Vazduhoplovne snage zemalja iz okruženja Srbije

38

Vazduhoplovne snage zemalja iz okruženja Srbije

offline
 • S-lash 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Apr 2008
 • Poruke: 4890
 • Gde živiš: Slovenija

jazbar ::Ako bi se u te kontejnere za vodu moglo sipati gorivo što verovatno nemože, onda bi znatno uvećao dolet kao transportni avion. Pošto to nemože onda još više gubiš ionako loš dolet kao transportni avion i tako upotrebljivost za transportne zadatke. Znači da i u tom slućaju vojska gubi avion koji dobijaju vatrogasci.

Vojska naplačuje kanadere tako da za nju nebi bilo ništa lošije - sa financijskog vidika gledano.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • krunc 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 20 Jun 2012
 • Poruke: 1776
 • Gde živiš: Moslavina

S-lash ::jazbar ::Ako bi se u te kontejnere za vodu moglo sipati gorivo što verovatno nemože, onda bi znatno uvećao dolet kao transportni avion. Pošto to nemože onda još više gubiš ionako loš dolet kao transportni avion i tako upotrebljivost za transportne zadatke. Znači da i u tom slućaju vojska gubi avion koji dobijaju vatrogasci.

Vojska naplačuje kanadere tako da za nju nebi bilo ništa lošije - sa financijskog vidika gledano.


Ako misliš na RH, vojska NE naplačuje ništa. Vojni proračun se kada je HRZ u pitanju opterečuje stvarima koje su striktno vezane uz civilni djelokrug tako da za ovaj vojni dio nema novaca, sve je na aparatima ili se gasi. Odgovornosti za takvo stanje snose kako političke elite tako i zapovjedne strukture unutar OSRH kao i upravne unutar MORH-a.

Primjer: Financijska vrijednost agažiranja HRZ i PZO na provedbi P.P. zadaća uključujući vrijednost nabavljene opreme i zrakoplova te materijalane troškove osoblja i druge troškove iznosi za 2008.g. 535.928.609.95KN. (cca 71.5 milijuna €) izvor: GOIS 2008.g. Winkoffline
 • S-lash 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Apr 2008
 • Poruke: 4890
 • Gde živiš: Slovenija

Pa to sam rekao... PP aviacija opterecuje vojni proracun

offline
 • Pridružio: 12 Feb 2012
 • Poruke: 145

Napisano: 04 Dec 2012 0:05

Odluka o remontnom zavodu pada sredinom siječnja 2013.

Odluka o zavodu koji će obaviti remont hrvatskih zrakoplova MiG-21 pada sredinom siječnja 2013., doznali smo u MORH-u. Za desetak dana na adrese predstavnika rumunjskog Aerostara i predstavnika ukrajinske državne tvrtke Ukrspecexport u Hrvatskoj biti će poslana pozivna dokumentacija za natječaj. Povodom toga, neće biti posebne sjednice Vijeća obrane, jer se ne radi o uvođenju novih borbenih zrakoplova već produženju resursa postojećim Migovima.

S obzirom kako je sada posve sigurno da će hrvatski Migovi nastaviti samostalno nadzirati hrvatski zračni prostor, odnosno kako će za nešto više od godine dana HRZ raspolagati sa dvostruko većim brojem operativnih borbenih zrakoplova, vrijeme je da se krene sa intenzivnijim školovanjem budućih pilota za zrakoplov Mig 21, jer trenutni broj pilota neće zadovoljiti buduće potrebe kada ispravnost i broj Migova bude znatno veći od sadašnjeg. ( dežurna para, odmor pilota iz prethodne dežurne pare, pilot na tornju, mogućnost da je netko na bolovanju itd.)

Pored toga, neupitna je činjenica kako će se s dolaskom većeg broja operativnih zrakoplova MiG-21 pojačati i obuka hrvatskih pilota na njima, koja je do sada bila zanemarivana kako zbog objektivnih ali ponajprije subjektivnih razloga). Zagrebačka zračna luka, gdje baziraju hrvatski Migovi, sa dolaskom francuskog koncesionara ima za cilj povećeti promet putnika i operacija komercijalnim zrakoplovima.

Postojanje ove dvije nepomirljive činjenice, s jedne strane potreba za znatno jačom obukom, a s druge nastojanja za povećanjem civilnog prometa u istom zračnom prostoru, nameće neka druga rješenja za budućnost, odabir još neke druge vojne zračne baze s koje bi Migovi obavljali zadaće obuke i air policinga. Primjerice, već i danas se javljaju zastoji i čekanja na odobrenje za letove Migova zbog gustog prometa na civilnom dijelu zračne luke Zagreb. Dakle, vremena je malo, a posla izuzetno puno.

Doznali smo kako će se za dvije godine krenuti u konačni odabir rješenja za budućnost borbenog zrakoplovstva nakon Migova. O najizglednijem rješenju koje se razmatra, Defender.hr će nešto više napisati idućih dana.

Sve je to vec više manje poznato, samo da istaknem ovu rečenicu "Doznali smo kako će se za dvije godine krenuti u konačni odabir rješenja za budućnost borbenog zrakoplovstva nakon Migova." ajde da i to vidimo! I

Dopuna: 04 Dec 2012 0:07

defender.hr/republika-hrvatska/oruzane-.....a-2013.php

Dopuna: 05 Dec 2012 15:00

Nakon Migova, Hrvatska razmišlja o Gripenovoj zoni u srednjoj Europi

"Da kojim slučajem Republika Hrvatska nema problema s financijama, odnosno da si možemo priuštiti novi borbeni zrakoplov, naš prvi izbor bio bi F-16, i to iz razloga što je zrakoplov borbeno dokazan u posljednjih dvadeset godina više od bilo kojeg drugog kandidata koji nam se nudi. Međutim, stanje je takvo kakvo jest, Hrvatska mora razmišljati pragmatično što nakon Migova, a trenutno najbliža opcija vezana je uz NATO koncept "pooling and sharing" čime se približavamo idejama nekih članica Višegradske skupine V4 da se uspostavi srednjoeuropska Gripen zona kojoj bi se, uz Češku i Mađarsku, pridružile još Slovačka, Slovenija i Hrvatska", ovih je dana za Defender.hr izjavio visoki neimenovani vojni dužnosnik. Ovakva ideja ima smisla, ako se odluka o tome donese do početka 2015., jer bi za uvođenje borbenih zrakoplova u operativnu uporabu HRZ trebalo nekoliko godina. Nema sumnje kako bi se zajedničkom narudžbom većeg broja zrakoplova smanjila njihova cijena, potom cijena pričuvnih dijelova kao i troškovi leta. Hrvatska bi zajedno sa Češkom, Slovenijom, Mađarskom i Slovačkom dijelila isti tip zrakoplova, zračne baze bi bile primjerene istom tipu zrakoplova, pa bi tako i logistika bila racionalnija i isplativija. Vrlo vjerojatno, u tome slučaju bila bi donesena odluka da skupina spomenutih zemalja bude zadužena za "air policing" zemalja jugoistoka Europe, prvenstveno BiH, Crne Gore i Albanije. Vrlo je važno za reći kako u novoj podjeli europskog zračnog prostora, odnosno upravljanja zračnim prometom u njemu, Češka, Mađarska, Slovačka, Slovenija i Hrvatska pripadaju zajedničkom bloku zračnog prostora (FAB CE) u
sklopu projekta Single European Sky. FAB CE (Functional Airspace Block Central European) je u fazi implementacije što znači da će se dijeliti civilni tehnološki i ljudski resursi u zrakoplovstvu. To nije nevažno, jer NATO blisko surađuje sa EUROCONTROL-om kad je u pitanju korištenje zračnog prostora nad Europom. Ideja je jako dobra i ostvariva, ali sve je u rukama političara koji moraju pokazati inicijativu da bi je doveli u fazu operacionalizacije. Realizacija neće doći sama od sebe, a sasvim je jasno da bez jačeg NATO angažmana i ozbiljnih razgovara između čelnika spomenutih država, neće niti doći do nje.defender.hr/republika-hrvatska/obramben.....jativa.php

offline
 • Pridružio: 25 Apr 2012
 • Poruke: 441

Dok bi ova granica - Hrvatska-Mađarska-Slovačka-Češka mogla dobro funkcionirat i ekonomski bi nam ispalo puno povoljnije i jeftinije. Ali tu mi se opet čini da bi Hrvatska samostalno morala kupiti nove gripene jer ne vjerujem da će to biti kao nekad JRZ pa da svi zrakoplovi budu međusobno pomiješani u jedno zajedničko vlasništvo. Čemu ? kada Mađarska i Češka već imaju svoje gripene ? ne vjerujem da bi svoje gripene postavili na Pleso ili Zemunik pa da onda naši piloti lete na njima. Dakle sasvim je logično da bi mi i Slovaci u toj teoriji sami trebali kupiti nove gripene i kako onda neko moze rec "Hrvatska. Češka, Mađarska i Slovačka bi zajednički dijelile gripene" ?

Ideja nije tako loša generalno, ali je teoretski neprovediva. A da ne spominjemo političke odnose između Mađarske i Slovačke. To ti je ko da kazes da će Hrvatska i Srbija ponovo imat zajedničku avijaciju.

Ovaj dio teksta je ključan

Citat:"Ideja je jako dobra i ostvariva, ali sve je u rukama političara koji moraju pokazati inicijativu da bi je doveli u fazu operacionalizacije. Realizacija neće doći sama od sebe, a sasvim je jasno da bez jačeg NATO angažmana i ozbiljnih razgovara između čelnika spomenutih država, neće niti doći do nje."

Dakle sve je i ostat će vjerovatno IDEJA.

LP,

Cro Cop

offline
 • weez  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 23 Apr 2011
 • Poruke: 1518
 • Gde živiš: Planet Earth

http://www.ezadar.hr/clanak/bojnik-kresimir-razov-.....k-naprijed
Što se tiče obuke s NVG opremom, postoji temeljna i napredna. Temeljna obuhvaća osnovno letenje s prilagodbom na novi sustav i uvjete letenja, a napredna obuhvaća taktičke manevre u grupnom letenju, navigacijsko grupno letenje, slijetanje na uzvišenja i grebene, slijetanje na planinske vrhove i letenje u planinskom okruženju te ostale složene manevre tehnike pilotiranja. Noćno letenje s NVG opremom je specifično letenje koje zahtjeva dodatnu sofisticiranu opremu, a helikopter Bell-206B III je opremljen s dodatnom opremom i posebno prilagođenim instrumentima za tu vrstu letenja, kazao je bojnik Ražov, i dodao kako su u obuku odnedavno uključeni svi nastavnici letenja u eskadrili helikoptera.

offline
 • Pridružio: 25 Apr 2012
 • Poruke: 441

Petak, 07 Prosinac 2012, Vijesti

Piloti MiG-ova završili letenje u Dalmaciji

http://www.morh.hr/hr/vijesti-najave-i-priopcenja/.....aciji.html

Borbeni piloti Eskadrile borbenih aviona (EBA) 91. zrakoplovne baze HRZ i PZO uspješno su u petak 7. prosinca 2012. završili obučni ciklus letova na avionima MiG-21 u području Srednje i Južne Dalmacije.

Citat:
Potporu u provedbi ove aktivnosti pružala je 93. zrakoplovna baze u Zemuniku u kojoj su i bili smješteni MiG-ovi kroz dva tjedna letačkih operacija koje su uključivale instrumentalne procedure na alternativnim i drugim aerodromima, grupno letenje i pojedine elemente borbene obuke pilota kojima se postiže potrebita razina bojne spremnosti borbenih posada HRZ i PZO.

Kako se Godišnjim naputkom obuke EBA propisuje letenje i sa alternativnih aerodroma kao i prebaziranje snaga, baza u Zemunika koristit će se i u budućnosti za letenje MiG-ova obzirom na status vojarne Zemunik kao HNS baze (Host Nation Support) sa razvijenom sposobnosti prihvata zrakoplova u prolazu.

Također, bila je to prigoda i za susret sa pilotima Eskadrile aviona 93. zb koji školuju hrvatske vojne pilote i daju kadar za buduće borbene pilote.


93. ZRAKOPLOVNA BAZA ZEMUNIK

NASTAVAK OSPOSOBLJAVANJA HELIKOPTERSKIH POSADA ZA NOĆNO LETENJEU 93. zrakoplovnoj bazi Zemunik uspješno je završen još jedan ciklus letačke obuke za letenje noću s NVG (Night Vision Googles). Ovaj put se provodila temeljna letačka obuka za posade, pilote i tehničare letače, helikoptera MI-171 Sh iz Eskadrile transportnih helikoptera 93. zb smještene u Divuljama. Obuku je provodio bojnik Dražen Ćorić uz potporu američkih instruktora.Po minimalnom noćnom svjetlu zahvaljujući NVG-u mogu se vidjeti svi detalji u zoni slijetanja, od žice pod naponom, trave, stabala, vrsta podloge, dakle sve ono što se vidi kod dnevne operacije te je moguće slijetanje na slabo ili nikako osvijetljenim površinama. Osim za vojne potrebe zbog NVG-a akcije traganja i spašavanja mogu se provoditi noću, a u budućnosti će se koristi i u medicinskim letovima jer omogućavaju slijetanje na nepripremljene terene i helidrome i kada se ne upali noćni start.

Temeljni tečaj traje dva tjedna, tri dana teorije a ostalo se odnosi na letenje i to od minimalno 4 i po do maksimalno 8 sati naleta. Pilot helikoptera bojnik Zoran Maranović prvi je put na obuci. "Potrebno je određeno vrijeme prilagodbe za ovakav način letenja. Ponovno na neki način moramo naučiti "prepoznavati" stvari koje drukčije izgledaju kad se gleda s ovim naočalama. One doista pružaju velike mogućnosti ali da bi se sve njihove prednosti mogle u potpunosti iskoristiti uz dobru obuku nužno je i konstantno održavanje trenaže", ističe Maranović. Potvrdili su to i američki instruktori koji su zadovoljni načinom provođenja obuke, a kažu kako je stalna trenaža potrebna kako bi se zadržale i dalje razvijale sposobnosti i stečena znanja.Na obuci su bila i dva tehničara letača koji se obučavaju za promatrače na bočnim vratima. Tu je naime riječ o specifičnoj vrsti letenja koje naravno ima svoje prednosti i ograničenja a obuka je potrebna da bi imali što bolji uvid u okruženje te kako kaže bojnik Ćorić "imali još po jedan par očiju na svakim bočnim vratima koji će pratiti sve prepreke i osiguravati da helikopter unatoč njima uspješno sleti". Jedan od tehničara letača, stožerni narednik Domagoj Čulin kaže kako je potrebna faza prilagodbe. Sve ima drukčiju specifičnu zelenu boju, no uz obuku i poslije trenažu stekne se potrebna rutina.Američka strana do sada je donirala osam kompleta opreme za noćno letenje. Riječ je kaže bojnik Ćorić o izuzetno skupim uređajima, uz naočale tu su i nosači za njih i adekvatne kacige, koji su prema njegovoj ocjeni trenutačno najbolje što se može nabaviti na tržištu.

Inače, ova je obuka sastavni dio sustavnog osposobljavanja helikopterskih posada za letenje u noćnim uvjetima. S obukom se započelo 2010. godine a plan je da obuku završe svi piloti i tehničari letači helikopterskih eskadrila HRZ-a i PZO-a.

Osim temeljne provodi se i obuka za instruktore i napredna, odnosno specijalističa obuka namijenjena za točno određene zadaće. Očekuje se da će se novi obučni ciklus organizirati početkom sljedeće godine, u sklopu kojeg se može očekivati i provođenje napredne i obuke za instruktore.


Lijep pozdrav,

Cro Cop

offline
 • S-lash 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Apr 2008
 • Poruke: 4890
 • Gde živiš: Slovenija

Jeli to taj pilot, koji je ucestvovao u sudaru na nebu?

offline
 • Pridružio: 25 Apr 2012
 • Poruke: 441

S-lash ::Jeli to taj pilot, koji je ucestvovao u sudaru na nebu?

Sudeći po njegovom licu i meni se čini da je. Ali ne vidim ništa lošeg u tome, ne znam kako to funkcionira u drugim drzavama kada pilotu padne avion, da li se moze vratiti u sluzbu natrag ili ne. Međutim ako je čovjeku dokazano da nije glavni odgovorni i da je do nesreće došlo zbog recimo drugog pilota ne znam zašto se čovjek ne bi vratio u službu. Naprosto i najiskusnijim se pilotima može dogoditi da dođe do havarije - eto ti primjera Srpskih pilota sa preko 15 godina službe pa padne u MIGU-29 koji je noviji i moderniji avion od recimo miga-21 iz 70-tih. Ako je pilot dobar i sposoban ne vidim razlog da ponovo ne bude u službi, pogotovo ako se dokazalo da nije odgovoran za akt koji je doveo do pada i nesreće. Zadnje što se spominjalo je da je kabina otpala zbog greške pilota i udarila u drugi zrakoplov koji je bio iznad njega što je i njega srušilo jer na velikim brzinama i jedan metak 9 mm moze prouzrociti fatalnu grešku, a za to što je pala kabina je navodno bio odgovoran drugi pilot kojeg ja od pada nisam vidio u sluzbi HRZ-a.

Inače pilot sa slike je natporučnik Milan Kudlik, 2010-e je bio prvak HV-a u skijaškom trčanju i navodno jako kvalitetan pilot po onom što sam čuo od nekolicine ljudi na hrvatskom zrakoplovnom forumu.

http://www.hrvatski-vojnik.hr/hrvatski-vojnik/2842010/pilot.asp

Drugi pilot tada je bio Igor Trošelj, te je prilikom istražne radnje bilo rečeno slijedeće 2011-e:

Tu se spominje kako je za pad kriva raketa koja se otkačila

http://dalje.com/hr-hrvatska/piloti-mig-ova-igor-t.....eve/341897

Citat:"Prvoosumnjičenik (Trošelj, op.a.) je letio na način koji nije ranije dogovoren i nije javljao svoje manevre svojim pratiteljima, pa kako je istovremeno manevar bez izvješćivanja izvodio i drugoosumnjičenik, iako nije vidio vođu grupe, tako uslijed ovih manevara dolazi do sudara aviona i do lansiranja raketa iz lansera desnog krila drugoosumnjičenikova aviona", piše u priopćenju ŽDO-a.

Krhotine raketa na zemlji su teže ozlijedile Mariju Klipu (69), kojoj su ozlijeđeni glava, prsni koš, obje natkoljenice i donji dio trbuha te je zadobila otvoreni prijelom lijeve nadlaktice.


Dakle očito je da se ustvrdilo kako je do havarija došlo zbog greške Igora Trošelja te je on očito udaljen iz sluzbe ratnog zrakoplovostva dok je drugi pilot osloboden optuzbi za nepridrzavanje letnog plana.

Marijan Kudlik


Igor Trošelj


LP,

Cro Cop

offline
 • S-lash 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Apr 2008
 • Poruke: 4890
 • Gde živiš: Slovenija

nisam mislio ništa slabo... zanima me zbog toga jer se govorilo da če tužiti pilote, koje je po pisanju hrvatske štampe čekalo sve najgore, ali samo su radili svoj posao uz nemoguče uvjete:
- mali broj naleta
- tehnički upitni zrakoplovi
- preteški zadatak (na toliki čas naleta)


Ali izgleda da su oni vračeni u službu, a bez nekog medijskog pompa, koji je bio kada su obadva pala.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 727 korisnika na forumu :: 48 registrovanih, 5 sakrivenih i 674 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, Aleksandar Tomić, Apok, bbogdan, bestguarder, bladesu, bobomicek, bojank, BraneS, cavatina, cenejac111, Dimitrise93, djboj, Djokislav, Frunze, Georgius, gomago, HrcAk47, Istman, Jahorina, Karla, kjkszpj, kokan0905, Kubovac, kubura91, kunktator, Leonov, Lieutenant, mercedesamg, Mihajlo, milenko crazy north, mocnijogurt, nuke92, pera bager, Petarvu, procesor, robertino, sasa87, slonic_tonic, stegonosa, Stoilkovic, Sumadija34, suton, Trpe Grozni, Tvrtko I, VJ, VladaKG1980, ZetaMan