Novi grb Srbije

58

Novi grb Srbije

offline
 • 037  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 1091
 • Gde živiš: Kruševac

Pre nekoliko dana awathorn je komentarisao moguća rešenja za postavljanje (malog) grba na trobojku. Ne smatram ni ja to dobrim rešenjem, ali evo nekih mojih viđenja, ideja za rešenje problema iz prethodnih komentara uz nekoliko "brzih" skica. Na doradama sam krunu približio štitu.

Zastava Srbije - državna, 2004. godina. U upotrebi je, mada nema potpuno definisan status.


Izvedba sa doradama - belim poluobrubom oko grba i spuštenom krunom. Nedostatak ove ideje je izvesno suprotstavljanje blazonu - po pravilima heraldike se beli poluobrub posmatra kao srebrni štit u pozadini. Uprkos nepravilnosti, ovo rešenje su usvojili Slovaci.


Skica u kojoj se vrh štita grba završava u plavom polju, tik ispod crvenog, obruba oko njega nema, kruna je spuštena. Pravila struke se krše zbog dodirivanja dva polja "u boji". Kako je blazon primaran, važniji od emblazona, a ovo posebno kod novih radova, ovo rešenje je možda manje neispravno od prvog. Slično su primenili Slovenci.


@ kNikS
Ipak mislim da je rešenje iz 2004. jedna (možda manje uspešna) replika Kralovog rada, koja se suštinski razlikuje po pomenutoj aplikaciji na obrubu plašta – ako za trenutak zanemarimo neke očigledne propuste u tehničkoj obradi, vizuelizaciji.
Pedantna digitalizacija Kralovog dela je moguća i to je ono što mislim da nam treba. Jednostavno.


Kada već pričamo o tome, evo primera kako se može uredno digitalizovati grb koji je po mnogim detaljima tehnički zahtevniji od našeg. Slika je urađena iz fajla koji je sarži u vektorskom obliku, mislim da je dostupan na sajtu grada i/ili Vikipediji. Grb Frankfurta.


Ovaj primer je već bio, ali je sada jasniji prikaz – grb Austrije. Sadašnja varijanta (vektor) i originalni Kralov predlog, koji je, kao i naš stari, dat u varijanti kombinovane šrafure. Zadovoljavajuća, korektna tehnička obrada. Kljun je nešto zatvoreniji nego na predlogu, kod nogu je ugao blago korigovan zbog pokidanog lanca (od 1945.) a ostale razlike su minorne i plod odluka čisto tehničke prirode. Austrijski orao je, naravno, nemačkog – pruskog tipa. Toliko o uticaju germanske heraldike na naš emblazon iz doba Kraljevine. Toliko i o tobožnjim ograničenjima savremene (!!!) tehnike.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 12 Jan 2006
 • Poruke: 3196
 • Gde živiš: Gde ja zivim...

@037
извини на закаснелом одговору.
Не знам зашто власт потискује тробојку.

Тачно је да подржавам грб на застави и мислим да требамо да имамо одовјено државну и народну(цивилну) заставу.

И то што је померен у лево ми се свиђа и ако је у нашој државној традицији грб на државној застави увек био у средини.
Државне

Државна ратна


Трговачке
Волео бих да држава Србија у духу традиције усвоји и остале државне ранковне заставе.offline
 • kNikS 
 • Moderator u penziji
 • Pridružio: 31 Maj 2006
 • Poruke: 4640

Koska ::


Ovaj grb VS je smešan... a tek ove Photoshop efekte neću ni da komentarišen... Pola štita zvrji prazno...

Ovakvo nešto je milion puta bolje...


Ovo drugo je predlog temeljnog znaka VJ iz 1993. predlozen od strane SHD "Beli orao". U to doba su kruna i srpski stit bili misaona imenica, i mada mi se resenje svidja i mislim da je steta sto tad nije zazivelo, drago mi je da smo odmakli od tog nacina razmisljanja.

Vojska Srbije nema ili bar nije trebalo da ima grb vec temeljni znak, koji ovde vidimo u formi podoficirske "kokarde" - nisam uspeo da nadjem dovoljno dobru sliku generalske koja bi bila ekvivalent ovom predlogu temeljnog znaka VJ odozgo.Orao na polukruznom stitu je najverovatnije naknadna ideja "nekog odozgo" koji nije imao pojma da to moze da se izvede ovako:Ovo je kopca za esarpu, i prava je steta sto ovako ukomponovan orao na stitu nema nikakvu drugu primenu.

Buduci da si se pokazao kao talentovan crtac, da li bih mogao da te zamolim da ovo "prebacis na papir", sa crvenim stitom, naravno? Mislim da ces ovakav venac naci na oznakama rodova - hrastovu polovinu kod kov, a lovorovu kod vazduhoplovstva. Mozda cak i da probas sa prepletom zastava kakav se nalazi na onom gore orlicu VJ.

offline
 • Del70 
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 06 Jan 2012
 • Poruke: 357

Napisano: 11 Feb 2012 19:38

@Cinoye
Izvini na zaskasnelom odgovoru, ali mahom sve knjige koje se bave heraldikom i veksikologijom (bilo na popularan način ili nešto studioznije) vide Srbiju i njene simbole na isti način.
Ono što me plaši kod nove stilizacije je da pored svih mogućih zvezda petokraka ne osvane podatak da grb sa dvoglavim orlom koristimo od 2010. (može biti i 2004. ili pak 2012. potpuno je nebitno).
Kada su drugi narodi u pitanju, obično se zadatak odradi manje više korektno.
Veliki problem je što neko u državi treba da finansira projekat objavljivanja "Istorije Srba", koja je namenjena stranim diplomatama, političarima kao i entuzijastima.
Ono što danas koriste (omiljeno štivo):
Tim Judah - The Serbs, Robert D. Kaplan - Balkan Ghost (omiljena knjiga Predsednika Klintona koja mu je "puno pomogla" u razumevanju prilika na Balkanu kroz istoriju), Noel Malcom - Kosovo short history & Bosnia short history (nije namenjeno osobama sa slabim srcem) ...i tako u nedogled.
Zar je toliko teško prevesti na engleski jezik Batakovićevu knjigu "Nova istorija srpskog naroda" ?
Ovo je samo jedan od razloga zašto mislim da Kralova stlizacija mora da "zaživi" onakva kakva jeste.

Dopuna: 11 Feb 2012 19:46

http://www.youtube.com/watch?v=v8XKaqkIGfU
3:56 grb na štitu.

offline
 • kNikS 
 • Moderator u penziji
 • Pridružio: 31 Maj 2006
 • Poruke: 4640

037 ::
@ kNikS
Ipak mislim da je rešenje iz 2004. jedna (možda manje uspešna) replika Kralovog rada, koja se suštinski razlikuje po pomenutoj aplikaciji na obrubu plašta – ako za trenutak zanemarimo neke očigledne propuste u tehničkoj obradi, vizuelizaciji.
Pedantna digitalizacija Kralovog dela je moguća i to je ono što mislim da nam treba. Jednostavno.

Ne, ne, ne komentarisem uspesnost ili neuspesnost tehnicke obrade (a ni obrub plasta) - hocu da kazem da me gabariti i proporcije glave, kljuna i stita navode na zakljucak da je u pitanju replika replike (Pere Petrovica) Kralovog rada. 100% se slazem u tome da je potrebna pedantna digitalizacija originalnog crteza.

offline
 • Pridružio: 13 Sep 2010
 • Poruke: 2401

@Del70

Хаха, свака част на запажању. Погледајте облик штита.

offline
 • Graphic design
 • Pridružio: 06 Feb 2012
 • Poruke: 268
 • Gde živiš: Belgrade

Izmenjena verzija stilizacije iz 2004.god.

Povećane glave, kljunovi, kruna i jezici ne lebde u vazduhu itd. itd....

offline
 • 037  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 1091
 • Gde živiš: Kruševac

@ cinoeye
Hvala na odgovoru!
Rezerve koje imam prema diferenciranju zastava i eventualnom grbu na državnoj bi verovatno bile manje kada bi se to rešilo na jedan sistematizovan (vidi sliku ispod) način, usklađen sa našim nasleđem i veksilologijom i kada bi to u praksi zaživelo (koristilo se) u skladu sa zakonom. Ipak, mislim da je trobojka bolje rešenje.
Ovom pitanju se, uostalom, već prilazi i sa malim uticajima ličnog ukusa.

Državna zastava Srbije. Vidite grb na Noletovoj majici, nijanse crvene...Kada je u pitanju položaj grbova na zastavama treba reći da se on obično kod trgovačko-pomorskog znamenja aplicira bliže jarbolu. Kod državnih zastava kroz istoriju je češći slučaj bio da se grb postavi u sredinu, mada nova (novija) rešenja sve češće dobijaju asimetrične oblike.
Jedan od razloga nalazimo u želji autora zastava da one budu što prepoznatljivije i uočljivije dok viore. Kako se vertikalna strana zastave koja nije pričvršćena na jarbol (desna) kreće slobodnije od ostatka zastave, stvara se privid simetrije realno asimetričnog znamena, a i eventualni amblem je na njoj tada uočljiviji nego na simetričnoj. Malo sam rogobatnije ovo napisao, valjda je razumljivo.
Puno je ovakvih primera, izdvojio bih samo dva interesantna.

- Pomorska zastava Francuske. Iako ne sadrži grb, viorenje je ovde balansirano različitim širinama plavog, belog i crvenog polja (30/33/37).


- Zastava Zambije. Retki izuzetak gde je aplikacija na suprotnoj strani od jarbola.


Zastava Srbije je zvanično imala grb/aplikacije na sebi do 1878. godine, sa svrhom ozvaničenja grba. U praksi su se uglavnom koristile čiste trobojke – ovo sa namerom izbegavanja (i) turskih simbola na znamenju. Mora se priznati da je Miloš bio vrhunski političar...
Evo kratkog pregleda zvaničnih zastava Srbije donetih od 1835. do 1878. godine.

1835

1835-1838

1838

1869

1878Znak vojske kao amblem i ne mora poštovati sva heraldička pravila. Mislim da je sadašnje rešenje uglavnom korektno, mada i meni nekako nedostaje preplet zastave u dnu venca, kao što je kNikS primetio, a položaj mačeva mi je malo neskladan. Ipak, teško je očekivati da će ga menjati. Mislim da promena nije ni toliko nužna.

offline
 • Del70 
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 06 Jan 2012
 • Poruke: 357

@Koska
Tvoja najlepša stilizacija do sada. Samo kada bi kruna bila sličnija rešenju iz 1882. Smile
Zapravo, ovo što si ti sada uradio je i bio zadatak one stare komisije uz izradu knjige standarda.
Verujem da ti jezici na orlu deluju daleko lepše kada nisu spojeni sa donjim kljunom, jer kada se zastava posmatra iz daljine na rešenju iz 2010 jezik i donji kljun su celina, što meni ne deluje nimalo lepo.
Ma koliko imali suprostavljena mišljenja po pitanju stilizacije iz 2010, nadam se da ćeš raditi malo više na vlastitim stilizacijama i želim ti puno uspeha u radu.

offline
 • Pridružio: 12 Jan 2006
 • Poruke: 3196
 • Gde živiš: Gde ja zivim...

@Del70 Не мислим да постоји нека завера да се наши симболи погрешно приказују.
Више је у питању конфузија за коју смо сами криви.
Променили смо име државе неколико пута, а исти је случај и са химном, заставом и симболима. За разлику осталих Социјалистичких Република у СФРЈ, СР Србија није имала химну.
Грб званично нисмо добили ни после распада СФРЈ, баш као ни химну. Једино је застава промењена. А и тада је било конфузије између ознака СРЈ, СИЦГ, Србије, Црне Горе...

037, лепо објашњење о положају грба.
Само би додао да је и Краљевина Србија имала грб на својој Државној Застави.


НАравно , исти је случај био и за време СФРЈ, где је петокрака била на заставама и Република и Федерације.

Oво би требало да буде преглед свих наших застава~
13.век


Царевина Србија, 14.век


1830


1835


1838


1869


1882
Краљевина Народна


Краљевина Државна


Краљевина Трговачка


Краљевина Ратна


СР Србија

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 664 korisnika na forumu :: 9 registrovanih, 3 sakrivenih i 652 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Djole, esx66, Kont, Lazarus, MikeHammer, milan.vukovic, miodrag, misa1xx, suton