Kineske vazduhoplovne snage

93

Kineske vazduhoplovne snage

offline
 • Bili smo vojnici
 • Pridružio: 19 Maj 2009
 • Poruke: 4847
 • Gde živiš: Beograd - Srbija; Novi Grad - Republika Srpska

J-10 Kineski Snažni Zmaj


Čengdu J-10 je kineski višenamenski borbeni avion na prelazu između četvrte i pete generacije. Na zapadu je dobio kodni naziv Snažni zmaj (Vigorous Dragon). Ovaj avion predstavljao je tajni projekat sve do kraja 2006 godine kada je objavljeno da je avion u operativnoj upotrebi u Vazduhoplovstvu narodne republike Kine. Razvoj ovog aviona počeo je 1986 godine a cilj razvoja bio je stvaranje autentičnog kineskog lovca koji će moći da parira avionima četvrte generacije koji su se već upotrebljavali u NATO i VU.

Avion je razvijen u Čengdu institutu za dizajn vazduhoplova, a prve informacije o namerama Kine da proizvede ovakvog lovca pojavile su se još 1979 godine. Avion je ušao u operativnu upotrebu 2004 godine - posle 18 godina razvoja.Postoje indikacije da je za dizajn J-10 iskorišćen jedan prototip izraelskog lovca Lavi (projekat otkazan u završnoj fazi), da su pojedine izraelske firme tajno prodale svoje tehnologije razvijene za Lavi, kao i da su ruski konstruktori pomogli razvoj J-10. Pouzdano se zna da je model J-10 tokom razvoja testiran u ruskim aerotunelima a 2006 godine ruski Sibirski aeronautički istraživački institut (SibNIA) potvrdio je učešće u razvoju J-10. Pored ovoga, postoje tvrdnje da je za izvoz J-10 potrebna ruska saglasnost obzirom da J-10 koristi ruski Lajka-Saturn AL-31FN motor. Naime, kinezi nisu uspeli da proizvedu zadovoljavajući motor za J-10 pa su iskoristili adaptirani motor sa Su-27. Novije verzije J-10 trebalo bi da imaju ugrađen motor sa vektorisanim potiskom ali nije poznato da li će motor biti ruske ili kineske proizvodnje (/dizajna).

J-10 ima kvadripleks sistem upravljanja preko žice (fly-by-wire), tri multifunkcionalna LC displeja, HOTAS i nišan na kacigi (HMS). Radar omogućava praćenje deset ciljeva i istovremeno gađanje četiri cilja. HUD omogućava projektovanje radarske slike ali i monohromatske slike koja se dobija sa optičkog/IC kontejnera koji J-10 može da ponese. Avion može da nosi i kontejnere sa opremom za protivelektronsku borbu i za elektronsko izviđanje. Naoružanje i oprema mogu se postaviti na 11 podvesnih tačaka; nosivost spoljnih tereta procenjena je na 4,500kg. Vatreno naoružanje aviona čini top 2x23mm razvijen iz čuvenog ruskog dvocevnog topa GŠ-23mm.


Osobine i performanse:

Dužina 15.5m
Razmah 9.7m
Površina krila 39m2
Max. težina 19,277kg
Potisak 122.5KN (oko 12t)
Max. brzina 1.2Ma na nivou mora i 2.2Ma na visini
Taktički radijus 1,800km
Dolet 3,000km

Naoružanje: V-V rakete PL-8/9/10/11, V-Z rakete PJ-9/9K i NRZ 90mm, laserski vođene bombe, planirajuće bombe, nevođene bombe.

J-10 je ponuđen na prodaju Pakistanu pod nazivom FC-20; Pakistan je za sada naručio 36 vazduhoplova a najavljano je da će porudžbina biti povećana.

1979 - maketa J-10...J-10 na stajanciJ-10, prednji panel i deo kabinskog prostora

Dopuna: 27 Avg 2010 22:10

Evo joŠ:

Posada: 1 (osnovna), 2 (školska verzija)
Dužina: 16,5 m
Raspon krila: 11,3 m
Visina: 6 m
Površina krila: 45,5 m²
Masa prazne letelice: 9 730 kg
Korisni teret: 4 500 kg
Maksimalna poletna masa: 24 650 kg
Pogonska grupa: 1× Ljuljka-Saturn AL-31FN turbofan
Potisak: 79,43 kN
Potisak (uz dopunsko sagorevanje): 125,5 kN

Performanse:
Maksimalna brzina: 2 Maha
g-limiti: +9/-3 g
Akcioni radijus: 550km+
Maksimalni dolet: 2 540 km

Naoružanje:
Topovi: 1 x 23 mm
Podvesne tačke: 11 (6 potkrilnih i 5 podtrupnih)
Rakete:
v-v: PL-8, PL-11, PL-12, R-73, R-77
v-z: YJ-9, YJ-9K, nevodjena raketna zrna 90mm
bombe: laserski vodjene bombe, bombe-jedrilice (LS-6) i nevodjene bombe

Nedavno je na nebu iznad jednog kineskog aerodroma vodjena specijalna ''bitka'', u kojoj su dva kineska aviona domaće proizvodnje razmenila vatru sa četiri protivnička aviona. Na kraju, pobednici te bitke su upravo ta dva kineska borbena aviona--tipa J-10.
Prema rečima gospodina Song Vencong, glavnog projektanta aviona ovog tipa, Kina je od početka 80-tih godina prošlog veka započela proizvodnju borbenog aviona J-10. Uspešna proizvodnja aviona J-10 predstavlja jedno od značajnijih dostignuća, koje je Kina postigla u procesu ostvarivanja samostalnog stvaralaštva u vazduhoplovnoj industriji, i time je borbena i odbrambena sposobnost kineskog ratnog vazduhoplovstva podignuta na još viši nivo.

Kao višefunkcionalni borbeni avion nove generacije, tip J-10 se deli na dve vrste, odnosno, avion sa jednim i sa dva sedišta. U proizvodnji aviona tog tipa iskorištene su mnogobrojne savremene tehnologije, tehnike i novi dizajni. Na primer, dizajn spoja krila sa trupom doprinosi boljem funkcionisanju nevidljivosti aviona tokom leta i povećanju kapaciteta rezervoara za gorivo.

Pored toga, u avion tipa J-10 ugradjen je savremeni sistem za kontrolu leta. Govoreći o tome, gospodin Song je objasnio da ovaj sistem može prenositi informacije o upravljanju pilota nad upravljačem i pedalama, kao i stanju leta aviona prenosi u kompjuter za kontrolu leta, a potom kompjuterskim putem upravljačke naredbe bivaju dostavljene svim kontrolnim površinama na krilima aviona. Na taj način se realizuje automatska provera i otklanjanje kvarova.

Kako je saopšteno, već je započeto naoružavanje kineskog ratnog vazduhoplovstva borbenim avionima J-10. Korporacija avionske industrije u gradu Čengdu zadužena je za masovnu proizvodnju aviona tog tipa. Prema rečima predsednika Upravnog odbora ove korporacije, istraživanje i proizvodnja aviona J-10 ne samo što predstavlja uspeh u oblasti vazduhoplovne industrije, nego doprinosi i razvoju celokupnog kineskog industrijskog sistema.

U prethodnoj godini, zahvaljujući dostignućima postignutim u oblasti vazduhoplovne tehnologije, uključujući proizvodnju aviona J-10, Kina je u oblasti odbrambene tehnologije ostvarila tri velika skoka.

Kako je navela Prva kineska korporacija vazduhoplovne industrije, izumitelj i proizvodjač borbenog aviona J-10, proizvodnjom aviona tog tipa ostvaren je istorijski skok iz druge u treću generaciju u oblasti proizvodnje vojnih aviona. Proizvodnjom motora «taihang» takođe je ostvaren skok iz druge u treću generaciju u oblasti proizvodnje motora u vojnom vazduhoplovstvu. Proizvodnjom rakete vazduh-vazduh nove generacije ostvaren je skok iz treće u četvrtu generaciju u oblasti proizvodnje rakete ove vrste.

Istovremneno, kineska vazduhoplovna industrija se, na planu proizvodnje i proširivanja tržišta civilnih aviona, takodje zalaže za samostalno stvaralaštvo.

Zamenik direktora Prve kineske korporacije vazduhoplovne industrije, Gen Žuguang, je podvukao da je putnički avion tipa ARJ 21, koji je proizvela njegova korporacija, u prošloj godini bio u fazi svestranog eksperimenta. On je rekao da avion ovog tipa ne samo što poseduje najširu putničku kabinu, već može i da zadovolji zahteve o poletanju i sletanju na aerodrome na visoravnima na zapadu Kine i letove na komplikovanim vazdušnim linijama. Za sada je u Kinu već stigla narudžbina za nabavku 71. putničkog aviona tog tipa. Prema planu, u martu iduće godine biće održan prvi probni let aviona ARJ 21, a 71 avion tog tipa biće isporučen u toku 2009. godine.

Dopuna: 27 Avg 2010 22:18

https://www.mycity.rs/must-login.png

https://www.mycity.rs/must-login.pngRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • vlvl 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 14 Jun 2010
 • Poruke: 1501

Sve je ovo lepo i sazeto objasnjeno samo ima par nedoumica.Zasto su tehnicki podaci toliko razliciti u one dve tabele.Vasiljevic kaze da ni 11 tona mase praznog aviona nije dovoljno(i vise nego dovoljno za EF i Rafal)da bi se imalo maksimalnih 24,5 tone.Po tvojim podacima tezina praznog aviona je 9730 kg, a maksimalna tezina 24,6 tone.Eto prilike za Vasiljevica da izanalizira ove podatke.Jos nesto sto me jako interteresuje je njegova spoljna nosivost.Meni uopste nije jasno gde on to na trupu moze imati pet podvesnih tacaka.Avion koji ima 11 podvesnih tacaka mora nositi prilicno vise spoljnog tereta od 4,5 tone.Pre ce biti da ih je sedam(kao kod Gripena).Sest ispod krila i jedan na trupu(uglavnom za tank)i eto ti 4,5 tone spoljnog tereta.Mozda ce B verzija imai 11 podvesnih tacaka, ovaj sigurno ne.offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12304

Eh gugl je cudo.

Evo lose slike J-10A krcatog do maksimuma


Dopuna: 28 Avg 2010 10:36

Ja prebojah 11 podvesnih tacaka Mr. Green

Dopuna: 28 Avg 2010 10:36

Stim sto se na jednoj podvesnoj tacki nalazi nosac sa dve bombe.

Dopuna: 28 Avg 2010 10:37

Nego vlvl koliko nosi Su-27? 4tone tereta a ima deset podvesnih tacaka. Izgleda da po n-ti put moramo da otvaramo pricu o nosivosti.

Dopuna: 28 Avg 2010 10:44

Npr. 11 VV raketa tezi manje nego 2tone.

offline
 • vlvl 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 14 Jun 2010
 • Poruke: 1501

Nisam uspeo da prebrojim,a verujem ni ti jer je nemoguce jasno videti.Cak i da je tacno opet je 4,5 tone malo za 11 podvesnih tacaka.Ova ruska grdosija iskljucivo nosi rakete VV pa je i logicno sto spoljni teret nije veci.Trebao si za primer uzeti SU 30MKI i njegovih 8 tona spoljneg tereta na 12 podvesnih tacaka.Ja mislim da je problem u malom zmaju ovog aviona sto se tice nosivosti.

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12304

@vasiljevic

Ma podatke o nosivosti macku o rep. Npr. sinodefense nemas podatke.

Dopuna: 28 Avg 2010 10:59

vlvl ::Nisam uspeo da prebrojim,a verujem ni ti jer je nemoguce jasno videti.Cak i da je tacno opet je 4,5 tone malo za 11 podvesnih tacaka.Ova ruska grdosija iskljucivo nosi rakete VV pa je i logicno sto spoljni teret nije veci.Trebao si za primer uzeti SU 30MKI i njegovih 8 tona spoljneg tereta na 12 podvesnih tacaka.Ja mislim da je problem u malom zmaju ovog aviona sto se tice nosivosti.

Isti odgovor ko vasiljevicu. Podaci o nosivosti su jos uvek nepoznati.

Ja sam preborojao 11 tacaka.

Krilo:

jedna raketa, jedan dupli nosac (dve male bombe) i jedan rezervoar. To je ukupno sest.

Trup:

dve tacke iza pilota sa dve male bombe, jedan rezervoar i po jedna mala bomba levo i desno od rezervoara. Ukupno pet.

Ako zanemarimo one dve iza pilota (ne znam da li se tu uopste montiraju VV rakete) ostaje 9 podvesnih tacaka. Jedna je obicno rezervisana za rezervoar. Znaci ostaje osam. Pitanje je da li se one dve (levo i desno od centralnog rezervoara) mogu iskoristiti za nosenje raketa tako da ti ostaje sigurnih sest tacaka za rakete.

offline
 • Pridružio: 02 Apr 2010
 • Poruke: 258

Ja takođe prebrojah 11 tačaka


offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12304

Pa da samo sto su one dve na trupu (kod centralnog rezervoara) korisne samo za male bombe dok one dve na uvodniku pre svega sluze za montiranje kontejnera.

Evo jos bolje slike gde se ni ne mogu primetiti te dve podvesene tacke (doduse ovo je maketa)


Dopuna: 28 Avg 2010 12:00

Zanimljivo da Kinezi nisu predvideli da se na ivice krila montiraju dve rakete. Sasvim moguce da planiraju tu da postave ometace (kao sto je uradjeno kod novijih Suhoja).

Dopuna: 28 Avg 2010 12:07

Inace na sinodefense sajtu (odakle i ova slika) pominju nekakav specijalni nosac sa sest bombi od 250kg (koji se vec koristi na JL-8 i JL-7) i isti ce biti dostupan za J-10A. Verovatno ce se isti montirati umesto dva rezervoara od 1700litara.

offline
 • Pridružio: 17 Maj 2008
 • Poruke: 11652
 • Gde živiš: Srbija

mean_machine ::
Zanimljivo da Kinezi nisu predvideli da se na ivice krila montiraju dve rakete. Sasvim moguce da planiraju tu da postave ometace (kao sto je uradjeno kod novijih Suhoja).


Zar to nije predvidjeno na J-10B ?Dopuna: 28 Avg 2010 12:13

Dve lepe

offline
 • vlvl 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 14 Jun 2010
 • Poruke: 1501

U redu je.Ubedili ste me da ima 11 podvesnih tacaka,samo uz ogradu da nisu sve predvidjene za nosenje naoruzanja.Kao sto si vec rekao.Pozadi trupa dve male bombe,napred kod uvodnika dva kontejnera i centralni trupni nosac za veliki tank.Sada je sve jasno.Prica se da ce kod B verzije trup biti osposobljen za bar dve rakete VV srednjeg dometa i da ce bokovi krila biti osposobljeni za IC rakete VV kratkog dometa,a mozda i za ometace kao sto kazes.

offline
 • Pridružio: 22 Okt 2008
 • Poruke: 456

Evo jedna slicica koja ne znam da li je bila ali je meni interesantna!


Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 239 korisnika na forumu :: 4 registrovanih, 0 sakrivenih i 235 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: dragoljub11987, goxin, simazr, zodiac94