PARS 2K12 KUB-M (SA-6 Gainful)

114

PARS 2K12 KUB-M (SA-6 Gainful)

offline
 • Pridružio: 12 Nov 2012
 • Poruke: 297

Znaci ja sam tabelu napravio na osnovu zvanicnog izvestaja koji su mi dostavili KRV i PVO odnosno K-da Ko PVO. Ja nisam imao tada vremena, u toku NATO agresije, da se brinem o svim detaljima i lansiranju svake rakete ponaosob. Posle smo radili analize, ali bi morao da potrazim podatke za precizne odgovore. Mislim da to najbolje znaju ljudi, neposredni izvrsioci, iz svaki od pukova. Ja sam najvise vremena provodio u 240.ssrp PVO izrazloga nemogucnosti lansiranja raketa. Ne znam tacno koliko je bilo gadjanja u 310, ali neka se javi neko od Kragujevcana.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 13 Apr 2010
 • Poruke: 84
 • Gde živiš: SRBIJA

Da li modernizovani naš kub može sada uspešnije da ratuje sa protivničkom avijacijom?offline
 • Pridružio: 12 Nov 2012
 • Poruke: 297

Ne. Ta modernizacija nije ni zavrsena. To je neki oblik modernizacije, nametnut sa Zapada, koja nema veze sa nasim realnim borbenim potrebama. Odnosi se prevashodno na akviziciju podataka i neku digitalizaciju UKUV-a. Nikada nije ni doneteo resenje o prijemu te modernizacije i uvodjenja u formaciju. Sada se kao nalazi na prijemu u TOC, koliko ce trajati ispitivanja, ko ce to ispitivati, kako, po kakvim kriterijumima PKP, pitaj boga. To je nesto sto se prejudicira SDRP u cilju promocije kao prodaje nekim naivnim pancosima a onda i uvodjenje kod nas. Dok to bude mnoge ce se generacije penzionisati, i zaboravice su sta su hteli da rade a godine ce prolaziti kao i do sada.

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2012
 • Poruke: 2293

Sada je mnogo jasnije kada ste postavili one dve slike, ali imam jos dosta pitanja pa ako vam nije tesko...
Da li je KUBM4 jos uvek opcija koju Rusi nude po svetu?
Ako jeste koji je onda razlog sto Rusi nece da rade remont rakete? (razumem da bi njima vise odgovaralo prodaja polovnih BUK-ova ali ipak)
Da li se remont marsevskog motora moze raditi negde drugde npr. Belorusija ili Ukrajina?
Da li su sve verzije BUK-a kompatibilne sa KUB, odnosno da li bi moglo da se koristi KP 9S510 sa Buk M2E zajedno sa njegovim radarima 9S18 i 9S36?
Koliko se Bukovih SLO moze prikljuciti KUBM4, odnosno da li recimo 9S470 "vidi" 2P25 kao sto vidi svoje SLO ili oni ne ulaze u njegovo ogranicenje jer veza ide preko 1S91?

offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 5207

Da nastavim gde sam stao....
Dakle, uvidelo se vrlo brzo da je najbezbedniji rad (i najefikasniji) za posadu, da se radi u sistemu K-1 i korišćenjem TOV-a (isključivo danju)...
Ipak, česte odluke pretpostavljenih komandi da se pojedine raketne baterije izvlače iz borbenog rasporeda matičnog puka i šalju u zasedna dejstva (uz radar P-15 u pratnji) ili kao ispomoć jedinicama "Neva", ali bez prave koordinacije između njih, dovodila je baterije u veoma tešku situaciju da "moraju nešto da urade" a uz veliki rizik da budu pogođene. Većina raketnih baterija nakon prvih par dana rata, kada je još vladala početna zbunjenost, pogođena je upravo onda kada je izvlačena iz borbenog rasporeda puka.
Na KiM su dejstva NATO alijanse bila skoro od samog početka rata i danju i noću. Baterije su bile pod velikim pritiskom i brzo su ispadale u početku rata. Delovalo je da je gotovo nemoguće bezbedno dejstvovati. Brzo je ispalo komandno mesto, pa jedna baterija, pa druga iz Niša koja ja poslata kao ispomoć, pa zatim još jedna matična baterija, bez ikakvih uspeha u gađanju.
Ipak, sredinom aprila, situacija se konsolidovala i pristupilo se radu uz TOV, tako da se osmatrački radar nije ni podizao ni uključivao. Pretraživanje je vršeno TOV-om i zatim gađanje uz uključivanje nišanskog radara i očekivanje "zahvata u vazduhu"...Potrošnja raketa je bila veća (jedna baterija je lansirala čak 4 rakete na jedan cilj, da bi tek ona četvrta ostvarila zahvat), ali je ovim načinom rada puk ostvario 14 lansiranja-gađanja i ispalio 25 raketa. Najviše lansiranja i najviše ispaljenih raketa što se tiče sistema "Kub". Takođe, preživljavanje baterije je bilo znatno veće, usled skraćenja rada radara i bržeg premeštanja (ne diže se antena osmatrača) pa se dešavalo da se izvrši gađanje i da se baterija pomeri na drugu lokaciju, a da protivradarska raketa doleti znatno kasnije ili bude veoma neprecizna.
Pred kraj rata su i ostale jedinice Kub van Kosova, delovale i gađale isključivo uz odobrenje sa komandnog mesta puka i na taj način se ipak smanjio intenzitet ispadanja baterija, a gađanje se vršilo samo uz procenu komande puka da postoji šansa za uspešno dejstvo i preživljavanje baterije....
Toliko u ovom postu.... Smile

offline
 • Pridružio: 30 Avg 2011
 • Poruke: 283

Kakav je bio ucinak KUBa u toku rata? U smislu da li se zna koliko je ukupno letelica osteceno s njegove strane i da li je mogao da deluje kao faktor odvracanja ako ne u smislu obaranja/ostecenja, bar da svojim prisustvom "ometa" malo protivnika? Bila je prica da su Strele uspesno koriscene u tu svrhu, i da su cak nekoliko aviona ostetile.

offline
 • Pridružio: 12 Nov 2012
 • Poruke: 297

Normalno da je najefikasniji i najefektivniji mrezni rad u sistemu K-1M. TOV, odnosno TV rezim je regularno predvidjen rad u uslovima EO i ne znam zasto ga niste odmah koristili? Zasedna dejstva su bila novi oblik taktickog dejstva ali je bilo najbolje uz koriscenje PTT veza sa pretpostavljenog UKUV-a, sto sam ja realizovao tek na kraju NATO agresije, i pisao sam, posle to nikoga vise nije interesovalo. Nije mi jasno ko je Pristevcima branio rad u Tel-optickom rezimu i uzastopnom lansiranju plotuna raketa M3E, koje imaju super zahvat cilja u vazduhu, nakon lansiranja. OR 1S11M je ''smrt'' za KUB-M, zbog inferiornog dometa od max 65 [km]. Koliko je lansirano raketa u 311. ssrp PVO ,evo tabela. Centralizovano dejstvo je morala da izvodi formacija tipa dPVO (ili korpus) koje mi nismo imali formiranu. Tacno je to da je model prezivljavanja baterija bio najcesci oblik vremenskog trajanja u PVO smislu.
Ucinak KUB-a je bio ispod prosecan, zbog prethodno nedovoljne takticke pripremljenosti i nedovoljne paznje ge,B.Grahovca. On jeste bio faktor odvracanja, ali ne u ovako masivnom obliku dejstva, 1000 aviona dnevno. U Pristinskom puku lansirano je ukupno 26 raketa, ali su 3 ostale na SLO. Lazni mamci i makete su se pravile tek u toku NATo agresije. Bila je moguca sprega NEVE i KUB-a, ali nedovoljno proucena i sa zakasnjenjem konsultacija od strane Rusa. Vidi sliku. Druge ne smem da prikazem.


offline
 • Kubovac  Male
 • Stručni saradnik foruma
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 5207

Napisano: 13 Jul 2016 19:18

@ujkozavlanje
Teško je odgovoriti na to pitanje onako kako bi ti voleo, a ja stvarno ne znam precizan odgovor. Ono što ovde govorim je iz nekog ličnog iskustva ili prenosim iskustva iz razgovora sa ljudima iz drugih jedinica za koje držim da su iskreni.
Ipak, da nešto pokušam da kažem ovde... Moj bivši puk, 60. srp, izveo je ukupno 3 gađanja i to dva u reonu Podgorice i jedno je izvela 2. srb koja je tada bila kao ispomoć 311. srp na Kosovu i Metohiji i njeno gađanje se zvanično vodi kroz statistike 311. puka.
Gađanja su izvele: 4. srb 30.03.99 u reonu Podgorice - došlo je do aktiviranja obe rakete u zoni uništenja cilja. Ovde postoji velika verovatnoća da je pogođen avion.
Drugo gađanje izvela je 1. srb 27.04.99 u reonu Podgorice - gađanje je završeno promašajem.
Treće gađanje izvela je 2. srb u prvoj polovini maja na prostoru KiM - gađanje izvršeno korištenjem TOV-a, danju, predmet gađanja avion A-10, raketa se aktivirala "u blizini" aviona , postoji solidna verovatnoća da je avion barem oštećen.
Takođe, ono što se pričalo jeste da su i 240. i 230. i 311. puk imali po 2-3 gađanja, koja su ocenjena u analizama, da je velika verovatnoća da je došlo do pogađanja aviona.
Takođe, 240. puk je sa materijalnim dokazima oborio najmanje 1 bespilotnu letelicu, a oborena je i još jedna, a postoje nedoumice za tu drugu da li je oborena Kubom ili nekom Strelom...
Toliko znam i mogu reći, ostalo bi bile čiste špekulacije.
I ovo što sam napisao treba uzeti sa rezervom, jer nemamo materijalnih dokaza, ali tu postoje "snažne indicije"...
Naravno, ako neko ima preciznije podatke, i ja bih voleo da pročitam... Smile

Dopuna: 13 Jul 2016 19:29

@samkubm4
Samo kratko da odgovorim. Naravno da je K-1 najbolji, najbezbedniji i najjefikasniji način rada, ali je postojala tendencija iz viših komandi da se baterije izvlače iz b/r puka i šalju u zasedna dejstva ili kao ispomoć jedinicama "Neva" bez "uvezivanja". Tako su baterije uglavnom dobijale "po nosu" bez rezultata vrednih pomena.
Takođe, K-1 je stalno "ispadao", prekidale se žice i čuda. U 60. puku se u K-1 radilo samo jedno veče. Ne bih dalje o tome, bio si viši oficir pa znaš šta želim da kažem ovim.
Što se tiče TOV-a, radi se o tome da se TOV ne može upotrebiti noću, odnosno veoma je teško noću. Može samo danju, a i tada treba da budu povoljni meteo uslovi. Takođe, bilo je kritika da se ne "šenluči" sa raketama prilikom takvog načina gađanja. Tu se slažem sa vama da je trebalo upravo šenlučiti i lansirati salve novih raketa dok se cilj ne pogodi...ali sad je kasno.... Smile

offline
 • Pridružio: 12 Nov 2012
 • Poruke: 297

A gde sam ja to rekao da TOV moze da se upotrebi nocu? Odi unazad i vidi sta sam ja pisao o TerVz kamerama, koliko smo puta nabavljali, trosili pare, opet planirali, ispitivali i kad je trebalo - NISTA. Zasto, ko je kriv za to? Ja sam govorio da je u kriticnim situacijama trebalo koristiti specificno propisane metode i nacine gadjanja. Da li smo ih dovoljno poznavali u miru? Pa jedan bre General, nije znao da u nekim sitauacijama,ako se SLO nalazi iza RStON-a, ne moze da se lansira raketa, ili da ne moze da se gadja cilj sa ME ako on lebdi (helikopter) nema odgovarajucu promenu brzine itd. , a vodio je taj rod. Sta da kazem.

offline
 • Pridružio: 30 Avg 2011
 • Poruke: 283

@samkubm4 @Kubovac
Hvala Vam puno na odgovorima! Znam da je tesko dati odgovor na to pitanje, samo sam hteo da cujem na osnovu nekog licnog iskustva, koliko se efikasno koristilo.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 320 korisnika na forumu :: 6 registrovanih, 1 sakriven i 313 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Atomski čoban, Bobrock1, Faki-Valjevo, MikeHammer, vasa.93, voja64