Artiljerijsko-raketni PVO sistem "HARPAS".

12

Artiljerijsko-raketni PVO sistem "HARPAS".

offline
 • Pridružio: 03 Nov 2006
 • Poruke: 774
 • Gde živiš: Adelaide, Australia

SVEVID. ::
ovo pišem ne poznajući način punjenja i zamene ovih kutija od 100 granata na topu Bofors 40mm i zato može da znači da sam se izlupetao totalno(rizukujem bezveze)...pa bi bilo dobro ako neko ko ima iskustvo sa zamenom ovih kutija sa municijom ,napiše ..Kako se menjaju i pune i koliko je vojnika potrebno da ih napune i podignu na to (da li se sve radi na o ruk ) odnosno zamene kutiju sa municijom na topu..???

Iskustvo sa istim nemam ali gledajući logički, kompletna granata 40x311R je oko 2kg, 100 granata + kutija sa mehanizmom ja bih rekao oko 230-250kg, to da neko diže gore i montira na o'ruk neće da može.
Srpski vojnici jesu jaki ali što je mnogo, mnogo je. Laughing
Jedino ako dovedu decu da to dižu (Šta znaju deca šta je 250kg ) Laughing
Pretpostavljam da će negde u pozadini da bude logističko vozilo sa napunjenim kutijama i kranom i da će tako da se dopunjuje.
Upssss
Sad videh da sam lupio GUZ - Glavom U Zid
Nije 40x311R (to je za L60) već 40x364mmR (ZA L70) i nije 2kg već 0.9kg pa dođe valjda 120-140 kg sve sa kutijom ali i dalje previše za dizanje na o'ruk.
I dalje mislim da će trebati dostavno vozilo sa nekom dizalicom za dopunu.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 15 Maj 2019
 • Poruke: 1460

Slažem se da teško(nije nemoguće) vojska to može da diže na vozilo jer je visoko,situacija slična sa ovim Praginim dubsom na lazaru ...gde je zamena okvira od prage planinarenje poput ovog...samim tim "praktično" u borbenim uslovima "nepraktična"......

A ako već vozilo kad ispuca BK mora da sačeka vozilo sa municijom itd....onda je bolje da se duplira municija po topu na 200 po topu...(bar)

Da otprilike probamo da izračunamo koliko bi mu potrajao BK u borbenim uslovima i sa tempiranom municijom...jedan rafal nek bude 5 metaka po topu(10 ukupno za 2 topa) za uništenje cilja....znači 10 rafala 50 metaka po topu ...20 rafala za 20 ciljeva...u borbenim uslovima prezasićenim dronovima raznih vrsta to mi deluje prilično brzo istrošen BK...dupliran BK bi trajao optimistički za 50 rafala ili 50 ciljeva ako zbog tempirane municije smanjimo potrošnju na 7-8 granata(ukupno oba topa ili ti 3-4 po jednom topu) po uništenom cilju...

Sad koliko ciljeva očekivati u sklopu jedne akcije(ili jednog dana) ???

I onda još jednačina da li se dopuna vrši sa dolaskom vozila za dopunu na samom borbenom položaju ili se vozilo sklanja van borbenog kontakta gde se zatim "bezbedno" dopunjuje municijom...???

Dosta pitanja ...

P.S-jeste ukupna masa granate 2,5kgoffline
 • Pridružio: 03 Nov 2006
 • Poruke: 774
 • Gde živiš: Adelaide, Australia

Ne znam, meni logičnije deluje da se vozilo povlači u "pozadinu" jer dolaskom dopunskog vozila na liniju bi izlagao i 2 vozila i x više ljudi neprijateljskoj vatri što nije baš razumno.
Što se tiče "jednačine utroška" 5 granata po topu po jednom cilju bi bio neki valjda gornji limit, računaj da je to ipak tempirana municija i da se rasprskava u zoni cilja te pokriva veći prostor.
Dakle nakon dejstvovanja po 20tak ciljeva, dopuna, što i nije loše pogotovu što se valjda nikada neće koristiti samo jedno vozilo u reonu pa dok se jedno dopunjuje ostala i dalje dejstvuju.
Kao što rekoh nisam PVO i ne znam pouzdano samo pokušavam da razmišljam logički. Za principe dejstvovanja i dopune u PVO sigurno bi Kubovac mogao više reći iako je "raketaš" a ne PVO artiljerac Wink
Citat:P.S-jeste ukupna masa granate 2,5kg
Jeste u pravu si sad sam proverio na yugoimportovoj stranici 2500g, bem li ga zašto onda na 2-3 mesta gde sam gledao daju "shell weight 2lb,09kg" možda je u pitanju samo zrno????
Dakle ipak 250-280kg za punu kutiju. Mnogo !!! To bi mogli da dignu "četvorica jakih" ali da 4 čoveka planinari po onakvom vozilu sa kutijom između je težak SF

offline
 • Pridružio: 21 Nov 2022
 • Poruke: 335

Овде је уписан домет 15 км за РНЛ-ТК и РФ

offline
 • Pridružio: 15 Maj 2019
 • Poruke: 1460

Odlično ,domet 15km,znači dohvata Bajraktara i borbene helikoptere pre nego oni njega ili tenkove koje štiti..jer su im projektili manjeg dometa nego njegovi...
zlaya011 ::
Dakle nakon dejstvovanja po 20tak ciljeva, dopuna, što i nije loše pogotovu što se valjda nikada neće koristiti samo jedno vozilo u reonu pa dok se jedno dopunjuje ostala i dalje dejstvuju.

Da to je zanimljiva tema...na četu tenkova 13 komada minimum 1 da ide mada 2 bi bilo ok...
ako ide 1 na 13 tenkova mogao bi da ih zaštiti od 20-25 ciljeva koji ih napadaj Fvp,Kamikaze,Male dronovi.. ..ako bi bila 2 po četi od 13 tenkova...kao podrška jedan drugom onda bi mogli da ih zaštite od 50 ciljeva-opasnosti...nije loše...ako na 13 tenkova dodamo još 12-13 BVP vozila onda i na njih da dodamo 2 harpas-a...oni bi mogli da zaštite tih 24-26 oklopnih vozila od okvirno 100 napadača..dok nedođe potreba za dopunu utrošene municije.
Otprilike na 260 tenkova -(na četu od 13 po 2 komada)40 harpasa + 260 BVPa-40 harpasa=80 harpasa..otprilike 80 Harpasa nam treba a sa rezervom do 100 i opet duplo ako dupliramo broj tenkova....mada za početak i 80 Harpasa bi bilo više nogo odlično..

Još jedna mogućnost koju nismo uzeli u obzir je da unutar vozila(ako postoji mesta u unutrašnjosti vozila iza posade a sigurno će morati da imaju deo pancirne municije koju će verovatno držati u vozilu) postoji rezervni BK bez kutija znači 200 granata 40mm koju posada može ručno iz vozila da vadi i ručno jednu po jednu da puni kutije...ako zatreba(ima i to svoje za i protiv) i zapne...

Dobro znači i ova početna ideja sa 200 granata i 4 rakete dometa do 15km po vozilu će da odradi stvar od sadašnjih pretnji...

Ali treba ostaviti mogućnost da će ubrzo kao što se dešava da Male dronovi(bajraktar) povećaju domet svojih ubojnih sredstava a moguće i da će borbeni helikopteri povećati domet svojih pors raketa,mada su Male dronovi dosta potentniji u ovom slučaju mada ko zna vodećemo..i najvažnije možda za 5 godina prezasićenje dronovima kamikazama bude duplirano na liniji fronta ...i da će povećanje dometa Raketa kod Harpasa... kao i sama količina istih morati da se duplira...kao možda i sad BK za topove Bofors 40mm ,to će dosta zavisiti brzine dopune,mogućnosti dopune na liniji fronta i iskustvima sa tim ...

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 18961

Uvek se izbegava koriscenje jednog orudja. Par je minimum za neku smislenu upotrebu.
HARPAS nije da bude u tenkovskoj ceti ni pod stavkom razno.
Ostatak, mani mastarije, kakvo dupliranje broja tenkova te spopalo?

offline
 • Pridružio: 01 Dec 2009
 • Poruke: 1828
 • Gde živiš: Borca Sebes gde obicno .......

Uf matematika sa dosta nepoznatih. Imamo li mi 200 topova za ovo čudo i plus pasars i još nam treba vučna varijanta za aerodrome (pretpostavljam da ova dva mobilna će u KOV). Imamo li mi 100 starih i ne perspektivnih tenkova, a da nisu to t55 možda.
Sledeće treba nam 100 radara.
Da me neko neshvati da sam protiv svega ovoga nisam naprotiv. Mene interesuje čemu dvocevna varijanta kad je jedno cevna sasvim dovoljna. Štedi se na topovima i municiji osim ako je neko mislio da senluci po jednom cilju sa dva puta po 5 granata. Sve jedno dva cilja nemoze gađati sa dva topa različito. Što se raketa tiče 15km prava stvar sto se dometa tiče. Taman da na distanci drži izviđače i napadače, da drži jedinice pod PVO kišobranom i u napadu i u odbrani. Jedino što bi ja dodao ovde je jedan mitraljez za zaštitu vozila od pešadije.

offline
 • RJ 
 • SuperModerator
 • Gavrilo Milentijević
 • Komandir stanice milicije Gornje Polje
 • Pridružio: 12 Feb 2005
 • Poruke: 35443
 • Gde živiš: ovalni kabinet

lord sir giga ::Uf matematika sa dosta nepoznatih. Imamo li mi.....

Nemamo.

offline
 • Pridružio: 03 Nov 2006
 • Poruke: 774
 • Gde živiš: Adelaide, Australia

SVEVID. ::
Otprilike na 260 tenkova -(na četu od 13 po 2 komada)40 harpasa + 260 BVPa-40 harpasa=80 harpasa..otprilike 80 Harpasa nam treba a sa rezervom do 100 i opet duplo ako dupliramo broj tenkova....mada za početak i 80 Harpasa bi bilo više nogo odlično........................................
.

Ode ti daleko druže Laughing
Mislim da ovo ako ikada i dođe do uvođenja u VS, maksmalno što bi bilo razumno za očekivati bi bilo baterija HARPAS-a po brigadi KoV.
Ne kažem da ne bi bilo bolje imati više, već da nije realno očekivati više od toga.
Osim ako se ne vodiš onom "Budimo realni,tražimo nemoguće!!!" Laughing

offline
 • Pridružio: 29 Avg 2011
 • Poruke: 5389

Meni je bukvalno konstruktor istog rekao, da je za VS planirana kolicina koja nije velika, tj 4-6 baterija, u prevodu 24 - 36 sistema. Sto se tice punjenja, za HARPAS nisam pitao, ali za PASARS su mi recimo rekli da se skine poklopac sa okvira i puni na vozilu direktno granata po granata, moguce da je ovde predvidjen isti nacin dopune.

19 Okt 2023 12:15 Vlada78 Zaključavanje topica Razlog: Do pojave konkretnih informacija  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 770 korisnika na forumu :: 13 registrovanih, 2 sakrivenih i 755 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, Areal84, Darko8, Japidson, Lieutenant, mb1213, Mi lao shu, Mixelotti, raketaš, SlaKoj, Smiljke, suton, tomigun