Tegljači (Vučni vozovi)

36

Tegljači (Vučni vozovi)

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 35021
 • Gde živiš: ovalni kabinet

Kakav monstrum - Oklopljeni "Mad Max" MAZ Wink
Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 24371

Tragajuci tako po netu za ona 2 vucna vozila FAP3232BDST/AV koji su po svojoj prilici ipak nakon 91ve ostali u fabrici `Djuro Djakovic` u Sl. Brodu kako je i ranije komentarisano naletim na jednu zanimljivu fotku a vezanu za poluprikolicu koju su vukli ( ili i sada vuku ) ta dva tegljaca .

Na donjim slikama je znamo njihova poznata sa oznakom FNNPP-50/30 valjda a ne 3U kako pise u nekim izvorima ? Proizvodjac takodje poznata `Gosa` iz Smederevske Palanke ...

Ovo FNNPP bi trebalo da znaci `FRUEHAUF (naziv jedne americke kompanije ) Nisko-Noseca Polu Prikolica - 50/30 50 t maks. nosivost u putnim uslovima a 30 t u terenskim( mada mi bas to i ne ide ) valjda ili nesto drugo , da li je tako ?


Citat:
e sad ova `civilna` poluprikolica mozda predhodnik ovih za vojna vucna vozila 3232 ,ima skoro identicnu prednju sekciju kao ove vojne FNNPP-50/30 ,mada ova ima 3 osovine

U pitanju je

FNNPO 40 - NISKONOSEĆA POLUPRIKOLICA

Arrow http://www.automotiv.co.rs/gosa-40t-nazad.htmoffline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25052

Ima na ovoj 40tonskoj dosta razlika počev od sićušnije sekcije gde se kači na sedlo tegljača (niža.kraća i na oko deluje nežnije)
Osim manjeg broja osovina ova poluprikolica ima i manju nalegnu površinu za 4 točka manje jer ih toliko ima svaka osovina pa joj je samim tim i nosivost sigurno manja.
Evidentno je da je i znatno kraća.
Takođe se na završnom delu šasije na ovoj poluprikolici ne nalaze pomoćni nosači za promenu širine utovarnih sredstava koja mogu da prevoze kao na gornjoj FNNPO 50/30 gde se pored osnovne osovine rampe sa unutrašnjih strana lepo vide i dodatna mesta za sužavanje utovarnih rampi kod užih tragova tereta.
Takođe se i same utovarne rampe razlikuj i dok je na većoj-vojnoj poprečno ukrućivanje sa profilnim cevima na ovoj manjoj su prisutne ili vinkle ili neki manji U profili a takođe nedostaje i ona kutija pored svetlećeg trokuta.
Na bočnim stranama su i drugačija rešenja za ankerisanje-vezivanje tereta kod osiguravanja od bočnog iskliznuća i.......
Da ne smorim ali ima razlike al nije DRASTIĆNA..
Vukao bi ja ovu sa Bombarderom da smo je imali ili sa onim iz poslednje serije 1921 kog sam dužio 93-4.g.

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 24371

^

Izgleda da je sama poluprikolica bila promasaj pa otuda ona 2 tegljaca i nisu primljena u JNA ? Vas komentar sa 33 str


voja64 ::
Onaj NOVI vučni voz (koi je bio na paradi 1985 u podešalonu pozadine sa tenkom M84 na sebi)Fap 2832 sa GOŠINOM prikolicom je imao sličan sistem rasporeda točkova i to na 4 osovine je imao po 2 točka pa je takvim rasporedom izašao na loš glas i nije stigao dalje od ta dva primerka i zbog toga između ostalog a ni JNA a ni druge armije tu prikolicu nisu uvrstile u svoj arsenal.


i vezano za poznatu sliku tegljaca 3232BDST/AV na paradi 85 te , komentar sa jednog foruma ( slika na forumu je upravo ova )

Citat:Citat:YU army also had 2632 8x8 with daf axles

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25052

Očito je dole greška jer je tegljač ovaj 3232 BS/AV.

To da su se prikolice sa ovako izdzuženim rasporedom pratećih osovina očajno pokazali je pisano na više mesta i ja sam samo izneo tu činjenicu.
Možda bi se ta konfiguracija pokazala boljom da je najednom paru osovina umesto sa 2x2 točka išlo da ima manji broj osovina a veći broj točkova kao što je situacija na prikolici ''Gorica PSN 50'' koju je vukao MAZ 537G.
Na njoj je svega dve osovine i na svakoj je po 8 točkova i to mu dođe na isto kao na ovoj gošinoj gde je na 4 osovine po 4 točka .Ovako razvučene osovine stravično deru gume i u takvoj konfiguraciji se obavezno mora odraditi zakretanje u suprotne strane po dva para osovina kod skretanja a to zakretanje se obavlja ili putem hidraulike koja se povezuje sa upravljačkim sklopom vlana ili se na drugi način vrši ta radnja kojom se smanjuje otpor guma pri promeni pravca .Na ''Gorica PSN 50'' je to znatno bolje rešenje a slično je rešenje i na ''Gorica PSN 30''koje smo mi najčešće dužili u inžinjeriji stim da su one imale samo po dva para indentičnih točkova kao na većoj sestrici ali je naravno i sama konstrukcija kraća,lakša i neznatno uža a sve ostalo je skoro pa indentično.

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 24371

^

Da ,na slici su jasno vucna vozila 3232BDST/AV a komentar je bio kako su oni imali DAF osovine ,znaci nesto od Mecke a nesto od DAF je bilo ugradjeno u njih tada ?

offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25052

Evo kako su Nemci na svojoj prikolici fino rešili problem zahođenja i prikolice a i smanjenog cepanja guma.


Na prikolici vučnog voza sa čak šest osovina su zadnje osovine pokretljive i to recipročno od udaljenosti od polovine prikolice.Četvrta osovina i sve dalje se zakreću u suprotnu stranu od one na kojoj se zakreće volan pa tako zadnja osovina ima i najveće zakretanje..

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 24371

Evo nekih interesantnih komentara u vezi sa 3232BDST/AV ( opet je prisutno ono netacno oznacavanje ali dobro to sad nije toliko bitno koliko ovo sl. )

Citat:Informacije o vucnom vozu MAZ 537, kao i istorijat razvoja su dobrodosli, pogotovu sto su precizni i tacni.
Mala dopuna. FAP 2832 BST/AV je proizveden u okviru razvojnog projekta TTZ automobila 8x8, 12T TKN, kao prototip. Medjutim posto je konceptualno bio nastavak FAP 2226 BDS nije mogao da zadovolji namenu kao AV. To moze da se vidi prostim uporedjivanjem snage motora, 384 KS kod FAP. Kod ovakvih tegljaca osnovno pravilo je da motor bude na nivou 70-80% snage tenkovskog motora za koji se predvidja vuca.
U okviru istog projekta izradjen je i prototip tegljaca FVK-FAUN SLT 50-2 ( NATO kod ELEFANT) ukupne mase 101 t i poluprikolicim sa pokretnom platformom ( hidraulicki) po visini 280mm, i bocno po 200mm na svaku bocnu stranu, po potrebi levo ili desno. To vozilo je imalo motor 575 KS, sa mogucnoscu da u varijanti isti moptor razvije 680 KS. Prototip je uradjen u FVK ( Kraljevo) kao i poluprikolica.
Slika koju ste objavili u naslovu je sa autodroma Beranovac gde su svojevremeno i ova dva koncepta uporedjivana, kratko ispitivana.


Dakle moze se zakljuciti da je motor OM403 snage 320ks bio slab za vucu tenkova ranga T-72/M-84 ? Prikolica FNNPP-50/30 je znamo imala maks nosivost 50 t .

I ovo ..koji je ovo tegljac a prototip FVK-FAUN SLT 50-2 navodno izradjen u `Fabrici vagona Kraljevo`- FVK ???

i na kraju ono mozda i najjinteresantnije po pitanju nasa 2 tegljaca ....

Citat:
... '99.-te u Kraljevu, kada sam polagao za "C", bila su i 2 komada "vucnih vozova" ... to su bili "FAP"-ovi, nesto tipa 2835 , ili tako nesto ... imali su 2 osovine nazad, i 2 osovine napred, inace upravljacke ... jedan je bio rashodovan, i sluzio je za rezervne delove, a drugi nisam video da je pokrenut, ali mislim da je bio ispravan ... neko mi je rekao da se radi o "tegljacu", odnosno "vucnom vozu" ... moze li mi neko reci nesto vise o ovome?


Da li su ovo `nasa` 2 FAP 3232BDST/AV ustvari bili i ostali u Kraljevu ( Kraljevacka Ribnica i tamosnji Auto-nastavni centar) ??? Napisano je `vucni vozovi ` a ne `sanducari` tako da se moze odbaciti varijanta da su u pitanju oni tj 2832BS/AV ,cak i zbog oznacavanja jer znamo da se tegljaci cesto pogresno oznacavaju kao 2832 itd ...


sa foruma

Arrow http://srpskioklop-forum.niceboard.com/t111-vucni-voz

Da li neko ovo moze konacno i da potvrdi da se vise ne vezemo za taj Dj.Dj... Ovom u prilog ide i cinjenica da se ova 2 tegljaca pominju u poznatom vojnom izdanju `Jane`s `i po njemu da se nalaze u sastavu VJ( nalazila tamo 2002-03 ) ,ponavljam 2009 su bili na nekom kineskom tenderu itd ... Dosta toga ih veze za Srbiju tj za Kraljevo a ne za firmu Dj.Dj kako je pisano i komentarisano ...

Sta ce biti ?

Za svaki slucaj GE - Ribnice tj Kraljeva ...

Arrow https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=zo9QsfXnKdf0.kNJkbdRl9DKA&hl=en_US

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 24371

Neki komentari koji mogu potvrditi da su tegljaci 3232 upravo u K.Ribnici

od kolege voja64 sa teme o Orkanu

Citat:Ostali su verovatno poslužili za platforme Orkana i one prve serije 2632.
Iz iskustva sa njima sam takođe saznao da se javlja hronični problem kod skretanja sa najmanjim radijusom zaokreta i uzrokuje redovna pucanja kućišta diferencijala trećeg pogonskog mosta..To se dešavalo i na jednom od tegljača kad je na Ostružnici na onoj inprovizovanoj okretnici vršio polukružno okretanje pa su nakon toga celu tu okretnicu prerađivali i znatno joj povećali radijus..Od drugara sam čuo da su jedan tegljač imali neko vreme u Kraljevačkoj Ribnici i da je stajao zbog istog kvara a i od kolege koi je nažalost prošle godine preminuo tenkiste sam čuo istu priču kada je bio kod mene da preuzme tenkove M84 koje sam ja kao četni starešina dugovao 97.g.
Nadam se da sam dao makar malo odgovora .


Mozda je ovaj sto se pokvario upravo kasnije i rashodovan ?

sa 28me str.

Citat:Mislim da nisu završili u hrvatskoj jer bilo je ovde sagovornika iz hr. koji bi sigurno potvrdili tu informaciju a ako ništa, bar bi ih videli negde tokom rata ili posle (ako su preživeli).
Onaj "sandučar" je verovatno vlasništvo VRS ili je pak posuđen od Pribojskog FAP-a za snimanje filma jer se isti snimao upravo na lokalitetu Višegrad-Foča-Priboj...


3232BDST/AV na nekom stranom sajtu

FAP 3232 BDST/AV ( 8 x 8 ) tractor truck.

Arrow http://www.pmulcahy.com/semi-tractors/yugoslavian_st.htm

jedan crtez istog ..

Arrow http://shipbucket.com/forums/viewtopic.php?f=27&t=4669&start=490

i jedan komentar sa foruma `Paluba` ...

Citat:FAP 3232 (8x8) sa ovim motorom što je u njemu od 320 KS smješno je i pomišljat da vuče labudicu i tenk na njoj, jedino u krugu kasarne.

Arrow http://www.paluba.info/smf/index.php?action=printpage;topic=773.0

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 24371

Jeste da sam zaredao ali ajd .... Sto se `nasih` tegljaca 3232 tice sve su prilike da oni nisu bili ni u Dj.Dj. ali ni u Sb NŠC u Kraljevu( Ribnica ) vec su formacijski pripadali 252 oklbr JNA/VJ u kasarni `Jarcujak` u Kraljevu u nekom od auto-vodova( odelenja ) ...

Ovo bi moglo biti i logicno ako se zna da je upravo 252oklbr primala 84ke iz prve serije iz Dj.Dj.Ako se ovo potvrdi znaci oba tegljaca su pripadala JNA/VJ kasnije .Sta je sa njima danas to je pitanje .. da li su u kasarni Jarcujak ili mozda u Ribnici ...

to be continued ... Smile

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 917 korisnika na forumu :: 24 registrovanih, 4 sakrivenih i 889 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: aboris, aleksmajstor, amonsrb, amstel, Brok, brundo65, Daxi184, dragoljub11987, Frunze, GenZee, ILGromovnik, Karla, kinez88, Kriglord, kybonacci, Mad Serb, Mercury, Mixelotti, nuke92, pein, sap, slonic_tonic, Srle993, vukovi