Novi grb Srbije

72

Novi grb Srbije

offline
 • Graphic design
 • Pridružio: 06 Feb 2012
 • Poruke: 268
 • Gde živiš: Belgrade

Napisano: 28 Feb 2012 1:03Dopuna: 28 Feb 2012 1:04Dopuna: 28 Feb 2012 1:10Dopuna: 28 Feb 2012 1:14

...hvala za ove vrhunske slike CoA-i, Lazarici i SyNDiKaTa-NP...Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 12 Jan 2006
 • Poruke: 3204
 • Gde živiš: Gde ja zivim...

Чему оваква постеризација заставе, шта тачно то треба да представља? Cool

Зашто су само два нокта офарбана? Mr. Greenoffline
 • Graphic design
 • Pridružio: 06 Feb 2012
 • Poruke: 268
 • Gde živiš: Belgrade

...ma to je "Pazarac" odradio za neki drugi forum, pa vidim tamo se ljudima baš svidelo i rekoh ajd da podelim i ovde... Very Happy Very Happy Very Happy al' džbga, ni ja nisam primetio ovo za kandže... velika je rez pa se i ne primećuje... Very Happy

offline
 • Pridružio: 30 Nov 2011
 • Poruke: 86

AF-1 ::037 ::Nešto o liniji u heraldici

Emblazonski, linija je u heraldici nužna isključivo kod konstrukcije rešenja grba, kao i kod prikaza pomenutog emblazona (grafičke izvedbe) koji je dat crno-belom tehnikom. Kod pomenutog crteža konstrukcije rešenja, smatra se da je linija bez debljine, kao i na svim tehničkim crtežima. Ona, dakle ne može da bude sadržaj grba, već može samo da u nekim fazama pomogne u definisanju njegovih elemenata.
Linijskim šrafurama se po heraldičkim pravilima (metodi Petrasankte) označavaju boje odgovarajućih polja na crno-belim varijantama (slika ispod). Tako se razlikuju crvena, plava, purpurna, zelena i crna boja, kao i metali, srebro i zlato. Postoje i utvrđene šrafure krzna koje se primenjuju i na kolornim rešenjima, a neki pravci u heraldici razlikuju i nijanse ljubičaste, braon, narandžaste... što je ovde manje bitno.
Prikazivanje boja heraldičkom šrafurom.


Sa druge strane, blazonski (po opisu grba) gledano, linija u heraldici ne postoji. Ona je fiktivna, i kao u geometriji predstavlja granicu između između dva polja, dve boje. Stariji, prihvaćeni emblazoni mogu imati opisanu grešku da sadrže linije samo ako je takav način njihovog prikazivanja istorijski utemeljen.

Grb Slovenije. Konstrukcija i prikaz u boji. Uočićete da se granične linije polja (ne konstruktivne!) koje vidimo na crtežu konstrukcije grba ne javljaju na kolornom prikazu. Ovaj grb je po pitanju pojave linija heraldički ispravan.


Prikaz rešenja iz 2010. metodom heraldičke šrafure. Boje se jasno mogu razaznati uz primedbu da bojeno rešenje istog zadržava granične linije (nepravilno).


Domaći heraldičari su grbu SRJ/SCG zamerali osobinu koja je tema mog teksta, ne sasvim bez razloga. Umesto da po pravilima heraldike bude fiktivna, teoretski bez debljine – linija na njemu izbija, gradi rešenje. Zbog navedenog, stručnjaci su o njemu govorili kao o nekvalitetno izvedenom heraldičkom znaku.
Na slici ispod sam uporedio Grujićev emblazon iz 2010. (desno) i grb SR Jugoslavije (u sredini), oba vektorski izvedena (dakle, sasvim srazmerna) i iste veličine – širine (pošto govorimo o debljini linije). Odmah upada u oči da linija i na predlogu iz 2010. sasvim dominira rešenjem, a posle merenja širina rečenih linija i upoređivanja sa onim na grbu SRJ vidi se da je to zaista tako. Slika je u velikoj rezoluciji, pa se uverite i sami.

Ovde treba imati u vidu da je poređenje rešenja iz 2010. i grba SRJ pomalo nepravično jer je tu jugoslovenski u nepovoljnijem položaju, pošto u svom emblazonu nema plašt, te su mu posledično linije srazmerno šire nego što zaista treba da budu, što donekle protežira Grujićevo delo, čineći ga naoko manje neregularnim.
Možda pravilnije poređenje grba SRJ sa malim grbom iz 2010. (levo) dovodi novi emblazon u još gori položaj – sve linije su ubedljivo dominantnije nego na jugoslovenskom grbu, koji je zbog iste osobine bio smatran nepravilnim.

Analogijom možemo doći do stava da bi heraldički stručnjaci ovde morali doneti sasvim isti zaključak za emblazon iz 2010. kao i onaj koji su imali kod grba SRJ: da je ovde reč o nekvalitetno izvedenom heraldičkom znaku.

Secam se hajke po novinama na grb SRJ od raznih strucnjaka, bas su pominjali linije, sto je meni bilo nebitno. Novi grb nije toliko geometrijski pravilan da bi to odmah upadalo u oci ali kada ga malo bolje pogledam sve gore napisano stoji.

Sta je uostalom bilo sa tim, pominjalo se po nekim sajtovima da ce predstaviti grb na dan drzavnosti?
Ima li neko neki info?


Napadali su ga oni koji su ga crtali. Laughing Bebee Dol

Blazon grba SRJ dao je prof. Aleksandar Palavestra i nacrtao ono prvobitno rešenje koje sam okačio, a službeni grafički standard dao je prof. Bogdan Kršić.
Ono što je tu bitno u toj komisiji sedeo je i Acović koji je čas hvalio taj grb čas ga osporavao. U vreme SCG tvrdio je da ga ne treba menjati jer se radi o odličnoj fuziji simbola dveju srpskih zemalja. Vid. Odluka o obrazovanju Komisije za pripremu predloga grba Savezne Republike Jugoslavije („Sl. list SRJ", br. 30/1992-601 i 40/1992-715).

Pored linija, zamerana je boja crnogorskih krvartira (zašto ne plavo zeleno iako je Ustav KCG govorio da je polje crveno, a valjda je opis bitniji od likovne predstave), oblik štita (iako je takav oblik korišćen na pojedinim diplomatskim spisima u Kraljevini Srbiji) i broj pera u repu. A da, i zašto se orao uopšte nalazi na štitu kada bi lepše izgledao kao slobodnostojeći. Bebee Dol

Nego, najapsurdnije je da je taj grb u Srbiji i dalje pravno važeći jer Zakon o grbu SRJ („Sl. list SRJ", broj 66/1993-1437) nije ukinut iako je to bio predlog neke Koštuničine vlade posle raspada SCG (Predlog zakona o važenju zakona Republike Srbije koji su prethodno važili kao zakoni bivše SCG; član 1. tačka 7)) a nije ga ukinuo ni važeći Zakon o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne RS iz 2009. (pogledajte član 45. Zakona).

Što se aktuelne teme i dileme Kral-Acović2004-Grujić-nešto novo tiče nažalost pokazuje gde se ova zemlja nalazi.

offline
 • Pridružio: 12 Jan 2006
 • Poruke: 3204
 • Gde živiš: Gde ja zivim...

Па како је још важећи, ако је био грб СРЈ, која је имала две чланице_ У то време Србија није имала нити грб, нити химну, већ само заставу, што је додатно компликовало планове за грб и заставу СиЦГ.

offline
 • Pridružio: 30 Nov 2011
 • Poruke: 86

Napisano: 28 Feb 2012 22:53

cinoeye ::Па како је још важећи, ако је био грб СРЈ, која је имала две чланице_ У то време Србија није имала нити грб, нити химну, већ само заставу, што је додатно компликовало планове за грб и заставу СиЦГ.

Zato što je Srbija pravno ista država kao i SRJ i svi zakoni koji nisu ukinuti idalje važe dok se ne ukinu. Ako ne veruješ otidi na sajt baze pravnih propisa Uprave za zajedničke poslove republičkih organa pa ćeš videti da je taj zakon i dalje važeći. Nisam ja kriv što imamo ovakve zakonodavce kakve imamo.

Pa rekoh ti gore, na Acovićev predlog odustalo se od menjanja grba SRJ novim grbom za SCG.

Dopuna: 28 Feb 2012 23:03

[quote="037"]cinoeye ::

@ cinoeye
Liči na zastavu Holandske RM.

Ako zanemarimo na trenutak sitnu neugodnost da nemamo more mogli bi našu pramčanu zastavu RM zamisliti ovako - slično kao u doba SRJ.


Ili ovako, analogno onoj iz doba SFRJ.


Nema veze što nemamo more imamo RF i idalje smo potpisnici ugovora koji nas obavezuju da napravimo nova obeležja državne pripadnosti za vojna plovila.

Doduše, upravo se u RM najviše poštovala veksikološka tradicija tako da je sem kratkog izleta sa sovjetskim uzorima zastave JRM i RM VJ su samo modifikacije zastava Kraljevine Jugoslavije iz 1922.

A pramčana zastava koju pominješ ima najdužu tradiciju jer su plovila dunavske šajkaške flotile tokom 15. i 16. veka vijala zastavu crvene ili boje višnje sa grbom u središtu. Bio ti je o tome članak pre 10-ak godina u „Novom glasniku".

offline
 • Pridružio: 06 Jun 2006
 • Poruke: 8

Из Закона о изгледу и употреби грба, заставе и химне Републике Србије:

Citat:Престанак важења појединих закона

Члан 45.

Даном ступања на снагу овог закона престају да важе:

1) Закон о употреби заставе, химне и грба Савезне Републике Југославије („Службени лист СРЈ”, бр. 66/93 и 24/94);
2) Закон о употреби грба Социјалистичке Републике Србије („Службени гласник СРС”, број 6/85).
Тако да грб СРЈ ипак више не важи.

offline
 • Pridružio: 30 Nov 2011
 • Poruke: 86

Alex_ZR ::Из Закона о изгледу и употреби грба, заставе и химне Републике Србије:

Citat:Престанак важења појединих закона

Члан 45.

Даном ступања на снагу овог закона престају да важе:

1) Закон о употреби заставе, химне и грба Савезне Републике Југославије („Службени лист СРЈ”, бр. 66/93 и 24/94);
2) Закон о употреби грба Социјалистичке Републике Србије („Службени гласник СРС”, број 6/85).
Тако да грб СРЈ ипак више не важи.


Jok, nisi u pravu. Pogledaj naziv tog prvog zakona. U istom broju Službenog lista ti je objavljen poseban zakon koji utvrđuje zakonski opis grba i taj zakon nije ukinut. Pogledaj Službeni list broj 66/1993 pa ćeš videti da postoji zakon o grbu, zastavi i himni tj. njihovom korišćenju i poseban zakon o grbu.

Evo ti u prilogu taj broj pa pogledaj.

Nije poenta da se zalažem ili ne zalažem za taj grb, nego da ako je taj zakon važeći mogu da odgovaram za krivično delo desakracije državnog znamenja utvrđenog zakonom i zato taj zakon treba staviti van snage.
mycity.rs/must-login.png

Mislim da je to to i da ne idem više u off. Sorry i za ovo do sada. Ziveli

offline
 • 037  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 30 Dec 2011
 • Poruke: 1091
 • Gde živiš: Kruševac

00000 ::
...
Ово је брзински одрађено, намерно постављена баш ова два типа круне које су носили наши краљеви и цареви. Круне које су поставили на решењима из 1882., 2004. и 2010. су хералдичке круне, које су западњачког типа. Све земље које су имале краљевине и царевине на својим грбовима имају представке њихових оригиналних круна, а не хералдичких, зато мислим да би и на Српском грбу требале стајати наше историјске круне, које би презентовале нашу земљу и нашу историју. Погледај на фрескама какве су круне носили наши краљеви и цареви, ево једна од њих...
...

Ipak postoje slučajevi gde je na grbu upotrebljena neprepoznatljiva stilizacija ili čak drugačija kruna od one koja stvarno postoji. Mislim da ovo imaju Norveška, Holandija, Gruzija i Bugarska. Ne vidim neki ubedljiv razlog zašto je to urađeno, ali tako je.
Inače se u potpunosti slažem - meni bi bilo logičnije da na grbu bude prikazana naša stvarna kruna, ali je Novaković već odlučio da će ona biti predstavljena na za to doba savremen način. Lično, zbog ovog ne bih menjao emblazon.tomcat114 ::
...
Napadali su ga oni koji su ga crtali. Laughing Bebee Dol

Blazon grba SRJ dao je prof. Aleksandar Palavestra i nacrtao ono prvobitno rešenje koje sam okačio, a službeni grafički standard dao je prof. Bogdan Kršić.
Ono što je tu bitno u toj komisiji sedeo je i Acović koji je čas hvalio taj grb čas ga osporavao. U vreme SCG tvrdio je da ga ne treba menjati jer se radi o odličnoj fuziji simbola dveju srpskih zemalja. Vid. Odluka o obrazovanju Komisije za pripremu predloga grba Savezne Republike Jugoslavije („Sl. list SRJ", br. 30/1992-601 i 40/1992-715).

Pored linija, zamerana je boja crnogorskih krvartira (zašto ne plavo zeleno iako je Ustav KCG govorio da je polje crveno, a valjda je opis bitniji od likovne predstave), oblik štita (iako je takav oblik korišćen na pojedinim diplomatskim spisima u Kraljevini Srbiji) i broj pera u repu. A da, i zašto se orao uopšte nalazi na štitu kada bi lepše izgledao kao slobodnostojeći. Bebee Dol
...

Hvala za navođenje izvora! Vrlo interesantno...
Nisam znao za ideju bez štita. Ko je to predložio, imaš li neki tekst, link...
Da je ovo primenjeno moglo bi se smatrati da je orao degradiran na običnog nosača grba. A zabuna oko boje/boja crnogorskih polja u grbu SR Jugoslavije je nastala zbog razlikovanja grba Kraljevine Crne Gore od porodičnog grba Petrovića.

Upravo mi nedoslednost naših heraldičara koju si ti pomenuo najviše smeta! Ponekad se ponašaju u onom stilu e, sada neću ni kako ja hoću!
Do 2010. niko od njih nije imao ozbiljnije primedbe na Kralovo rešenje, čak su ga od kraja osamdesetih dorađivali kako bi dobili repliku/emblazon iz 2004. godine. E, onda su se odlučili da inspirisani jugoslovenskim emblazonima iz tridesetih naprave još srpskiji grb! Bizarno!
Na stranu činjenica da se neki elementi predloga iz 2010. ne mogu objasniti ni jednim srpskim ili jugoslovenskim emblazonom.
Uostalom, od navodne 22 greške koje je Grujić tvrdio da ih je ispravio izrađujući novi prikaz ja sam do sada video da je naveo (u više navrata) samo osam, od kojih su jedne sasvim subjektivne procene, a druge i nisu greške već heraldička pravila!

offline
 • Pridružio: 30 Nov 2011
 • Poruke: 86

Pa to za slobodnostojeći grb je Acović pomenuo u nekom interjuu, pokušaću da nađem. Zato je po njemu isti srebrni orao na grbu bivše RCG lepši, ali je dodao da ovaj nije mogao ispasti lepše s obzirom da je morao na štit.
Našao sam i nešto drugačiji grb SRJ sa drugačijim kljunovima, a ako se ne varam to su koristili i DKP-ovi.Ovo je viđenje grba Srbije iz Crkve sv. Tome na Menhetnu. Kolekcija grbova zemalja saveznica SAD iz I svetskog rata.Grb Srbije (tačnije štit sa grba) prema sajtu heraldique-europeenne.orgOsnova grba - "grb Nemanje"Slažem se u potpunosti. Ipak, čini mi se da mi imamo ozbiljan problem sa identitetom. Malopre sam naleteo na blog nekog veksikologa / "veksikologa" koji se zalaže za promenu zastave. Sačuvaj Bože! Bebee Dol

Inače, svi heraldičari redom su početkom 90-ih napadali jednog koji je razvrstavao heraldičke orlove u nemačke, ruske, srpske... i tvrdili da su sve to jedan te isti motiv: orao.
Kod nas se izgleda svako može proglasiti heralidičarem/veksikologom/himnologom i ni manje ni više nego po državnom znamenju. Kao da ova država ne postoji toliko vekova nego moramo da smišljamo nove simbole za novu državu. Nemam ja ništa protiv da se daju svoja viđenja grba (čak naprotiv) i čak da se radi na njegovom poboljšavanju, ali ajde makar jednom da se prvo dogovorimo šta i kako hoćemo pa da onda uradimo a ne da uludo bacamo pare. Pao sam na d_pe kad sam čuo od prijatelja iz ZIN-a koliko smo pukli za one ploče za izradu novčanica sa novim grbom plus nove kovanice. Još ja pitam jel to u dinarima. Švabe čak i od isluženih zastava prave biznis. Naime, zastave koje koriste državni organi kad više nisu za upotrebu prodavaju na aukciji. Pre par godina je izbila frka jer je jedna frau kupila zastavu koja je bila ispred Bundestaga i stavila je na svoju javnu kuću. Laughing

Mislim da je najpametnije da se natenane osmisli novi grafički standard i to ne tajno u nekoj nepoznatoj komisiji pa onda da menjamo. Možda da formiramo neku agenciju. Laughing Twisted Evil Ovako pare spiskašmo na ništa. Pa koliko smo pukli za nove oznake u VS iako mi se uniforma raspada. Šta će mi novi znak ViPVO ako nemam na čemu da letim.

Ali nismo jedini, Slovenci takođe se raspravljaju kako da menjaju grb, evo predlog Z. Jelinčića (ako je neko već postavljao pardon).

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 717 korisnika na forumu :: 40 registrovanih, 3 sakrivenih i 674 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Petar, amaterSRB, antonije64, Belac91, cifra, djboj, doktor1964, DPera, Duh sa sekirom, dushan, FileFinder, Georgius, hologram, ikan, Kaplar2, ladro, mercedesamg, Metanoja, mile23, milos.cbr, Misirac, Miškić, MrNo, operniki, Panter, procesor, rodoljub, sasa87, ss10, trajkoni018, VJ, Vlada78, voja64, vukdra, vukovi, wulfy, xaver, yufighter, zbazin, |_MeD_|