PORS "Bumbar"

7

PORS "Bumbar"

offline
 • Pridružio: 20 Sep 2008
 • Poruke: 781

aramis s ::@acatomic
Citat:Pa Spike ER ima vektorski potisak a domet mu je 8000m, tako da domet i vrsta potiska tu ne idu na štetu jednog ili drugoga
Ustvari i nema. Vektorisanje potiskom je potrebno kada su udaljenosti male pa zbog toga klasično upravljanje ne može da obezbedi kvalitetno manevrisanje.
Uške za kačenje su obično T ili Y profila

@Mare
Niko nije rekao da koncept ne valja, da ne valja Eryx se nebi prodao u više od 50.000 komada. Vektorisani mlaz nije svrsishodan na raketama većeg dometa, gde let traje duže od 5s koliko iznosi na Bumbaru.
RPG nikada neće imati preciznost i probojnost Bumbara.Sve i da uvedeš SUV na bazi laserskog daljinomera( kao na PzF 3) neće biti precizniji.


koliko ja znam prodata je licenca turskoj,pa ga sada turska pravi, i koliko sam citao nisu bili zadovoljni kvalitetom isporucenih primeraka,i ako pogledas cenu,videces da su turci naparvili jako povoljan posao.

rpg-29 ima indenticnu probojnost bumbaru, preciznost nema to je tacno, ali je 50 puta jeftiniji. A to je ogromna razlika,ja bi vise voleo da moja jedinica ima 50rpg-29,nego 1 bumbar. Slazes se? meni takvo oruzje,bez dometa preko 2000m nema smisla. A nama upravo to i fali, noviji pt sistem veceg dometa da zameni fagot. i tu ne treba stedeti novce,a sto se tice sistema malog dometa, to treba da je sto jeftiniji i jednostavniji sistem,koji moze masovno da se proizvodi,a ima potencijal da unisti naj savremeniji tenk. upravo nesto kao rpg-29. A recimo nesto kao bumbar,da koriste specijalizovane pt jedinice,koje ce takvo sredstvo zbog cene imati u malom broju,a to povlaci ekonomsku racunicu da to ne treba praviti,vec je jeftinije kupiti (ne isplati se trositi novac na razvoj,i ovladavanje nekom tehnologijom,ako ce se na kraju broj izradjenih jedinica svesti na relativno mali broj. )Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Daktilograf 21. veka
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13490
 • Gde živiš: Apsurdistan

Mi smo sad demokratsko drustvo, zapravo kapitalisticko. Kao sto znamo demokratije ne dolazi sa malom cenom. Znaci ideja o jeftinom, a masovnom otpada. Prvo jer imamo manju uskoro progfesionalnu vojsku.
A valja uloziti i u domacu proizvodnju.offline
 • Pridružio: 20 Sep 2008
 • Poruke: 781

ne pricam ja leonardo kakvu mi vojsku imamo, vec kakvu ce mo imati zlu netrebalo.
imamo mi i gotovo 10 raznih specijalnih jedinica ,sto vojske sto policije,a kada je doslo do stani pani,zna se ko je odradio posao. Tako i u ovom slucaju,sta mislis zasto se u svim sukobima koristi jako puno sredstava tipa ambrust,zolja... jeftine su,toliko jeftine da se moze obezbediti za svakog coveka. U namenskoj idustriji je sve moguce,ali je pitanje dali je sve isplativo,tu se non stop vaga,dali se za isti novac moze dobiti vise. Ja tvrdim da se za novac koliko kosta bumbar,moze vise. RPG-29 je najbolji primer,koji je jeftin,i njime se moze masovno naoruzati,i ne mora se stedeti na frontu. 1bumbar sigurno nije ucinkovitiji od 50rpg.

offline
 • Daktilograf 21. veka
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13490
 • Gde živiš: Apsurdistan

RAzumeo sam ja tebe dobro. Ali ja postavljam pitanje ocemo mi imati tih 50 vojnika (puta nekoliko stotina) da nose taj RPG. Jer ako nemamo onda bolje skuplji i slozeniji, ali ucinkovitiji sistem.

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 23887
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

@Mare
Citat:koliko ja znam prodata je licenca turskoj,pa ga sada turska pravi, i koliko sam citao nisu bili zadovoljni kvalitetom isporucenih primeraka,i ako pogledas cenu,videces da su turci naparvili jako povoljan posao.
Smisao rečenice mi nije baš jasniji, ali valjda licenca nešto dokazuje.

Citat:rpg-29 ima indenticnu probojnost bumbaru
Mare, na ovom forumu tražimo istinu i to potkrepljenu. Molio bih te da se ubuduće uzdržiš od ovakvih izjava. Pogledaj podatke iz zvaničnih brošura distributera vojne opremeAko ti i dalje nije jasno, onda uporedi kalibar bojeve glave Bumbara i RPG-a, njihovu težinu, a za kraj uporedi broj obrtaja rakete na putanji koja je izuzetno važna za formiranje pravilnog kumulativnog mlaza(nevođene rakete se tako i stabilizuju)

Citat:ali je 50 puta jeftiniji
Možeš li da napišeš cene kako bi potkrepio svoju tvrdnju? I bilo bi jako poželjno zbog ozbiljnosti rasprave. Ja tvrdim da nije tačno i da bi svaki gerilac radije poželeo Metis-M ili Bumbar, ali se prodaja takvih sredstava dobrano kontoliše.

offline
 • Pridružio: 20 Sep 2008
 • Poruke: 781

brosure vojne opreme ?ja za to nikada nisam cuo, dakle dele ih po gradu pa se zainteresovani jave? ajde malo smo se nasalili a sad da proverimo podatke.

dakle odkud to bumbar ima domet od 1000m , raketa leti 7s, ima probojnost od 1000mm ?dali je to neka dorada. trebao bi da ima domet 600m probojnost 900mm iza ere. sto je opet vece od rpg-29v,ali ovaj drugi je provereno dovoljan da se unisti merkava i celindzer, i to pogotkom u prednju plocu.
system reliability 90% to se verovatno odnosi na ovo
http://www.youtube.com/watch?v=8ncdn3oDt4w

sto se tice turske oni su potpisali, kupili licencu za izradu 10 000 komada, ali su posle toga prekinuli ugovor,rekavsi da su nezadovoljni resenjem sistema bumbar...

sto se tice cene, evo ja do cega sam dosao, a voleo bi i da vi ako imate isto dodate vase podatke, (recimo prodaja kanadi 1600 primeraka, pa se cena podeli sa 1600 dobije cena 1 sistema)
da eryx kosta oko 50 000$ ,a rpg-29v 1000$ ! negde sam cak nasao da eryx kosta 30 0004, a na jednom mestu i 30 000e!

naravno da bi svako pre uzeo bumbar nego rpg-29v, ali je pitanje dali bi to uradio u odnosu 1:30 odnosno 1:50!

sta mislis zasto je ispaljeno vise mina 120mm za vreme rata u bosni nego svih ostalih kalibara zajedno ?(racunaju se veci kalibri) cena... uzmes minobacac, i tuces ceo dan iz njega, 24sata (jedna mina je kostala 200maraka) a racunaj koliko kosta jedna salva iz ognja ? pa vidi gde sa istim parama dobijes veci ucinak. tako i ovde, bumbar bi trebalo da imaju specijalizovane jedinice, svi ostali jeftinije sisteme, a odbrana se zasniva na masovnosti, gde god krene oklop, da na tom pravcu bar njih nekolikoimaju cime da ga uniste, to se bumbarom ne radi, mnogo kosta.

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 23887
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

@Mare
Citat:brosure vojne opreme ?ja za to nikada nisam cuo, dakle dele ih po gradu pa se zainteresovani jave? ajde malo smo se nasalili a sad da proverimo podatke.
Obično ih možeš nabaviti po sajmovima NVO i oni nose podatke iza kojih stoji i proizvođač i distributer. Mogu se nabaviti i u naučno istraživačkim vojnim ustanovama ukoliko imaš nekog poznatog. Bilo bi poželjno da podatke koje iznosiš u svojim postovima baziraš na njima, pod uslovom da se maneš slobodne inerpretacije i zaboraviš neproverene sajtove i forumska naklapanja.

Citat:dakle odkud to bumbar ima domet od 1000m , raketa leti 7s, ima probojnost od 1000mm ?dali je to neka dorada.
Dakle, potrebno ti je žestoko ažuriranje podataka. Takva varjanta je nuđena već na Partneru 07, a pominjana je još na Partneru 05.

Citat:sto je opet vece od rpg-29v,ali ovaj drugi je provereno dovoljan da se unisti merkava i celindzer, i to pogotkom u prednju plocu.
Sa koje daljine i po mogućstvu da tenk stoji. Gađanje pokretnog cilja na daljini koja je pomenuta, moguća je samo pomoću SUV-a sa laserskim daljinomerom, a svi laserski signalizatori su podešeni baš na tu talasnu dužinu, što može da pokrene hunter kiler sistem u tenku.
Turci su kupili Erix a ne Bumbar. To što su raskinuli ugovor(možda) ne znači da je Eryx loš nego da će možda morati da kupe nešto američko. Verovao ili ne tenderi pucaju pod američkim pritiskom Mr. Green
Nije baš adekvatno upoređivati cene Eryxa na međunarodnom tržištu sa RPG-om i vući paralelu ka Bumbaru. Bumbarova cena za našu vojsku u serijskoj proizvodnji je višestruko manja od Erixove. I kada pominješ cene, navedi cenu lansera i cenu rakete, a najvažnije je koji uređaj omogućava i sigurno dejstvo noću i koje je generacije.

Citat:sta mislis zasto je ispaljeno vise mina 120mm za vreme rata u bosni nego svih ostalih kalibara zajedno ?(racunaju se veci kalibri) cena... uzmes minobacac, i tuces ceo dan iz njega, 24sata
I koja je svrha toga, da prangijaš i skrećeš pažnju na sebe ili da odradiš posao kako valja?
Odbrana ne može da se zasniva na masovnosti. Nema više Armija, Korpusa i Divizija na papiru. Ostale su samo Brigade a one traže racionalizaciju i kvalitet na uštrb kvantiteta.

offline
 • Pridružio: 20 Sep 2008
 • Poruke: 781

aramis s ::
Obično ih možeš nabaviti po sajmovima NVO i oni nose podatke iza kojih stoji i proizvođač i distributer. Mogu se nabaviti i u naučno istraživačkim vojnim ustanovama ukoliko imaš nekog poznatog. Bilo bi poželjno da podatke koje iznosiš u svojim postovima baziraš na njima, pod uslovom da se maneš slobodne inerpretacije i zaboraviš neproverene sajtove i forumska naklapanja.

otkricu ti jednu tajnu,one su pisane za gradjanstvo,i cesto sadrze netacne a gotovo uvek i nebitne informacije,dokumentacija koja se daje zainteresovanom klijentu izgleda daleko obimnije,i sa daleko vise informacija.Pogledaj kako izgleda ''brosura'' zastava oruzja za neke njihove proizvode ,puske,sve sto ne zanima onog ko bi hteo da pazari pusku pise,a niti jedna bitna informacija osim kalibra ne pise. Ako ti treba dokaz toga, ja ti odma kacim zvanicne prodajne brosure zastavinih proizvoda gde podaci nemaju vezu sa stvarnoscu. ?


aramis s ::Dakle, potrebno ti je žestoko ažuriranje podataka. Takva varjanta je nuđena već na Partneru 07, a pominjana je još na Partneru 05.
zahvaljujem na informaciji .

aramis s ::Sa koje daljine i po mogućstvu da tenk stoji. Gađanje pokretnog cilja na daljini koja je pomenuta, moguća je samo pomoću SUV-a sa laserskim daljinomerom, a svi laserski signalizatori su podešeni baš na tu talasnu dužinu, što može da pokrene hunter kiler sistem u tenku.
Turci su kupili Erix a ne Bumbar. To što su raskinuli ugovor(možda) ne znači da je Eryx loš nego da će možda morati da kupe nešto američko. Verovao ili ne tenderi pucaju pod američkim pritiskom Mr. Green


ne znam za razloge zasto su ponistili ugovor.Ali su naveli da su nezadovoljni konceptom,a sta je iza toga, to ne znam, moze biti i pritisak kako ti kazes. Ako je rpg-29 (ja uopste ne potenciram njega,vec nasu verziju koja bi se mogla praviti,neka se za osnov uzme osa,koja je opet kopirana od francuza) na nivou preciznosti ose,a ne vidim zasto ne bi bio, onda je recimo 300 m, apsolutno najveca daljina sa koje se moze ocekivati pogodak.Iako ima mogucnost veceg dometa,ali to prevazilazi mogucnost da se ostvari pogodak. rpg-29 je daleko sigurnije koristiti,jer je izlaganje manje,ispali se i u zaklon,za vodjenim sredstvima se ipak mora svo vreme biti izlozen.

aramis s ::
Nije baš adekvatno upoređivati cene Eryxa na međunarodnom tržištu sa RPG-om i vući paralelu ka Bumbaru. Bumbarova cena za našu vojsku u serijskoj proizvodnji je višestruko manja od Erixove. I kada pominješ cene, navedi cenu lansera i cenu rakete, a najvažnije je koji uređaj omogućava i sigurno dejstvo noću i koje je generacije.


zavisi,jer pitanje je u kojoj bi se seriji radio,sto manji broj jedinica cena jedne jedinice raste,te je nekada kada je serija mala,jeftinije nesto uvesti.A i mi da pravimo nesto slicno rpg-29,njegova cena bi takodje bila znacajno manja od cene na medjunarodnom trzistu,posebno sto bi ga proizvodili masovno. Jas cenu dobijam deleci cenu ugovora sa cenomn izvezenih jedinica,nadam se da su podaci tacni.

aramis s ::I koja je svrha toga, da prangijaš i skrećeš pažnju na sebe ili da odradiš posao kako valja?
Odbrana ne može da se zasniva na masovnosti. Nema više Armija, Korpusa i Divizija na papiru. Ostale su samo Brigade a one traže racionalizaciju i kvalitet na uštrb kvantiteta.


pa ne prangijas ti bezveze,vec zadajes gubitke,i to velike,posebno kada se pomeri linija pa jos nije odradjena odbrana,ukpavanje,itd,za sta treba vremena.I to radis uz minimalan trosak,toliko mali da mozes nekog drzati non stop pod vatrom. inace nema tu skrecanja paznje na sebe,prosto mesto odakle se tuce se ne moze naci,osim slucajno.
e to je odlicno,ali za mirnodospko vreme, nedaj boze rata, sve ce se opet vratiti na staro.Jer mi kvalitet ne posedujemo, da bi se tako ratovalo mora se biti amerika, dakle kvalitet je 1:1000, mi to ne mozemo ostvariti.
evo ti primer zolje,toliko je jeftina da je svako mogao dobiti, a znas li kolika je moc kada 40 ljudi krene u akciju i svi okace zolju o rame, izbusice sta god im stane na put,imace cime da se brane,nije se mogla zamisliti grupa od 10 ljudi da jedan nema osu,ja cisto sumnjam da ce tako biti sa bumbarom,a i da bude, pa nece valjda time gadjati otprilike, ipak je to skup uredjaj.Susreti sa oklopom su cesto slucajni,i iznenadni,sa jeftinim sredstvom,bukvalno svaki vojnik je opasnost po oklop,pa gde naleti.A posebna je prica sto se ta sredstva najcesce koriste za druge stvari,gadjati rpg-29(ili necim slicnim) zid kuce,ili bunker, nije grota, ali to uraditi sa bumbarom, e to je malo skupo,posebno masovno da se radi.

offline
 • član biblioteke
 • Pridružio: 18 Jul 2007
 • Poruke: 23887
 • Gde živiš: iznad smoga Beograda

@Mare
Citat:otkricu ti jednu tajnu,one su pisane za gradjanstvo,i cesto sadrze netacne a gotovo uvek i nebitne informacije,
Jesi li ti siguran da ja spadam u obične, malo više zainteresovane građane Wink

Citat:zahvaljujem na informaciji .
Ako naučiš da pitaš dobićeš još korisnije

Citat:ne znam za razloge zasto su ponistili ugovor.
Zato što u igri dodvoravanja Amerima sa Grčkom svaki pogrešan korak može da znači veliki minus pri sledećoj kupovini. Ili, zašto bi Francuzi uzeli pare kad možemo mi Ameri.

Citat:rpg-29 je daleko sigurnije koristiti,jer je izlaganje manje,ispali se i u zaklon,za vodjenim sredstvima se ipak mora svo vreme biti izlozen.
Da li RPG možeš da ispališ iz sobe razrušene zgrade ili sa preprekom iza? Ne možeš, moraš da izađeš na crtu i tu je Bumbar u prednosti.

Citat:zavisi,jer pitanje je u kojoj bi se seriji radio,sto manji broj jedinica cena jedne jedinice raste,te je nekada kada je serija mala,jeftinije nesto uvesti.
Bumbar je razvio VTI, finansirala vojska...Onaj ko ga bude proizvodio pokupiće laku lovu i biće sretan da ga proizvodi. Nema poreza ni carine. Ako ne bude odlučivao procenat...onda će preovladati tvoj rezon.

Citat:evo ti primer zolje,toliko je jeftina da je svako mogao dobiti, a znas li kolika je moc kada 40 ljudi krene u akciju i svi okace zolju o rame, izbusice sta god im stane na put
Jel si ti zaista ubeđen da će tih 40 ljudi smeti da sačeka tenk na 100-150m i ispale raketu koja ne može da probije ozbiljan oklop. Bolje je da njih 1/3 nosi po jedan kontejner za Bumbar koji može da isbuši svaki tenk, na smenu sa ostalima i da to ispali onaj koji će verovatno pogoditi.

Citat:Susreti sa oklopom su cesto slucajni,i iznenadni,sa jeftinim sredstvom,bukvalno svaki vojnik je opasnost po oklop,pa gde naleti.A posebna je prica sto se ta sredstva najcesce koriste za druge stvari,gadjati rpg-29(ili necim slicnim) zid kuce,ili bunker, nije grota, ali to uraditi sa bumbarom, e to je malo skupo,posebno masovno da se radi.
Šta misliš koliko vremena je potrebno u tim iznenadnim susretima da se sastavi RPG-29 iz 2 dela i napuni, od strane običnog vojnika Question
Bunker ćeš naravno gađati malo jeftinijim sredstvom kao što je Zolja, jer ga može pogoditi iole obučeni vojnik, samo treba da ima termobaričnu b/g da bi nešto napravilo. Ako gađaš tenk, Bumbar je itekako isplativ.

Citat:pa ne prangijas ti bezveze,vec zadajes gubitke,i to velike,posebno kada se pomeri linija pa jos nije odradjena odbrana,ukpavanje,itd,za sta treba vremena.I to radis uz minimalan trosak,toliko mali da mozes nekog drzati non stop pod vatrom. inace nema tu skrecanja paznje na sebe,prosto mesto odakle se tuce se ne moze naci,osim slucajno.
Odlično za iznurivanje protivnika, ali može da ti se vrati kao bumerang(znaš valjda na šta mislim). Kada ukopavanje nije odrađeno, znaš li možda šta može da odradi plotun od 32 iz Plamena...

offline
 • sebab 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 19 Dec 2007
 • Poruke: 4327

@Mare

poredjenje eryx-a i rpg-29 je besmisleno. kao babe i zabe. rpg-29 je rucno sredstvo, bez navodjenja, tako da onaj "efikasni" domet od 500 m zaboravi. ako se tenk krece, tek onda zaboravi. probojnost eryx-a je prilicno veca, a ne zaboravi da eryx ima i trmalnu spravu za nisanjenje. dva razlicita sredstva, razlicite namene. svaka vojska, ako zeli da ima solidne protivoklopne mogucnosti mora da poseduje i jedno i drugo.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 829 korisnika na forumu :: 31 registrovanih, 6 sakrivenih i 792 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., AMCXXL, Apok, Buzdovan, celik, cvrle312, darkangel, Djole, doom83, Dorcolac, Drug pukovnik, Faki-Valjevo, goxin, havoc995, helen1, ILGromovnik, kovinacc, KUZMAR, Marko Marković, mercedesamg, mnn2, pein, Profica, randja26, royst33, S-lash, vasa.93, vlvl, vobo, wizzardone, x9