Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

3943

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

online
  • Pridružio: 31 Dec 2011
  • Poruke: 19165

Ima li fotki ukrajinskih 57mm S-60 ili su na stanju "na papiru"?

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 28 Feb 2022
  • Poruke: 323

Иначе, ослобађање Одесе је много важније од ослобађања Харкова, па чак и Кијева. Спојили би се са Придњестровљем, а Украјина би се без излаза на Црно море црно писало. Али ко зна шта се политичари домунђавају? Показало се да и овај рат, уместо генерала, воде политичари.

online
  • pein 
  • Legendarni građanin
  • Pridružio: 09 Jan 2012
  • Poruke: 32536

Bojane samo ove evo Tonijev post pa unazad koja još stranica e sad nismo ih nešto videli u dejstvu Arrow https://www.mycity-military.com/Oklopna-tehnika/Gun-Truck-krvavi-junak_21.html

offline
  • Pridružio: 08 Dec 2011
  • Poruke: 1959
  • Gde živiš: Novi Travnik - ex Pucarevo

@bojank

Evo ih u akciji

https://twitter.com/UAWeapons/status/1524347972850491392

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1465

Neko je pre par dana napisao konstataciju da Ukrainci imaju drugačiju taktiku napredovanja za razliku od Rusa. Zaobilaženjem jačih otpornih tačaka i mesta, stavljaju iste u poluokruženje i primoravaju Ruse na napuštanje istih. Potom je postavio pitanje zašto to ne rade i Rusi nego napadaju u "glavu", prave pupoljak koji potom šire.

Pokušaću da dam odgovor. Uz dužno poštovanje ti kao da si počeo pratiti dešavanja od kako su Ukri krenuli u ofanzivu na Harkovskom delu. Na osnovu toga stvorio si sliku svih ostalih 7 meseci sukoba.

Rusi su promenili barem tri načina napadanja u ovom sukobu od početka. I prilagođavaju ih vrsti bojišta,terenu, postavci odbrane protivnika,rasporedu i brojnom stanju snaga na terenu. A isto to rade i Ukrainci.

Prvo da obradim Ruse,više su napadali pa je i više primetna primena taktika.

Na početku u prvim danima sukoba,Rusi su radili brze duboke prodore bez zaustavljanja u gradovima,zaobilazili otporne tačke kad su mogli i terali što dalje mogu. Ovde se mogu uočiti dva pristupa. Na Jugu i istoku Harkovske regije su težili što pre uspostaviti vlast u mestima i oblastima u pozadini. Za razliku od severa gde su samo protutnjali. U ovom periodu Rusi su probili i pomerili severni front LNR i južni DNR. A to su ostvarili dolaženjem tim linijama sa leđa i probijanjem fronta na jednom ili dva mesta. Ukri su zbog toga napustili desetine kilometara fronta

Nastupa period gde Rusi napuštaju severni deo Ukraine, pasivizuju sve ofanzivne aktivnosti osim na Donbasu i jugoistočnom delu Harkovske oblasti,odnosno Izjum i istočno od njega.

Ovde postoje dve vrste bojišta. Donbas koji u celini čini jednu tvrđavu sa mnoštvom manjih i većih naselja sa većim brojem odlično utvrđenih linija. Probijanjem jedne nisi probio front pošto te na pola km, već čeka sledeća ista takva.

Izjumski pravac (grad Izjum i sve istočno od njega) koju čine linije koje nisu ni približno utvrđene kao Donbaške sa većim prostorom između naselja. Ovaj deo Rusi su upravo odradili sa potkovicama. Izjum, Oskol, Svjatogorski džep, Liman,Kremina itd....

Sad se vraćam opet na Donbas. Lisičansk je odrađen potkovicom. Prvo su probali forsiranjem S. Donca kod Bilogorovke. Uporedo sa tim nedeljama pre toga je pripreman pupoljak Popasna.Ovo je objašnjeno ranije kako su se odigravala dešavanja Kad je on procvetao potkovicom su rešeni Svetlodarsk i Lisičansk sa Severodonjeckom. Ali takođe je primetno da u Donbaškom delu, Ukri su jaka uporišta napuštali tek kad budu u skoro bezizlaznim situacijama. Za to vreme Ruski bokovi su trpeli pritiske i gubitke u logistici i ljudstvu. Trenutna linija Seversk-Artjomovsk-Gorlovka-Avdejevka i sve dole do Ugledara je tvrđava. Gde god da napadneš udaraš u sistem utvrđenja i linija koje jedino možeš rešiti ili pupoljkom ili frontalnim pomeranjem linija. Trenutno sa frontalnim pomeranjem Rusi ne izlažu snabdevanje isturenih jedinica bočnim napadima i art. poklapanjima.

Jug neću komentarisati (Ugledar-Vasiljevka) jer koja god strana prva da krene ići će najverovatnije sa prodorima u dubinu i pravljenje potkovica.

Ukro ofanziva u Harkovskoj regiji je nešto gde su Ukri iskoristili Rusku slabost i postavku odbrane. Ona nije reper delovanja Ukrainaca, pošto je skroz kontra od delovanja na Hersonskom pravcu. Ovde Ukri frontalno deluju na severnom delu, isto pokušavaju na jugu oko Hersona. Mostobran pored Davidovog broda je pokušaj obuhvata i presecanja. Trenutna situacija je takva da od obuhvat nema ništa, već Ukri frontalno pokušavaju proširiti mostobran. Ovde postavka Ruske odbane diktira način Ukro napada.

Isto to je kod Limana. Ukri su probali prvo u "glavu", smatrajući da dešavanja oko Izjuma i Kupjanska će imati negativan uticaj na branioce Limana. Kad su uvideli da to ne daje rezultate, krenuli su u obuhvat. Kako su Ruske liinije na desnom boku "sveže" Ukri imaju delimične uspehe. Da li su Rusi spremili odgovor na tom desnom krilu, pokazaće vreme.

Zaključak je da obe strane primenjuju taktiku napadnih dejstava postavci odbrane protivnika. Obe strane veoma paze da obezbede bokove, da protivnik ne uradi kontranapad na njih. Ovde se jedino mostobran pored Davidovog broda izdvaja. Tu su Ukri ugroženi, Rusi su dobro postavili odbranu . Ovde su Ukri verovatno očekivali da pod pritiskom sa severa na Visokopolje i dalje na jug, brzo prošire mostobran. Kako se Rusi odlučno brane, mostobran nije ostvario očekivanu širinu. Ukri ga ne napuštaju već ga pumpaju dodatnim snagama. A sve to zato što i dalje ne prestaju sa pritiscima na severnom delu od Krivog roga, gde pokušavaju napredovanje frontalnim pomeranjem linija.

offline
  • Pridružio: 07 Maj 2020
  • Poruke: 836

bojank ::Ima li fotki ukrajinskih 57mm S-60 ili su na stanju "na papiru"?

Postoje snimci, moguće po otpočinjanju sukoba.
Jedan se pojavio u avgustu ove godine i pokazuje uvežbavanje jedinica sa S-60, koji je unapređen računsko-grafičkim kompleksom „Oklop“ («Броня»), s tim što ovaj kompleks više znači za dejstvo na ciljeve na zemlji, jer omogućava brzo određivanje koordinata lokacije i referentne pravce, izračunavanje podataka za dejstvo iz bacača granata, minobacača i tenkova sa zatvorenih vatrenih položaja i sl.

Ipak, pre rata je ugrađen na 23/2 mm, a tokom rata (tako se izvlači zaključak) i na S-60.
Sve ovo može biti i propaganda Ukrajinaca, ali postoji snimak, a i proizvođač ovih računskih kompleksa se "hvali" time na svom portalu...

offline
  • Pridružio: 02 Jun 2021
  • Poruke: 1241

Убедљиво највише проблема са мобилизациом у Дагестану.

Да ли је разлог генерално што неће да иду, или неки проблеми са локалним властима - не знамо за сад.

Ендиреј - масовни протести, блокада аутопута, кошкања и рафали у ваздух.
https://t.me/news_sirena/4662

offline
  • Pridružio: 26 Feb 2022
  • Poruke: 307

Objektivno na snimku i nije neka velika masa koja protestuje....

online
  • Pridružio: 08 Avg 2019
  • Poruke: 5464

Koliko vidim to selo ima skoro 8000 stanovnika

offline
  • Pridružio: 24 Nov 2021
  • Poruke: 2546

pein ::Vodeo by Rybar
Arrow https://vk.com/video-50332460_456366555


Uskoro ocekujem pad cele auto linije Kurdjumivka - Siversk, uskoro mislim pod 30tak dana.

Verujem da ce novi rezervisti najvise ici na Harkovski pravac, da povrate izgubljene teritorije i odseku mozda Harkov, videcemo.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 889 korisnika na forumu :: 40 registrovanih, 6 sakrivenih i 843 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., AC-DC, amonsrb, babaroga, Battlehammer, bojcistv, Boris90, BSD, cavatina, darios, DPera, GandorCC, Georgius, h8propaganda, HrcAk47, Ivica1102, ksyyaj, ljuba, Lubica, Lucije Kvint, marsovac 2, Mi lao shu, milenko crazy north, nemkea71, NoOneEver Dreams, ozzy, pein, pera12345, powSrb, Rogan33, stegonosa, Sumadija34, tubular, vaso1, VP6919, yrraf, YU-UKI, |_MeD_|, šumar bk2