Novi grb Srbije

54

Novi grb Srbije

offline
 • Pridružio: 12 Jan 2006
 • Poruke: 3197
 • Gde živiš: Gde ja zivim...

Луне, чему ова порука? А иначеНити овде, нити новинари изгледа не знају шта су различите стилизације грба, а шта другачији грб.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • 037  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 1091
 • Gde živiš: Kruševac

@awathorn
-Podatak o dve nijanse crvene boje na Kralovom rešenju je za mene nov. Sećaš li se gde si to video? Da nije neki savremeniji prikaz? Nisam to video ni kod Acovićeve replike... Možeš li da postaviš ovde neki link, naslov knjige ili nešto slično? Možda te je zbunila ranije pominjana kombinovana šrafura – heraldičkog oblika na glavnim elementima grba sa klasičnim senčenjem ostalih? Ili si mislio samo na zastavu sa fotografije?
-Zastava sa slike iznad je plod javašluka. Retko je naći zastavu koja nije u potpunosti odštampana a koja nema barem neku grešku. Ispod sam postavio zvanično rešenje iz 2004. godine.
-Slažem se sa tvojom primedbom u vezi belog obruba štita kod zastave, u jednom od ranijih komentara sam naveo isti nedostatak kao nasleđeni problem iz 2004. godine, mada je neobično da se to ne ispravi ako već neko pravi knjigu grafičkih standarda. Moguće je da ovo pitanje datira odranije, iz doba Kraljevine Srbije, pošto je državna zastava Srbije iz 2004. godine u stvari trgovačka zastava Kraljevine. Bilo bi zanimljivo da neko postavi precizniji opis ili sliku te trgovačke zastave u nekoj pristojnijoj rezoluciji, da navede razloge zašto je ona odabrana da sada bude državna varijanta i slično.
-Inače, ja smatram da bi naša zastava trebala da bude čista trobojka – kao sadašnja narodna zastava Srbije. To je prepoznatljivo, jedinstveno, jednostavno rešenje koje ima svoje utemeljenje u tradiciji.Državna zastava Srbije, zvanični prikaz rešenja iz 2004. godine.


@Koska
-Slažem se da orlovi na grbovima ne izgledaju potpuno realistično, to se može postići samo fotografijom. Ipak, postoje heraldička pravila koja nalažu predstavljanje dvoglavog orla (naglašavam, heraldičkog) sa nogama bez perja ispod kolena, što heraldičari nazivaju nogama sokola. Oko toga se slažu uglavnom svi autori. Možeš pogledati naše grbove kroz istoriju – uočićeš da se ovo rešenje primenjuje na gotovo svim prikazima. Strani grbovi takođe retko prave izuzetke (vidi grb Rusije). Realistično predstavljanje je moguće ali u okviru pravila heraldike. Inače, većina slika koje si postavio predstavljaju figuru sa nogama sokola. Dakle, oko ovog detalja se slažemo u potpunosti.
Logično, ni heraldičke noge sokola ne odgovaraju u potpunosti stvarnom izgledu te ptice. To je samo, recimo to tako, izraz u struci (heraldičke noge sokola) za određeni tip prikazivanja nogu figure.
-Pitanje postavljanja nekih elemenata grba na novčanice je složenije, zato što su se retko u doba Kraljevine Srbije i Kraljevine Jugoslavije (SHS) na novcu videli kompletni grbovi. Tu su delovi grba imali ulogu svojevrsne (grubo rečeno) dekoracije sa svrhom prepoznatljivosti a često na štetu poštovanja heraldičkih pravila.
Estetske i heraldičke vrednosti ovih aplikacija su vrlo raznolike. Dok se u vreme Kraljevine Srbije Kralov emblazon koristio kao svojevrsni ugledni primer koji je prikazivan i na novcu, u periodu posle 1918. godine dolazi do izraženih oscilacija sa delima sumnjive vrednosti. Uostalom, sam grb Kraljevine SHS i Kraljevine Jugoslavije je, iako se ugledao na srpsko (dakle, Kralovo) rešenje, jedna ipak sasvim druga priča. Srpski imao veliki broj replika na uglavnom Kralovu temu – razlike su se uglavnom svodile na one tehničkim mogućnostima uslovljene. Sa druge strane, jugoslovenski je imao izuzetno veliki broj emblazona, te je već teže naći veći broj grafički podudarnih ili barem sličnih grbova iz ovog perioda, što se može videti i na delima iz ovog perioda. Ima i nekih rešenja bez dvoglavog orla ili sa istim na svetlo smeđem štitu! Tako se u Ustavu Kraljevine SHS iz 1921. grb opisuje bez ogrtača, isto i u Ustavu iz 1931 godine... ovo je već komentarisano na prethodnim stranicama.

Kralovo rešenje - de fakto zvanični emblazon Kraljevine Srbije.

Ne vidim razloge zašto ovaj prikaz nije sistematizovan, već se pristupilo izradi novog za Uredbu iz 2010. godine.

Evo novca sa prikazima grbova.
Novčanice Kraljevine Srbije.
Novčanice Kraljevine SHS/Jugoslavije.

Orao egzotičnih proporcija iz 1935. godine


Zbog prikazanog mislim da se ne može u potpunosti tražiti kontinuitet grba Srbije kroz grbove Kraljevine SHS/Jugoslavije, niti za time ima potrebe. Srbija ima emblazon koji ima svoj kontinuitet. To je rešenje koje se popularno naziva grbom iz 1882. godine i ne treba ga menjati.offline
 • Pridružio: 13 Sep 2010
 • Poruke: 2401

037 ::
-Podatak o dve nijanse crvene boje na Kralovom rešenju je za mene nov. Sećaš li se gde si to video? Da nije neki savremeniji prikaz? Nisam to video ni kod Acovićeve replike... Možeš li da postaviš ovde neki link, naslov knjige ili nešto slično? Možda te je zbunila ranije pominjana kombinovana šrafura – heraldičkog oblika na glavnim elementima grba sa klasičnim senčenjem ostalih? Ili si mislio samo na zastavu sa fotografije?
-Zastava sa slike iznad je plod javašluka. Retko je naći zastavu koja nije u potpunosti odštampana a koja nema barem neku grešku. Ispod sam postavio zvanično rešenje iz 2004. godine.


Ма да. Мислио сам на заставу са фотогерафије (јавашлук). Приметио сам и на дневнику током неке церемоније, а касније и на овој слици. Заправо не бих ни обраћао пажњу да нам ниси скренуо пажњу на те детаље.

037 ::-Inače, ja smatram da bi naša zastava trebala da bude čista trobojka – kao sadašnja narodna zastava Srbije. To je prepoznatljivo, jedinstveno, jednostavno rešenje koje ima svoje utemeljenje u tradiciji.


Овде бих се потпуно сложио са тобом. Застава, чиста српска тробојка. Препознатљиво, народно, па још и значајно јефтиније решење. Грб наравно да постоји, али да се користи одвојено, од стране државних институција.

Око ових обруба... Зар не би било логично искористити златни обруб за штитове? Друго, приметио сам да су на неким стилизацијама оцила златна. О чему се ту ради?

offline
 • 037  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 1091
 • Gde živiš: Kruševac

@awathorn

Naš emblazon ne definiše obrub - to uostalom heraldički ne bi bio obrub već novi štit postavljen iza osnovnog, crvenog.

A što se tiče zastave ja ni na jednu ne bih stavljao grb, izuzimajući vojne i druge stegove, naravno. Ukoliko je baš neophodno da se zastava Vlade razlikuje od zastave Srbije (državne, narodne...) to se može postići različitim proporcijama (širinama) čiste trobojke. Ovo primenjuju Veika Britanija, Švajcarska...
Tako bi dobili/vratili lepo, unificirano, prepoznatljivo i istorijski utemeljeno rešenje!

Ocila/ognjila su na našem grbu gotovo u svakoj izvedbi zlatna.

offline
 • Pridružio: 13 Sep 2010
 • Poruke: 2401

ОК, хвала на објашњењу. Ziveli Ипак, неки начин разграничавања елемената мора постојати.

Видим да је златни обруб стављен на грб ВС

http://www.vs.rs/index.php?content=9e29b37c-9148-102e-92f9-000c29270931

offline
 • 037  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 1091
 • Gde živiš: Kruševac

@ awathorn
Molim te, ne moraš mi se zahvaljivati, ja uživam u razgovoru!
A vojno znamenje je jedna posebna, obimna tema. Mislio sam da govoriš o državnom grbu.


Problem sa zlatnim (konkretno) obrubom se javio (čini mi se) 1992. godine, kada je bio raspisan referendum o novom znamenju.
Jedan od predloga za grb Srbije je bio crveni štit sa srebrnim krstom i ognjilima koji je obrubljen zlatnim. Zbog navedenog obruba negodovalo je SHD zajedno sa mnogim poznavaocima oblasti usprotivivši se ovom rešenju zato što bi ono heraldički moglo da se tumači kao još jedan, osnovni, zlatni štit. Suštinski, primedba je bila na mestu.
Drugi predlog je bilo Vasićevo rešenje sa dvoglavim orlom koje je kasnije (uz manje značajne izmene) korišženo kao grb Republike Srpske Krajine.
Ni jedan od navedenih predloga nije osvojio većinu glasova, a kako su zbog svojih nedostataka ostali i bez podrške heraldičara, više nisu uzimani u razmatranje za grb Srbije.

Kada je u pitanju zastava sa malim grbom, čini mi se da tu možemo da biramo između dve moguće nepravilnosti i izvedbe bez grba.
Prva je mogućnost sa belim poluobrubom oko grba. Problem je što se tada suprotstavljamo blazonu, jer se po pravilima beli poluobrub posmatra kao srebrni štit u pozadini. Uprkos nedostacima, za ovo su se odlučili Slovaci.
Druga mogućnost bi bila da se štit grba završava u plavom polju, tik ispod crvenog, i da obruba oko njega nema. Ovde se pravila struke krše zbog dodirivanja dva polja "u boji". Kako je blazon (posebno kod novih dela) važniji od emblazona, ovo rešenje je možda manje neispravno od prvog. Slično imaju Slovenci.
Treća opcija je trobojka (bez grba).

Ovim temama već ulazimo u problem definisanja linije u heraldici.

offline
 • Pridružio: 13 Sep 2010
 • Poruke: 2401

037 ::@ awathorn
Molim te, ne moraš mi se zahvaljivati, ja uživam u razgovoru!


За стрпљење и дељење знања увек треба захвалити. Wink

037 ::A vojno znamenje je jedna posebna, obimna tema. Mislio sam da govoriš o državnom grbu.

Говорио сам о државном грбу, али пошто се војна знамења ослањају на државна, занимало ме зашто су ставили златни обруб.


Још једна интересантна ствар су нијансе боја на застави и грбу.

Грујић је ишао на нешто "мртвије" (ако могу тако да се изразим) боје, него што је то у другим случајевима. Баш сам се питао како је дошао до тих вредности када сам први пут видео решење.

Сад ће бити занимљиво, да ли ће његову изведбу задржати у новом решењу. Да ли ће ревидирати само грб и у којој мери (тј.да ли ће га вратити на стање из 2004. или ће урадити нови цртеж на основу Краловог - што би била далеко боља опција и да ли ће исправљати неке ситне недостатке итд) или се рад комисије односи и на заставе.

Ако би се говорило о малим поправкама решења из 2004, пре свега ми пада у очи да круна и кринови нису добро урађени, али и да су кљунови на Краловом цртежу агресивнији. Исто тако, можда би било корисно благо редуковати број пера ради белине грба при умањењу и на застави. Требало би и размислити о усклађивању оцила са онима из времена кнежевине.

offline
 • Pridružio: 12 Jan 2006
 • Poruke: 3197
 • Gde živiš: Gde ja zivim...

Грб на застави за државне потребе није само код нас у пракси, већ већине Јужно Америчких и ЕВропских земаља и з нашој је државној традицији. То је чак и случај са Словенијом, али они у пракси користе само заставу са грбом у свим приликама.

offline
 • kNikS 
 • Moderator u penziji
 • Pridružio: 31 Maj 2006
 • Poruke: 4640

Napisano: 10 Feb 2012 0:47

Del70 ::http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.290.html:365334-Novi-grb-pre-izbora
Ziveli

Da li to znaci da ce da spoje jezik sa kljunom, kljun dovedu do originalne velicine (sa pravog Kralovog izvornika, ne digitalizacije iz 2004.), ostave ova sadasnja ocila - kakva su trebala biti jos onda, itd. ... za sta ce, err, morati po treci put da kalibrisu masine u Zavodu za izradu novcanica, menjaju table, kao i budalastine poput zamena vojnih oznaka i registarskih tablica koje zapravo ne moraju da rade, ali ce svakako uraditi da bi napravili argument kako sve kosta i provizije staviti u dzepove, dok jos traje mandat? (click)
Btw, cenjeni ministar Sutanovac bolje da iskoristi situaciju pa da da komisiji da sredi tzv. grb VS, koji se inace ne koristi nigde osim na plaketama i slikama po kancelarijama, koji prvobitno nije ni predvidjen, ali je napravljen na osnovu temeljnog znaka i ne lici ni na sta. Rec je o orlu sa sabljama na crvenom stitu, na koji, brat bratu, mogu da stanu jos cetiri sablje i par ljiljana.

Dopuna: 10 Feb 2012 12:49

A da, zaboravih da kazem, cesto se potencira da je resenje iz 2004. Acoviceva digitalizacija Kralovog originalnog crteza.

Osim sto nije izvesno da ga je g. Acovic uopste potpisao, posto je bilo radna verzija, resenje iz 2004. je zapravo pojednostavljena digitalizacija njegovog crteza radjenog prema crtezu grba KSHS Pere Popovica koji ovaj radio po uzoru na originalni Kralov crtez, minus noge i jos neki detalji koji su mu (Kralu) zaista blizi. Ali u te detalje ne spadaju glava i kljun - razlike u duzini i "retrognatiji" kljuna u odnosu na Kralov original (dobro vidljiv na parama koje je iznad zakacio 037 - hvala, 037) su ocigledne, kao i u obliku stita.

Dakle, crtez grba KSHS Pere Popovica


Acovicev crtez

offline
 • Pridružio: 27 Nov 2010
 • Poruke: 24

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 881 korisnika na forumu :: 30 registrovanih, 3 sakrivenih i 848 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, anta, bigfoot, bojank, bufanje, ccoogg123, Frunze, goxin, hyla, Joja, JOntra, Klecaviks, krkalon, kybonacci, m0nstrum_, Milicija2004, mkukoleca, moldway, nemkea71, oldtimer, opt1, pein, Rocky I, sap, Srle993, VJ, Vlad000, voja64, wizzardone, Zvrk