Novi grb Srbije

74

Novi grb Srbije

offline
 • Kos93  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Sep 2007
 • Poruke: 7213

Богами, ја сам приметио да су многе институције већ замениле заставе новом стилизацијом из 2010. Ипак се ту неко лепо уградио.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 30 Nov 2011
 • Poruke: 86

Uros85, ne bi bio problem da isti taj sedeo u svim komisijama za pravljenje, popravljanje, prepravljanje grba i njegovog izvornika još od doba SR Srbije sredinom 80-ih.

Što se Grujića tiče on je pokazao kakva je ličnost.

Kos93, pa naravno da se ugradio. Em što je cena zastava u Srbiji verovatno među najvišim u Evropi em što je svojinska struktura određene firme da ne reklamiram gle slučajnosti promenjena baš pred promenu emblazona.offline
 • Pridružio: 09 Mar 2012
 • Poruke: 53

Dobro, ovde treba biti i objektivan i priznati da smo inače skloni teorijama zavere... Wink

A svakako, Grujić je pokazao da je vrlo pristupačan i pošten, da ne govorimo o tome da je vrlo temeljit i predan u radu. Za svaku pohvalu... Very Happy

offline
 • Pridružio: 30 Nov 2011
 • Poruke: 86

Koje bre teorije zavere?! Pa prelistaj službene listove pa ćeš videti da je sedeo i u Batićevoj, i u onoj za grb SRJ itd. Nema to veze se stručnošću nego zna se sa čim. Ako je hteo da grb bude ovako stilizovan šta je to Acovića sprečavalo 2004. (preporuka), 2001. (Batićeva komisija), da ne idem dalje. To što ti ne želiš sebi zašto i kako neke stvari funkcionišu da priznaš to je tvoj lični problem.

Prvo se informiši koji je iznos u pitanju pa onda govori o tome da li je taj iznos smešan ili nije.
A ti si u svom hvalospevu prema Grujiću baš objektivan i pošten? Nemam ja ništa protiv njegovog profesionalnog rada, pa ni protiv legitimnosti njegovog viđenja kako bi trebalo grafički oblikovati grb Republike Srbije ali imam protiv da ispljuje sve i jedan grb i grafički standard u istoriji ove zemlje i njihove autore i da sebe pretstavlja kao konačni autoritet srpske heraldike, prava, istorije...

offline
 • 037  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 1091
 • Gde živiš: Kruševac

cinoeye ::Уроше, ниси смео то да кажеш 037 о Х! Wink
^Vaistinu.
Uros85 ::Uh, poprilično smo daleko otišli ako govorimo o promeni blazona, a kamoli stavljanju Hristove predstave na Grb!

Na rešenju iz 2010. nema promene blazona.
Ja sam samo naveo razlog zbog kojeg kljunovi orla izgledaju nešto kraće - zbog zamišljenih linija koje formiraju slovo H od Hristos.
...

Ne bih se u potpunosti složio – promene nekih detalja koje su u izradi emblazona iz 2010. učinjene, a od kojih smo neke analizirali, možemo smatrati ili greškama ili promenom blazona. Uostalom, grafema X nije bila deo blazona a dvoglavi orao svakako jeste, i trebalo je očekivati da on bude korektno urađen.
Posebno je pitanje to što se očekivalo da će biti sistematizovan Kralov emblazon ili neka njegova replika, a rezultat je jedan sasvim novi prikaz.
U pitanje dobronamernosti autora ne bih ulazio, možda je bolje da se zadržimo na samim rezultatima njegovog/njihovog rada... a daleko je od toga da je samo kljun problematičan. Šta je sa linijama koje pokušavaju da grade figuru, neadekvatnim kandžama, kruni o kojoj se isuviše toga može reći, mnoštvu drugih odstupanja od okvira tradicije... ovo je samo kratak osvrt na primedbe.

@ Uros85
Nemaš razloga da se izvinjavaš. Samo si pokrenuo još neka pitanja, i to ona vrlo neprijatna za pobornike novog predloga. Hvala!

Naravno, postavio sam grb nemačkog Svetog rimskog carstva samo zato što je pomenuta grafema X, pa sam mislio da je interesantno videti ovo rešenje koje sadrži raspeće i oblikom priziva grafeme X i M. Taj emblazon datira iz perioda Maksimilijana II dok za blazon nisam siguran.


Uros85 ::
...
Ja ne vidim da je tu išta sporno. Cilj heraldičara-umetnika (i komisije) bio je posve dobronameran - da grbu da na snazi i ako hoćemo, da grb bude dodatno zaštićen i blagosloven (molim one koji nisu skloni bilo kakvoj transcendentnoj realnosti da ovo ne čitaju Wink ).
Ne možemo tu ništa zameriti - po meni...

Mislio sam da ne pominjem samoinicijativno neke stvari, pokušaje objašnjavanja predloga iz 2010. kao i samog procesa njegove izrade. Ipak, pošto se opet ta pitanja pokreću...

Neskloni transcedentnoj realnosti i oni čisto naučničkog uma po Grujićevom mišljenju i proceni (u svakom mogućem smislu ove rečenice) ne bi trebali da čitaju vrlo bitan pokušaj objašnjenja koji sledi. Mislim da svako ipak treba da vidi sve i donese slobodno svoje zaključke i kritički stav, iako ne sumnjam da bi me neki svrstali u označene grupe ljudi... dakle, za sve nas sa jeftinijim ulaznicama:
Ljubodrag Grujić, odl. Kratkog graf. istorijata novovekovnih grbova Srbije ::
...
Заумнији део приче, молим оне искључиво научничког ума, ма колико ценио такав начин размишљања, молим вас, прескочите ово косим словима, несазнатљиво вам је:

Овде можете видети три предлога за грб Краљевине СХС, три покушаја свргавања сада већ толико пута спомињаног Крала. О ове три верзије је било пуно расправа током рада на државном знамењу 2010. Судбина сваког од ових орлова је била до у детаље препричана и анализирана, па смо извукли поуке да стилски покушамо да избегнемо сличну судбину за модерну државу. И успели смо. За мистичаре, а таквих код нас има, клетва је скинута. За рационалне: друговременске стилизације неће добро проћи као државно обележје, а неће ни држава са таквим знаком. То је сад сређено. Непромењена средњовековна стилизација на грбу ће сигурно довести до пропасти грба а врло брзо и те државе, ма колико ви волели реконструкцију Немањићког грба. Романтизирани излети у премишљања о византијској круни само показују да нисте прешли 30 година живота. Исувише себично модерна стилизација ће за грб значити исто кратак живот, трајаће колико траје тај стил, а толико ће и та држава (СРЈ). Кралов орао нас је промишљено везивао за Хабзбурговце и сад би за разне зломислеће нама. Само синтеза Србина спасава. Слоге одавно немамо.


...

Mističnost. Okultizam. Sujeverje. Ovako autor brani svoje predloge državnih i hrišćanskih simbola.
Mada, možda meni, delu priprostog plebsa, nije dato da razlikujem orla od kakve druge ptice.

offline
 • Del70 
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 06 Jan 2012
 • Poruke: 358

Sećam se da su te ne baš tako davne 2004, Nebojša Krstić i Srđan Šaper u glas zakukali kako novi grb Srbije predstavlja paradigmu nečeg retrogradnog i kako je njihova vizija grba u skladu sa vremenom u kome živimo, a to vreme svakako ne predstavlja dvoglavi orao sa krunom.
Onda se pojavio Đilas i preko noći ceo Beograd je bio zasut stilizacijom iz 2010. Bilo je smešno gledati kako baze komunalnih službi preko noći dobijaju zastave, a da do pre nekoliko dana nisu imale ni čestit jarbol.
Obične montažne šupe, sa polupanim prozorima, ali sa novim jarbolima i novim grbom na zastavi.
Beograd dobija novi grb, istaknuti funkcioneri DS-a i njihove firme dobijaju porodične grbove i gle čuda, jedan do tada posve nepoznat tzv. heraldičar dobija priliku da "obogati" svoj CV.
Ja zaista ne znam ni jedan Grujićev rad koji odiše "srpskom heraldikom".
Sve ovo je flaširanje obične česmovače u nepropisnu i higijenski neispravnu ambalažu.
Ovako se počinje izborna kampanja:Ali zaista sumnjam da će se završiti ovako:A o štednji, državnom revizoru, kradljivcima bakra...za sve su krivi zapravo kradljivci bakra!
Tvrdim da nikoga u ovoj zemlji nije briga za to da li je presečena kruna dobra ili loša za suverenitet Srbije, naravno ukoliko sve to nema svoju finansijsku računicu. A daleko bilo da sam neki opozicionar...

offline
 • Pridružio: 09 Mar 2012
 • Poruke: 53

Napisano: 10 Mar 2012 23:47

tomcat114 ::Koje bre teorije zavere?! Pa prelistaj službene listove pa ćeš videti da je sedeo i u Batićevoj, i u onoj za grb SRJ itd. Nema to veze se stručnošću nego zna se sa čim. Ako je hteo da grb bude ovako stilizovan šta je to Acovića sprečavalo 2004. (preporuka), 2001. (Batićeva komisija), da ne idem dalje. To što ti ne želiš sebi zašto i kako neke stvari funkcionišu da priznaš to je tvoj lični problem.

Prvo se informiši koji je iznos u pitanju pa onda govori o tome da li je taj iznos smešan ili nije.
A ti si u svom hvalospevu prema Grujiću baš objektivan i pošten? Nemam ja ništa protiv njegovog profesionalnog rada, pa ni protiv legitimnosti njegovog viđenja kako bi trebalo grafički oblikovati grb Republike Srbije ali imam protiv da ispljuje sve i jedan grb i grafički standard u istoriji ove zemlje i njihove autore i da sebe pretstavlja kao konačni autoritet srpske heraldike, prava, istorije...


Kad sam rekao teorija zavere mislio sam na primere kao što su: kod nas je zastava najskuplja na svetu, ili, volšebno je promenjeno vlasništvno firme baš pred izradu novog emblazona i sl.

A što se Grujića tiče, evo pokušaću da budem objektivan i ostaviću kao mogućnost činjenicu da je u pitanju kompatibilnost karaktera (njegovog i mog), odnosno s druge strane nekompatibilnost karaktera (njegovog i tvog ili bilo koga drugog).
Mada, i uzimajući to u obzir, ne možemo daleko da stignemo.
Ja sam samo čitao njegova objašnjenja o radu i razmenio par mejlova sa njim oko nekih nedoumica (pre nego što sam pročitao ova objašnjenja). Ništa više...

Dopuna: 10 Mar 2012 23:52

Dragi 037,
Upravo nije trebalo ti da pročitaš ovaj deo objašnjenja... :-P

Nema tu okultizma, to je stvarno jaka reč. A ni sujeverja, ja bih rekao...

Stvar je jednostavnija...
Znate onu "nomen est omen"...?

E, tako je nekako i kada je u pitanju odnos grba i države. "Ima neka tajna veza", što bi rekao tekstopisac... Smile

A ima i ono da ništa nije slučajno itd. Ko razume shvatiće Wink

Dragi Del70.
To što Grujić nije bio poznat tebi i meni ne znači da ga pola stručne Evrope nije znalo...
Pa koliko ja znam on je potpredsednik jednog od heraldičkih udruženja kod nas i član više evropskih udruženja - dakle više je nego priznat i poznat (gde treba)...

offline
 • Del70 
 • Ugledni građanin
 • Pridružio: 06 Jan 2012
 • Poruke: 358

A šta je zapravo na ovom grbu "srpsko"?
http://www.heraldikasrbija.com/grbovi_files/Page937.htm
Jedra?A ni brod mi nešto ne liči na šajku.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Datoteka:Coat_of_arms_of_Ireland.svg
Možda rep ili pak kljun:
http://images.wikia.com/cybernations/images/b/b7/PrussianEagle.png
Ali sve ostalo "čista Šumadija"...
Kral ispade veći Srbin, od svih ovih što nas od njega brane Smile
Fooooooliiiiirantiiiiiiiiiiiiii!
http://srpskoheraldickodrustvo.com/porodicna.html
http://www.heraldikasrbija.com/grbovi.htm
I niko da mi odgovori kako to njima ne smeta Kral? Pa valjda bi oni trebali to bolje da znaju od nas!
http://www.royalfamily.org/history/crms/crms_cir.htm
p.s.Ako dišeš svež pančevački vazduh, piješ vodu iz Tamiša ili Save, jedeš naš hleb nasušni...a grbovi kao da ti je sedam kolena unazad čista plemićka krv.

offline
 • 037  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 1091
 • Gde živiš: Kruševac

Nemam sada previše slobodnog vremena, ali na brzinu.

Ja sam i naveo onaj deo teksta za ljude koje bi Grujić, po mojoj skromnoj proceni, nazvao nesklonim transcedentnoj realnosti - to su očito oni koji se sa njim ne slažu, opet po mom mišljenju... dakle, za beskurpulozne drznike poput mene koji se usuđuju da čak i njegovu nepogrešivost i poetična tumačenja dovode u pitanje.

Kada smo kod stručnosti Grujićeve trebalo bi reći da je njegov prvi heraldički rad bio upravo na sopstvenom grbu. To je početo najranije 2005. godine, a delo je završeno nešto kasnije.
Sada obratite pažnju na sliku ispod – lični grb Ljubodraga Grujića u sopstvenoj izradi.

Primećujete nakošen položaj štita. Po klasičnim pravilima heraldike, takav je položaj dopušten samo kod prikazivanja grbova starijih od 400 godina, a po drugoj definiciji nastalih pre 14. veka. Pošto je u pitanju lični a ne porodični grb, a kako držim za malo verovatno da je Ljubodrag Grujić stariji od 400 godina, čini mi se da ovde uviđam izvesnu nedoslednost.

Oni koji mi ne mogu verovati na reč pored toga što su na gubitku, neka preskoče rečenicu (ispod) sa zakošenim tekstom.
Ne bih prenosio diskusije sa drugih mesta ovde, ali ću reći da je u periodu izrade svog grba sa znanjem iz ove discipline kretao gotovo od nule – što nije nikako pežorativno jer svako sa saznanjima mora od nečega početi, ali ipak ovo otvara nova pitanja...

@ Del70
Dakle i ti si to video... harfa... na kraju su bile tri!

offline
 • Pridružio: 30 Nov 2011
 • Poruke: 86

Uros85 ::Napisano: 10 Mar 2012 23:47
Kad sam rekao teorija zavere mislio sam na primere kao što su: kod nas je zastava najskuplja na svetu, ili, volšebno je promenjeno vlasništvno firme baš pred izradu novog emblazona i sl.

A što se Grujića tiče, evo pokušaću da budem objektivan i ostaviću kao mogućnost činjenicu da je u pitanju kompatibilnost karaktera (njegovog i mog), odnosno s druge strane nekompatibilnost karaktera (njegovog i tvog ili bilo koga drugog).
Mada, i uzimajući to u obzir, ne možemo daleko da stignemo.
Ja sam samo čitao njegova objašnjenja o radu i razmenio par mejlova sa njim oko nekih nedoumica (pre nego što sam pročitao ova objašnjenja). Ništa više...Gluvome ne vredi govoriti. Bebee Dol Sve što sam rekao može se lako praktično proveriti. Uostalom jesi li ti čuo za sajt Agencije za privredne registre na kome možeš da proveriš sve podatke o svojinskoj strukturi svakog privrednog društva u zemlji Srbiji?!

E ako ti možeš svoje stavove da zasnivaš na jednom nečijem tekstu i par elektronskih poruka, onda mi ostaje da primetim da, što bi narod rekao, od jednog drveta ne vidiš celu šumu, ali dobro. To je tvoj stav, pogled i sve ostalo i u redu.

Mislim da bi ovde pre trebalo da se bavimo argumentima, a ne ličnim simpatijama ili animozitetima, niti imam nameru da menjam bilo čije poglede na svet u tom domenu.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 681 korisnika na forumu :: 25 registrovanih, 4 sakrivenih i 652 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: aleksandarbl, Bobrock1, Boris BM, botta, cenejac111, FileFinder, GenZee, ILGromovnik, Još malo pa deda, Kibice, Krusarac, milanovic, mkukoleca, Ne doznajem se u oružje, nenad81, procesor, raketaš, raptorsi, Romibrat, sasakrajina, shone34, Srki94, suton, vasa.93, vladulns