Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

3935

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2622
  • Gde živiš: Beograd

Добро бре Бабарога, немам ја појма, зато си ти и остали предвидели све даље успехе и победе Руске војске у овом рату Laughing все идет по плану

Смешно је што сам иначе про-руски оријентисан и то поготово избија кад причам са људима који не воле Русију, али једноумље и одвојеност од реалности овог форума ме просто увек натера да контрирам, јер ми је просто сулудо да такво стање и даље траје после свега виђеног.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 08 Dec 2011
  • Poruke: 1960
  • Gde živiš: Novi Travnik - ex Pucarevo

Ovu kartu sam sačuvao, a vezano za btg sa početka operacije.



Mnogo ih je (karti) pa je istina negdje između.

offline
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2341
  • Gde živiš: Soncovka, DNR

Украјински заробљеници из Доњецке области гласају на референдуму у ДНР.

Украјински заробљеници послали су упит парламенту ДНР да се прикључе новоформираном козачком батаљону Богдан Хмељницки.

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2622
  • Gde živiš: Beograd

Да ти не останем дужан на аргументе, Бабарога

Наравно да су Херсон и југ били успех стратешки гледано, али не заборави да су ти региони били врло слабо брањени. Ти градови су заузети после релативно лакших борби са малобројним и потпуно дезоријентисаним непријатељем. Ништа се ту није спектакуларно десило што се тиче успеха Руске војске, мада наравно да би било боље да је исто тако пао и Харков и остали градови (сетимо се оног покоља Спецназа у Харкову, очигледно су очекивали сличан исход као у Мелитопољу).

Гостомељ и цела операција повезивања са њим била је једина ситуација где су Руси и надмудрили и надјачали противника у врло нефер борби и бацили га у тотални ребус (најјачи цитат те фазе рата ''бљат, Москаљи в Хостомеље!'' кад онај човек у колима несвесно набаса на руски блокпост).

Хватате се бре људи за готово сваку реч коју напишем, мада искрен да будем уживам свађајући се са остатком форума, који упорно испада у криву ових 7 месеци. Јесте, не капирам ратовање, али зато капирају они који су до сад безброј пута променили мишљење о самој ''операцији'' да би менталном гимнастиком себе утешили да Руси и даље све раде по плану.

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1477

Deneb ::+ Babaroga Kijev

Da slazem se u potpunosti , dve kolone su zakazale, Zapadna je izvrsila svoj zadatak i dosla do ulaza u Kijev , ali Severna i Istocna nisu uspeli da se pomere sa mesta , i to nema veze sa logistikom nego jednostavno sa otporom Ukrajinaca i sposopbnoscu / nesposobnoscu komadanata jedinica koje su vrsile napad u tim rejonima , vec 4-5 dan napada se videlo da je negde zapelo.


Mislim da je samo Severna zakazala, odnosno nije ostvarila zadate ciljeve. Takođe mislim da Istočnoj koloni (od Konotopa) Kijev nije ni bio primarni cilj. Kako su Ukri zaustavili Ruse kod Černigova, snage kod Konotopa su dobile nova naređenja, odnosno preusmerena na Kijev. Tako da ona nije zakazala ali je zbog toga kasnila. Šta je bio mogući primarni cilj pravca Konotop ne mogu za sad odgonetnuti. Ali neka dešavanja iz tog perioda sa njim me navode na ovaj zaključak.

Konotop je okružen već prvog dana bez nekih većih borbi za razliku od Černigovskog pravca gde se vode žestoke borbe. Ali Rusi tek trećeg dana kreću od Konotopa ka Kijevu i to sa dva kraka. Jedan preko Baturina i Borzne, drugi dalji preko Romne i Priluke. Istog dana stižu do Priluki i Nižnog. Tu stoje 5-6 dana (ne znam razlog, na Liveuamaps nema prijavljenih borbi). Ima jedna Ruska kolona koja se uspela probiti oko 10-og dana od početka SO zapadno od Černigova i krenula put Kijeva ali je zaustavljena kod Kozeleca na autoputu E95. Posle njenog povlačenja u okolinu Černigova, Rusi pokreću opet ove dve kolone od Konotopa i one se oko 18-og dana od početka SO spajaju kod Bobrovca a 20-og izbijaju pred Kijev kod Brovarija. Iz ovoga je vidljivo da taj pravac od Konotopa nije baš branjen već sami prilazi Kijevu u predgrađima.

Kako su oba kraka razvučena više od 200km tako je i njihova logistika najviše nagrabusila. Ukri su se već tad poprilično konsolidovali i počeli su nanositi udare i na manje posadne jedinice na putevima snabdevanja. Ono što je takođe zanimljivo da nije bilo pokušaja ovog severnog kraka od Konotopa da priđe Černigovu iz pravca Kijeva. Prišli bi gradu "iza leđa" i tako pripomogli severnoj grupi da probije blokadu kod Černigova.Možda grešim ali nekako mi se čini da je ovaj pravac imao i najveće gubitke u prvom mesecu SO. Sve ovo mi govori da je ovaj pravac bio iznuđen potez Rusa i svesno ili nesvesno ušli u ovoliki rizik gubitaka.

offline
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2341
  • Gde živiš: Soncovka, DNR

@Denaya

Мислим да се никад са сигурношћу неће сазнати шта се заиста дешавало у Кијевској, Черњиговској и Сумској области. Чињеница да многи на форуму имају различита виђења догађања мислим да има највише везе са тим што су се информисали из различитих извора. А тад је одатле било толико много дијаметрално супротних информација, мапа и осталог. Много измишљања у недостатку информација.

Како се рат фокусирао на мањи фронт и извештачи су се временом изгледа извештили, тако данас имамо много прецизније информације са фронта, а дискрепанце између различитих извора, иако их и даље има су мање.

Мени је једна ствар фасцинатна око те групе која је преко Конотопа стигла до Броварија пред Кијевом. Не како су се они довукли до Броварија, него како су се брзо и неометано вратили у Русију, потпуно истим путем. Дакле, Украјинци су их или пустили да се слободно врате (што сугерише да је било неког договора у Истанбулу) или једноставно их није ни било у том региону у било каквом значајном броју. Сећам се исто да је тада била прича да су Руси ушли у Конотоп и једноставно тражили да војска може слободно да пролази кроз град, што се и догодило.

offline
  • Pridružio: 23 Maj 2014
  • Poruke: 1163

flash12 ::
Наравно да су Херсон и југ били успех стратешки гледано, али не заборави да су ти региони били врло слабо брањени. Ти градови су заузети после релативно лакших борби са малобројним и потпуно дезоријентисаним непријатељем. Ништа се ту није спектакуларно десило што се тиче успеха Руске војске, ...


Obicno ne odgovaram na tvoje tlapnje (kakva rec Smile, ali ovde cu uskociti, cisto da informisem ostale kolege koji mozda ne znaju.
Ne, nista se tamo spektalurno nije desilo, osim jos dva desanta koji su osigurali mostove na Dnjepru dok nisu stigle glavne snage. Sitnica.

A i svaka cast, stvarno si mega troll.

online
  • Pridružio: 04 Sep 2012
  • Poruke: 8471
  • Gde živiš: pecina stroga

flash12 ::Добро бре Бабарога, немам ја појма, зато си ти и остали предвидели све даље успехе и победе Руске војске у овом рату Laughing все идет по плану

Смешно је што сам иначе про-руски оријентисан и то поготово избија кад причам са људима који не воле Русију, али једноумље и одвојеност од реалности овог форума ме просто увек натера да контрирам, јер ми је просто сулудо да такво стање и даље траје после свега виђеног.


Ti imas ozbiljan problem sa perspektivom. Ti nesto isfantaziras kako i sta Rusi treba da rade, IO onda, kad Rusi urade nesto drugo, ti onda smelcujes, i onda deset poruka kako puca Putin zbog mobilizacije, u stvari ne puca, al mozda ce da pukne, itd, itd

Da te malo razvedrim, evo i gospodin Borelj poceo da smelcuje, u retkim trenucima iskrenosti.

Citat:Europe's foreign policy chief was surprisingly blunt and visibly pained.

He shared the anxious lament he was hearing everywhere he went. From friends on holiday, to leaders from around the world attending the UN General Assembly this week, they were all asking him when this war would end. "Stop this war, I can't pay my electricity bill," was, he regretted, a common refrain.

Mr Borrell was willing to say in public what many express in private - that Europe and its allies were struggling to control the narrative in this war as Russia spins the view that European sanctions against Russia were to blame for this suffering.

"People in my country tell me the price of the gas means we cannot continue working, we cannot continue making my business run," the Spanish politician said, adding he had heard similar concerns from leaders from Africa, South America and Southeast Asia.


A otkrio nam je i kad ce da se zavrsi ovaj rat

Citat:"Everybody who has gone to Moscow, to the Kremlin to talk to Putin, they came back with the same answer, 'I [Putin] have military objectives, and if I don't get these military objectives I will continue the fight.'

Pa ti vidi ko dobija ovaj rat

https://www.bbc.com/news/world-europe-63016675

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2016
  • Poruke: 2622
  • Gde živiš: Beograd

Да, а имамо и снимак борбе приликом/након осигуравања мостобрана јужно од Херсона. У питању је у најбољем случају ''битичак'', нигде ту није било организоване и озбиљне одбране. Најкрвавије ствари су се на том фронту десиле јужно од Дњепра, а и ту су Украјинци изгубили целу ону базу са 40 тенкова коју су оставили нетакнуту приликом бежаније првог дана рата.

Што се тиче заузимања самог Херсона, то је свакако било добро изведено, али опет против релативно неозбиљног непријатеља, сетимо се оних побијених територијалаца у цивилу у оном парку у Херсону. Цео град је пао после једне и по ноћи битичака. На фронту око Херсона није било озбиљних украјинских снага све док Руси нису стигли до Вознесењска на пола пута до Придњестровља, тек онда су Украјинци посветили веће трупе том фронту, повратили добар део територије и стабилизовали ситуацију.

Исто тако, Мелитопољ и Бердјанск су заузети после релативно лакших борби, као и Енерходар. Прва озбиљнија одбрана, и то од стране Територијалаца, појавила се тек тик јужно од града Запорожја.

А што се тиче тога да сам мега трол - ако је то једини начин да се помириш са постојањем другачијег мишљења, ок.

offline
  • Pridružio: 20 Jun 2018
  • Poruke: 1820

"Napravili su im gomile zaseda i onda i poplavili polje koje pokriva dobar deo te teritorije na istoku Kijeva.
A rusi su jurisali kao u drugom sv. ratu, kao muve bez glave."

Source: Dude, trust me!

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1129 korisnika na forumu :: 44 registrovanih, 5 sakrivenih i 1080 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, Areal84, babaroga, Bobrock1, crnitrn, dankisha, deLacy, delrey, DPera, draganca, dushan, FileFinder, FOX, galerija, Grah0, ILGromovnik, Karla, kjkszpj, Koridor 11, Lieutenant, madza, Marko Marković, Mercury, Milos ZA, MrNo, ObelixSRB, pein, rasok, rodoljub, S1Mk3, Sirius, slonic_tonic, Srle993, Steeeefan, stegonosa, Tores, Trpe Grozni, Valter071, vladulns, wizzardone, wolf431, ZetaMan, 79693