Dassault Rafale

134

Dassault Rafale

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12431

Rafal je operativan vec deset godina. Za tih deset godina je Spectra odbolovala decije bolesti.

2012 dobija one senzore znatno vece rezolucije, nesto slicno kao DAS kod F-35.

OSF je vrlo zanimljiv sistem pre svega zbog postojanja dve kamere.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Nikola Vukota
 • Multimedija , creativity work- world of disajn
 • Pridružio: 08 Sep 2010
 • Poruke: 1090
 • Gde živiš: ZEMUN - Gardoš - Forsaž - BB.

sivisoko ::Citat:["VITEZFOREVER"]- Druže@Sivisokole hvala iskreno na prevodu opisa kokpita i sistema Rafala. I da sam pokušao da prevedem nebi bilo korektno jel mi francuski nije jača strana za razliku od engleskog jezika.
- Trenutno je usvetu trend razvoja moćne optolektronske detekcoje cilja ( videti a nebiti viđen na što većoj daljini). Francuski sistem Spectra je trenutno br. 1 al ruski OOLS na Mig-u 35, kao i novi IRST ... na F-18 Super Hornet nikako ne zaostaju sa velikom i realnom mogućnošću otkrivanja staealth aviona. Eurokonzorcojum u tajnosti razvija pobolšava svoj sistem oto-elektronske-pasivne detekcije cilja.
- Kako to izgleda kod SPEKTRE i na Raflu pogledajmo! Uglavnom, "nevidljivo" više u etru nepostoji !


@Vitez

Nema na cemu Ziveli

Samo bi te ispravio u par stvari.

SPEKTRA nema veze sa OLS sistemom na migu 35 ili IRST sistemu na F-18.
Ovo su svi elementi SPEKTRE, koji se u principu sastoje od detektora radarskog zracenja, IC i laserskih detektora, aktivnih radarskih ometaca i IC mamaca koji su rasporedjeni po celoj povrsini aviona.

MIG-35 ima iste sisteme rasporedjene na razlicitim delovima trupa, samo sto oni nisu objedinjeni u jedno ime.Jedan od interesantnijih mi je SOAR koji zauzima mesto iza kokpita kao kod PAK FA i koji sluzi za otkrivanje raketa koje su lansirane na avion.
Moze recimo da detektuje lansiranje rakete Z-V sa ramena na udaljenosti od 10 km, rakete V-V na udaljenosti od 30 km i vecih raketa V-V na 50km.
Moja pretpostavka je da se kod PAK-FA radi o istom sistemu samo sto je kod njega u vecem i pretpostavljam steltnijem pakovanju.

Ono sto se moze porediti sa OLS-UEM (OLS-35) i OLS-K (koji inace sluzi za detekciju ciljeva na zemlji) jeste OSF kod RAFALA koji ne ulazi u sastav SPEKTRE.Karakteristike i jednog i drugog sistema su vrlo slicne, ali ono sto je interesantno kod miga, jeste da ga je pravio institut koji je pretodno bio specijalizovan za opticko-lasersku opremu koja se koristila pri merenju trajektorije leta raketa i pozicioniranje svemirskih stanica u vasioni.

Interesantno je da OLS sistem na SU-35S ima znacajno bolje karakteristike otkrivanja cilja od miga, a samim tim i od rafala.

Slike i klipove koje si postavio takodje ne pokazuju rad OSF-a
Ova slika pokazuje rad razlicitih senzora ukljucujuci i OSF.
Kolega @sSivisoko, svaka čast na opširnom, temeljnom-sadržajnom tekstu!
- Kada govorimo isklučivo o ruskom OLS apsolutno je tačno da Spectra nema veze sa OLS sistemom.
- Primarno govorim o otoelektonskom izviđanju,detekciji i zaštiti aviona! Kod Rafala je urađena takva neraskidiva itegracija sistema : Spectra koji omogućava maltene stealth karasteristike i sklanja avion iz elektronskog vidokruga protivnika , ... potom sledi OSF - ( Opoelectronic searching freqvently...) , pandan ruskom OLS ali znatno boljih mogućnosti - (posle ću reči i zašto) ! ... Zatim sledi podvesni pod Damokles. Mudrost i umeće Dassaulta je što su sve ove naizgled nezavisne sisteme uvezali u CELINU uključujući inovi AESA radar.
- OLS na ruskom Mig 35 je raspoređene sisteme na različitim delovima trupa,odličan ali samo sa namenom pasivne detekcije vazdušnih i naročito zemaljskih ciljeva. Kako proizvođač tvrdi na daljini do 45.Km ali integrisani sistem Spectra, OSF takođe raspoređen kao mrećža ojo truma aviona i samo naizgled "samostalni" Damokles, svrstavju Rafal u sam vrh aktivno-pasivne otoelektronske-ilaserske zaštite i izviđanja prostora u letnom regionu! Tu je Rafal zakon!
- Koliko god se to nekome svidelo ili ne sistem SOAR na PAK-fa je još u razvoju, odličan ali u razvoju koji zahteva faktor vreme! Naime sistem otkriba-detektuje rakete u dolasku ali to nije uvek pravilo i zahteva još rada u laboratiriji i letnim ispitivanjima.
- OLS na SU 35S uz svo poštovanje na svačije mišljenje ali de-fakto i de jure još daleko od Rafala. Svaki avio inženjer,elektroničar u kontaktu sa ino kolegama potvrdiće isto. Druga je priča ruska sujeta. Pa upravo se Damokles kupuje i integriše kao odlična opcija u SU- 30MK jer upravo zbog faktora vremena i kašnjenja u razvoju elektronike rusi su bili prinuđeni na taj korak i ponos zamenili datim novcem za gotovo know - how ! Naravno imaju Rusi i sopstveni odlični razvojni put elektronskih sistema ali zbog decdenijskog kašnjenja primenjuju dokazana znanja i rešenja i krste ih svojim imenom. Marketing, naročito vojno-politički je "čudo" !
- Ukratko koje je godine zaživla Spectra, OSF, Damokles ..? ...a kada smo prvi put ugledali OLS (svaka čast na pameti i primeni) ali sa velikim vremenskim zakašnjenjem. OLS ima svoje vrline al ništa novo što već francuzi nisu znali i primenili na Rafalu a i pojedine sisteme na Miražu 200.
- Što se tiče IRST - ( Infra-red search& track) isti omogućava dalekosežno termalno izviđanje i borbu protiv vazdušnih i zemaljskih ciljeva, takođe prikrivenog dejstva a sa vrhunskim AESA radarom AN/ APG-79 platfoforma za svako poštovanje. Međutim USA tek treba da izvši upgrade na postojećim letelicama dok je lod Rafala ovo već duga i dokazana-funkionalna realnost !
- Poštujem ruski dokazani avio inženjering, dizajn i i smelu invetivnost, motoriku, raketne sisteme i goriva ... itd.! Ko god želi da pogleda istini u oči dosta kaskaju za avio-elektro inženjeringom, modullarnom primenom, aktivnijim učešćemm kompozita i finalnom izradom koja polako izlazimiz perioda "nitna po nitna - proizvodnnja hitna" ! Kamo sreće da vrhunski zmajevi Mig 29, SU-3O odavno imaju soficticiranu elelktronsku opremu, ergonomiju, manje troškove održavanja i trošak goriva po satu leta kao da ne kažem "Space Shutle" ili Burjan sa garavim dimnim tragom koji se "teško" detektuje !? Godine javašluka i zanemarivanja sopsvene vojne avijsacije po principu kvsantiteta a ne kvsaliteta, sada moraju kompenzuju korascima od sedam milja.
. Izvinjavam se što sam otišao delimično u off topic ali mislim da mi je poenta tačna i argumentovana!
- Da se vratim primarnoj temi:

Arrow http://www.electronicaviation.com/aircraft/Dassault_Rafale/807

Arrow http://www.defencetalk.com/damocles-xf-targeting-p.....ems-23593/

- Najbitnije karakeristike zaukruženog sistema Spectra, OSF i u značajnoj meri Damokles: ... vrhunskog ...

- electronic stand off weapons

- RAFAL ELECTRO EQUIPMENT:

However, in primary circumstances when signature management is required, Rafale can use several passive sensor systems:
The front-sector electro optical system or Optroniques Secteur Frontal (OSF), developed by Thales, is completely integrated within the aircraft and can operate both in the visible and infrared wavelengths.
For those missions requiring it, RAFALE will also eventually use the DAMOCLES electro-optical/laser designation pod that brings full day and night LGB capability, though the Armée de l'Air's current plans call for Rafale to use stand off weapons, and for the LGB role to be handled by Mirage 2000s
offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12431

Optronique secteur frontalDopuna: 22 Mar 2011 22:45

Sto se tice AESA radara, cetiri radara su isporucena od strane Thales-a Dasso-u jos u avgustu 2010god.

http://rafalenews.blogspot.com/2010/08/thales-deliver-first-aesa-radar-for.html

Prakticno Thales je vec krenuo sa serijskom proizvodnjom radara. Dok Migonja ceka neizvestan ishod Indijskog tendera a pri tome ima radar sa manjim brojem modula, i veliko pitanje je dokle su otisli sa softverom. Tu je Rafal znatno ispred svih ostalih konkurenta (ako izostavimo Amere).

Razlog je u tome sto je RBE-2AA samo unapredjenje sadasnjeg PESA radara tj. umesto fazne resetke ugradjuje se aktivna elektronska resetka. Dakle Rafal vec prakticno ima dobar deo buduceg AESA radara ali u operativnom stanju Wink

AESA resetka se podrobno testira na Mirage 2k testbedu

http://img638.imageshack.us/img638/5612/1b501img8700.jpg

offline
 • Nikola Vukota
 • Multimedija , creativity work- world of disajn
 • Pridružio: 08 Sep 2010
 • Poruke: 1090
 • Gde živiš: ZEMUN - Gardoš - Forsaž - BB.

- Rafal je vrhunski multirole avin još dok je bio samo u nacrtu uveliko išao ispewd svog vremena i dugo će tehnološkim, naročito elektronskim razvojem i setom naoružanja prve svetske klase biti i ostati u vrhu ! Dok drugi prevaziđu razvojne boljke, Rafal je već tehnološki za generaciju ispred i u ceolosti nezavisan od bilo kog uslovljavanja bilo kojeg dela opreme !
- Ako je uopšte za pkomparaciju a donekle i jeste, jedina dva vrhunska multirola koja su predmet svetskih foruma i upoteđivanja su Raptor koji je neuporedivo mlađi 5.-te generacije, br.1. ali u sijaset opcija i simulacija Rafal ga prati maltene u stopu a govorimo o aparatu proizbedenim mnogo ranije ali sa jako zahbalnim aeroprofilom i aviodizajnom smelo ispred svog vremena. Sve ostalo u budućnosti je tehnološka nadogradnja i stalni razvoj naročito elektronike.
_ Jednostavno nepostoji nova tehnologija koja se nemože imlementirati u Rafal jer je kao avio platforma izuzezatan i svevremešan ! Pravljen da traje i dominira ne samo vrhunskim izgledom neko i fenomalnom svestranom funkionalnošću.
- Lično, nikada neću niti mogu prežaliti naš suđeni-nesuđeni NA ! ( "mini Rafal") ! Što je najveći apsurd, da je realne volje i želje naše zemlje makar i u ovim teškim ekonomskim vremenima verujem da bi da je mudre politike i zdravog ekonomskog inters za dobro i razvoj zemlje ... relativno vrlo brzo naši zajednički jezik sa firmom Dassault i digli NA kao feniks iz pepela. Nije ovo tema ali ću o tome kasnije!
- Odlični linkovi ka Rafalu:

Arrow http://www.airforce-technology.com/projects/rafale/

Arrow http://www.printfriendly.com/print/v2?url=http%3A%.....rafale%2F#

- Tokom prošle godine-polovine vršene su simulirane borbe između Rafala 4-te generacije i novog stealth Raptora 5-te generacije. Za mnoge je bila neverica da je Rafal maltene egal izlazio kao pobednik i pokazivao odlične stealth karakteristike zahbalući pre cvega vrhunskoj soficticiranoj opremi. Slike u prilogu nisu fotomontaža već realnost!


offline
 • zixo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2006
 • Poruke: 24625
 • Gde živiš: Beograd

Citat:Dok drugi prevaziđu razvojne boljke, Rafal je već tehnološki za generaciju ispred i u ceolosti nezavisan od bilo kog uslovljavanja bilo kojeg dela opreme !

Ovde malo preterujes. Tesko da je za generaciju ispred F-22A i Su-35S.

offline
 • Pridružio: 16 Nov 2010
 • Poruke: 476
 • Gde živiš: Odmah do zlatne ribice

A i vidili smo i "americku stranu medalje" kad je rafal trebao ici za Brazil gdje su doticni tvrdili da francuzi NEPOSJEDUJU sva prava na taj avion / njegovu opremu, cije licence zele prodati

offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 69693

Meerignac 15.03.2011

offline
 • Pridružio: 23 Okt 2010
 • Poruke: 1291

@Vitez

Sistemi na RAFALU i MIG-35 su po zamisli i principu funkcionisanja gotovo identicni. Mozemo samo da diskutujemo o performansama jednog i drugog sistema, ali precizni podaci su poverljivog karaktera.
Istina je da umrezeni sistem tog tipa prvi put primenjen na rafalu i zbog toga se istice njegova posebnost, ali ne smes da zaboravis da je fuzija senzora tipa radar-optoelektronika prvi put primenjena na ruskim avionima pojavom SU-27 i MIG-29, ako ne i ranije?
Znaci, rusi su imali OLS pre nego sto je rafal i postojao.

U tom smislu, mislim da francuski OSF nema nikakve prednosti u odnosu na ruske OLS sisteme.
OLS koji koristi SU-35 ima za 40km veci domet pri otkrivanju ciljeva u vazduhu, sto ce reci, skoro duplo, takodje ima TV kanal i laserski daljinomer.

Ovo se odnosi na pojedinacni sistem, a ne na ukupnu "situational awareness" koju pruza SPECTRA ili sistemi koji su ugradjeni na MIG-35.

Oba sistema se sastoje iz radarskih, optickih i laserskih risivera rasporedjenih duz celog trupa aviona koji koriste pasivan vid prikupljanja informacija iz okoline koji se projektuje u jednu veliku sliku prostora oko aviona i elemenata koji se nalaze u tom prostoru.
OLS-K na migu 35 je pandan Damokles kontejneru, kao i ruski Sapsan-E koji su priblizno istih karakteristika.

"Domet" RWR kod SPEKTRE je oko 200km.
Domet ruskih RWR je u najmanju ruku isto toliki i rusi tvrde da je u stanju da pruzi dovoljno tacne podatke kako bi se raketa navodila na cilj u pasivnom modu.

Citat:Russian sources have claimed that the electronic warfare systems utilizes the latest technologies available in Russia and the radar warning receivers are so effective that the information provided by RWR along would be enough to provide targeting information for Kh-31P anti-radiation missile without using other detection systems on board, though information can also be provided by L-150 ELINT system, which can be used in conjunction with Kh-31P. The maximum range of the RWR is termed at several hundred kilometers, and based on the 200 km maximum range of the Kh-31P anti-radiation missile, the maximum should be at least that much. The threat information obtained from RWRs can be either provided on the LCD MFDs (showing the most dangerous four targets) for the pilot in the manual mode, or be used automatically. The active jamming pods are mounted on the wing tips, and the APP-50 decoy launcher is mounted near the tail cone with 96 decoys of different kinds

Ovo su informacije koje su zastarele u poredjenju sa tehnologijom koja je na putu za PAK FA.

SOAR sistem vec postoji na migu 35 i testiran je, a moja je pretpostavka da je kupola iza kokpita kod PAK FA takodje SOAR , ali novijeg tipa.
Posto nema zvanicnih podataka koji bi to potvrdili, ne znam odakle ti informacije o tom sistemu za PAK FA?

U zavrsnu obradu ruskih aviona ne bih ulazio, jer se zna logika koja stoji iza toga (niza cena, mogucnost rada u terenskim uslovima, robusnost konstrukcije itd.)
Onog trenutka kada je bila potrebna perfektna zavrsna obrada radi smanjenja RCS , pojavio se PAK FA, a koliko god da je rafal dobar (a po mom misljenju jedan od najboljih) nikada nece biti avion pete generacije i u tom smislu francuzi ipak zaostaju za rusima i amerikancima.

Sto se tice radara na trideset petici
Citat:
For 2008, manufacturing of an initial batch of 12 Zhuk-AE radars is scheduled. The so-called "first stage" Zhuk-AE radar (also designated FGA29) shown in Bangalore is a modernised version of the mechanically scanned Zhuk-ME radar fitted with a new AESA antenna. It retains the existing computing system with data processor, signal processor and software, as well as the clock generator.

The "second stage" radar, designated Zhuk-AE/FGA35, will be fitted to the production MiG-35 fighter. It will receive a new computing system and new multifunction wideband generator. Thanks to this, the capabilities of AESA technology can be better exploited and new radar operation modes can be introduced. Thanks to the reduced size and weight of the radar modules, it was possible to move the antenna mirror back and therefore increase its diameter. The FGA35 will feature a 700mm-diameter antenna with 1,000-1,100 T/R modules (the present configuration comprises 1,064 modules, but slight changes are still possible). Phazotron-NIIR is now seeking the best method of heat dissipation--a critical issue for the success of future developments. The range of the Zhuk-AE/FGA35 radar will be 200km (for a 51112 target): the radar will be capable of tracking up to 60 air targets and engaging six of them.


Ne mogu sada da nadjem link, ali radar druge faze je vec prosao sva ispitivanja i ispunio postavljene zahteve koji su bili stavljeni pred njega.

Dopuna: 23 Mar 2011 0:37

P.S.

Slika F-22 koga prati SPEKTRA nista ne govori, osim da je F-22 pracen.
Ona pruza pokrivanje od 360 stepeni, odnosno, ne znaci da je rafal mogao da dejstvije po raptoru, kao sto i nije, jer su rezultati WVR borbe gde su se koristili samo topovi, bili poprilicno izjednaceni sa jednim "obaranjem" rafala od 5 ili 6 angazmana. . .koliko me secanje sluzi.

offline
 • Nikola Vukota
 • Multimedija , creativity work- world of disajn
 • Pridružio: 08 Sep 2010
 • Poruke: 1090
 • Gde živiš: ZEMUN - Gardoš - Forsaž - BB.

. @Siviisokole, najiskrenije svaka čast ! Ovaj naćin obostranog pisanja i razmene mišljenja uz poštovane jedno drugog i stalno učenje i napredovanje se u punom smislu zove KREATIVNI FORUM !
- kada čovek pogreši ili ljudski pita kolege za savet, miščjenje ...itd. razumem! Al da se neko izražava samo pukom rečenicom, bezsadržajnom, bez misaone poruke ... niti slikovne i video...linka koji takođe informaciju nosi za sve forumaše ne razumem !
- Drago mi je da postoje kreativni ljudi poput tebe (bez i malo poltronstva) koji se ne štede i doprinose forumu svestrano!
- lAako je napisati par pro forme reči ili rečenicu bez midaone-idejne poruke i kao učestvovati aktivno u radu foruma!?
- Ako kolege sa foruma već kreću u novi odgovor, post nega ga nakar sadržajno obogate, ulože kreativnost, čime svaka nova stranica dobija na težini. Oprosti što tebi ovo govorim jer se zaista umno ne štediš.
- Verujem da će kreativni i svestrani umni rad a ne pro-form sa par reči nići na odjek koji to ne ćine. Srećom kreativaca i radnika he većina!
- Da se vratim osnovnoj temi!

Arrow http://weapons.technology.youngester.com/2009/09/f.....et-of.html

Arrow http://defense-update.com/newscast/channels/aerospace_news.html
- Odličan nastup Rafala na Maksu 2009. :

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12431

@sivisoko

OSF je razlicit sistem od ostalih IRST koji imaju moderni avioni. Svi imaju na nosu samo jedan uredjaj, kod Rafal su prisutna dva uredjaja.

Zato mislim da je problematcno porediti OSF sa drugim sistema.

Sto se tice Spectra sistema, on je u operativnoj sluzbi vec deset godina. Samim tim je zreo sistem.

Uskoro dobija nove IC senzore znatno vece rezolucije

http://www.deagel.com/library1/medium/m02010040100002.jpg

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 701 korisnika na forumu :: 44 registrovanih, 6 sakrivenih i 651 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, A.R.Chafee.Jr., Apok, aramis s, Atomski čoban, bato, celik, cikadeda, Cirkon, darkangel, Djokkinen, Dorcolac, dragoljub11987, dragon986, Drug pukovnik, Duh sa sekirom, Duško, ekser222, FOX, hyla, ivan979, jednokratni akaunt, Leonardo, ljubo70, Mali Veseljak, MarKhan, miodrag, Oluj2.1, panonski mornar, pavlo, pedja63, rodoljub, rovac, segax1, Skywhaler, Srki94, ss10, stegonosa, theNedjeljko, vasa.93, vlahale, voja64, VP3987, yufighter