde pronašao ruski dokument, ali ga nisam sačuvao i sada ga ne mogu pronaći, da se planira ugradnja 2 L-band vertikalna radara u sklopu X-band radara u nosu letelice. Po nekom mom "proračunu" tu bi moglo stati ukupno oko 16 PPM. Oni bi bili vertikalne polarizacije.
Tada bi možda bilo moguće u zonama preklapanja snopova da se malo "izoštri" rezolucija i "popravi" mogućnost razdvajanja ciljeva po visini...

Ovo me sve "kopka" jer imaš baš u Kop-ovom tekstu da će ti L-band radari čak moći da formiraju korekcije za rakete...a znaš i sam da je tu potrebno imati precizne parametre cilja i njegovog kretanja...

Znači i dalje mislim da se radi na razvoju ovog radara i da ništa to još nije završeno. Kada letelica bude završena i uključena u borbene jedinice Ruskih vazduhoplovnih snaga, možda ćemo više saznati.
Buni me i neka tvrdnja koju sam našao da, kada krene izvoz SU-57, ti AFAR-L band radari neće biti izvoženi kao deo exportne verzije....

Postaviću ovde neke skice, ne zamerite na kvalitetu (paint) jer nisam našao bolje "podloge"....

Skica 1: N036 Belka X-band radar u nosu letelice, sa 2 vertikalna reda L-band IFF antena


Skica 2: Zone osmatranja i preklapanja sektoraSkica 3: Pregled sa prednje strane letelice

offline
 • Pridružio: 02 Jan 2012
 • Poruke: 294

Kubovac ::@Futurama

Meni uopšte ne predstavlja dilemu domet to AFAR-a u L-bandu. Meni problem predstavlja rezolucija, mogućnost razdvajanja ciljeva po daljini i po azimutu-visini. Ne vidim objašnjenje sa 6 PPM ili 12 PPM ako računamo sa oba krila, ali samo u zoni preklapanja snopova. Takođe, oba radara imaju horizontalnu polarizaciju. Zato se u onon Kop-ovom članku pominje ugradnje L-band AFARA sa nekoliko PPM na prednjem delu repa, koji bi imao vertikalnu polarizaciju da se pokuša sa tom rezolucijom i razdvajanjem ciljeva po visini...

Ja sam negde pronašao ruski dokument, ali ga nisam sačuvao i sada ga ne mogu pronaći, da se planira ugradnja 2 L-band vertikalna radara u sklopu X-band radara u nosu letelice. Po nekom mom "proračunu" tu bi moglo stati ukupno oko 16 PPM. Oni bi bili vertikalne polarizacije.
Tada bi možda bilo moguće u zonama preklapanja snopova da se malo "izoštri" rezolucija i "popravi" mogućnost razdvajanja ciljeva po visini...

Ovo me sve "kopka" jer imaš baš u Kop-ovom tekstu da će ti L-band radari čak moći da formiraju korekcije za rakete...a znaš i sam da je tu potrebno imati precizne parametre cilja i njegovog kretanja...


To je vrlo interesantno ali ja ne bih preterano lupao glavu oko toga jer mislim da je to radar koji prvenstveno vrši ulogu osmatračkog radara dok glavni X band radar treba svojom brutalnom snagom, površinom antene i procesiranjem signala da precizno prati cilj.
Ali ako budu stvarno koristili tako razdvojene module to neće biti klasična radarska rešetka nego nešto stvarno specifično. Pitanje je i u kom prostornom uglu bi to moglo da ima smisla jer ovde sigurno pričamo o modulima čiji je dijagram zračenja već poprilično usmeren. Tako da je preklapanje ugla pokrivanja PPM sa krila i nosa prilično mali.
Naravno ostajem otvoren ka tome da ruski inženjeri mogu da nas iznenade na neki način Smile

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

@Futurama

Evo vidi kako je to nešto Kop skicirao....S obzirom da sam ja našao podatke o ovim L-band IFF modulima u X-band radaru u nosu, a nigde se ne pominje ovaj "repni" radar u L-bandu (čak ni u katalogu za SU-57, mada tamo nema pomena ni za ona 2 vertikalca u nosu), logično je pomisliti da i Kop, kao i mi ovde (možda posebno ja) ipak ovde malo "lutamo"...jer poslednji put da ponovim da ne budem "dosadan"...sa 6 ili 12 PPM zaista ne znam šta se može uraditi da bi se otkrivali ciljevi i to sa VLO i "precizno" pratili, razdvajali i čak navodili rakete V-V (bez podatka o visini)....

offline
 • Pridružio: 31 Mar 2017
 • Poruke: 463

U nosu zajedno sa X-band radarom ima smisla. Ali ne treba zaboraviti da se kod Su-57 vertikalni stabilizatori celi pomeraju dok avion leti, a kod Su-27 familije ne, i zato su kod njih u prednjoj ivici vertikalca opcija. Stavljati L-band u vertikalce Su-57 po meni nema smisla.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

Milos1977 ::U nosu zajedno sa X-band radarom ima smisla. Ali ne treba zaboraviti da se kod Su-57 vertikalni stabilizatori celi pomeraju dok avion leti, a kod Su-27 familije ne, i zato su kod njih u prednjij ivici vertikalca opcija. Stvljati L-band u vertikalce Su-57 po meni nema smisla.

U pravu si Miloše. Ovo je izvor za SU-35, gde Kop objašnjava upotrebu L-band radara i teoretiše, pa smo i mi iskoristili tu pisaniju jer ima značajne sličnosti sa temom oko radara za SU-57.
I on je primetio nedostatak u razdvajanju ciljeva i određivanju visine, pa je za SU-35 predložio (ili se rukovodio nekim ruskim idejama) za instalaciju L-band modula u vertikalne stabilizatore.

Što se tiče SU-57, kao što sam rekao i ranije, pronašao sam izvor u kome jasno piše da će se u okviru X-band matrice formirati 2 vertikalne matrice L-band radara za funkcije IFF. Na ona moja dva "crteža" pokušao sam da skiciram kako bi te vertikalne matrice "u nosu" u saradnji sa krilinim, mogle učestvovati u zajedničkom radu na boljem razdvajanju ciljeva (boljoj rezoluciji) i mogućnostima određivanja visine....

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 508 korisnika na forumu :: 27 registrovanih, 2 sakrivenih i 479 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., acacrni, Bane san, darkangel, DM1994, ekser222, Gama, Imperator41, ivance95, ivica976, Konda, Leonardo, Markoni29, mačković, Megapurpletv, Nebo_M, nenad81, pavlest1906, pein, RJ, rovac, sabros, sakota79, Sale.S, stegonosa, vetmedic, wolf431