Šta će biti sa Generalštabom?

13

Šta će biti sa Generalštabom?

offline
 • Pridružio: 07 Dec 2012
 • Poruke: 492
 • Gde živiš: Nis

da grade hotel a okolo nam sva moguca ministarstva i zgrada vlade, kao da to nikog ne brine.. nemam ja nista protiv njihovog ulaganja u nasu zemlju, ali mislim da bi trebalo sa malo vecom rezervom da pristupimo ovakvim sporazumimaRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • 037  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 1052
 • Gde živiš: Kruševac

Znam da je mnogima mrsko da čitaju duže tekstove na monitoru, no ovi su vrlo interesantni...

Udruženje arhitekata Srbije.Tekst Mihajla Mitrovića.Dva saopštenja Akademije arhitekture Srbije.Akademija arhitekture Srbije ::APEL JAVNOSTI ZA OČUVANJE ZGRADA GENERALŠTABA

U sredu 19. januara 2013. godine na Prvom kanalu Televizije Srbije, u emisiji „Svedok“, ministar Mlađan Dinkić, govoreći o saradnji sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, najavio je rušenje kompleksa Generalštaba, da bi na tom mestu bio podignut hotel sa 5 zvezdica. U subotu 02. februara 2013. godine „Politika“ je objavila vest o tome da, po proceni Republičke građevinske inspecije, objekti Generalštaba ugrožavaju bezbednost građana i saobraćaja, a ministar građevina Velimir Ilić u intervjuu RTS-u takođe je govorio o rušenju ovog kompleksa radi izgradnje hotela. Ove vesti privukle su pažnju građanske, a naročito stručne javnosti. U tom povodu oglašava se i Akademija arhitekture Srbije.

Kompleks Generalštaba je delo velikog srpskog arhitekte Nikole Dobrovića. To ostvarenje je, ako ne najveće, onda svakako jedno od najvećih dostignuća u arhitekturi i urbanizmu moderne Srbije u proteklih 200 godina. Kompleks je završen 1965. godine i predstavlja jedan od simbola, odnosno vizuelnih repera Beograda. Iako iseljen u toku agresije NATO-a na Srbiju 1999. godine, jer je Generalštab bio na ratnoj lokaciji, kompleks je divljački bombardovan i oštećen. Teže je urušen objekat A, manji od dva objekta ovog kompleksa. Od tog vremena, osim kule, krila A i B stoje van upotrebe.

Odmah posle političkih promena 2000. godine počelo je da se govori o rušenju ovih objekata u čemu su, na žalost, prednjačili funkcioneri Grada i Republike nesposobni da shvate arhitektonsku i kulturološku vrednost ovog kompleksa. U pripremi javnosti za rušenje ovog kompleksa postoje tri faze.

U prvoj fazi vršena je kriminalizacija života i dela Nikole Dobrovića koji je proglašavan za „komunjaru“, pa je u tome tražen razlog za rušenje kompleksa. Nosioci ove kampanje nisu objašnjavali zašto Nikola Dobrović, ako je već bio po volji ondašnjoj ideologiji, nije mogao da gradi u Beogradu i Srbiji, pa mu je zbog toga Generalštab jedino ostvarenje u Srbiji.

U drugoj fazi stidljivo se govorilo o vrednosti te lokacije a nađeni su novinari koji su sistematski, godinama govoreći o imovini države Srbije, sve svoje članke ilustrovali fotografijama Generalštaba, iako on pripada onoj imovini države koja se ne može ekonomski valorizovati.

Treća faza nastala je ovih dana kada članovi Vlade javno govore o rušenju ovog kompleksa.
U međuvremenu kompleks Generalštaba je proglašen za spomenik kulture. One kojima nije jasno zašto je oštećeni kompleks Generalštaba proglašen za dobro nacionalne kulture upućujemo da bar malo upoznaju kulturno nasleđe Srbije. Ono u kompleksu neporektnog nasleđa sadrži ogroman broj spomenika koji su proglašeni za kulturna dobra, a upravo su, ili su bili, u manje ili više oštećenom stanju. Takav je slučaj sa tvrđavama u Beogradu, Smederevu i Golupcu, svi manastiri Fruške gore obnavljani su bezbroj puta, manastiri Arača i Đurđevi Stupovi su takođe decenijama spomenici kulture iako su urušeni, itd.

Nasuprot ovome nije primećeno da se oglasila neka zvanična relevantna institucija, da brani interes i prava gradjana na svoj grad. S toga se Akademija arhitekture Srbije obraća I moli za pomoć institucije čija društvena misija i autoritet mogu da doprinesu odustajanju od najavljene seče platana. I to:

Kompleks Generalštaba u svom relativno kratkom životu od 34 godine (1965-1999) promenio je svoja spomenička svojstva, slično Starom sajmištu u Beogradu. Najpre je bio samo spomenik arhitekture, tj. kulture, a posle bombardovanja postao je i spomenik divljaštvu NATO pakta tj. postao je i spomenik istorije.

U javnim glasilima o ovim objektima se govori kao o ruševinama a ti objekti nisu ruševine. Oštećeni su jedan manje, drugi više, ali ruševine svakako nisu.

Svi ozbiljni narodi koji ne pristaju na uništenje svoje kulture i svog identiteta i koji se bore za pravo na život obnavljali su i obnavljaju svoje kulturno nasleđe. Tako na primer, Poljaci su posle II svetskog rata podigli u režimu faksimilske rekonstrukcije velike delove svojih istorijskih gradova poput Varšave, Poznanja i drugih.

Srbija se i po tome izdvaja. Naime, ministri Vlade Republike Srbije nude spomenike kulture svoga naroda za rušenje, pokazujući time nacionalnu i svaku drugu neodgovornost. U tu svrhu koriste se dva argumenta.

Prvi argument je da država Srbija nema para za obnovu ovog kompleksa, a za to nisu krivi ni Generalštab kao kulturno dobro, ni Nikola Dobrović kao autor kompleksa, nego ministri koji vode uspešno privredu Srbije, a ta privreda pokazuje iz godine u godinu sve gore rezultate. Konačno, nije tačno da u državi Srbiji nema para - ako se pogledaju sredstva koja se daju za estradu, sport, sumnjive filmove. Drugi argument da se „ruševine“ Generalštaba ne mogu obnovi nije tačan. Ovi objekti se mogu obnoviti i treba da budu obnovljeni. Logika da se problemi sa oštećenim spomenicima kulture rešavaju njihovom prostom prodajom, radi nove izgradnje, ima vrlo opasne krajnje konsekvence.

Akademija arhitekture Srbije podiže glas u zaštitu Generalštaba kao dela arhitekture i kulture od neprocenjivog nacionalnog značaja. Taj kompleks treba dovesti u prvobitno stanje prema originalnim projektima. Kompleks može promeniti namenu unutrašnjih prostora ili delova zgrada, ali spolja, u smislu gabarita i obrada fasada, mora biti vraćen u svoje originalno stanje, kao što jasno i piše u aktu kojim je, odlukom Vlade Republike Srbije, 2005. godine proglašen za kulturno dobro.

Akademija arhitekture Srbije
Beograd, 4. februara 2013.

Brzo i kuso: Udruženje arhitekata Srbije je u kratkom tekstu objavljenom u Politici ukratko iznelo svoj stav protiv rušenja; Mihajlo Mitrović je očito isprovociran rušilačkim hirom laika ali i provocira pitanjima o rušenju srušenog i mostu na Adi te paralelama sa zgradom Ušće/ Centralnog Komiteta, navodi primere zahtevnijih obnova u svetu i kod nas kao i modernih nacionalnih ostvarenja ne zaobilazeći ni problem troškova; Akademija arhitekture Srbije izražava neslaganje sa stavom da je Generalštab srušen, postavlja pitanja o poštovanju propisa i preuzetih obaveza, a u svom apelu dalje razrađuje teme kojih se dotakao Mitrovićev tekst i poziva na očuvanje Generalštaba.offline
 • Zastitar planete Zemlje i majke Prirode
 • Pridružio: 24 Jul 2012
 • Poruke: 3988

4 srpske vojvode ::da grade hotel a okolo nam sva moguca ministarstva i zgrada vlade, kao da to nikog ne brine.. nemam ja nista protiv njihovog ulaganja u nasu zemlju, ali mislim da bi trebalo sa malo vecom rezervom da pristupimo ovakvim sporazumima

Kakve veze ima sto su okolo zgrda Vlade Srbije i sva ministarstva? Ne vidim cemu zabrinutost, za bezbednost... Gradnju luksuznog hotela od jedne zgrade i recimo modernog trznog centra, komercijalno-poslovni deo od druge zgrade vidim kao prednost ne kao manu. Sve delegacije iz inostranstva imaju mogucnost da odsednu u luksuznom hotelu koji je na samo 100 metara od zgrade vlade, ministarstava i celokupne uprave Srbije a opet blizu skupstine u centru grada. Svakako je bolje nego primanje tih delegacija u zgradu saveznog izvrsnog veca koja zvrji polu prazna, ne izgleda reprezentativno vise kao nekad i cije odrzavanje i grejanje kosta mnogo.

offline
 • Pridružio: 07 Dec 2012
 • Poruke: 492
 • Gde živiš: Nis

Bobo123 ::Kakve veze ima sto su okolo zgrda Vlade Srbije i sva ministarstva?
?? Pa ima veze..Kad nekom ozlojadjenom gradjaninu ove zemlje, a ima ih podosta, padne na pamet da moze da skine nekog ministra, prvo ce tamo da se zaleti, a da ne spominjem profesionalce, strane organizacije..mislim nije da ja mnogo gledam akcione filmove, ali kada je bezbednost takvih ljudi u pitanju, nista ne bi trebalo da se uzima zdravo za gotovo..

offline
 • Kos93  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Sep 2007
 • Poruke: 5537

Шеику нек лепо дају Славију и Југославију. Фора је у томе што Вучић хоће нешто да му да да буде фазон како је он нешту урадио, а зграда ГШ је једино што може да му понуди.

offline
 • Zastitar planete Zemlje i majke Prirode
 • Pridružio: 24 Jul 2012
 • Poruke: 3988

Mnogo gledas akcione filmove. To nema nikakve veze sa hotelom i generalstabom ama bas nikakve! Ako neki ozlojadjeni gradjanin ili poludeli pojedinac hoce to da uradi uradice i bez hotela i bez njega. Seti se sta je bilo sa Dindjicem, skorija istorija ako pamtis.

offline
 • Pridružio: 07 Dec 2012
 • Poruke: 492
 • Gde živiš: Nis

Da ja o tome i pricam, a i o onom cici sto je usao u zgradu Vlade sa bombom..samo sto ce sad drzava da im omoguci jos jednu divnu lokaciju, pa da im budu na izvolte

offline
 • Kos93  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Sep 2007
 • Poruke: 5537

Mислим да је чича ушао у председништво на Андрићевом венцу.

offline
 • Zastitar planete Zemlje i majke Prirode
 • Pridružio: 24 Jul 2012
 • Poruke: 3988

Skrenuli smo a teme podosta.
Dobra sluzba obezbedjenja sa metal detektorom i skenerom za torbe i problem resen. Mene skeniraju svaki dan kada ulazim u zgradu u kojoj radim iako tu radim vec godinama. Cica je uspeo da udje i to je samo propust obezbedjena, nista drugo. E sad druga je stvar kontrole okolnih zgrada i obezbedjenje istih... Da ne idem jos vise u off.

offline
 • 037  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 1052
 • Gde živiš: Kruševac

B92 ::...
Kompleks Generalštaba je objekat koji svedoči da smo bili kadri da iznedrimo delo internacionalnih kvaliteta sa regionalnim karakteristikama, a da smo danas kadri da to prepoznamo i sačuvamo. Danas postoji veliki međunarodni projekat DOCOMOMO (odnosi se na zaštitu moderne arhitekture) u kome učestvuje i Srbija i u njemu je kompleks Generalštaba na istaknutom mestu.
...
Arrow http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2013&....._id=688446

Blic ::...
Marić je rekao i da iz perioda moderne u Beogradu postoji sedam, a zapravo pet dela, među kojima je Generalštab.

On je primetio da su Palata Ušće i zgrada Aerodroma Beograd nakon rekonstrukcije izgubile svoj izgled, tako da je u Beogradu ostalo samo pet objekata koji arhitektonski pripadaju moderni: Avalski toranj, Muzej savremene umetnosti, Narodna biblioteka Srbije, Beogradski sajam i Generalštab.

Marić je konstatovao da je struka stala iza stava da Generalštab kao jedino delo akademika Nikole Dobrovića u Beogradu, delo izuzetne arhitekture, retkost, ne sme se rušiti, ali da se može uz očuvanje spoljašnjeg izgleda, unutra prepraviti i dobiti drugu namenu.

Moguće je, smatraju članovi Udruženja arhitekata Srbije, raspisati konkurs za rekonstrukciju objekata iz kompleksa Generalštaba kojima bi se vratio njihov izgled, narušen tokom NATO bombardovanja 1999. godine, a unutrašnjost promenila, s tim da treba ispitati mogućnosti novog uređenja parternih površina, podrumskih i prizemnih etaža.
...
Arrow http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/368661/Arhitekte-.....da-kulturi

^ Mislim da nešto veću pažnju sada treba posvetiti tehničkim propisima koji se tiču te lokacije kao i ekonomskim analizama, a stav o vrednosti kompleksa kao tehničkog blaga je već jasno iznet za nivo koji je potreban u uobičajenim medijima.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 471 korisnika na forumu :: 8 registrovanih, 2 sakrivenih i 461 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Arhiv, comi_pfc, Jimmy4, Levi, Mercury, powSrb, sekretar, YU-UKI