Dassault Rafale

139

Dassault Rafale

offline
 • x9  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 04 Dec 2008
 • Poruke: 1098
 • Gde živiš: Vienna

sivisoko ::x9 ::sivisoko ::@X9

Ne mogu da se setim detalja vezbe, ali bi voleo ako imas, da mi pokazes informaciju gde je PESA pratila F-22 u krugu od 40km.

Cini mi se malo verovatno, jer bi u tom slucaju ugrozili tip frekfencije svoga radara, ako ona vec nije poznata amerikancima, jer svi znamo koje mogucnosti ima AN/ALR-94:
Zato mislim da je F-22 bio pracen uz pomoc SPEKTRE i OSF-a.

Da je vezba bila u BVR modu, mislim da bi F-22 detektovao rafal na znatno vecim udaljenostima od tih 40km.
A to da je rafal izuzetan "dog fighter" apsolutno nije sporno, jedan od najboljih!

F22 je pracen po recima pilota sa spectra i osf i podaci su prenoseni na pesa radar,tako da je f22 bio par puta na nisanu Mica raketa.na zalost ne mogu da nadjem da li je bio zahvacen sa Mica IC ili sa Mica sa aktivnim radarskom glavom,znam samo da su Ameri protestvovali zbog toga,jer to je bio odgovor francuza na rezultat gde je f22 imao jednom na nisanu Rafale.vezba je bila zamisljena kao nesto izmedju bvr i wvr,pa je na kraju prerasla u dogfight sa simulacijom topova.od nekih 6 naleta samo jednom je Rafale bio na nisanu F22.i to po cenu povecane potrosnje goriva kod f22.
@sivisoko
chime bi F22 detektovao rafale u bvr modu?radarom?istog momenta bi bio otkriven sa spectra sistemom i rafala bi imao mogucnost gadjanja dotichnog,kao sto bi bilo obrnuto da je rafale koristio radar,onda bi ga f22 preko an/alr 94 gadjao sa aim120. pilot rafale-a je ostvario pasivnu detekciju,i prebacio je podatke na radar,i mogao da usmerenim beam-om prati f22.zbog toga se ameri prebacuju na dogfight radi dokazivanja premoci,ali na zalost nisu bili bas uspesni.
an/alr ima verovatno veci domet od spectre,ali nema aktivni elektronski stelt.to pokusavam da objasnim u ovih par postova.ima istu funkciju kao an-alr94 to jest pasivno osmatranje,navodjenje,uvodjenje u bazu podataka i pronalazenje iz iste podatke kome taj "odraz" pripada.ali spectra ima aktivno elektronsko izoliranje samog aviona ,sto an-alr 94 nema.
tip frenkvencije nije bas toliko nepoznat amerikancima,ako se zna da su francuzima prodali module i verovatno pomogli pri pravljenju njihovog pesa radara.osim toga rafale koristi svoj radar vec odavno u avganistanu i veoma lako su mogli da prikupe sve podatke i pre nego sto su se ova dva aviona srela u UAE.

Dopuna: 23 Mar 2011 11:40

zixo ::Sa koje je to vezbe?
UAE..


Ako F-22 lete u parovima, najpozeljnija taktika je da najmanje jedan avion iskoristi pun potencijal svog radara (malo sam skeptican za efikasnost u LPI modu) i preko data linka prenese informacije raptorima koji su u pasivnom modu.
Na taj nacin ce F-22 detektovati rafala na daljinama na kojima moze iskoristiti pun potencijal AIM-120D i lansirace rakete prvi.
To sto ce rafal biti svestan da je ozracen mu u takvoj situaciji i nije bas od velike pomoci ako zeli da ostane ofanzivan.
Iz tog razloga, a i zbog vece kineticke rezerve, mislim da je F-22 u prednosti sto se tice BVR borbe, jer koliko god mu je smanjen RCS, rafal nije VLO, vec LO avion koji nosi svoja ubojna sredstva van trupa.

Citat:an/alr ima verovatno veci domet od spectre,ali nema aktivni elektronski stelt.to pokusavam da objasnim u ovih par postova.ima istu funkciju kao an-alr94 to jest pasivno osmatranje,navodjenje,uvodjenje u bazu podataka i pronalazenje iz iste podatke kome taj "odraz" pripada.ali spectra ima aktivno elektronsko izoliranje samog aviona ,sto an-alr 94 nema.

Ako mozes da budes malo precizniji u vezi ovog dela.

Ono sto ja znam jeste da ima aktivan tip ometanja.

Citat:
The RWR and active jamming system were developed by Dassault Electronique (presently Thales) and are integrated as the Détection et Brouillage Electromagnétique (DBEM) system.

In the F1 standard, the DBEM can detect transmitters over the frequency range of 2-18 GHz, but this was increased to 2-40 GHz on the F2 standard. The system has a very high accuracy of up to one degree in azimuth. The DBEM automatically detects, classifies, and identifies emitters and inputs information about them into the computer. The Spectra's active jamming subsystem uses phased-array antennas located at the roots of the canards. The antennas can produce a pencil beam compatible with the accuracy of the receiver system, concentrating power on the threat while minimizing the chances of detection. It also uses other low-probability-of-detection techniques, so the Rafale's electronic-countermeasures (ECM) capability is also compatible with its stealth requirements.

manimo se tih taktika krenulo se od dogfighta f22 i rafale.jedan na jedan.
dokle god i jedan i drugi ne koriste nista od sistema koji imaju emitovanje ili zracenje otkrivanje ce se svesti na pasivne opticke ili IC sisteme,koje Rafale ima a F22 nema.tu je prednost Rafale.ono sto zelim i pokusavam da pokazem da F22 tehnicki i nije na nekom zadnjem nivou.on moze da prima data linkove od ostalih ali ne i da ih salje,bas zbog tog zatvorenog kruga ne-emitovanja ,ali koliko je to prednost toliko je i mana.
pokazao sam ti onaj mali grafikon Spectre pre par postova.ono po cemu je spectra posebna ili jedinstvena do sada je elektronsko poklapanje sopstvenog i tudjeg emitovanja.an/alr94 na priemr mozemo da posmatramo kao veoma osetljivu antenu koja ima ogromnu moc primanja,selektovanja i prepoznavanja emitovanja shumova itd.spectra je to isto,zasigurno ne toliko jaka na dometu kao an-alr94,ali to i nije ni bila namera,jer spectra poseduje kao sto si naveo male antenice koje rade pod malom snagom u lpi modu i pored pasivnog imaju u aktivno detektovanje ,koje ce an/alr94 da otkrije i znace o cemu se radi,ali nece znati gde je izvor zbog promene faze,snage emitovanja i menjanja ugla slanja zracenja.aktivna elektronska zastita to upravo radi,menja frenkvenciju dolazecih zraka tj. pomera im fazu,i stvara jednu elektronsku prazninu.veoma tesko za objasniti,zvuchi previse sci-fi,ali je realnost.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12451

Hektor ::mean_machine ::Rafal ima 18 PPC procesora ako to nije dovoljno za obradu podataka ne znam sta jeste Mr. Green

Nisam mislio na snagu procesora Smile već način obrade, npr snaga radara je jedno, ali mogućnost da se informacija obradi tako da se meta razdvoji od planine, e to ne zavisi ni od snage radara ni od snage procesora, na to sam mislio.


Jasno je meni sta ti hoces da kazes ali ne vidim kako ti ja tu mogu pomoci.offline
 • zixo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2006
 • Poruke: 24626
 • Gde živiš: Beograd

Citat:Ali će morati da upale radare prilikom dejstva i da nastave da ih drže upaljenim ako žele da pogode cilj.

Jeste ali ce tada mozda biti kasno za Rafale.

offline
 • Pridružio: 22 Feb 2011
 • Poruke: 1582

zixo ::Citat:Ali će morati da upale radare prilikom dejstva i da nastave da ih drže upaljenim ako žele da pogode cilj.

Jeste ali ce tada mozda biti kasno za Rafale.


E tu je onda najveća nepoznanica od koje u najvećoj meri i zavisi ishod, ponašanje RWR na strani Rafala.

offline
 • Nikola Vukota
 • Multimedija , creativity work- world of disajn
 • Pridružio: 08 Sep 2010
 • Poruke: 1090
 • Gde živiš: ZEMUN - Gardoš - Forsaž - BB.

- Nema modernog multorola bez vrhunskog stand off weapons !

Arrow http://www.science.mod.uk/codex/issue5/features/features8.aspx

Arrow http://forum.keypublishing.com/showthread.php?t=106844&page=8
offline
 • Pridružio: 23 Okt 2010
 • Poruke: 1291

x9 ::
manimo se tih taktika krenulo se od dogfighta f22 i rafale.jedan na jedan.
dokle god i jedan i drugi ne koriste nista od sistema koji imaju emitovanje ili zracenje otkrivanje ce se svesti na pasivne opticke ili IC sisteme,koje Rafale ima a F22 nema.tu je prednost Rafale.ono sto zelim i pokusavam da pokazem da F22 tehnicki i nije na nekom zadnjem nivou.on moze da prima data linkove od ostalih ali ne i da ih salje,bas zbog tog zatvorenog kruga ne-emitovanja ,ali koliko je to prednost toliko je i mana.
pokazao sam ti onaj mali grafikon Spectre pre par postova.ono po cemu je spectra posebna ili jedinstvena do sada je elektronsko poklapanje sopstvenog i tudjeg emitovanja.an/alr94 na priemr mozemo da posmatramo kao veoma osetljivu antenu koja ima ogromnu moc primanja,selektovanja i prepoznavanja emitovanja shumova itd.spectra je to isto,zasigurno ne toliko jaka na dometu kao an-alr94,ali to i nije ni bila namera,jer spectra poseduje kao sto si naveo male antenice koje rade pod malom snagom u lpi modu i pored pasivnog imaju u aktivno detektovanje ,koje ce an/alr94 da otkrije i znace o cemu se radi,ali nece znati gde je izvor zbog promene faze,snage emitovanja i menjanja ugla slanja zracenja.aktivna elektronska zastita to upravo radi,menja frenkvenciju dolazecih zraka tj. pomera im fazu,i stvara jednu elektronsku prazninu.veoma tesko za objasniti,zvuchi previse sci-fi,ali je realnost.


Citat koji sam ja naveo je klasicno ometanje putem aktivnih faznih ometaca, koje F-22 za sada nema.
Slican sistem su primenili i rusi, s tom razlikom sto ne znam da li mogu da funkcionisu u LPI modu?

Citat:
KNIRTI SPS-171 / L005S Sorbtsiya-S mid/high band defensive jammer, this system being an evolution of a jammer developed for the Backfire C. The Sorbtsiya-S, unlike most Western jamming pods, is designed to operate in pairs and uses forward and aft looking steerable wideband phased arrays to maximise jamming effect. It is worth observing that the Sorbtsiya is clearly built to provide cross-eye jamming modes against monopulse threats, and the wideband mainlobe steering capability provided by the phased array permits best possible utilisation of available jamming power. A graded dielectric lens is employed. Russian contractors have been using Digital RF Memory (DRFM) technology, which is of the same generation as Super Hornet EWSP. The Super Hornet does not have any compelling advantage in EWSP capability.
Unlike the Gardenia, which has gone to a number of export clients, the Sorbsiya has only recently won approval for sale outside of Russia, with some units already exported to China. The L005S works in the H/I frequency band and has served as the primary EW model for use by Russian air force Su-27s. By interfacing with the Su-27’s main mission computer the L005S can identify and warn of radar signal threats in order of their proximity and defeat them by feeding back the same signals in conjunction with jamming modulation.Ono sto si ti opisao je tehnika zvana "active cancellation" koja zvanicno nije priznata. Slicne glasine vaze i za ruski "plazma stelt", pa dok ne dobijemo zvanicne podatke mozemo da diskutujemo o tome u vidu teorije.

Citat:Active cancellation is a LO technique in which the aircraft, when painted by a radar, transmits a signal which mimics the echo that the radar will receive - but one half-wavelength out of phase, so that the radar sees no return at all. The advantage of this technique is that it uses very low power, compared with conventional EW, and provides no clues to the aircraft's presence; the challenge is that it requires very fast processing and that poorly executed active cancellation could make the target more rather than less visible.

Kao sto se iz prilozenog vidi, problem je u brzini procesuiranja, koje ako nije na zadatom nivou, pravi ustvari kontra efekat i javlja protivnickom avionu svoju poziciju, jer ce protivnicki RWR primiti signal od njegovog ometaca u vidu radarskog snopa.
Problem je u toliko veci sto se radarski signal sa razlicitih delova aviona u razlicitim amplitudama vraca prijemniku, pa je u toliko teze maskirati toliko razlicitih faza.
Ne znam sta je toliko posebno u vezi ove slike, koja ustvari pokazje da SPEKTRA ima jedan deo nepokrivene zone (dead zone).
Odnosno pokazuje zonu dejstva primaca radarskih, IC i laserskih signala, kao i zonu dejstva ometaca.
Ako pogledamo ovu sliku ispada da mig ima bolju pokrivenost Very Happy

Interesantno je da SPEKTRA bez IRST i TV sistema nije u stanju da da precizne 3D podatke kako bi pasivno navodila raketu na cilj, dok rusi i ameri tvrde da su njihovi RWR sistemi u stanju to da izvedu.

offline
 • Nikola Vukota
 • Multimedija , creativity work- world of disajn
 • Pridružio: 08 Sep 2010
 • Poruke: 1090
 • Gde živiš: ZEMUN - Gardoš - Forsaž - BB.

- Do not ask why, RAFAL is simply master on the sky !

Arrow http://127.0.0.1:4664/&s=9sfSPU3qzAXlBLAZGRU4x-U3g0c

Arrow http://www.thalesgroup.com/Case_Studies/Markets/Ae.....he_rafale/

Arrow http://www.dassault-aviation.com/fileadmin/user_up.....e_nr_3.pdf

Arrow http://www.milavia.net/aircraft/rafale/rafale_links.htm


- Što se tiče napredne moderne elektrinke, integrisanih senzonorskih modula, radara AESA modularne izvedbe, povratne sprege avion - raketa tj. tačnije sem radara i umreženih komjutera jako brze obrade podataka, najvajžnija je sinergija-sprega sistema da se nadopunjuju u celinu i ono što je najbitnije faktor vreme! ... tj, što brži prijem i obrada informacija u jedinici vremena. Tu je Rafal sem Raptora mnogo mlađe izvedbe i samim tim tehnološki inovantivniji-savremeniji multirole br.1. bez i malo namere da budem subjektivan. Rusi su u domenu moderne soficticirane elektronike još relativno dalleko i tek kod Su-37 i T-50 počinju da stižu polako ali sigurno gde su godinama zaostajali i to kopirajući i u svojim laboratirama "nadograđivati" vesternizovanu elektroniku. Ne postoji ni jedan moderan ruski avion koji nije primarno u startu vesternizovan pa step by step prilagođavan sopstvenom razvoju!

Arrow http://www.secretprojects.co.uk/forum/index.php?topic=942.0

- The Rafale's FSO suite provides a passive detection capability:
On the aircraft's nose is the front sector optronics (FSO) suite, comprising a high-magnification TV sensor for single-target identification, and an infrared search-and-track sensor for multiple target detection in a "ball type" housing. The Thales Optronique Damocles pod is used for laser designation and can also provide a forward-looking infrared picture into the HUD. The Reco NG/Areos reconnaissance pod, carried centreline, provides long-range optical IR/visual capability by day or night, with datalink transmission of the recorded data to a ground station. The data can also be viewed by the pilot in the cockpit.
Datalinks include NATO's Link 16 standard, the close air support (CAS) Mode M datalink (image) and the CAS Rover datalink (video). The Rafale system enables the pilot to display image or video on either left or right head-down lateral displays, or on the head-level display. The pilot can also choose the cockpit image from whatever sensor source he/she wants, to transmit to a forward air controller, rather than be bound by a single image type fixed to just one sensor pod.

Arrow http://www.fighter-planes.com/info/rafale.htm

Arrow http://www.flightglobal.com/articles/2009/11/09/33.....afale.html

Arrow http://www.dailyairforce.com/109/Flight-Test-Dassa.....fale-.html

Arrow http://www.secretprojects.co.uk/forum/index.php?topic=942.0


offline
 • sebab 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 19 Dec 2007
 • Poruke: 4327

@sivisoko

ne znam koliko mozes da zakljucis na osnovu "decjih" crteza kao sto su ovi ponudjeni za rafale i mig. ovo deluje toliko pausalno da jednostavno boli. svaki sistem ima dead zone, ne vidim koji je problem u tome - to se resava awacs-ima, tj. ranim upozoravanjem na polozaj protivnika, a tu figurise pre svega rcs tog istog protivnika, gde mig "pada".

pricalo se da radar f22 i drugi aes imaju mogucnost ecm. osim toga, radar f22, kao i drugi aesa radari predstavljaju nepoznanicu generalno, jer se recimo bas za radar f22 pricalo da ima mogucnost pretrage u sirokom spektru band-ova, pa ne bih iskljucio da taj radar moze da odadi i x i l-band, sto borbu protiv drugih stelt ciljeva cini dosta unapredjenom.

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12451

sivisoko ::
Interesantno je da SPEKTRA bez IRST i TV sistema nije u stanju da da precizne 3D podatke kako bi pasivno navodila raketu na cilj, dok rusi i ameri tvrde da su njihovi RWR sistemi u stanju to da izvedu.


A koji operativni sistem imaju Rusi ili Ameri koji uopste moze da se poredi sa Spectra sistemom Mr. Green

offline
 • x9  Male
 • Super građanin
 • Pridružio: 04 Dec 2008
 • Poruke: 1098
 • Gde živiš: Vienna

@sivisoko
prvo da se usaglasimo-verujemo li amerima ili ne?
sami ameri tvrde da je Spectra jedan veoma sposoban sistem i jednistven.ono sto navode je da fazni ometachi rade u LPI modu,i da se veoma male snage i veoma koncetrisani na jednu "tacku",da je prosto nemoguce u tako malom roku(kratko vreme trajanja)i sa malom emiterskom snagom okriti izvor smetnje.ponavljam sistem tipa an/alr 94 ce smetnju otkriti ali ne i locirati kao i ostali drugi slichni sistemi.
sto se tiche "active cancelation" ,pitanje je da li je spectra u tom nivou na koji ti mislis.zato sam ti i dao taj mali grafikon gde se vidi da postoji mrtav ugao,sto znachi da nije svemoguca,i da su francuzi po tom pitanju realni.ponavljam opet,svi koji su imali mogucnost upoznavanja sa tim sistemom su rekli da je jedinstven.jer pruza takozvani aktivni elektronski stelt.i ta informacija se provlaci vec godinama i kroz casopise i kroz testove,i na kraju i sami ameri to potvrdjuju.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 868 korisnika na forumu :: 36 registrovanih, 1 sakriven i 831 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., apostata, Belac91, bojanM84, cavatina, cezar 35, Cigi, Dzoni70, Filip Marinković, francis begbie, goran.babic5, ikan, ILGromovnik, Insan, kovinacc, kybonacci, lavi, MarKhan, mikrimaus, miodrag, Misirac, nemkea71, nenad81, pavlo, perica5, Pohovani_00, renoje2, rovac, Sale.S, stegonosa, suton, theNedjeljko, vladas87, Vojkan Milovanovic, yufighter, |_MeD_|