Dassault Rafale

106

Dassault Rafale

offline
 • BSD 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 05 Okt 2009
 • Poruke: 3624
 • Gde živiš: Kraljevo

VITEZFOREVER ::Leonardo ::NA je prevazidjen da bi se njegov razvoj danas nastavio! Kada postoje toliki gotovi proizvodi losijih, istih ili boljih performansi. Da ne trujemo temu sa NA.

Uz svo poštovanje na mišljenje, ne slažem se da je NA, kako se god gleda bilo sa vemenske distance ili kao moderna avio platforma za 21 vek "prevaziđen"! Isto bi bilo reći (možda grešim i neka me neko ispravi slobodno gledajući tako da je i Jas 39 Gripen "prevaziđen ") !?
- Svi znamo šta je sprečilo surovo 1990. da NA vrlo brzo od gotovog i provereneg idejnog koncepta u saradnji sa Francuzima relativno brzo ne poleti nad našim nebom. Ogroman novac je svojvremeno potrošen i došlo se se do konkretnih primenjenih znanja još pre 20+ godina koja i dan danas i te kako piju vodu! Jasno i glasno su sami stručnjaci VTI rekli da bi relativno brzo uz podršku države sami izneli projekat našeg novog NA ili da isti shodno vremenu nazovemo drugačije. Na kom motoru leti danas Gripen ... da li je i dalje aktuelan i primenljiv Snecma M 88 ili F-404 ? Da li je Thales ili Thadiran u međuvremenu ugašen!? Normalno vremenom je tehnologija i avionženjering napredovao.
Odgovorno tvrdim da je i dan danas projekat NA moderan sa savršenom aerodinimakom! Tim rezonom moglo bi se reći da je i Rafal "prevaziđen" a svi znamo od kada datiraju njegovi koreni (maltene isto kao i NA ) !
- Jedino je stav ozbiljnosti države da stane uz stručnjake VTI, mudro uđe u kooperaciju sa firmom Dassault itd. u raznim domenima i niko me ne može razuveriti da je NA kaa koncept ili kako se god gleda "prevaziđen"!
_ Dovoljno je u glavi komparativno postaviti Rafal, Gripen i DOVRŠENI NA i video bi jedino moderan multrilore avion koji bi kao jednomotorac stao rame u uz rame sa mnogim današnjim konkurentima i sigurno imao ino potražnju. A o dizanju zemlje na izuzetno veći tehnološki nivo i da ne govorim. Druga je priča da se kod novog NA kreće od nule. Nikako! NA je vrhunski projekat i da je pameti i VOLJE ... svaka ozbiljna država bi izgurala ovaj projekat do kraja ulazeći u kooperaciju. Ko god misli da nemamo stručnjake i znalce i dan danas da uz hrabru podršku države izguraju-završe NA do kraja varaju se. Da neko od naših komšija (Rumuni ... ili bilo koja država koja ima ovakav u celosti proveren moderan avio koncept, ne bi ga sigurno gurnula u ćošak)! Dok nam politika a ne STRUKA "kroje" budućnost ViPVO, nikada nećemo imati savremenu avijajaciju i večito biti uslovljavani i prizemljeni u daljem razvoju "vezanih ruku"! Krajnje je vreme da se znanje i struka u našoj zemlji POŠTUJE a ne da vrhunski umovi rade vrhunske projekte po belom svetu. Čime da motivišemo mlade pilote,entzijaste,školovane ljude ? ... "Gaženjem po znanju i inovativnosti koju ima malo ko u svetu"! Niko nas neće poštovati dok NE POŠTUJEMO NAS SAME !!!


Izneo si dosta toga sto je nesporno i u prilog tome postavljam kokpit prototipa Rafala (360°) pogledajte kako je poceo. Pa uporedite instrumente i zamisao kabine za NA! Je li ovo ista bolje?

http://www.museeairespace.fr/votre-visite/collecti.....t-360.html

Ovaj prototip Rafala je poleteo 4.jula 1986. godine, a model kabine NA uradjen 1988. godine naravno uz pomoc Francuza.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Nikola Vukota
 • Multimedija , creativity work- world of disajn
 • Pridružio: 08 Sep 2010
 • Poruke: 1090
 • Gde živiš: ZEMUN - Gardoš - Forsaž - BB.

Izvinjavam se kratak off topic! Glejući sa sadašnje pozicije i realnog stanja u Vi PVO u celosti (gledajući u ekonomski razvoj zemlje na duge i ozbiljne staze u svestranim domenima primenje tehnologije),pod prioriret hitno modernizovati eskadrilu G-4 na G-4MD standard, ubrzati proces digitalizacije Laste i zanavljavljannja namenske industrije modernim mašinama. Ne juriti u startu za "taze brendom" multirole aviona bilo sa zapada ili istoka. (Jedino bi dobili osakećene verzije vrhunskih aparata). Čak sam za ideju koja je ostvarljiva " da vuk bude sit i ovce na broju" ekonomski gledano:Ići na nabavku kineskog JF 17 višestruko jeftinijeg od mnogih multirole aviona a letnim karakteristikama,tehnologijom izrade,primenjim kompozitima,DSI.HOTAS,FBW ... modernih raketa kako i v-v tako v-z made im China a pameću itegracija i ruske i francuske i amerićke i izralske pameti. Ko je video JF 17 na delu i Fanborou sigurno ne bi bio ravnodušan. Fenomalan glasskokpit,odličan odnos potisak/masa i siguran dalji razvoj sa boljim motorima od RD-93- (kopije RD -33) koji izvesno dobija još bolji motor. Idealn za naše potrebe i još nam omogućava da modernizujemo zemalsku PVO. I te kako ima u svetu zemalja koji bi vratili u život NA kroz transfer tehnologija i kooperaciju u više domena. To se zove investicija u BUDUĆNOST a ne sadašnje tapkanje u mestu! OIdgovorno tvrdim da se danas potpiše međudtžavni ugovor sa Dassault ili drugim partnerom sem USA da bi novi NA polete za manje od godinu dana i imao prođu na svetskom tržištu ! Uvek nam je tuđe "bolje i sveto" a SVOJU PAMET, ZNANJE I TOLIKO ENTUZIJASTA,KREATIVACA ... NE POŠTUJEMO"! Strašno! Niko nam neće sačuvati NAŠE MLADE PILOTE, NAŠ ENTUZIJAM I TOLIKU LJUBAV KA LETENJU, DO NAS SAMIH" !offline
 • Pridružio: 16 Okt 2008
 • Poruke: 2335

A onda je dosao administrator i pobrisao zadnjih par stranica, obzirom da Vitezforever nikako da dokumentuje svoje tvrdnje o jednomotornom Rafalu/Typhoonu...

offline
 • Nikola Vukota
 • Multimedija , creativity work- world of disajn
 • Pridružio: 08 Sep 2010
 • Poruke: 1090
 • Gde živiš: ZEMUN - Gardoš - Forsaž - BB.

Leonardo ::VITEZFOREVER ::Uz svo poštovanje na mišljenje, ne slažem se da je NA, kako se god gleda bilo sa vemenske distance ili kao moderna avio platforma za 21 vek "prevaziđen"! Isto bi bilo reći (možda grešim i neka me neko ispravi slobodno gledajući tako da je i Jas 39 Gripen "prevaziđen ") !?
Po principu sto se babi ...

A gde ja to kazem da su Jf-17, Gripen, Tejas i ostali prevazidjeni?

Mi smo pregazeni. Vremenski trenutak za razvoj NA je bio pocetkom '90.

Ko ce taj projekat ponovo da pokrene i kada bi bio gotov? Neutral

Dopuna: 20 Nov 2010 2:35

Rekao sam da ne trujemo i ovu temu, jer postoji negde tema gde se puno pricalo o NA...


Nikako druže ne želim da "trujem" ovu temu! Ne znam na koga misliš kada kažeš u množini MI !? Ako mi koji želimo dobro i samo DOBRO našoj avijaciji, bilo da smo entuzijasisti,fanovi,piloti ili avio stručnjaci dozvolimo da budemo "pregaženi" i bićemo. NA NAMA JE DA KAŽEMO NE !!! i branimo sve koji žele ZDRAVA KRILA i ekonomski razvoj zemlje. Dok je daha u meni neću dozvoliti da budem "pregažen" makar me i ismejavali. Dokle samo da se divimo tuđoj pameći u umeću a nipodaštavamo i bukvalno proterujemo PAMET koja u našoj zemlji postoji!!!

offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • How bad do you want it
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 23934
 • Gde živiš: Petrovgrad

aerodrom ::A onda je dosao administrator i pobrisao zadnjih par stranica, obzirom da Vitezforever nikako da dokumentuje svoje tvrdnje o jednomotornom Rafalu/Typhoonu...

smešak

VITEZFOEVER postavi ovde tekst u kome si procitao da se razmislja o jednomotornom Rafalu da i mi vidimo sta pise.

offline
 • Nikola Vukota
 • Multimedija , creativity work- world of disajn
 • Pridružio: 08 Sep 2010
 • Poruke: 1090
 • Gde živiš: ZEMUN - Gardoš - Forsaž - BB.

Kao dopronos temi postavljam dva odlična linka ka pogonskoj grupi Rafala - Snecmi M 88 i varijantama,razvojem protokom vremena i odličan link koji sveobuhvatno tretira sam Rafal.
_ Interesovanje Francuza postoji i žele da završe započeto! Jer direktno imaju INTERES i omogućava neuporedivu lakšu prodaju Rafala i kao dvomotorca i u jednomotornoj izvedbi. Sadašnja marketinška trka košta ih enormno a Eurofigter konzorcijum ubrzano radi da otkloni "boljke" i bude egal Rafalu.
Jeftiniju radnu snagu i dokazanu pamet u svetu neće nači. Nikako time neskaču sebi u usta već proširuju ponudu! Interesovanje postoji al ja u političke vode i interesne sfere ne želim, sem onih koji su za boljitak i ekonomski RAZVOJ zemlje! Strašno je to što nam drugi "otvaraju oči" i više poštuju našu pamet i invetivnost nego mi sami.
Tačno je da postoji tema o NA. Kako je ceo projekat još pre 20+ godina rađen direktno u saradnji sa Francuzima sa aerodinimačkim istim konceptom mišljenja sam da jedna drugu savršeno nadopunjuju, tačnije spadaju i u domen razvoja Rafala i saradnje sa tadašnjom SFRJ i gotovim idejnim konceptom blizanca NA koji je i dan danas živ u VTI.

Arrow http://www.scramble.nl/wiki/index.php?title=Snecma_M88

Arrow http://www.scramble.nl/wiki/index.php?title=Dassault_Rafale

offline
 • Pridružio: 13 Nov 2006
 • Poruke: 4079
 • Gde živiš: Novi Sad

Ova dva linka nisu nista posebno. Imam brojeve World Air Power Journal koji ide u sitna crevca za svaki avion danasnjice od nosa, preko zaptivaka i verzija svega i svacega. mora da ima i boljih linkova od ovih.
Ovo nema veze sa tvojom tvrdnjom o ozivljavanju NA i interesovanju francuza za taj projekat.
Rafale volim ali ne misim da imamo vise kadrove za tako nesto osim za laki avion poput Laste i eventualno veliku pomoc druge kompanije modernizovati G-4.
Ne zaboravi da se 15 godina razvlaci G-4M i da su rezultati katastrofalni jer su radili neke stvrai cisto nadodavanjem bez menjanja pogonske grupe sto je uslovilo teskim avionom sa slabom pokretljivoscu.
Plus, nema politiicke volje jer su sve prodane duse. Pustice francuske asasine na sportski teren ali nece mrdnuti prstom da spasu mala i srednja preduzeca.
Sta ces vise od toga?

offline
 • Nikola Vukota
 • Multimedija , creativity work- world of disajn
 • Pridružio: 08 Sep 2010
 • Poruke: 1090
 • Gde živiš: ZEMUN - Gardoš - Forsaž - BB.

TOP GUN ::aerodrom ::A onda je dosao administrator i pobrisao zadnjih par stranica, obzirom da Vitezforever nikako da dokumentuje svoje tvrdnje o jednomotornom Rafalu/Typhoonu...

smešak

VITEZFOEVER postavi ovde tekst u kome si procitao da se razmislja o jednomotornom Rafalu da i mi vidimo sta pise.


@ TOP GUN, jedino što je narodu prezentovano kao udarna vest je da su vršeni razgovori sa više zemalja-proizvođača modernih multirole aviona. Lako je naći link iz nekog časopisa ili foruma. Kao "postavili" smo naše zahteve pa onda čitava niska: Eurofigter,Suhoj-30,F-16,Mig, Dassault-Rafal, F-18 ....... (nije bitno kojim redom)! Narodu "hleba i igara". Tačno je da se teži ozbilnoj modernizaciji G4. Zaista ne želim u političke vode al je činjenica da nam drugi postavljaju kriterijume i otvaraju oči i prepoznaju pre svega svoj interes i interese ovdašnjih kojima je modernizacija ViPVO puki politički marketing i lov u mutnom. Ja sam se usudio da progovirim šta je bila tema razgovora sa Dassault-Francuzima i mislim da je to najbolja opcija za nas. Ne želim da budem crna ovca na forumu, al sam morao da progovorim i savest mi je mirna. Osvanuće ovo u stranoj štampi pre nego kod nas. Zdrava pamet,struka i politika ne idu zajedno! ... Još da anti g odela zamenomo "kravatama! Dok skupljaju političke poene i prodaju maglu narodu sa "povuci potegni u đep" uništiće" toliko entuzijazma i mladost željnu moderne avijacije i letenja od kojih mnogi ŽIVE. Ne želim da ćutim makar skupljao smeće sutra po pisti. Daj Bože da čita ovo ko treba! Svako dobro.

Dopuna: 20 Nov 2010 5:22

Besotted ::Ova dva linka nisu nista posebno. Imam brojeve World Air Power Journal koji ide u sitna crevca za svaki avion danasnjice od nosa, preko zaptivaka i verzija svega i svacega. mora da ima i boljih linkova od ovih.
Ovo nema veze sa tvojom tvrdnjom o ozivljavanju NA i interesovanju francuza za taj projekat.
Rafale volim ali ne misim da imamo vise kadrove za tako nesto osim za laki avion poput Laste i eventualno veliku pomoc druge kompanije modernizovati G-4.
Ne zaboravi da se 15 godina razvlaci G-4M i da su rezultati katastrofalni jer su radili neke stvrai cisto nadodavanjem bez menjanja pogonske grupe sto je uslovilo teskim avionom sa slabom pokretljivoscu.
Plus, nema politiicke volje jer su sve prodane duse. Pustice francuske asasine na sportski teren ali nece mrdnuti prstom da spasu mala i srednja preduzeca.
Sta ces vise od toga?

@ Besotted, u tvoje zadnje dve rečenice rekao si upravo ono što ja nikako da prevalim preko usta a jedini je pravi termin: prodane duše! More nas je izgubilo zdravlje u borbi sa "transparentnim aždajama"! Ništa im nije sveto i ko iole želi DOBRO sledi metla. Surovo ali istinito!

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 887
 • Gde živiš: Smederevo, Andor,svratim ponekad

Nadajmo se da si u pravu Mr. Green samo nam to ostaje.

offline
 • BSD 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 05 Okt 2009
 • Poruke: 3624
 • Gde živiš: Kraljevo

Bas niko da prokomentarise kabinu prototipa Rafala?!

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 786 korisnika na forumu :: 39 registrovanih, 6 sakrivenih i 741 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., aljosa7, amonsrb, Apok, aramis s, babaroga, Bane san, bigfoot, bufanje, danilopu, Drug pukovnik, goflja76, goxin, Hektor, hyla, JOntra, macola, MarKhan, mikki jons, mirbat, MiroslavD, Oscar, play4fun, proka89, renoje2, robertino, Singidunumac, ss10, sunto, suton, trajkoni018, vathra, vlad the impaler, Vlada1389, Webb, Wisdomseeker, Yellow Pinky, zlaya011