Sistemi S-300 i S-400 "Triumf"

407

Sistemi S-300 i S-400 "Triumf"

offline
 • pein 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 09 Jan 2012
 • Poruke: 22962

Президент Сербии Александр Вучич сообщил, что Белград в настоящее время не может позволить себе купить у России современные системы ПВО С-400, так как на это дорогое вооружение у них сейчас нет средств. GUZ - Glavom U Zid GUZ - Glavom U Zid GUZ - Glavom U Zid
Источник: https://rusvesna.su/news/1572992811
Ništa od nabavke S 400Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 3874

A jeboihpatak...kakva je sad to mjera 5 pukovskih kompleta...šta je to i koliko je to diviziona ili kako se nekada fino i jednostavno nazivalo ZRK, zenitnih raketnih kompleksa.

Ovi novinari svuda više nisu normalni. Nekada je za PVO bilo generalno definicija kao sistema ta i ta, pa formacije divizija, puk, divizion. I to je to. Sad imamo nekakve komplete, nekakve baterije kojih nikada nije bilo u PVO. I sad ti znaj ovih 5,43 mlrd za šta to je...koliko je to ZRK odnosno diviziona, a kako će ih Indijci pukovski rasporediti to je njihov posao.offline
 • Pridružio: 27 Avg 2011
 • Poruke: 2090
 • Gde živiš: treći kamen od sunca

Чуће се шта се иза брда ваља. Србија није Турска па да се може тако супротсавити САД, а и њих су чарке са ујка Семом коштале момачки, финасијски наравно (а Ердогана можда и политички?. У ери опште хистерије на помен русије и руског утицаја илузорно је било очекивати да све прође лако. Не вјерујем да то ови наши нису имали на уму, све је било тако медисјки експонирано да изглед као изазивање. Можда је то својеврсна тактика преговарања..

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

Evo malo da promenimo ploču, počela je da "preskače".....mora da se na iglici nahvatalo koječega...

Ja bi malo o, po meni, najkvalitetnijem sistemu PVO Ruske vojske, S-300V/VM....

Ranije sam već pisao o njemu, ali sada i čitajući i o S-400, i dalje mislim da je ovaj sistem "ubojitiji", "žilaviji" i efikasniji...

*Na vrhu hijerarhije nalazi se komandna stanica 9S457:
9S457 – Komandno mesto sistema S-300V i sistema S-300VM (verzija 9S457E1). U stanju je obrade do 300 ciljeva i paralelnog prosleđivanja podataka o 70 ciljeva sistemima za praćenje i navođenje. U stanju je da vrši direknu kontrolu navođenja 48 raketa na 24 cilja putem do 4 9S32 stanica/radara za navođenje/nišanjenje.

Komandna stanica 9S457:


*Osnovu sistema čini OAR 9S15 "Bill Board":
9S15 BILL BOARD – Osnovni radar za pretraživanje sistema S-300V. Prvenstveno je namenjen za otkrivanje aviona na srednjim i velikim visinama kao i taktičkih balističkih projektila ciljeva.
Radar ima dva radna režima.
Prvi radni režim je namenjen otkrivanju aviona i krstarećih projektila i ima vreme rotacije radara od 12 sekundi i efektivan domet za ciljeve radarskog odraza krstareće rakete od 200 km, dok za one sa odrazom aviona i do 250 km.
Drugi radni režim je namenjen otkrivanju i praćenju ciljeva sa balističkom putanjom, poseduje manji domet od 125-150 km, ali veću visinu detekcije kao i bolje performanse pri praćenju brzih ciljeva usled smanjenog vremena rotacije (6 sekundi). Zanimljiv dodatak ovog radarskog sistema je integrisani i veoma precizni radio-interferometar koji omogućava izrazito precizno detektovanje i lociranje emitera ometanja ili radarskog ozračavanja čime sistem poseduje mogućnost direktnog dejstva kako po vazduhoplovima koji vrše ometanje sa daljine (EF-111, B-52H), tako i po ometačima za odbranu formacije aviona (E-6 Prowler) i sistemima za rano upozoravanje i javljanje (E-3 AWAKS, JSTARS). U verziji "V" ova opcija se isključivo koristila za sprečavanje ili smanjenje uticaja ometača na sistem, međutim verziji S-300VM upotreba raketa povećanog dometa u sprezi sa ovom opcijom omogućava i direktno dejstvo na ove vazduhoplove putem komandnog navođenja raketa direktno na ometač.
Dakle, radar ima i mogućnost komandnog navođenja projektila.

OAR 9S15:


*Sledeća važna komponenta je radar 9S19 "High Screen"
9S19 HIGH SCREEN – Mada poseduje mogućnost detekcije i praćenja avio-ciljeva, 9S19 je prvenstveno namenjen za detekciju i praćenje balističkih ciljeva. U zavisnosti od vrste ciljeva koji se očekuju, radar može raditi u tri radna režima. Prvi radni režim je namenjen detekciji balističkih projektila, u kom radar vrši pretragu sektora od 90 stepeni po azimutu kod uglovnih koordinata elevacije od 20 do 75 stepeni, i na daljinama između 55 i 170 km. U ovom režimu omogućeno je praćenje 16 ciljeva.
Drugi radni režim namenjen je detekciji i praćenju supersoničnih projektila (poput AGM-69 SRAM). U ovom režimu vrši se pretraga užeg sektora od 60 stepeni po azimutu, između 5 i 50 stepeni po elevaciji i na daljinama od 10 do 170 km. Položaj, brzina i pravac kretanja cilja obnavljaju se svake sekunde, čime je omogućeno praćenje 32 cilja.
Treći radni režim namenjen je detekciji i praćenju ciljeva u uslovima intenzivnog ometanja. Parametri su identični onim u režimu dva, ali se usled potrebe veće izlazne snage i većeg opterećenja kola za obradu signala omogućava praćenje oko 20 ciljeva i smanjuje broj ciljeva koji se mogu detektovati sa 200 na 50.

9S19:


*Naravno, tu je i osnovni nišanski radar 9S32 "Grill Pan":
9S32 GRILL PAN – nišanski radar sistema S-300V. Predstavlja zanimljivo rešenje pošto radar vrši navođenje projektila u komandnom režimu, dok osvetljavanje cilja za završno poluaktivno radarsko samonavođenje vrše TELAR lansirna vozila svojim radarima za osvetljavanje. Samim tim čak i u slučaju eliminacije TELAR vozila, sistem je i dalje u stanju da komandnim navođenjem rakete izvrši uspešno presretanje cilja (obrnuti slučaj u kom je radar eliminisan takođe dovodi do uspešnog presretanja cilja usled konstantnosti osvetljavanja koju omogućava radar lansirnog vozila).
Po specifikaciji radar je u stanju da vrši uspešno navođenje na cilj balističkog i avio profila na daljinama od 160 km, dok je za ciljeve male radarske površina taj domet redukovan na 80 km. Na unapređenoj verziji 9S32M (sistem S-300VM) uvedena su dodatna 3 kanala u prijemniku vezana na radio-interferometar namenjena za detekciju, poništavanje i lociranje (u koordinaciji sa uređajima na ostalim radarskim stanicama sistema) do 6 izvora smetnji (ometača). Radar je u stanju na istovremeno vodi 12 raketa na 6 ciljeva (verzija S32).

9S32:


*Na kraju par reči i o TELAR-ima. Prvo 9M82:
9M82 – Lansirna stanica sistema S-300V/VM. Baziran je na MT-TM guseničaru, što mu omogućava slobodu baziranja u poljskim uslovima bez postojanja putne infrastrukture. Predstavlja TELAR (transporter erector launcher and radar) konfiguraciju koja pored samostalnog osvetljavanja cilja ima i ulogu emitera komandi raketi u početnoj fazi leta. Poseduje 2 lansera 9M82 ili 9M82M raketa kao i radar osvetljavanja/antenu za slanje komandi sa mogućnošću pomeranja od 180 stepeni u azimutnoj i 110 stepeni u elevacionoj ravni.

9M83:
9M83 – Drugi tip lansirne stanice sistema S-300V/VM. Karakteristike su slične onima za 9M82 TELAR (baziranje na MT-TM guseničaru, dualna uloga radara osvetljavanja i emitera komandi za komandno vođenje projektila) ali je u ovom slučaju radar montiran na jarbol povećavajući mogućnost presretanja ciljeva na malim visinama i omogućavajući pomeranje antene u punom krugu u azimutnoj i do 100 stepeni u elevacionoj ravni. Poseduje 4 lansera 9M83 ili 9M83M projektila.

TELAR-i 9M82 i 9M83:

offline
 • Pridružio: 22 Feb 2011
 • Poruke: 1470

@Kubovac
Šta to konkretno S-300vm može više od S-400? Po meni, ništa... Ili grešim?

offline
 • Pridružio: 30 Dec 2012
 • Poruke: 371

Hektor ::@Kubovac
Šta to konkretno S-300vm može više od S-400? Po meni, ništa... Ili grešim?


Gusenice!
Salim se. Kubovac ce to bolje da objasni.
Gusenice!

offline
 • stug 
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 05 Feb 2018
 • Poruke: 1832

Niskoletećih ciljevi?

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 3874

Gusjenice, diskretnije vođenje rakete, kompleksnije vođenje sa “naštimavanjem“ rakete po azimutu, elevaciji i čak i po valjanju , mnogo zajebanija bojeva glava koja dere druge bojeve glave i...cijena naravno...sve to košta.

offline
 • Pridružio: 12 Jul 2016
 • Poruke: 4054

Hektor ::@Kubovac
Šta to konkretno S-300vm može više od S-400? Po meni, ništa... Ili grešim?


Pa pored gusenica, na koje se stalno vraćam i koje omogućavaju znatno veću prohodnost diviziona, i otpornost (bolja oklopljenost), postoje po meni i prednosti u načinu rada.
Sistem je i protivavionski, protivraketni i anti-balistički (do određene mere)....
Kod vođenja i navođenja raketa, kombinuje OAR, NR i TELAR. Svi rade na radio-komandnom upravljanju leta rakete (OAR najčešće kad je u pitanju gađanje ometača), a pored toga TELAR i osvetljava cilj. Kompleksan i veoma precizan sistem vođenja/navođenja "Track via missile" ili "vođenje/praćenje kroz projektil".
Postoji mogućnost da, ukoliko dođe do uništenja nišanskog radara, divizion i dalje može funkcionisati koristeći OAR, komandnu stanicu i TELAR-e sa svojim radarima osvetljavanja, a isto važi i ako dođe do neutralisanja OAR-a, nišanac i TELAR nastavljaju rad.
Ukoliko pak dođe do uništenja i OAR-a i nišanca, moguće je preko komandne stanice korišćenjem drugih radara iz sastava diviziona (ili čak radara više hijerarhije) izvršiti navođenje TELAR-a na ciljeve, a onda TELAR-i sa svojim radarima osvetljavanja mogu voditi i navoditi raketu do cilja.
Naravno, borbene mogućnosti se u svakoj od ovih opcija smanjuju, ali i dalje sistem može biti upotrebljen.
Ono što smo svi ovde saznali nedavno jeste i da je TELAR sa radarom za osvetljavanje kompatibilan sa radarima sistema Buk-M3 i može biti uvršten u sastav "proširenog hibridnog" diviziona, što povećava prostorne mogućnosti diviziona Buk-M3, ali i "produžuje životni vek" sistemima S-300V.

Kod S-400, iako je nišanski radar diviziona 92N6 prilično teško ometati i "locirati", ako dođe do uništenja istog, divizion je van upotrebe. To je "mana" i kod ostalih S-300P sistema.
Recimo sistemi Buk, čak i prvi sistemi, nemaju takav "problem".....

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 3874

Niti Buk niti Tunguska, Osa, a ni Pancir.
I tu treba tražiti smjer.

Kubovac ja tebe razumijem, ali to što ti slažeš kao teatar obrane nije realno. Takav bastion si malo tko može priuštiti i zato Rusi i forsiraju ove nove dimenzije ZRK. Ni oni si sada ne mogu priuštiti zid, a i ne treba im više.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 963 korisnika na forumu :: 74 registrovanih, 12 sakrivenih i 877 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, A.R.Chafee.Jr., aljosa7, amaterSRB, amonsrb, amstel2, aramis s, Atomski čoban, babaroga, baza, beowl, BokaVukovic, cenejac111, Cirkon, Del70, Denaya, dencorr, DENIRO, dogodine, Dorcolac, draganca, Fog of War, francis begbie, goflja76, GrobarRomanticar, Hektor, Igrutinovic, imperator, Insan, Japidson, JOntra, kaptain, Koca Popovic, kolateralnasteta, Korisnik038, kovinacc, KUZMAR, Levi, ljuba, Mahovljani, MarKhan, Markoni29, mercedesamg, Mercury, mikiopacity, mikrimaus, milos.cbr, miodrag, nebojsag, nikolapetkovic, nobutado, nuke92, Paja Pajser, PanchoVilla, Panter, popnonspop, r77adder, randja26, Regrut Boskica, renoje2, RJ, rovac, Snorks, Srki94, stegonosa, T-72, trajkoni018, VaRvArI 85, VJ, voja64, zixmix, zlaya011, zodiac94, Čivi