General Mihailović-Heroj i Kazna(dokumentarac)

24

General Mihailović-Heroj i Kazna(dokumentarac)

offline
 • Pridružio: 09 Feb 2015
 • Poruke: 1524

Ako slučajno neko nije upoznat sa postojanjem ovog sajta, evo neka se zabavi malo.
Brdo dokumenata i knjiga u PDF-u koje se tiču Drugog svetskog rata u Jugoslaviji.

http://www.znaci.net/Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • ndejan 
 • Zaslužni građanin
 • drustveno politicki radnik
 • Pridružio: 06 Apr 2012
 • Poruke: 643
 • Gde živiš: Volgograd/Stalingrad

Citat:Indigenous

Vrhovni komandant je kralj koji naredjuje samostalno ili preko vlade. Dakle, Tito kao gradjanin Jugoslavije mora da postuje naredjenja svog vrhovnog komandanta, bez obzira da li se on objektivno nalazi u lancu komandovanja u trenutku izdavanja takvog naredjenja. A ukoliko se ne nalazi, loše je, a ukoliko ne posluša naredbu, tim gore. Postaje odmetnik.


Kraljevina Jugoslavija kada je kapitulirala onda se i prekinuo lanac komandovanja, tacnije nije ni postojaop. Po toj logici i Draza Mihailovic je bio odmetnik od 12. septembra 1944 godine jer se oglusio da se stavi pod komandu NOVJ.

Citat:Tito je u trenutku nemačkog napada bio običan civil, a draža aktivan vojnik koji je učestvovao u ratu. Ukoliko je Titu dozvoljeno da formira vojne formacije, dozvoljeno je i Draži. Nakon što je Draža prihaćen kao vodja otpora, pa potom i postavljen na funkciju, stvar je jasna - sve druge formacije ne mogu postojati i smatraju se neprijateljskim i odmentičkim

Vec sam jedanput citirao Hasku konvenciju, ali izgleda da moram ponovo

Article 1. The laws, rights, and duties of war apply not only to armies,
but also to militia and volunteer corps fulfilling the following conditions:
1. To be commanded by a person responsible for his subordinates;
2. To have a fixed distinctive emblem recognizable at a distance;
3. To carry arms openly; and
4. To conduct their operations in accordance with the laws and customs of war. In countries where militia or volunteer corps constitute the army, or form part of it, they are included under the denomination "army."

Art. 42. Territory is considered occupied when it is actually placed under the authority of the hostile army. The occupation extends only to the territory where such authority has been established and can be exercised.

Art. 43. The authority of the legitimate power having infact passed into the hands of the occupant, the latter shall take all the measures in his power to restore, and ensure, as far as possible, public order and safety, while respecting, unless absolutely prevented, the laws in force in the country.

Ne znam sta ti ovde nije jasno?

PS:

Izvinjavam se ostalim ucesnicima u temi sto ponavljam neke stvari, ali nisam bas u cvetu mladosti. Stvarno nekada nije lako snaci se ko je sta, koga i koliko citirao. Hvalaoffline
 • Gama  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 14 Jun 2004
 • Poruke: 4389

DA MOŽDA NE: Rehabilitacija Draže Mihajlovića - Ivica Dačić i Oliver Antić (21.05.2015)
Indigenous ::
Mogu da odgovorim, i rado ću odgovoriti, ali neću da diskutujem o samom tom dogadjaju izolovano, istrzano is okvira celokupnih dešavanja, i bez poredjenja sa titovim slučajem. Bez kompletne priče, i stavljanja Titovog odbijanja na drugi tas, kako da se utvrdi Dražina odgovornost?
Insistiranje samo na radio govoru bez sagledavanja pozadine priče je okrnjen argument i svodi se na običan pamflet.
Ne može se isključivati iz priče titovo "odmetništvo"


Ok, a odgovor je?

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13940

Zanimljive diskusije koje se zapravo sastoji od niza monologa uz najbolju nameru objektivnih učesnika da je načine dostojom diskusijom. Čisto u prilog tome zašto ovo nisu diskusije. Postoje dve studije u Americi. Ne mogu da im se setim naziva, niti gde sam o njima čitao.
Prva se bavila vernicima tokom XIX. Jedni i drugi su citirali iste stihove iz Biblije, te su ih tumačili kako bi opravdali svoj način života i stavove. Valjda to tako protestanti rade, svaki pastor crkva za sebe . Jedni su bili robovlasnici, a drugi su bili za ukidanje robovlasništva.
Druga studija se bavila razmenom mišljenja između ljudi koji pripadaju grupama različitih uverenja. Recimo liberali i konzervativci ili vernici i ateisti. Kad bi razgovarala dva pripadnika različitih grupa oni bi omekšali u svojim stavovima. Povratkom u svoje jato oni bi posle postali još radikalniji i čvršću u uverenjima koje zastupa grupa.

Ovde je bitna religija. Jedni (mislim na pokrete) su komunisti, a drugi hrišćani. Tu nema razgovora izlgleda. Samo me čudi kako se loši postupci i dela ne osuđuju, već se traže izgovori i nekakve teorije zavere. Neko komanduje nekim pokretom, a nije informisan o tome šta podređeni rade i mnogim drugim dešavanjima na teritoriji koja se meri s par stotina km u svim pravcima. Katolici nisu imali nikakvu poseban status u posleratnoj Jugoslaviji jer su katolici. Vatikan je bio oduvek sila, a posebno je bio značajan u hladnom ratu. Pravoslavci u Jugoslaviji nisu mogli da računaju na pomoć Moskovske ili Carigradske patrijaršije, jer jedne i druge gotovo da nije bilo. Zato se neće retko čuti kako smo mi Srbi bili posebno na udaru. Tito je vešto, lukavo igrao političku predstavu na svetskoj sceni. Nije da ga volim, ali da njega nije bilo Staljin bi postavio svoje ljude. Pitanje koliko bi tek oni bili razumni. I ovako su se ogavno odnosili prema vernicima i sveštenstvu. Paćenici su pratili da li je Lazar, Stefan, Sava, Miloš, Đorđe, itd ušao u crkvu. Mada, uskraćivanje osnovnih ljudskih prava, taj poremećen i izopačen odnos prema vernicima, te mnogim domaćinima i umetnicima iz posleratnog perioda ovde nije deo rasprave.

Kad se neki pokret ne želi ozakoniti onda se ti borci ne nazivaju pobunjenicima, već razbojnicima, banditima, radikalima, itd.

Na kraju da zatvorim svoje učešće ovde. Mene takođe zanima pitanje te kolaboracije partizana sa Nemcima?

offline
 • ndejan 
 • Zaslužni građanin
 • drustveno politicki radnik
 • Pridružio: 06 Apr 2012
 • Poruke: 643
 • Gde živiš: Volgograd/Stalingrad

Citat:Gama

Ne mogu da verujem sta sam cuo na 29'42"

offline
 • Pridružio: 09 Jul 2012
 • Poruke: 60

Indigenous :: Poenta i jeste u tome, da silna ubistva i konfiskacije nisu sprovodjene zbog kolaboracije, izdaje ili ne znam čega, već radi nametanja sopstvenih mera vrednosti, sopstvene pravde.

Baš kao u svakoj revoluciji tokom ljudske istorije. Sistem vrednosti, pravda, reuspostava suvereniteta ... po mišljenju revolucionara.

Da li će revolucija biti nasilna?
Pa to koliko zavisi od revolucionarnih snaga, toliko zavisi i od institucionalnih.

Skretanja i devijacije (po tvom mišljenju) nakon revolucije?
Evolucija nije tome sklona? Osvrni se oko sebe?
Demokratija nije cilj, već samo prelazni period do nove revolucije.

Konfiskacija se odnosila na osuđena lica, dakle jeste sprovođena zbog kolaboracije, izdaje, zločina itd.
Nacionalizacija je nešto drugo. Možda bi se moglo raspravljati u kojoj meri je bila ispravna, ali ono što je ključno - bila je opštevažeća, odnosila se na svakoga bez obzira na nacionalnost, veru, pol, obrazovanje, ideološko opredeljenje ...

Leonardo iznad pomenu američku revoluciju ...
Jel' neko pitao robovlasnika kako je pre revolucije stekao robove?
Da li ih je pošteno kupio na pijaci, pošteno platio i trgovcu i PDV državi, ne kršeći ni jedan postojeći zakon itd ... ili ih je stekao na neki nepošten način - npr. ukrao od drugog robovlasnika?

Da li misliš da je tvoje pravo na penziju, na godišnji odmor, pravo tvoje žene da glasa, pravo tvog deteta na školovanje i pravo da ne mora da rinta u rudniku ili fabrici od svoje 9. ili 12. godine da bi preživelo - bogom dano ili je plod nekih revolucija?
Da li misliš da se sada ta prava lagano i postepeno ukidaju slučajno, ili zato što institucionalne snage veruju u "Kraj istorije"?
Da li bi se - još od npr. antičkog doba, pa do danas - društveni sistem menjao, da robovi nisu dizali revolucije, nego da su se samo pitali robovlasnici i institucije?

offline
 • Neimar i savremeni farmer.
 • Pridružio: 24 Nov 2010
 • Poruke: 11424
 • Gde živiš: U sremu voljenome...

ндејан

Добро си чуо, браћала, да је 20 000 сад и речима двадесет хиљда муслима било под Дражином командом у Босни. Сад нам само госн Антић ниеј рекао колико је тачно било Хрвата по Дражином командом, али вероватно бар три пута више него раније уњеговим изјавама, асве му је то дојавила америчка обавештајна организација којој ни име не зна..Мислио сам да ће да лупи ЦИА, па да буде још иситнитија његова изјава мада је ОСС био тада надлежан, не ЦИА, која је касније формирана.....

offline
 • vnf  Male
 • Građanin
 • Pridružio: 06 Sep 2014
 • Poruke: 230

Što se tiče rehabilitacije DM. Video sam ovde na forumu argumente za i protiv. Presuda je ukinuta zbog procesnih nedostataka, možda je bilo bolje da je ponovljen sudski proces, da je sudsko veće preispitalo navode optužbe i reklo: "Draža nije kriv-optužba je neosnovana, politički motivisana" ili "Draža je kriv". Mislim da je trebala biti formirana komisija za istinu o 2 svetskom ratu koja bi ispitala sve aspekte oružanog sukoba na teritoriji Jugoslavije i na osnovu izveštaja te komisije skupština Srbije usvoji određenu dekleraciju gde gdefiniše svoj prema spornim pitanjima.

offline
 • Gama  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 14 Jun 2004
 • Poruke: 4389

ndejan ::
Ne mogu da verujem sta sam cuo na 29'42"


Očekujem da će u narednih par dana ili možda mesec-dva doći do korekcije ovih brojeva (sa uvećanjem). Sigurno će biti i nekog domobrana i ustaše koji se pokajao i prešao u četnike, a tu su negde i Mujo i Haso sigurno Smile.

Ali najjači izvor: američka/britanska obaveštajna služba.
Oni su 100% precizni i ne prave greške, sve što dolazi iz njihove kuhinje je tačno i treba se uzeti bez proveravanja Smile

offline
 • Pridružio: 06 Mar 2014
 • Poruke: 88

vathra ::прво ћу те замолити да поставиш кад је емитован краљев позив грађанима Југославије и Титу да се ставе под Дражину команду, и кад је објављен у службеном гласнику.
Ти си тражио то исто за наредбу у супротном смеру, и добио си.


Sredinom novembra, 1941. Proglas je Simovicev, dakle predsednika vlade u kojem poziva "sve hrabre sinove koji su se podigli sa oruzjem protiv okupatora da se ujedine i stave pod komandu komandanta svih jugoslovenskih snaga Draže Mihailovica". Proglas je pratio slican poziv bbc 15.novembra (Stevan K Pavlovic, Hitlerov novi antiporedak, str 64) i radio Moskve, mislim 17.novembra zbog čega se Tito pobunio kod "Djeda".
Draza Mihailovic je postavljen za ministra vojnog 11. 1. 1942, u vladi Slobodana Jovanovica, kraljevim ukazom broj 235.

Nisam trazio, tražio sam samo da mi kažete vase vidjenje, da li je to naredba, proglas ili politički govor.

vathra ::
Прво, пучем и каснијом потписаном капитулацијом дела војске је практично уништен ланац командовања, и све герилске формације су формиране од почетка. Значи ланац командовања се правио испочетка.
Дража и ЈВуО су се ставиле под команду краља. Ако се не послуша команда, јасна је одговорност.


Sve i da se formirao iz početka, zna se ko ga formira. Ti znaci podrazumevas da Draza snosi odgovornost zato sto je postupio po zakonu, a da je Tito oslobodjen obaveze zato sto je to odbio?
Što je draža bio blesav da prihvati komandu kralja? Bolje da se pravio lud i izigravao šerifa i svog gazdu, kao njegov oponent. I ako ga optuže posle rata, može da se brani tvojom logikom: "nisam bio u liniji komandovanja, pa nisam morao da postujem zakone", sta da se radi..
Nametanje hipoteke odgovornosti jednoj strani, a ignorisati odgovornost drugoj samo zato sto u datim okolnostima država nije imala efikasan mehanizam kojim ce sankcionisati (ne)postupanje po zakonu, izvini ali to je malo cinično.

vathra ::У случају партизана и осталих, одговорност тек треба да се утврди.
Да ли је пучистичка влада била легална? Да ли је Петар легално проглашен за краља као малолетан? Да ли је из Лондона уопште говорио Петар, или неко други као током пуча?
Партизани су тврдили да четници сарађују са окупатором, да не поштују Хашку конвенцију, итд. Да ли би прикључивањем таквом покрету починили издају, или прекршили Хашку конвенцију?
Као што видиш, ту је ситуација далеко компликованија.

Recimo da nije. Država (medjunarodno priznata) i dalje postoji a on je i dalje na čelu nelegalne organizacije u odnosu na nju (dakle, nelegalna u odnosu na Kraljevinu Jugoslaviju, a ne u odnosu na novu vladu).
Koja je poenta u tvrdnji da je kralj proglašen maloletnim?
Naravno da su partizani to tvrdili, jer im je bilo na korist da dezavuišu legalnu silu. Od kada počinju sa optužbama - upravo od onog trenutka kada je postalo jasno da, ne samo za jugoslovensku vladu, vec i za sve medjunarodne saveznicke faktore, Draža postaje jedini i neprikosnoveni vodja. Optužbe nisu počele pre sredine novembra, niti je to u brojnim sastancima, pregovorima sa četnicima ikada spočitavano.
Počinili izdaju koga, čega?
Ja nikada i nigde nisam naišao dokaz da je Tito svoje akcije i odluke zasnivao vodeci racuna o ma kakvim zakonima, domacim ili medjunarodnim i zato je pozivanje na hasku konvenciju post facto, po mom mišljenju, samo način da se on odrekne od odgovornosti
vathra ::
Апсолутно нетачно, погледај Хашку конвенцију

Evo ja gledam rešenje koje je potpisao premijer Jovanović od 3 jula 1942 godine, kojim se ukida čin i proglašavaju vojnim beguncima zbog gaženja vojničke zakletve (zbog pristupanja neprijateljskim formacijama): Savo Orović, Veljko Bulatović, Branko Poljanec, Arso Jovanović, Velimir Terzić, Petar Ćetković, Rudolf Svenšek, Mileta Djukić, Ratko Martinović, Nikola Šekularac i Rade Avšić. To je objavljeno u službenim novinama od septembra 1942.
vathra ::Који је извор за ово?
Molim? Treba da dokazujem da je puč direktno uzrokovao nemački napad na Jugoslaviju?

vathra ::
Не знам како то мислиш да су је Совјети нису признали до 22. јуна кад су 5. априла потписали споразум са њом?

Tačno, pa ga pogazili na nemački prigovor i izbacili Gavrilovića iz zemlje i ugasili sve diplomatske odnose sa Jugoslavijom. Obnovili su ih tek nakon nemačkog napada na sssr, ali nisu bili voljni da obnove sporazum od 5 aprila (Valter Roberts,Tito, Mihailović i Saveznici, str 65 )

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 877 korisnika na forumu :: 16 registrovanih, 1 sakriven i 860 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: aboris, aleksmajstor, Boris90, Buda Baba, DPera, FileFinder, Frunze, ILGromovnik, kinez88, kolateralnasteta, kybonacci, Mixelotti, sap, Shilok, tubular, vukovi