Su-57 novi ruski lovac

1018

Su-57 novi ruski lovac

offline
  • Pridružio: 10 Jun 2008
  • Poruke: 4075

ovanrakjarac ::
Jel misliš na onaj ROFAR radar što pominju? Voleo bih da mi neko objasni koje dodatne karakteristike ta vrsta AESA radara ima u odnosu na klasičan AESA radar. I koja je razlika u sposobnostima između ROFAR i Kvantnog radara za kojim jure Kinezi?


Jako lep opis kako funkcioniše ROFAR: https://weaponews.com/news/11884-kret-has-created-.....he-6t.html
Naravno tu je i kolega Kubovac koji je u par tema opisao rad ROFAR-a.

I opis kako bi morao funkcionisati Kvantni radar: https://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_radar

Kubovac ::Ja sam tu sumnju izrazio i ranije i pisao ovde, ali nevezano za mogućnosti proizvodnje i ugradnje AESA radar u nosu, nego zbog tvrdnji da će sa 6-12 modula na krilima, u L- dijapazonu, otkrivati VLO letelice.

Sumnjaš u sposobnost same detekcije ili tacnost odkrivanja mete?

Americki sistemi na F-22 i F-35:



Citat:Among the most technically complex equipment on the aircraft is the ALR-94 system, a passive radar detector with more than 30 antennas blended into the wings and fuselage for all-round radar warning receiver (RWR) coverage. Its range (250+ nmi) exceeds the radar's and can cue radar emissions to be confined to a narrow beam (down to 2° by 2° in azimuth and elevation) to increase stealth. Depending on the detected threat, the defensive systems can prompt the pilot to release countermeasures such as flares or chaff. The ALR-94 can be used as a passive detection system capable of searching targets and providing enough information for a radar lock on.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Kubovac  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Jul 2016
  • Poruke: 5114

acatomic ::
Kubovac ::Ja sam tu sumnju izrazio i ranije i pisao ovde, ali nevezano za mogućnosti proizvodnje i ugradnje AESA radar u nosu, nego zbog tvrdnji da će sa 6-12 modula na krilima, u L- dijapazonu, otkrivati VLO letelice.

Sumnjaš u sposobnost same detekcije ili tacnost odkrivanja mete?



Sumnjam u sposobnost da ti podaci budu od neke posebne koristi za osnovni radar u nosu letelice koji je u X bandu.
Kao što sam ranije pisao, N036L ili poznatiji kao AFAR-L smešten je u panelima predkrilaca i panelima prednjih horizontalnih stabilizatora.
Ovi radari imaju svega 6 PPM (doduše 3-kanalnih) i po mom MIŠLJENJU mogu se koristiti za IFF, ometanje satelitskih veza, data-linkova, verovatno i za mapiranje terena na zemlji.
SMATRAM da ovaj radar nije u stanju da otkrije cilj (čak ni "običan cilj") na način da mu odredi precizne parametre i prosledi osnovnom radaru kao "korisne".
Radar N036L, radi u "L dijapazonu" i ima radni opseg od 1 - 1,5 GHz i talasnu dužinu od oko 24 cm. To znači da za smeštaj radara da bi on mogao biti "pravi OAR" nema dovoljno prostora nigde na letelici SU-57. Ovakvi radari se smeštaju na IL-20 ili pak AWACS, sa bočnih strana, jer tu se ta aparatura može smestiti.

Evo slike AWACS-a:



Radi se o tome, da bi L-band AFAR mogao vršiti otkrivanje ciljeva, određivanje njihovih parametara leta i prosleđivati ih kao korisne osnovnom radaru, morao bi imati barem 1200 - 1500 PPM, slično kao i X-band radar u nosu letelice, za domet od barem 400 km sa koliko-toliko zadovoljavajućom preciznošću u određivanju parametara i mogućnošću da cilj sa VLO otkrije na nekim daljinama koje omogućavaju pravovremenu reakciju borbenih sistema letelice.
Kada bi se ovaj L-band radar nekako smestio u "nos aviona" imao bi svega oko 150 PPM, što je oko 10% od potrebnog broja. Sa ovolikim brojem PPM, kada bi radar bio smešten u nosu aviona, širina snopa zračenja bi bila prevelika, a to znači da bi takav radar imao velike probleme u razdvajanju ciljeva po daljini i po azimutu i ukoliko bi otkrio na primer 3-4 neprijateljska cilja, sve bi ih prikazao kao jedan odraz....
Analogiju izvlačim iz zemaljskih radarskih sistema, upravo ruske proizvodnje poput L-band AESA radara "Gamma-D" koji ima domet od oko 400 km i ukupno 1268 PPM. Mislim da nije ozbiljno tvrditi da jedan L-band radar sa 6 PPM, može da ima iste osobine kao Gamma-D sa 200 puta više....

Kod radara PESA i/ili AESA, šti više modula/emitera, to je superponiranje talasa u uži snop bolje, a daljine otkrivanja veća. Što ima manje modula/emitera, superponiranje talasa u uži snop je slabije, a daljine otkrivanja manje. To naravno zavisi i od izlazne snage i snage napajanja.
Dakle, kod AESA ( i PESA) radara, cilj je da se smesti što veći broj PPM (odnosno kod PESA pojedinačnih emitera i pomerača faza) koji će onda koordiniranim emitovanjem, rukovođenim od strane računara radarskog kompleksa, superponirati to isijavanje u uzak snop, velike snage, koji će se velikom brzinom kretati po zoni osmatranja radara.

Moguće je imati veliku izlaznu snagu radara, a mali broj prijemno-predajnih modula i zadržati veliki domet osmatranja/otkrivanja, ali je preciznost detekcije slabija, a u ovom slučaju kod SU-57, po mom mišljenju, prilično loša.

O ovome sam prilično "energično" raspravljao na drugim internet portalima, ali kako ispadoh "mrzitelj Rusa" (možeš misliti da se to za mene kaže), povukao sam se samo uz opasku da ćemo konačno znati šta sve SU-57 može kada se nađe u izvoznoj verziji i kada ga neka zemlja kupi. I sada vidimo neke informacije ovde na MCM, da se nudi "značajno osiromašena" verzija od one koju su reklamirali. To još možda nije provereno, ali videćemo. To bi bio dobar "alibi" za Ruse da sve ono što su reklamirali nastave da razvijaju za sebe, tvrdeći da to već imaju (maskirovka), a kada to razviju, onda će lako ponuditi "osiromašenu verziju toga" dotadašnjim i novim kupcima.

Ipak, kako sada čitamo, nudi se SU-35S sa boljim i snažnijim motorima i sa stealth karakteristikama. Verovatno će postojati i neki projektili V-V i V-Z razvijeni "samo za njega" (u smislu instalacije na pilone ili u trupu ili kako to već misle da izvedu u cilju zadržavanja VLO karaktetistika), a ni to nije mali pomak, ali jeste u odnosu na ono što je reklamirano....

Da sačekamo ipak još malo.... Wink



offline
  • Pridružio: 10 Jun 2008
  • Poruke: 4075

Mislim da je razlika između americkog i ruskog sistema samo u tome da ruski ima pored prijemnika i predajnik. Pomocu njega dobije grub položaj za OLS i to je to.

offline
  • Kubovac  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Jul 2016
  • Poruke: 5114

acatomic ::Mislim da je razlika između americkog i ruskog sistema samo u tome da ruski ima pored prijemnika i predajnik. Pomocu njega dobije grub položaj za OLS i to je to.

Kod SU-57 u pitanju je aktivni primo-predajni radar u L-bandu, samo je pitanje koja mu je svrha.
Kod onih američkih sistema u pitanju su pasivni radari koji detektuju zračenje protivničkih aviona (RWR) i mogu usmeriti osnovne radare (rakete V-V) ka tim ciljevima. To je ipak nešto drugo.

offline
  • Pridružio: 10 Jun 2008
  • Poruke: 4075

Razumem to, ali zašto pasivni radar (RWR) koji je u suštini prijemnik ne bi mogao da detektuje signal u L pojasu koji se je odbio od protivnickog aviona? A izvor je predajnik u L pojasu sa Su-57/ Su-35.

offline
  • Pridružio: 18 Feb 2013
  • Poruke: 6178

Kubovac ::sremac983 ::Перфектно да перфектније немож бити....стелт 10000000%...сам да још мајстор Милета замаже по коју рупицу и пукотиницу, са лепилом, мејд бај грмеч....


Pa dobro bre, jel stvarno misliš da su to pukotine i rupice? Ili je ipak nešto drugo u pitanju? Wink
Pa naši "livadski" Orlovi iz muzeja nisu imali rupe i pukotine...

Једина веза између Орла и Раптора јесте то да у називу имају број 22.На авионима рађеним на бази тзв *специјалних технологија*,апсолутно ништа није могуће видети споља.А уколико има споља икаквих знакова оштећења,онда је то сасвим непријатан знак.Већ сам о овоме писао негде,мислим на теми Ф35,но небитно.Код дурала је све јасно.Поготово уколико нема велики налет.Оно што се види,отприлике је реално стање.Али код авиона/поготово надзвучних/,ствари се знатно компликују.Животни век структуре иде у равни нај неотпорније компоненте/или ти нај слабије карике/.У случају експлоатације у екстремним условима/Арктички,монсунски...итд/ хипотетички постављени рокови ,уколико су тестови приликом испитивања епрувета, давали добар резултат се додатно скраћују.Итд.Без обзира којом методом је структура рађена,везивањем за оплату,или уливањем те фактички израдом композитног змаја у шта у овом случају сумњам да је случај/Раптор,а види се и да је маса празног већа него код Ф15,уз приближно исте димензије.А што тек компликује одржавање,што је сасвим посебна тема/.Руси покушавају добити маневарибилни вишенаменски авион на бази материјала заснованих на спец.технологијама,што је изузетно подизање лествице,па до максимума рекао бих.Но из неких изјава конструкцијских инжењера може се видети да су свесни тога и да разумеју суштину проблема.Уједно сам уверен да пројекат касни из сасвим смислених разлога.Нисам имао намеру да пишем,али ето,има великих разлика, овде је то /за сад/ оно што би било значајно поменути.Слике које је окачио сремац,већ су биле и онда сам писао мало детаљније.

offline
  • d.ing Metalurgije
  • Pridružio: 21 Jan 2010
  • Poruke: 2966
  • Gde živiš: Makedonija

Kubovac ::acatomic ::Mislim da je razlika između americkog i ruskog sistema samo u tome da ruski ima pored prijemnika i predajnik. Pomocu njega dobije grub položaj za OLS i to je to.

Kod SU-57 u pitanju je aktivni primo-predajni radar u L-bandu, samo je pitanje koja mu je svrha.
Kod onih američkih sistema u pitanju su pasivni radari koji detektuju zračenje protivničkih aviona (RWR) i mogu usmeriti osnovne radare (rakete V-V) ka tim ciljevima. To je ipak nešto drugo.


Могуцхе је да Л банд и попречава Дата линк 16 , како би другачје неутралисао предност противник.
У моди је чак умреживање ловаца .
Роси су још 2000 умреживали по 8 ловаца.

сличан штос је охотник и силеџија ... Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy РАЗОР , ФРАЗОРЕ

или са 6 ТР модул нема груба слика где је ВЛО објекат .

offline
  • djox  Male
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 23 Nov 2010
  • Poruke: 96554

Jubilej...
Исполнилось 10 лет со дня первого полета самолета Су-57
Citat:Сегодня исполнилось 10 лет со дня первого полета самолета Су-57. В этот день, 29 января 2010 года, в Комсомольске-на-Амуре в воздух поднялся первый летный экземпляр российского многоцелевого истребителя пятого поколения Т-50/ПАК ФА, получивший, со временем, наименование Су-57.
Arrow https://www.aex.ru/news/2020/1/29/207828/

offline
  • d.ing Metalurgije
  • Pridružio: 21 Jan 2010
  • Poruke: 2966
  • Gde živiš: Makedonija

Napisano: 29 Jan 2020 14:13

djox ::Jubilej...
Исполнилось 10 лет со дня первого полета самолета Су-57
Citat:Сегодня исполнилось 10 лет со дня первого полета самолета Су-57. В этот день, 29 января 2010 года, в Комсомольске-на-Амуре в воздух поднялся первый летный экземпляр российского многоцелевого истребителя пятого поколения Т-50/ПАК ФА, получивший, со временем, наименование Су-57.
Arrow https://www.aex.ru/news/2020/1/29/207828/


ВРЕМЕ ЈЕ ЗА ПРВИ СЕРИСКИ
002 003 СУ ВИРИЛИ У хАЛИ

Dopuna: 31 Jan 2020 13:34

MALO NOVOSTI

incident prouchen , i ima i jedan text koj malo retro , istoriski.

Citat:Инцидент с Су-57 изучили: самолёт обещают усовершенствовать

https://topwar.ru/166275-katastrofu-su-57-izuchili.....-vla1-1728

Два десятилетия проекта ПАК ФА. Долгий путь к серии

https://topwar.ru/167264-dva-desjatiletija-proekta.....jztk9chK-M


Dopuna: 03 Feb 2020 15:30

Прилично критички интервју

Експерт каже створен за превласт у Ваздуху , моќни радар ракете догог домета .
Али било је и Смеха шта че нам Су 57 у Сирији.



Dopuna: 04 Feb 2020 14:00

Играрија се наставља
Ростек до Индијаца Русија је спремна да са Индијом створи борца пете генерације

https://tvzvezda.ru/news/opk/content/202024938-2oz.....vPMkJfqOMs

Како је напоменуо шеф Министарства индустрије и трговине Руске Федерације Мантуров, уговор са Министарством одбране о куповини Су-57 могао би бити позитиван сигнал за почетак овог посла.

Citat:„Спремни смо да наставимо преговоре о борцу пете генерације. У програму Су-57 догодио се важан догађај - руско Министарство одбране издало је наредбу за 76 бораца. Верујем да је ово позитиван сигнал за наше индијске партнере “, рекао је Мантуров у интервјуу РИА Новости.

offline
  • Pridružio: 26 Mar 2009
  • Poruke: 4994
  • Gde živiš: Šid

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 870 korisnika na forumu :: 12 registrovanih, 0 sakrivenih i 858 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Dimitrije Paunovic, doloress, Kriglord, mikki jons, Miškić, nenooo, Ognjen D., Reinhardt, simazr, sovanova95, styg, uruk