Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

4307

Specijalna operacija RF, LNR i DNR u Ukrajini

offline
  • 187 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 02 Feb 2017
  • Poruke: 2101

Pa bas i nije ,cak su te opominjali da cesto to koristis Razz Bilo sa pocetka operacije , Ziveli ali stoji da ih rusi melju ma sa koje strane da gledas.

Citat:Najveca kolicina toplote se oslobadja prilikom te erozije oklopa, i tu se javljaju komadi usijanog ili cak istopljenog oklopa, ali to nije mehanizam proboja, vec nuspojava istog.

Znaci kada se mlaz susretne sa tackom otpora? Eto novina za mene bgm.

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 14 Jun 2022
  • Poruke: 1307

babaroga
Чекају америчке изборе у Новембру. Као и зиму. По свему судећи бојно поље им је све време у другом плану.

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1303

Русија ће отворити други фронт у Украјини у октобру, - украјински извори

Кијевски канали преносе да су Британци упозорили Зеленског и Генералштаб Оружаних снага Украјине да се руски Генералштаб спрема да отвори нови фронт на северу Украјине како би умањио нападни потенцијал Оружаних снага Украјине.

Према британским обавештајцима, „нови напад из Белорусије биће покренут у октобру, који би требало да омогући Кремљу да промени ситуацију у Украјини“
https://t.me/denazi_UA/25345

O ovom je neko pisao na Ruskom TG kanalu pre par dana(kacio sam i to) i spominjao je Cernigovska oblast jer je vise pro-Ruski od Sumijske oblasti.Ideja uopste nije losa za napad jer je Kijev jako blizu i morace onda da povuku Ukri velike snage da to brane

offline
  • 187 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 02 Feb 2017
  • Poruke: 2101

https://t.me/anna_news/41191

Prva pomisao kada gledas snimak je Crkva i dim oko nje ali na kraju snimka ukrajinski tenk se parkirao tik uz ogradu crkve pa bi ista bila legitiman cilj da se nije gadjalo precizno .Ovakve snimke propaganda obozava.

offline
  • Pridružio: 02 Jun 2021
  • Poruke: 1241

Бабарога

Мислим да нема сумње да су Руси тренутно у дефанзивном "моду". Чекају, видећемо колико дуго.

Рекао си да није ових 300к довољно да заврше рат, то не знам, али знам да лично не видим сценарио у којем Руси могу из овога да изађу, а да претходно управо офанзивом/а не ослободе Донбас - а тамо управо и граде те дефанзивне линије које си поменуо.

Једноставно су превише ушли у све ово. Пре мобилизације су можда и могли... Question Question

То мислим да је неки минимум минимума + Запорошка и Херсонска.

Кад већ помену њих, нисам видео да ли су нешто званично објавили, али град Запорожје је фактички окупирани град Руске Федерације.

Када су већ област тако припојили, себи су задали задатак да град ослободе.
А нешто не мислим да би се Путин играо са тиме, до сада се доста позивао на папир, да се тако изразим.

offline
  • alchemy
  • Pridružio: 06 Jul 2009
  • Poruke: 4923
  • Gde živiš: Novi Sad

Како изгледа рељеф на правцу Соледар-Артјомовск. Украјински снимак.

Је-зи-во Shocked

линк за снимак

offline
  • Pridružio: 29 Avg 2016
  • Poruke: 2100

babaroga ::Sve me nesto kopka zadnjih dana, pa da se konsultujem sa tobom, da vidim sta ti mislis.
Шта ја мислим, потпуно је ирелевантно. Wink Ипак, могу понудити понеки додатни "point of view".

babaroga ::Cini mi se da Rusi nemaju neke ozbiljnije ofanzivne namjere u Ukrajini, bar u ovom trenutku.
И мени се чини. Још од како су су прешли у позициони рат. Али мислим и да постоји изузетак - Доњецки сектор. Ту очекујем да ће Руси ићи напред, чим се издувају ове украјинске офанзиве а можда и раније. Образложићу на крају.

babaroga ::Prvo, malo je 300 hiljada za zavrsiti rat. To sam vec obrazlozio.
Да се не лажемо, јесте мало. С друге стране, нисмо ни очекивали (бар ја нисам) да Руси пробијају све одбране, продиру силом до пољске границе и чизмом окупирају целу Украјину. Увек ми је била вероватнија идеја о сламању украјинске воље и "превођењу" на своју страну дела ОСУ. Мислим чак да Руси још нису одустали од нечег таквог, без обзира на све што се издешавало у међувремену. У том смислу, 300К + ополченије + ПМЦ могло би бити довољно да се Украјинцима предочи узалудност офанзивних напора. Можда.

babaroga ::Drugo, ne vidim tehniku. Nema koncentracija tehnike nigdje a da ide na front. Bez tehnike, bez oklopa, nema ofanzivnih operacija.
Не види је нико. И још делује да су доста и повукли. Ја нисам видео неки већи транспорт још од оног воза са Т-62 (беше у јуну?) и недавно оних Т-80, ваљда. Дакле, или ништа масовно нису довлачили или успешно крију шта су привукли мало по мало. С њима се никад не зна. И 2014. су пребацили пар ВДВ бригада на Крим а да нико није приметио, чак ни НАТО.
И шта би са тим силним Т-62? Ено их неколико полупаних или напуштених на херсонском сектору и то је све. А цео онај простор у четвороуглу Мелитопољ-Токмак-Волноваха-Мариупољ је информациона црна рупа. Ништа не знамо шта се тамо дешава. Као ни у Луганској области, даље од фронта. Никаквих информација нема а по шумицама и градовима могу бити расуте и прикривене поприличне резерве.
Исто важи и за авијацију, нема видљивих појачања.

babaroga ::Trece, vidimo sad utvrdjuju se. To do sad nije bilo toliko izrazeno. Govorim o ozbiljnom utvrdjivanju, tri reda protivtenkovskih prepreka itd. To mi je cudno. To direktno ukazuje da je taj sektor predodredjen za odbranu na duzi period.
Ако мислиш на онај део од (старе) руске границе до Северодоњецка - да. Ту ће по свој прилици бити дефанзива, осим ако се не иукаже баш добра прилика за разорну контру, макар и локалну. И мислим да и то има везе са будућим руским потезима на Доњецком/Запорошком сектору. И о томе ћу на крају.

babaroga ::Cetvrto, Putin u Kazahstanu samo o pregovorima prica. I kaze za sada je dosta udara na Ukrajinu. Nema vise onog "nismo jos ni poceli".
Много дозира. Свима то већ иде на живце, и савезницима и непријатељима. Mr. Green
Опет, он престаје са конкретном претњом сваки пут кад се она наговести или испуни на терену. Као да каже "ево, видите да могу, од сада више нећу причати о томе а ви размислите кад ће вам пасти на главу следећи пут". А за преговоре је увек време, после сваке суштинске промене ситуације.

babaroga ::Peto, priznanje i prisajednjenje teritorija. Kocka je bacena. Mozda je stvarno doslo do revizije ratnih ciljeva u Moskvi. Mozda se cijeni da je rizik od eskalacije sa NATO ogroman, i da Rusi nisu sad spremni za tu eskalaciju. Pa su rijesili da prevedu sukob u zamrznuti konflikt. Indikativna je Putinova izjava, opet iz Kazahstana, gdje kaze da bi eventualni vojni ulazak NATO u Ukrajinu znacio rat sa NATO (parafraziram). Mozda im salje poruku, i cijeni da ako se NATO ne ukljuci direktno u sukob oni mogu da se ceraju sa Ukrima dokle oce.
Е ово је главно. Овде се срећу војни и политички део приче. И ту је она стратешка зона која нам свима измиче. Сад се осврћем и на претходне ставке. Дакле, могуће је да је намера Русије да пусти ОСУ да се изморе у овим "офанзивама", да им се покаже да не могу ништа урадити и да се истовремено изађе на границе новоприпојених области и да се тада стане и каже "браћо, хоћемо ли преговоре (читај: капитулацију)?". Кијев то вероватно неће прихватити и тада би се ишло у нови циклус: продори, заузимање делова још четири области - Одеске, Николајевске, Дњепропетровске и Харковске. Па опет позициони рат, референдуми и припајање (замало да ставим "анексија" али нећу Сиријуса да љутим Mr. Green ).
И све то уз све веће ангажовање НАТО. А и НАТО технике, која ће једина преостати, по НАТО тактичким правилима, што ће Русима дати прилику да у реалним условима провере како изгледа судар две доктрине и онога што из тих доктрина произилази. За све то време, нема директне претње ниједној НАТО чланици, нема основе да се Русија окриви за ескалацију и ширење сукоба ван територије Украјине па је тиме и тешко, скоро немогуће мобилисати јавност западноевропских држава за рат. Опет дозирање сукоба. Игра живаца, опасна.

babaroga ::Ne da podrzavam takav moguci razvoj, naprotiv, misljenja sam da Rusija mora da zavrsi ovaj rat sto prije, ali ne lici mi da idu u tom pravcu.
Као што рекох, нерви су се истањили и савезницима и противницима. Само су Руси још увек cool. А ни то не може вечно. Русија можда не мора овај рат да заврши "што пре", можда може да развлачи и да се геополитички позиционира још годину или две, али врло брзо мора урадити нешто што ће свима, нарочито својима, показати да држи ситуацију под контролом.

Удавих ја, али дао си ми леп шлагворт.
Сад удри, и ти и остали. Ziveli

offline
  • Pridružio: 22 Jan 2012
  • Poruke: 1463

Evo FIRMS od danas, gde Ukri pokušavaju kod Berislava.


offline
  • Pridružio: 10 Mar 2022
  • Poruke: 612

Citat:Odbijena je ofenziva ukrajinskih oružanih snaga u sjevernom sektoru Khersonske oblasti.
Pod okriljem masivne topničke vatre i napada Himarsima, Ukri su pokušali prići ruskim položajima pikapovima i oklopnim vozilima, ali su bili neuspješni - napad je osujećen vatrom ruskog topništva.

Ukupno su ukrajinske oružane snage uključile do 30 tenkova i mnogo drugih vozila, uglavnom pikapovi. Sada topništvo i zrakoplovstvo nastavljaju djelovati, mobilne pješačke skupine čiste šumske pojaseve od napuštene opreme ukrajinskih oružanih snaga.

Napad je koštao ukrajinsku vojsku najmanje 120 ubijenih ljudi. Uništeno je oko 15 BMPa i 4 tenka

https://vk.com/id268347611?w=wall268347611_9460%2Fall

offline
  • Pridružio: 09 Sep 2014
  • Poruke: 1303

Ирански извори наводе да је Русија наручила нове беспилотне летелице Араш-2 од Ирана. Бојева глава новог дрона је много већа од оне код Геранијума.
Иран заправо има много различитих занимљивих беспилотних летелица – извиђачке, ударне, камиказе. Многи од њих су тестирани у борбеним дејствима на разним позориштима операција.
Овде би, у ствари, требало да постоји интересовање не само за куповину, већ и за постављање монтажних линија за производњу на територији земље – како домаћих тако и страних (по лиценци). Јер куповати оно што вам треба од пријатељске земље је, наравно, добро, али дугорочно треба тежити војној самодовољности, која је у садашњим реалностима важна компонента субјективне спољне политике. То што постоје Иран или Кина, који могу да пруже раме у разним питањима, је добро, али војно-индустријски комплекс треба да тежи пуном циклусу производње свега што је потребно унутар земље. Надам се да је након НВО у Украјини ово питање постало изузетно очигледно.
https://t.me/RVvoenkor/29202
https://t.me/RVvoenkor/29229

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 832 korisnika na forumu :: 27 registrovanih, 4 sakrivenih i 801 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: babaroga, drimer, FileFinder, Fog of War, hooraay, indja, Kibice, kolle.the.kid, Koridor, Lazarus, MaksicZoran, Marko Marković, marsovac 2, Milometer, Milos ZA, mrav pesadinac, ozzy, panzerwaffe, raketaš, S2M, simazr, Trpe Grozni, vathra, W123, Zimbabwe, zziko, šumar bk2