Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4302

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • Pridružio: 04 Mar 2022
  • Poruke: 2341
  • Gde živiš: Soncovka, DNR

Dukelander ::
Није ти неко поређење.
Небитно је ко ће бити на власти у ВБ, политика ће остати мање више иста.
Сличан случај је и са Америма. Ликови се мењају, империја има исте спољнополитичке циљеве, ресурсе и методологију рада.

У Белорусији и Русији се политички дискурс ипак ослања на култ личности тј. једне особе.

Итекако је битно какво је расположење народа према Лукашенку или Путину да би политички естаблишмент у тим земљама опстао, јер не постоји "опозиција" чије је деловање аналогно тренутној "позицији". Евентуалном сменом власти у ове две земље, мења се свашта и то је цела идеја поткопавања њихових ауторитета.


Слажем се да Британија и није неко поређење, баш зато сам поменуо Казахстан, где смо имали култ личности Назарбајева, који је отишао са власти, покушана обојена револуција након тога, али се курс земље није значајније променио.

Мислим да многи на западу греше када мисле да би одласком Путина и Лукашенка одмах решили све проблеме и "победили". Чак би се усудио рећи да је култ личности Путина много већи по западним медијима (вештачки) него у самој Русији. Још кад упоредиш нашу домаћу штампу и нашег председника у односу на руску и руског председника...

Шта тачно подразумеваш под сменом власти у Русији и Белорусији? Њих двојица се могу у неком тренутку повући, након што осигурају да ће се након њих земља кретати у истом смеру, слично као са Назарбајевим. Путин је био припреман за лидера и поприличан анонимус пре доласка на власт, сигуран сам да сада исто постоји неко ко се исто тако припрема.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 30 Sep 2009
  • Poruke: 206

Trinitron1 ::ivan1973 ::^^ Gadjaju se razvodna postrojenja elektrana. To se u principu sredi relativo brzo.
Druga je stvar gađati Transformator, kotao ili turbosalu termoelektrane, to se ne popravlja tako brzo...
O gađanju reaktora i ne komentarišem.


Колега такве паушалне оцене ни ми који смо у тој струци не би могли да дајемо.



Slazem se sa kolegom Trinitronom (mada sam ja vise IT al' ajde sad Wink ) u potpunosti, koliko je samo truda potrebno da se zamjeni jedan jedini potporni izolator na nekom prekidacu znaju samo oni koji su to nekad radili. Unistenje transformatorskih jedinica ne bi pozelio ni najcrnjem neprijatelju.

A da i ovaj transformator sto gori, u pitanju je izolacioni medijum a to je transformatorsko ulje nije piralen (inace problem sa tim uljem je sto ga sipaju u golfa dvojku pa se stanje ne slaze u magacinu Wink ). U ovim velikim transformatorima ga ima od 40 tona pa navise.

offline
  • Pridružio: 15 Apr 2013
  • Poruke: 96

Frunze ::
Шта тачно подразумеваш под сменом власти у Русији и Белорусији? Њих двојица се могу у неком тренутку повући, након што осигурају да ће се након њих земља кретати у истом смеру, слично као са Назарбајевим. Путин је био припреман за лидера и поприличан анонимус пре доласка на власт, сигуран сам да сада исто постоји неко ко се исто тако припрема.


Мислим на смену власти и промену комплет политичког курса.
Најопасније по већину земаља у којима се гради култ личност је одлазак тог некога ко представља власт и вакуум ауторитета после одласка. Давно сам био у Русији, не знам какво је стварно стање и расположење народа (делује стабилно), али за Белорусију имам утисак да јесте поприлично крхка и ровита у политичком смислу.

Зато западњачка прагма и штанца привремене "такмаце" на сопственим политичким сценама који врло брзо бивају смењени неким новим са "свежијим идејама". Тако систем опстаје, промена и привид напретка који су обичном народу увек потребни се дешава а плутократска елита (или која већ) и даље ради оно што је намерила да ради. И зато јој је лако (западној прагми) да се фокусира на непријатеље код којих постоји недвосмислена хијерархија и јасно дефинисан вођа. Таква хијерархија је кула од карата.

Што се припреме неког анонимуса за долазак на власт у Русијиј тиче, нека буде тако и нека буде да неке личне параноје нису осујетиле опстанак државе. Да су правили мрежни политички систем као на западу, не бисмо имали сумње у то да ће опстати.

offline
  • Pridružio: 28 Avg 2017
  • Poruke: 1585

@cifra


Citat:Piralen se koristi kao rashladni fluid u električnim transformatorima visokog napona.
Spada u najopasnije zagađivače čovekove okoline. U radu su prikazane njegove fizičko-
-hemijske karakteristike, postupci pri isticanju iz ambalaže ili transformatora usled požara,
postupci dekontaminacije i način gašenja požara na piralenu i piralenskim transforma-
torima.


Izvor i kraj OF-a https://scindeks-clanci.ceon.rs/data/pdf/0042-8450/2006/0042-84500603348A.pdf

offline
  • Pridružio: 10 Apr 2020
  • Poruke: 270

Trinitron1 ::ivan1973 ::^^ Gadjaju se razvodna postrojenja elektrana. To se u principu sredi relativo brzo.
Druga je stvar gađati Transformator, kotao ili turbosalu termoelektrane, to se ne popravlja tako brzo...
O gađanju reaktora i ne komentarišem.


Колега такве паушалне оцене ни ми који смо у тој струци не би могли да дајемо.

1 Елетроенергетска расклопна постројења која су гађана конвеционалним наоружањем (што је у Украјини случај) , а не графитним бомбама "sredi relativo brzo" ЈЕ НОНСЕНС.
2 ВН трансформатори и јесу део расклопног постројења, те их не можете гледати као засебну целину термоелекране јер то нису (ВН трафо је део раск. постројења). Поред тих постројења постоји допрема угља, котловница и стројарница. Овде су раск. постројења гађана не графитним бомбама и то су генерално тотална уништења - нема ту поправке. Могу да јаве моментално Хрватима они праве добре трафое, под условом да имају на легеру нове.
3 Трансформатори се не поправљају на лицу места, већ се носе на ремонт где се севрвисирају, али под условом да нису тешко оштећени. Ако јесу - бакар на рециклажу и ћао.
4 Ако су погођени ВН осигурачи (сф6) или катодни одводници, растављачи- ту нема "sredi relativo brzo" него комплетна замена.

Само за време лета када се врши ремонт једног комплетног блока ТЕ да би очистили керамичке изолаторе од прљавштине вам је потребно времена и енергије скоро колико и ремонт елетро-будилице у стројарници.

И да не идем даље, оно што сам ја видео на снимцима су озбиљна оштећења која захтевају и време и материјалне ресусе и коначно нове трансформаторе итд. итд.

Фото илустрација где пирален гори.



Додатак посту - Разводна постројења трансформишу напон са високих вредности на ниске, или обрнуто - СТОГА не пишите KW већ KV.
Дакле Волт, а не Ват.


Poštovani kolega, zato kao prvi "nivo" stradanja i napisah razvodno postojenje, zamenom delova, ako ih ima na stanju, naravno, a posebno transformator, kotao i turbosalu (Blok TE), kao sledeća po nivou katastrofalna razaranja. Trenutno radim u jednom takvom postrojenju, ceo radni vek 20+god mi je u proizvodnji i montaži opreme za kotlove TE i TO, pa, iako mašinac, koliko - toliko znam šta pričam.

To što sam napisao relativno brzo, nije omalovažavanje rada ljudi el. struke - naprotiv!
Divio sam im se i davne '99 kada mi je na 400m od kuće goreo trafo sa piralenom na TS Beograd 3 posle pogotka bombe / rakete, kao onda kada su skidali paučinu od grafitne sa razvodnog postrojenja na istoj.

Inače od grafitne kasetne sam, bar na kratko, imao kao trofej:
- deo koji se kači pod avion, repni stabilizator, malo kablova - uzela vojska.
Sat za tempiratnje kasetne grafitne iz BLU 114B imam i dan-danas!
Ziveli

offline
  • alchemy
  • Pridružio: 06 Jul 2009
  • Poruke: 4934
  • Gde živiš: Novi Sad

Mali podsetnik.
Pročitajte naziv teme.

offline
  • Pridružio: 18 Nov 2017
  • Poruke: 1447

Podsetnik administratoru da je napisano u skladu sa temom jer je neophodno za razumevanje ruskih udara na elektropostrojenja u ukrajini i kako to da su jih posle jednog dana opravili...
Eto Putin je izjavio da nece vise raditi udare po ukrajinskoj infrastrukturi..

offline
  • Pridružio: 19 Jul 2012
  • Poruke: 1097
  • Gde živiš: Banja Luka

Zar je Putin stvarno to izjavio? 😡😡😡

offline
  • Pridružio: 02 Avg 2008
  • Poruke: 6924

Mislim da je rekao masovne udare.

offline
  • Pridružio: 18 Nov 2017
  • Poruke: 1447

Koliko ima istine u ovom clanku iz kurira? Znamo da se nesto odigralo u okolini Belgoroda ali ovo su zanimljivi detalji...ima li neko.original.odakle su to ovi prepisali?

https://www.kurir.rs/planeta/4031074/vazdusni-rat-.....gm-88-harm

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1193 korisnika na forumu :: 35 registrovanih, 6 sakrivenih i 1152 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 5.56, A.R.Chafee.Jr., airsuba, Andrija357, Apok, bojank, bufanje, djboj, Duh sa sekirom, flash12, galerija, hatman, hologram, jackreacher011011, jaeger, Leonov, ljuba, Mcdado, mercedesamg, Mercury, Milos82, milutin134, Mlav, mnn2, MrNo, ozzy, procesor, Sirius, StepskiVuk, TheBeastOfMG, Trpe Grozni, vladaa012, zbazin, ZetaMan, |_MeD_|