PARS 2K12 KUB-M (SA-6 Gainful)

113

PARS 2K12 KUB-M (SA-6 Gainful)

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 5207

Napisano: 12 Jul 2016 19:38

U ratu 99-te, mi smo se sukobili sa najvećom ratnom mašinerijom danas, sa NATO paktom. Oni su odavno apsolvirali te naše Kubove, Neve, Dvine i Volhove i sa tim sistemima se nije ni trebalo ratovati protiv njih. Ipak, zemlja je napadnuta, a to je jedino što smo imali i morali smo se braniti s onim što imamo. U tom smislu treba znati da su oni (pre svega Amerikanci) znali sve opasnosti koje im dolaze od kog sistema, pre svega Kub-a. Od samog početka usredsredili su se na narušavanja sistema veza i sprečavanja funkcionisanja sistema K-1 koji gotovo ni u jednom puku nije funkcionisao kako treba. Zbog ometanja i opasnosti od lociranja radarskog mesta P-40 (Oarst 1RL128 D "Mečka" i Radar za merenje visine PRV-16), veze su bile žičane. Kao takve, često su pucale i nisu bile potpuno pouzdane. Takođe, radilo se uglavnom bez radara PRV-16 jer je lako lociran i gađan sa protivradarskim raketama. Već u ranoj fazi rata izbačena su komandna mesta više pukova i pristupilo se baterijskom radu, uz talas obaveštavanja koji je išao sa komandnog mesta sa Mečki ili sa radara P-12 ili P-15.
Već je ovde pisano da raketna baterija u autonomnom radu ima slabije karakteristike po daljini i pogotovo po visini. Takav rad, tražio je da baterijski radar mora uključivati i osmatračku antenu i nišansku antenu radi zahvata cilja a to je veoma povećavalo vreme rada radara i rizik od pogađanja.
To je bio veliki problem, koji u nekim jedinicama nikako nije ni rešen do kraja rata, a u nekim (311. srp) rešen delimično na jedan nepravilan, ali kreativan i u određenoj meri i uspešan način.....
Ne može se sve objasniti u jednom pisanju...sada toliko da vidim da li ima interesovanja za ovo što želim podeliti sa vama.... Smile

Dopuna: 12 Jul 2016 22:49

Vidim da postoji interesovanje, pa ću večeras objaviti još jedan nastavak..
Kao što sam napisao , problem je bio u nemogućnosti kvalitetnog rada u sistemu K-1, te su raketne baterije uglavnom radile polu-autonomno uz talas obaveštavanja sa komandnog mesta puka.
Već sam početak rata je pokazao nešto što će za Kubovce biti skoro pa pravilo. S obzirom na autnomni način rada raketnih baterija koji je povećavao vreme zračenja RStON-a (radarske stanice osmatranja i navođenja), na gotovo svako gađanje raketnih baterija (ako su uspele da lansiraju rakete) veoma brzo (u sekundama ili najviše minutama) odgovoreno je protiv-gađanjem radara protivradarskim raketama HARM. Prvih nekoliko dana rata, nekoliko raketnih baterija je pogođeno i pre izvedenog gađanja, dok su još pokušavale da ostvare zahvat cilja. Jasno je bilo da je u pitanju trka "ko će pre", da li naša raketa do aviona ili protivradarska raketa do baterijskog radara. To je bilo veoma stresno i veoma nepovoljno i svako gađanje u kome je posada baterijskog radara prošla neozleđena, bez obzira na to da li je RStON izbačen ili ne, slavio se kao veliki uspeh posade.
U prvoj polovini rata, većina napada NATO avijacije bila je noću. To je iziskivalo i dodatne napore, ali i primoravalo posade na ovakav rad, bez posebnih improvizacija.
Na području Kosova i Metohije su dnevna bombardovanja počela ranije i tada se rodila ideja, da se proba sa gađanjem uz korišćenjem TOV-a (televizijskog optičkog vizira) uz uključenje nišanskog radara u momentu lansiranja rakete ili čak kasnije, uzdajući se u mogućnost ostvarenja "zahvata u vazduhu".
Dakle...noću je za raketnu bateriju bilo najbezbednije da gađa u sistemu K-1 i to se naravno pokušavalo kada se moglo, mislim da je najviše takvih pokušaja bilo u 240. puku iz Novog Sada, a danju uz korišćenje TOV-a i "zahvata u vazduhu" (uz povećanu potrošnju raketa), a takvih je pokušaja bilo najviše kod 311. puka na KiM.
Stoga i ne čudi što je najviše gađanja izvedeno u ta dva puka, a što je najviše raketa utrošio 311. puk....
Sledi još ...ako ima i nekih pitanja, rado ću odgovoriti.. (ako znam, naravno...) SmileRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • voja64  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 10 Okt 2012
 • Poruke: 25502

Jedna od tih raketa iz NS je završila kod mene u atar u kukuruze i nije se aktivirala.
U širem je reonu tu istu noć osim ovoe Kubove raketle palo i desetak HARMova pa su na slici obe nađene tog dana i slikane zajedno.
Nekoliko Kubovih raketa smo ukupno uništili na licu mesta a Harmova je bilo i sa delimičnim i sa potpunim izostankom aktiviranja a bogami je najviše bilo samo raketnih motora i delića zaostalih nakon pada...

Slika iz kraja Aprila 1999.g.i moja ekipa za pirotehniku na ovom delu Banata od Tise do R.Rumunije.offline
 • Pridružio: 12 Nov 2012
 • Poruke: 297

Jel sam ja napisao, ranije, da je sistem K-1M uvek padao pri radu na vezbama i inspekcijama i da se prelazilo na autononoman rad baterija, a pored toga dobijale su se prelazne i cak vrlo dobre ocene. Mere PEB (PEZ i ED) je pisao PKRT (moj klasic u 240.ssrp PVO), a ne posebno strucno lice, jer ga nije ni bilo a kao postojalo je FM, uopsteno na pola stranice i bez preciznosti i prakticnosti, vec samo radi forme. Jos tada sam osecao da ce tako biti u buducem sukobu sa NATO. I sada slicno rade, sa modernizacijom, bez pravog resenja za ovaj sistem vec radi propagandne prodaje budalama. HARM je, pored ALARM-a koji je opasniji, bio glavni neprijatelj KUB-u. Evo jedne slicice. A gde su ideje sa TeRV kamerama i gde su postavljene koje su kao ranije bile kupljene. Vec sam pisao o tome. O cemu se to radi? I sada su kao neke kupljene, ali za KoV. Evo jedan segment, ako te bas interesuje za 240. i 310.ssrp PVO.


offline
 • zixo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2006
 • Poruke: 23454
 • Gde živiš: Beograd

Citat:
Ako vojska nije sposobna da odvrati neprijatelja i odbrani zemlju, onda ona treba da se ukine. Ako ti nesto nicemu ne koristi, ne treba da imas to, posebno ako ti to trosi sredstva.

Razlika izmedju moga razmisljanja i onog koji praktikuje VS, je ta da ja smatram da ako neki sistem izgubi svoju efikasnost, onda taj sistem mora da se povuce iz upotrebe bez obzira da li postoji zamena ili ne


Ми у нашим главама и даље ратујемо са НАТО. Куб је још увек добар али не наравно за рат са војно најмоћнијом организацијом на свету. У наредних неколико година мислим да је мала вероватноћа рата са НАТО или са неком од суседних држава (а опет су скоро све у том савезу). А у том периоду ће Куб вероватно и бити повучен из употребе (можда грешим, можда за нпр. 10 година или мало више.)

offline
 • alchemy
 • Pridružio: 06 Jul 2009
 • Poruke: 4951
 • Gde živiš: Novi Sad

samkubm4 ::


Мислим да нас овде све занима да ли је било погађања НАТО авиона од стране којима сте ви или корисник Кубовац били сведок? Ако јесте, зашто се то крије, коме је у циљу да се истина не сазна.

offline
 • Pridružio: 14 Avg 2011
 • Poruke: 6592

zixo ::
Ми у нашим главама и даље ратујемо са НАТО. Куб је још увек добар али не наравно за рат са војно најмоћнијом организацијом на свету. У наредних неколико година мислим да је мала вероватноћа рата са НАТО или са неком од суседних држава (а опет су скоро све у том савезу). А у том периоду ће Куб вероватно и бити повучен из употребе (можда грешим, можда за нпр. 10 година или мало више.)


Ne mora biti NATO-pricamo o bilo kojoj zemlji koja ima protiv-radarske rakete. Spisak je sledeci:

-Australija
-Egipat
-Grcka
-Izrael
-Italija
-Kuvajt
-Pakistan
-Saudijska Arabija
-Spanija
-Tajvan
-Maroko
-Turska
-Ujedinjeni Arabski Emirati
-Ujedinjeno Kraljevstvo
-Sjedinjene Americke Drzave
-Brazil
-Rusija
-Indija
-Kina
-I jos po neka...

Protiv svih njih Kub je neefikasan. Za ostale je jos uvek dobar.

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 5207

@Geogius
Citat: Мислим да нас овде све занима да ли је било погађања НАТО авиона од стране којима сте ви или корисник Кубовац били сведок? Ако јесте, зашто се то крије, коме је у циљу да се истина не сазна. (Kraj citata)

Ja sam bio svedok kod dva gađanja raketnih baterija iz 60. srp PVO u okolini Podgorice. Jedno gađanje je bilo sigurno neuspešno i o tome ću drugom prilikom, ali ispričaću vam gađanje za koje mislim da postoji dobra šansa da je bilo uspešno.
Dana 30.03.1999 sa radarom P-15 sam bio na komandnom mestu puka na jednom od visova iznad Podgorice. Smena mi se završila nešto posle ponoći i izašao sam malo na vazduh da odozgo gledam grad kao na dlanu. Tu su bila i dva moja vojnika. Oko 00-30 primetili smo lansiranje rakete iz pravca Danilovgrada i znali smo da je to naša 4. srb. Nakon tri sekunde lansirana je i druga raketa. Pratili smo čini mi se bez treptanja let obe rakete. Rakete su letele stabilno ali ne pravolinijski, što mi je reklo da imaju navođenje. Nakon 15-20 sekundi (mada se nama činilo kao večnost) čuli smo i videli aktiviranje prve, a posle par sekundi i druge rakete. Upinjao sam se da vidim ima li neki trag na nebu: neka vatrena kugla ili slično, ali nisam video. Ipak, bilo je daleko i bila je noć.
Dotrčao sam do radara gde je bio moj kolega poručnik i rekao sam mu šta sam video. Otišao je do KŠK (komandno-štabnih kola) gde je bila smeštena komanda puka da čuje šta je bilo.
Vratio se posle 10-tak minuta i rekao mi da je 4. srb lansirala dve rakete i pogodila cilj. Takođe, nekoliko trenutaka nakon gađanja, pogođeni su HARM-om, ali na sreću nema povređenih. RStON je teže oštećen, ali biće opravljen. I bio je RStOn opravljen nakon oko mesec dana, a tada je već bio na KiM (odnosno baterija je bila na KiM).
Posle rata, razgovarao sam sa starijim vodnikom koji je bio operator nišanskog radara te noći i on me uverava da je gađanje bilo "školsko". Cilj je uočen na osmatraču, prebačen na nišanac, ostvaren je stabilan zahvat, lansirane su dve rakete u režimu II (interval 3 sekunde) i došlo je do aktiviranja raketa u zoni uništenja cilja.
E sad...da li je to bio avion koji je oboren pa pao negde u Albaniji ili u more, ili je avion oštećen pa nekako sleteo negde, ili je pak bio pogodak u protivradarski mamac, ostaje pitanje.
Bila je posle neproverena priča, da je pogođen Sea Harrier i da su pilota uhvatili policajci Crne Gore i vratili ga odmah, ne bi li kako umilili NATO da ne gađa Crnu Goru. Ovo je neprovereno.... Smile

offline
 • Pridružio: 12 Nov 2012
 • Poruke: 297

Nije mi jasno, a kada bi nas taj, recimo Brazil, bio u poziciji da napadne sa HARM-2 om? Borba protiv HARM-a je megdan, odnosno sprega taktike i tehnike, dao sam na slici. Ja sam magistrirao na ETF Beograd vezano za GSN PRR, i bar nesto znam o tome. Trebalo je i mi da pravimo nasu PRR, kao GROM-C, ali je doslo do raspada drzave-Jugoslavije.
Znaci, ja sam u Ratnoj upravi RV i PVO, primio sledeci izvestaj o gadjanima i efektima po ciljevima u VaP-u od strane 60.ssrp PVO. Normalno da im je od interesa bilo da sakriju ovaj pogodak, kao i mnogo druge.Taj RStoN smo relativno brzo opravili u COVT-2, ali je ostao problem snage i gustine ometanja po kanalima OR i NR RStON-a.

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 5207

@samkubm4
Imam jedno pitanje za vas: po podacima koje ja imam i znam, 310. puk je izveo 6 gađanja i utrošio 9 raketa.
Ako sam dobro protumačio deo vaše tabele, ispada da su lansirali 13 raketa? Pošto ste sigurno bolje upoznati od mene sa takvim podacima, možete li mi to malo pojasniti? Možda je bilo i više od 6 gađanja? Ili? Smile

offline
 • Pridružio: 21 Feb 2013
 • Poruke: 200

voja64 ::Jedna od tih raketa iz NS je završila kod mene u atar u kukuruze i nije se aktivirala.
U širem je reonu tu istu noć osim ovoe Kubove raketle palo i desetak HARMova pa su na slici obe nađene tog dana i slikane zajedno.
Nekoliko Kubovih raketa smo ukupno uništili na licu mesta a Harmova je bilo i sa delimičnim i sa potpunim izostankom aktiviranja a bogami je najviše bilo samo raketnih motora i delića zaostalih nakon pada...

Slika iz kraja Aprila 1999.g.i moja ekipa za pirotehniku na ovom delu Banata od Tise do R.Rumunije.


Pricao mi je otac, koji je bas u to vreme bio na radaru u okolini Temerina, vrlo moguce da je bas ova pozicija jer se secam i ja te slike Harma zabodenog u zemlju
. Uglavnom, bili su stacionirani na jednom mestu i NESTO mu je govorilo da se pomere 100-200m dalje iako su tek "raspakovali" radar. To su naravno i uradili i ubrzo nakon toga je pala bomba bas na to mesto gde su prvobitno bili. Na srecu, niko nije stradao sem obliznjih kokosaka sa farme koje su od stresa ili uginule ili nisu nosile jaja Laughing

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 333 korisnika na forumu :: 5 registrovanih, 0 sakrivenih i 328 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: kovac9mm, oganj123, pein, Sumadija34, yrraf