Nastanak, organizacija, ratni put i kraj SS Waffen jedinica u 3 Reichu

18

Nastanak, organizacija, ratni put i kraj SS Waffen jedinica u 3 Reichu

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11872
 • Gde živiš: Vranje

Citat:То онда значи да пиштољ Валтер П-38 није ништа ваљао, ни ловац Ме-262 јер су настали у нацистичкој војној машинерији.

Pistolj bi, kakav god da je, stajao u magacinu, da ga neko nije poneo u rat i upotrebio da ubije jevrejskog decaka... Zlocin, tako nastao, nije ucinio pistolj.

Mozda se wafen ss popunjavao mobilizacijom ,,, ali je sigurno uradio sledece:

Babi Jar. Gudura pored grada Kijeva u Ukrajini u kojoj su SS jedinice masakrirale na hiljade Jevreja, septembra 1941. Nemački inžinjerac, Gräbner, ostavio je užasavajući prikaz ove akcije “odmazde”, u kojoj je ubijeno preko 3O.OOO Jevreja za dva dana.

Belzen (poznat i kao Bergen-Belzen). Radni logor u severozapadnoj Nemačkoj. Namenjen prvenstveno političkim zatvorenicima, u trenutku oslobađanja od strane britanskih trupa aprila 1945. broj zatvorenika u njemu je daleko nadmašivao njegove kapacitete. Divljaštvo straže izazvalo je smrt mnogih logoraša ali nije bilo ništa u poređenju sa posledicama ubilačkog nehata komandanta logora, Josefa Kramera. Na hiljade omršavelih tela ležalo je na gomilama a još ih je više bilo u nezatrpanim jamama. Logoraši su posrtali naokolo u kasnom stadijumu skapavanja od gladi. Iako je SS očistio logor, snimljen je film koji je prikazan u svim bioskopima u Britaniji. Procenjeno je da je u logoru namenjenom za nešto manje od 1O.OOO zatočenika, nekih 7O.OOO došlo iz drugih logora, evakuisanih pred približavanjem savezničkih armija. Na dan oslobođenja Belzena, u njemu se nalazilo 3O.OOO živih zatvorenika, od kojih su mnogi bili na ivici smrti, i još preko 3O.OOO leševa.

Kramer, Josef (1906-1945). Jedan od najozloglašenijih komandanata logora, tzv. ”zver iz Belzena”. Kao član SS-a ušao je u Eickeovu žutokljunu konclogor službu 1934. Služio je u logoru Nacvejler, a poslednjih meseci Aušvica komandovao je tamošnjim centrom za istrebljenje, pre nego što je novembra 1944. premešten u Belzen. Logor na severozapadu Nemačke trebalo je, na ovom stepenu nemačkog rasula, da bude logor za držanje Jevreja koji bi (na kraju se ispostavilo u teoriji) bili zamenjeni za Nemce u inostranstvu. Užasnom ironijom bio je označen i kao Krankenlager, prijemni logor za bolesne logoraše. Od novembra 1944. uslovi u logoru su se brzo pogoršavali. Svedočenja izneta na kasnijem Kramerovom suđenju pokazuju da je bio odgovoran za prodaju logorskih zaliha hrane; verovatnije je da je užasna nestašica hrane poslednjih meseci Belzena bila rezultat povećanja broja logoraša sa 15.000 na 50.000. U tadašnjim uslovima nije verovatno da bi bilo kakav obim pošiljke za novopridošle stigao do logora. Prilikom izbijanja groznice, Kramer je pokušao da zatvori logor, ali nije dobio odobrenje. Kada su britanske trupe oslobodile logor, nađeno je 13.000 leševa koji su ležali nepokopani u jamama ili na raštrkanim gomilama među omršavelim preživelima. Mnogima koji su videli žurnal o tom zaprepašćujućem prvom danu oslobođenja, ostaće u trajnom sećanju izgled Josefa Kramera, zdepastog i dobro ugojenog, usred umirućih logoraša, njegov ožiljak na obrazu ispod tamne bradice, čoveka ni potresenog ni kosnutog savešću, čoveka koji jednostavno čeka nova naređenja. Suđeno mu je i proglašen je krivim za ratne zločine i pogubljen novembra 1945.

Nema razlike izmedju pripadnika SS koji je cuvao logor, onoga koji je ratovao u SSSR-u, ili Grckoj, osim sto su, pretpostavljam, ova druga dvojica dobijala ratne dnevnice...
Iz trulog sistema nije ni moglo da izadje nesto sto je ispravno.

Evo cime su se bavile SS glavesine i ostali iz vrhuske, ne samo Himler, nego i drugi. Mnogi od njih su bili pocasni SS oficiri, koji su nosili SS uniforme, iako to nisu morali, a radili su naprimer u ministarstvu stranih poslova

Vevelsburška konferencija. Sastanak visokih SS vođa koji je sazvao Himmler početkom 1941. u Vevelsburgu, zamku u kome su oni trebali da se nadahnjuju mistikom i ritualima germanske vere. Po Bach-Zelewskom, koji je bio tamo sa još 11 njih, uključujući i Heydricha, Karla Wolffa, Bergera i Daluegea, Himmler ih je pripremio za invaziju na Rusiju, u kojoj bi oni preduzeli operacije za “smanjivanje” slovenskog stanovništva na 30 miliona.

Vanzeška konferencija. Sastanak u glavnom štabu SS RSHA u Vanzeu januara 1942. koji je uobličio "Konačno rešenje" (istrebljenje jevrejskog naroda) i umešao celokupnu upravu Trećeg rajha u njene posledice. Skupom je predsedavao Heydrich, a prisustvovalo mu je 15 SS i vladinih zvaničnika, među njima i Stukart, Heinrich Müller, Eichmann i Freisler. Trajala je samo par sati, ali je iz njenih odluka proizašlo slanje Jevreja na istok, kao deo “teritorijalnog rešenja”. Nije bilo mesta sumnji da je ovo značilo fizičko istrebljenje svih Jevreja i ubrzavanje procesa koji je već otpočet. Einsatzgruppen su već delovale šest meseci, a prvi konclogor kod Čelmna je već bio u pogonu. Konferencija je dala Eichmannu neophodna ovlašćenja za njegovo delovanje u raznim ministarstvima, a poslato im je i 30 kopija zapisnika konferencije. Ni u jednoj tački nije pomenuto ubijanje. Od primalaca se očekivalo da shvate značenje “Konačnog rešenja” i “deportacija na istok”. Ali, da li su? Široko je prihvaćeno da je Vanzeška konferencija stvorila "Konačno rešenje" u onom obliku u kom je na kraju i ostvareno. Ali pažljivo čitanje konferencijskog dokumenta upućuje i na druge mogućnosti. Stav SS-a koji je zastupao Heydrich je, izgleda, bio da bi ogromni rezervoar radne snage, stvoren slanjem Jevreja na istok, trebalo da bude iskorišćen, npr. za izgradnju puteva i opšte građevinske projekte. On je, naravno, shvatao da bi stopa smrtnosti bila visoka, ali na tom nivou, on je još uvek raspravljao pre o radu nego o istrebljenju. Jedino kada pominje one koji prežive teške uslove rada, Heydrich predviđa pribegavanje istrebljivanju: sa njima se ima postupiti saglasno tome jer oni, svojim opstankom, “predstavljaju prirodnu selekciju... začetak ćelije novog jevrejskog razvitka”. Heydrich, drugim rečima, pribegava istrebljenju tek onda kada je to potrebno radi sprečavanja razvitka jevrejske “rase gospodara”. Ovo pitanje unutar "Konačnog rešenja", o prioritetu radne snage ili istrebljenja, mučiće SS, a zaista i Treći rajh - do propasti sistema konclogora; izgleda fer da se kaže da je to prvi put postalo uočljivo u raznim izlaganjima u Vanzeu.

A kolegi koji koristi reci kao sto su "seronje" ipak treba oprostiti. Izneo je misljenje, e sad sto nije uspeo da nadje pogodniju rec ...Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • lav 
 • Super građanin
 • Pridružio: 13 Sep 2011
 • Poruke: 1061

dobri covek ::

Nema razlike izmedju pripadnika SS koji je cuvao logor, onoga koji je ratovao u SSSR-u, ili Grckoj, osim sto su, pretpostavljam, ova druga dvojica dobijala ratne dnevnice...
Iz trulog sistema nije ni moglo da izadje nesto sto je ispravno.
Само нацизам је био свењемачки појект. Нису се сви слагали са у потпуности са њим, али су по питању ''нижих'' раса имали сличне погледе. Неки не баш тако радикалне, али су себе ипак сматрали супериорнијим. Част изузецима. Ни Вермахт није нешто бољи од Вафе-СС, али се у хладном рату рачунало на његове бивше припаднике, па му је већина тога опроштено. СС је испао ''црна овца'', па су и бивши припадници Вафе-СС почели да траже иста права. Тврдећи да су они само класична војска, а само је СС одреди мртвачких глава злочинци.
За мене су сви они (СС, Вермахт) исти! Али морамо одвојити војну струку од идеологије. Ово је војни форум и морамо оружје процјењивати на основу његових карактеристика. Исто тако и тактику, борбене резултате итд.
Зна ли ко зашто је обука 13..ССбд изведена у Француској?offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11872
 • Gde živiš: Vranje

Ja upravo to i radim. Vojska koja je radila ovo sto navodim, ne zasluzuje ni da se nazove vojskom. Zlocine su cinili pojedinci, ali ako je to radio ceo sistem ... nema osnova za reci o elitnosti, kvalitetima itsl. itt. itd.

A sada malo o coveku koji je osnivao "evropske", "nenemacke" jedinice SS.

Berger, Gottlob (1895-1975). Šef odeljenja glavnog Štaba SS-a i ekspert rasnog odabira za SS. Bio je odgovoran za osnivanje panevropskih Waffen SS jedinica, poput divizija Viking i Karlo Veliki. U njegovoj viziji ujedinjene Evrope Waffen SS je trebalo da predstavlja središnju instituciju evropskog nacizma. Od oktobra 1944. vodi SS upravu za ratne zarobljenike, držeći međunarodno poznate zatočenike, a 1945. odlazi iz Berlina za Bavarsku da bi te zatvorenike iskoristio za eventualno cenkanje. Suđeno mu je 1949. i osuđen je za ratne zločine, uključujući i gušenje ustanka u Slovačkoj 1944.

A zasto su se obucavali u Francuskoj. Verovatno zato da ne bi bezali kucama. A tamo je bilo bezbedno. Na svakom drugom mestu bi bili uvuceni u borbe. Je li ovo jos jedan pokusaj (poslednji koji mi je poznat je onaj iz 2001.g.) da se izdajnicima drzave oprosti?

offline
 • Neimar i savremeni farmer.
 • Pridružio: 24 Nov 2010
 • Poruke: 9519
 • Gde živiš: U sremu voljenome...

ова тема треба да оде под катанац ома.....јел овде немамо о чему да расрпављамо и не знам како неко може да се диви СС....па и вермахту на крају крајева.....

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11872
 • Gde živiš: Vranje

Ne naprotiv, treba da ostane ziva! Pa covek trazi nacin da opravda zlocine. Treba mu pruziti priliku. A mi raspalili sa svih strana. Istinom.

Uostalom, mnogi su uspeli da se "ociste". Eto, veliki je zlocin sto je ubijen jedan Hajdrih. Covek je imao mnogo talenata, recimo za muziku. A mi se uhvatili za ubijanje Jevreja.

Ili, treba da slavimo pripadnike 13.ss brdske divizije. Pa oni su se pobunili protiv nemaca! Cak su i hteli da im podignu spomenik, ali je zli ambasador SFRJ odlucno rekao Ne! A oni su se malo igrali ratnih zlocinaca po Sremu i bosanskoj Posavini. Samo malo, tek par stotina ljudi...

A da Rusi nisu navalili k`o nezdravi, Siklgruber bi danas izgledao ovako
Ovako, jos jednom slikaru i knjizevniku Rusi nisu dali da ostari.

offline
 • Weyland-Yutani corp. Nije svako jaje Uskršnje jaje - ali ima iznenadjenje unutra!
 • Pridružio: 08 Sep 2005
 • Poruke: 5653

lav ::Khaless ::lav ::Одвојимо идеологију од војне струке.

ne možemod a odvajamo ideologiju od vojne struke jer je SS bio ideološka vojska, plus zločinačka organizacija.
То онда значи да пиштољ Валтер П-38 није ништа ваљао, ни ловац Ме-262 јер су настали у нацистичкој војној машинерији.
sremac983 ::Лаве

али у вермахту нису сви били нацисти, док су СС чинили окорели нацисти..у томе је битна разлика између вермахта и СС

...одатле и толика мржња међу ове две војске, да две војске

СС јединице су обичне сероње биле и ништа више...и ко што калес рече видела се моћ немачке армије и сс пред налетом црвеноармејаца...када су их ови згазили за непуних годину и по дана....

-И Вафе-СС је од 1942. попуњаван регрутацијом, па ни тамо нису били сви нацисти. Нису били сви нацисти ни у разним иностраним формацијама, нпр. Естонци. Стријељање у Крагујевцу није извршио Вафе-СС, већ Вермахт. Писао си о елитности дивизије Херман Геринг и падобранаца. Па тај Херман Геринг је један од оснивача нацистичке партије, учестовао је и у ''Минхенском пучу''. Химлер тада још није био нациста. Геринг је био Хитлеров замјеник, до пред сами крај рата и Луфтвафе (гдје су припадале горе наведене јединице) је била пуна загрижених нациста, као уосталом и читав Вермахт. Па ''други фирер'' (наследио Хитлера) је био адмирал Карл Дениц. Каква црна разлика? Па и Ромел је до пред крај био убијеђени нациста! GUZ - Glavom U Zid

-О каквој мржњи причаш. Па фелдмаршал Манштајн у своим мемоарима пише о доброј сарадњи са Вафе-СС. Војници Вермахта су им завидјели на бољој логистици, али је ратно другарство било јаче од зависти. Или можда Манштајн лаже?

-Да ли су били ''сероње'', то могу рећи они који су ратовали против њих. Ми тако нешто можемо тврдити само ако изанализирамо све операције гдје се Вафе-СС борио. Однос снага, терен, вријеме, ток операције и обостране губитке. А, то је огроман посао. Колико има година од 22.06.1941. па до 09.05.1945. године? По ком каледдару си рачунао, па дође до мање од годину и по? Confused


Lave, SS je bila zločinačka formacija. Kraj priče.
Ne možeš to porediti sa naoružanjem, ne ubija naoružanje već čovek!

Dalje, pošto voliš da analiziraš SS, znači da budeš hladne glave i racionalnog uma, onda uzmi da analiziraš ustašku vojnicu.
I onako su bili isti kao SS. Lepo sve što si rekao za SS sada prenesi na ustaše. Da mi analiziraš to.

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11872
 • Gde živiš: Vranje

Ja cu da nastavim sa podsecanjem na razna "(ne)dela" "elitne vojske" i na razne "elitne" pripadnike ...

Mauthauzen. Konc.logor pored Linca u Gornjoj Austriji. Tamo su od početka 1939. do 1945. slati holandski, italijanski i mađarski Jevreji. Iako nije bio logor za istrebljenje , ubeleženo je preko 40.000 smrti u Mauthauzenski Totenbuch (Knjigu smrti). U Mathauzen su poslati i mnogi Srbi.

Mengele, Joseph (1911-1979?). Zloglasni doktor iz Aušvica zadužen za rasne eksperimente, 1943-45. Radi stvaranja rase plavookih Arijevaca, ekperimentisao je sa živima i mrtvima, specijalizovavši se za blizance, kepece, grbavce i druge fizički neuobičajene. Na blizance je kalemio kožu, kosti ili organe a onda izvodio uporedne posmrtne autopsije. Izložene ekperimentisanju medicinskog mediokriteta, njegove žrtve je snalazila bolna i potpuno besmislena smrt. Nije poznato da je bilo kakvo saznanje od medicinske važnosti proizašlo iz tortura sprovedenih na onima koje je Mengele još uvek zvao svojim pacijentima. U logoru je postao poznat kao ”Anđeo smrti”, zbog njegove zaduženosti za odabir na ulaznoj rampi, prilikom dolazaka transporta. Pobegao je u Latinsku Ameriku posle rata i postao jedan od najtraženijih ratnih zločinaca. Priznanja njegove porodice i prijatelja 1985. su dovela do iskopavanja ostataka čoveka koji se udavio u Brazilu 1979., za koje je procenjeno da potiču od Mengelea.

Morgen, Konrad (r. 1909). Pomoćnik SS sudije, čiji je zada-tak bio da nadgleda nepravilnosti u administraciji konc-logora. Dr Morgenova funkcija se pažljivo negovala, što bi većina nor-malnih ljudi smatrala izuzetno ambivalentnim SS ponašanjem s obzirom na njegovu ulogu istrebljivača. U sred transporta u Aušvic ili Treblinku, u sred trovanja gasom i spaljivanja tela, dr Morgenova provera je trebalo prvo da utvrdi da ne dolazi do brutalnosti. Njegovu istražnu ulogu u borbi protiv potkradanja od strane straže i SS oficira, lakše je razumeti. U obe uloge Morgen je postupao sa skrupuloznošću tokom svoje provere. Logor za logorom, on optužuje i izriče osude esesovcima zbog brutalnosti. Ali, njegove mete nisu bili samo niži članovi SS-a. 1943. otkriva da je Karl Koch, komandant Buhenvalda, utajio 100.000 maraka, falsifikovao dokumenta i prikrio ubistva. Morgen se vraća sa svojim izveštajem u štab SS-a gde je on prosleđen Kaltenbrunneru (šefu sigurnosti, RSHA) koji ga opet šalje pravnom odeljenju - svaki službenik pokušava pre da ga prosledi nego da se pozabavi njime - dok nije stigao do Himmlera. Himmler naređuje da se preduzme akcija protiv Kocha. Kasnije je Morgen bio poslat da pregleda 4 logora za istrebljenje koje je sagradio Cristian Wirth (Belzek, Majdanek, Sobibor i Treblinku) i vraća se sa 800 slučajeva korupcije i ubistava. Dr Morgen je preživeo rat i izgubio se u posleratnoj ano-nimnosti.

Nacht und Nebel (Noć i Magla). Hitlerova naredba iz decembra 1941. (izdata preko Keitela), po kojoj Gestapo i SD treba da sčepaju svakog za koga misle da je opasan, u Nemačkoj ili okupiranim zemljama, i da ti zatvorenici treba da nestanu u Nacht und Nebelu. Nije trebalo davati odgovore o boravištu ili sudbini zatvorenih: u stvari nije trebalo negirati ili davati potvrde onima koji su tražili vesti o nestalim rođacima. Cilj naredbe je bio da podstakne nov oblik straha. Uhapšeni ljudi bili su izgubljeni za spoljni svet. Keitel je napisao :”Dejstvo i trajnost zastrašivanja mogu biti ostvareni samo velikim kažnjavanjem ili sredstvima koja ostavljaju stanovništvo u mraku u vezi sa sudbinom okrivljenog”. Naređenje Nacht und Nebel je predstavljalo glavnu optužbu protiv njega u Nirnbergu.

Nacistička partija, program: 25 tačaka. Preteča Nacističke partije bila je Nemačka radnička partija (DAP), mala radikalna, antikapitalistička, antisemitska i nacionalistička grupa. Njen program su sastavili Drexler, Feder i Hitler u januaru 1920., i uobličen je kroz 25 tačaka. Hitler ih je proglasio nepromenjivim i suštinskim za Nacističku partiju. Reafirmisao ih je posle konfrontacije sa Strasserom 1926. u Bambergu, i ostale su partijski program, iako retko primenjivan u praksi partije, sve do kraja Trećeg rajha. Sledi kratak pregled svih tačaka:
1. Ujedinjenje svih Nemaca u Veliku Nemačku
2. Odbacivanje Versajskog ugovora i afirmacija prava Nemačke da stupa u veze sa drugim zemljama 3. Zahtev za dodatnim teritorijama radi proizvodnje hrane i naseljavanja viška nemačkog stanovništva (Lebensraum)
4. Državljanstvo treba da bude određeno po rasi; nijedan Jevrej ne može biti Nemac
5. Nenemci u Nemačkoj treba da budu samo gosti i podvrgnuti sopstvenim zakonima
6. Funkcije ne treba dodeljivati političkim nepotizmom, već prema karakteru i kvalifikaciji
7. Obezbeđenje sredstava za život građana treba da bude prva briga države. Ako državne izvore trebasmanjiti, nedržavljani treba da budu izuzeti od državne pomoći
8. Imigracija onih koji nisu Nemci treba da bude zaustavljena
9. Jednaka prava i dužnosti za sve građane
10. Svaki građanin treba da radi za opšte dobro
11. Svi nezarađeni prihodi treba da budu konfiskovani
12. Svi ratni profiti treba da budu konfiskovani
13. Svi veliki trustovi treba da budu nacionalizovani
14. Podela profita u svakoj većoj industriji
15. Odgovarajuće staranje o ostarelima
16. Sitni biznismeni i trgovci treba da budu ojačani a velike robne kuće predate njima
17. Reforma zemljoposedništva i okončanje špekulacija sa zemljištem
18. Surov progon višestrukih ubica i smrtna kazna za profitere
19. Rimsko pravo, koje je materijalističko, treba zameniti “nemačkim pravom”
20. Potpuna rekonstrukcija nacionalnog obrazovnog sistema
21. Država treba da pomaže materinstvo i podstiče razvoj mladih
22. Ukidanje plaćene profesionalne vojske i osnivanje narodne armije
23. Novine moraju biti u vlasništvu Nemaca; onima koji nisu Nemci zabraniti rad u njima
24. Sloboda veroispovesti, osim za religije koje ugrožavaju nemačku rasu; partija ne veže sebe nikakvim posebnim načelom, osim borbe protiv jevrejskog materijalizma
25. Jaka centralna vlast radi efikasnog funkcionisanja zakonodavstva

Znam, znam, ilovaca. I ja je ne volim. Ali posao je takav. Vi samo hocete da prelakirate ... i da prodate kao nov
Ako treba, nastavice se ...

offline
 • Pridružio: 13 Feb 2011
 • Poruke: 2822
 • Gde živiš: tamo daleko...

1. Nemoj, nije tema vec "oftopicarenje" a vec ga ima i previse.
2. Neke od ovih tacaka programa mi se jako dopadaju.

offline
 • Pridružio: 06 Nov 2010
 • Poruke: 11872
 • Gde živiš: Vranje

Zasto je izvan teme?
Sve sto sam napisao itekako govori o SS-u, kao organizaciji, kao i o komandantima, oficiram SS jedinica. Logori - pa logorsko obezbedjenje je bilo osnova za formiranje druge divizije wafen ss. Prva je formirana od hitlerove "garde"

A program partije, iz koje je, kao naoruzano krilo, proistekao ss, ima gomilu populistickih parola, koje i danas imaju prodju.

offline
 • Pridružio: 06 Feb 2010
 • Poruke: 1153

Nacistička partija, program: 25 tačaka. Preteča Nacističke partije bila je Nemačka radnička partija (DAP), mala radikalna, antikapitalistička, antisemitska i nacionalistička grupa. Njen program su sastavili Drexler, Feder i Hitler u januaru 1920., i uobličen je kroz 25 tačaka. Hitler ih je proglasio nepromenjivim i suštinskim za Nacističku partiju. Reafirmisao ih je posle konfrontacije sa Strasserom 1926. u Bambergu, i ostale su partijski program, iako retko primenjivan u praksi partije, sve do kraja Trećeg rajha. Sledi kratak pregled svih tačaka:
1. Ujedinjenje svih Nemaca u Veliku Nemačku
2. Odbacivanje Versajskog ugovora i afirmacija prava Nemačke da stupa u veze sa drugim zemljama 3. Zahtev za dodatnim teritorijama radi proizvodnje hrane i naseljavanja viška nemačkog stanovništva (Lebensraum)
4. Državljanstvo treba da bude određeno po rasi; nijedan Jevrej ne može biti Nemac
5. Nenemci u Nemačkoj treba da budu samo gosti i podvrgnuti sopstvenim zakonima
6. Funkcije ne treba dodeljivati političkim nepotizmom, već prema karakteru i kvalifikaciji
7. Obezbeđenje sredstava za život građana treba da bude prva briga države. Ako državne izvore trebasmanjiti, nedržavljani treba da budu izuzeti od državne pomoći
8. Imigracija onih koji nisu Nemci treba da bude zaustavljena
9. Jednaka prava i dužnosti za sve građane
10. Svaki građanin treba da radi za opšte dobro
11. Svi nezarađeni prihodi treba da budu konfiskovani
12. Svi ratni profiti treba da budu konfiskovani
13. Svi veliki trustovi treba da budu nacionalizovani
14. Podela profita u svakoj većoj industriji
15. Odgovarajuće staranje o ostarelima
16. Sitni biznismeni i trgovci treba da budu ojačani a velike robne kuće predate njima
17. Reforma zemljoposedništva i okončanje špekulacija sa zemljištem
18. Surov progon višestrukih ubica i smrtna kazna za profitere
19. Rimsko pravo, koje je materijalističko, treba zameniti “nemačkim pravom”
20. Potpuna rekonstrukcija nacionalnog obrazovnog sistema
21. Država treba da pomaže materinstvo i podstiče razvoj mladih
22. Ukidanje plaćene profesionalne vojske i osnivanje narodne armije
23. Novine moraju biti u vlasništvu Nemaca; onima koji nisu Nemci zabraniti rad u njima
24. Sloboda veroispovesti, osim za religije koje ugrožavaju nemačku rasu; partija ne veže sebe nikakvim posebnim načelom, osim borbe protiv jevrejskog materijalizma
25. Jaka centralna vlast radi efikasnog funkcionisanja zakonodavstva
Ja...ja nemam reči... pa ja sam nacista! A da to nisam ni znao Embarassed Surprised

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 579 korisnika na forumu :: 42 registrovanih, 7 sakrivenih i 530 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 1540 - dana 15 Jul 2016 19:19

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., awathorn, bato, bubrija, caesar, cegrndi, celik, Cobi026, commando nord, DENA, Doca, Drug pukovnik, FOX, GreenMan, j22, johny, kalens021, krkalon, Krstić, lazicdb, Marko Marković, markoveljko, MB120mm, mercedesamgzakon, Mixelotti, NenadG, nsakan, nuke92, ozz, pavle_pzs, pein, pera12345, RADOVAN.S, snik, Snorks, Srki94, SRS, vladom6, vlvl, W123, Warhawk, zdrebac