F-35 Joint Strike Fighter

113

F-35 Joint Strike Fighter

offline
 • Cigi  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 05 Jan 2011
 • Poruke: 2344
 • Gde živiš: Novo mesto

Projekat F-35

Lokid je u ovaj projekat ušao pun samopouzdanja, ameriška avio industrija ima jedina pravo iskustvo u koncipiranju i pravi proizvodnji stealth aviona. Naravno, da bezkompromisnost nije jeftina. Isto tako Ameri su sposobni da naprave nešto što je po konceptu cenovno prihvatljivo ali ovaj to nije.

Sa F-35 Ameri su hteli da postignu ciljeve:

1. Vojni cilj
bezkompromisni pravi avion 5. generacije, koji če zbog svoje tehnološke superiornosti mogao, da ostvari zadane ciljeve i
kojega če imati u triju varianta air force, navy i marinci, kao i svi koji če učestvovati u razvoju i ostali moguči kupci.

2. Timing
Lepo da dođe, kada če:
- doči vreme, da lepo zamene svoje stare avione sa novim 5. generacije,
- svi ostali proizvođači tek dobro prihvatili 4 generaciju aviona i tako svojima prijateljima dati ponudu koju ne bi mogli da odbiju, jer su ostali ipak u tolikom tehnološkom zaostatku.

3. Strateški cilj
Prodajom aviona, ti si se vezao na prodavaća za narednih 20-30 godina i tako dobiti političku podršku tih država. Recimo za Evropu je predviđeno jedno centralno skladište i to je Italija.
Kupci če biti i dobavljači delova, recimo kao u Jugi kada se pravio tenk, svaka republika nekoliko delova, tako da ne može jedan da napravi sve.

Situacija

Američki avioni su stari. Prosečna starost je 25 godina, znam da u tome imaju največi deo transportni avioni uključujuči tankere ali i borbeni nisu mlađi svaki dan i zbog ratnih dejstvovanja su leteli više nego normalno što je skratilo životni vek svih američkih aviona od 5 do 7 godina,
žaljenje da zbog starosti aviona ne mogu, da garantiraju da je siguran za let…. razpao se F-15 u zraku, ograničenja brzine na 1,5 mach,

1.Vojni cilj: o tome je bilo puno, na kratko: Jack of all trades, master of none.

2.Timing-zaostatak:
- za Amere znači zaostatku F-35 se dodaje još 5-7 godina (gore pomenuto),
- za ostale još više vremena da se predomisle.

3.Problemi, o njima na kratko:
- softverska integracija (za sve modele),
- F35B.
Ima jih još ali o tome se je pisalo mnogo, pa ja neču.

4.Porast cene: o tome malo više.

Realna rast cene zbog zaostatka, više radnih sati, viša cena, nema baš velike filozofije u tome. Koliko če cena porasti F35B za ove dve godine koje je dobio da se usavrši? Ili redizajn več postoječih modela u neki nove model?

Rast cene zbog inflacije:
Stvarno me je nasmejao jedan član na Defence talk forumu (pratim kao gost), totalno pop….. nije hteo više da razmišlja o ceni kao ona iz (2002), (2005)….kako je predstavljeno u proračunu u tim godinama.
U Jugi smo bili naviknuti, više novaca u sistem viša inflacija. Inflacija ti je kao piramidni sistem, onaj na početku je na dobitku, onaj na kraju pop….

Ovi i kapitalizmu istotako štancaju pare bez pokriča i to se vidi samo po rastu cena proizvoda. Ali u statistiki nema tu realne inflacije. Pratim osnivanje eura, kako su se dizale cene i u kratkom su išle za 100 % gore. To znači 100 % više novaca nego je robe u opticaju. A dolar je još mnogo gori. To znači na kraju projekti koji traju više godina imaju najvišu rast cene. I F-35 nije izuzetak.

Rast cene zbog kursa valute-strani kupci
Zbog krize če se promjeniti regulativa tako u Bruslju, kao i Frankfurtu sedištu eura. Nemci su dobili šta su tražili i u krizi imaju profit zbog niskog kursa i držače ga nisko, u to sam siguran. Pošto problema nima još kraja u Eurolandu, kako onda da recimo Ameri ponude avion Holandezima u dolarima i koliko če oni platiti u eurima? Kako i koliko pripremiti novac u proračunu?

5.Rast cene zbog proizvodnje
Zbog čega je Lokid celo vreme insistirao na sva tri modela i sva elektronika za sve ista. Unajmili su majstore iz Airbus-a i Toyote jer su imali u planu napraviti proizvodnu traku i ne klasični način proizvodnje. (mislim da je članak bio na Defence news). Time bi dobili nižu cenu proizvodnje i brzo velike količine da udovolje sve mušterije. Stvarno nešto novo u avio industriji. Odustanjem jednog modela i da ovaj ide svojim putem i smanjenje % istih delova između modela (mislim da je to sada jedva 30%) povisuje planiranu cenu.

6.Strateško okruženje u Europi se promjenilo. Vojno povezivanje Engleza sa Francuzima, Nemci prvi put posle rata sa vojskom u Francuskoj. U Europi veliki pritisak da se kupuje evropska roba.
Indija je eliminacijom F-16 i F18 na tenderu ipak odlučila da Ameri nisu njen strateški partner 1. reda.


Rezultat:
F-35
Na Defence talk je neko spomenuo, da če imati zaostanak F-35B manje političke posledice? Svi oni koji imaju nosače aviona i sad če dobiti umesto 35B heliče? Da baš su sretni. I još modifikacija nosača…
Naravno to nema MALE političke posledice. Ako neko ima ideju šta zaostatak F35B ima u vojnom smislu na marince i ostale kome treba i neke okvirne financijske posledice, možda neko ko se razume u brodove?

Cena?
Koliki utjecaj imajo svaki razlog koje sam naveo svaki posebno, neznam ali avion če na kraju biti prilično skuplji u realnom novcu, kamoli u dolarima u 2011 pa nadalje.

Naravno variante če iči napred, proizvodnja je počela ali jackpot Lokidu nije uspeo i time i Amerima.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • How bad do you want it
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 23166
 • Gde živiš: Petrovgrad

Ma nece Indija.
Citat:
"We cannot have two types of FGFA. We have already launched preliminary work for our FGFA after inking the $295 million preliminary design contract (PDC) with Russia last month,'' said a top defence ministry official on Friday.


Inace ima dosta podataka oko FGFA u tekstu Arrow http://asian-defence.blogspot.com/2011/01/india-no.....r-jet.htmloffline
 • Puch  Male
 • Zaslužni građanin
 • Pridružio: 29 Sep 2008
 • Poruke: 615
 • Gde živiš: Slovenija

Vjerovatno svi sa zanimanjem čekaju kako če izgledati (ako ikad) prvi realni sukobi JSF sa nekim protivnikom.

Ako če iskazati nadmoč, svi če ga htjeti. A ako ne, onda če svi odustati i tražiti neke druge (po mogučnosti jeftinije) opcije.

offline
 • Pridružio: 12 Jan 2011
 • Poruke: 1692

Evo sad i Turci hoće "svoj(sa južnom korejom)" avion(kažem ja pomanito svet)Svako će na kraju da ima"svoj" i lepo onda, da ga prodaju jedni-drugima,(kinezi-indiji-indija-iranu-iran-turskoj.turska-pakistanu-pakistan...)

offline
 • Cigi  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 05 Jan 2011
 • Poruke: 2344
 • Gde živiš: Novo mesto

Da, Turci su stvarno i naletu. Borbeni helič koji če proizvoditi bit če njihov i u pravnom smislu. Mogu ga prodavat kome hoče.

Sa Korejom tank i avion?

Ne znam. Oni če kupit F-35, bit če i velik proizvodač delova a Izrael če ga imati sa napomenom, da je dio elektronike njihov.

A, u vezi upotrebe, šta misle Izraelci je uvek značajno jer su ratovali i još če, za goli život.
Israel and the F-35: A look beyond costs and politics
Arrow http://www.defpro.com/daily/details/741/

offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 15161
 • Gde živiš: Lublana

Boli Izraelce, oni dobijaju 30 miljardi $ izravne amerićke pomoči u narednih 10 godina, znači 3 miljarde svake godine.

offline
 • Cigi  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 05 Jan 2011
 • Poruke: 2344
 • Gde živiš: Novo mesto

Citat:
Iz članka
For example, Sadat was prepared to launch the Yom Kippur War only after he was guaranteed aerial superiority that could protect Egyptian forces on the east bank of the Suez Canal.

Wiki Gubici aviona u Yom Kippur War
The Israeli Air Force lost 102 aircraft: 32 F-4s, 53 A-4s, 11 Mirages and 6 Super Mysteres.


Jazbar ne ratuje se novcem. Iz samih brojki stanovništva i samih pilota je jasno, da si Izrael ne može priuštiti velike gubitke. Njima je nadmoč u zraku bitna jer inače Izrael pada.

U članku je kakvu sitauciju autor članka vidi u smislu upotrebe F-35 za Izrael.

offline
 • Pridružio: 23 Dec 2006
 • Poruke: 12299

djox ::U.S. May Allow India to Join JSF Effort

Arrow http://www.defensenews.com/story.php?i=5548948&c=AME&s=AIR


Evo i odgovor Indusa:

http://timesofindia.indiatimes.com/india/With-own-.....380551.cms

Mr. Green

offline
 • jazbar 
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 28 Dec 2009
 • Poruke: 15161
 • Gde živiš: Lublana

Cigi ::Citat:
Iz članka
For example, Sadat was prepared to launch the Yom Kippur War only after he was guaranteed aerial superiority that could protect Egyptian forces on the east bank of the Suez Canal.

Wiki Gubici aviona u Yom Kippur War
The Israeli Air Force lost 102 aircraft: 32 F-4s, 53 A-4s, 11 Mirages and 6 Super Mysteres.


Jazbar ne ratuje se novcem. Iz samih brojki stanovništva i samih pilota je jasno, da si Izrael ne može priuštiti velike gubitke. Njima je nadmoč u zraku bitna jer inače Izrael pada.

U članku je kakvu sitauciju autor članka vidi u smislu upotrebe F-35 za Izrael.


Novcem se kupuje oružje! Kada je neka država u ratu onda se smanji ekonomija pa je i iz tog gledišta važno ko ima više novaca da može izdržati rat. Boljim oružanim sistemima se nadoknađuje broj vojnika, bolji oružani sistemi traže manje posade. Bolji avioni sa boljim naoružanjem uz dobre pilote mogu se nositi sa brojčano nadmočnijim neprijateljem, koji ima inferiornije aparate i oružje... Izrael bi imao novaca da plati stotine unajmljenih pilota celoga sveta. Izrael bi u slučaju opasnosti da bude okupiran svakako upotrebio atomsko oružje.

Ma uopšte nema smisla preigravati teorijske variante ishoda izraelskog rata jer bi Amerikanci branili Izrael više nego sopstvenu državu. Kad bi izraelcima pretila vojna opasnost od nekog jakog protivnika imali bi na raspolaganju F-22 i adekvatnu trenažu na tim avionima ako ne i same amerićke pilote.

Izrael nebi preživio jedino ako bi baš sve arapaske države + Iran zaratile prema njemu ali to je moguće samo u fikciji. Da bi samo jedna velika arapska država odustala, bilo Egipat bilo SA, Izrael bi se izvukao. Bilo da se otvori Suez, bilo da Egipat ima otkrivena leđa iz pravca SA. Ako bi recimo Turska stupila u rat onda nebi ni trebali SA nego bi bilo dovoljno da SA ne pušta dejstvo sa njenog teritorija. Turska, Egipat, Sirija i Jordan bi napravili pomorsku blokadu oko Izraela, Turska bi odmah okupirala ceo Kipar, Iran bi preko Kurdistana kopnenim jedinicama preko Sirije išao prema Izraelu pod uslovom da Irak ostane neutralan kao SA... U takvom scenariju nebi mogao NATO ni Amerikanci ništa. Još da Kinezi zaprete upotrebom sile u slučaju napada atomskim oružjem od bilo koje NATO države... jer bi Kinezima u takvom scenariju sigurno sve arapske države sa naftom ponudile neki strateški ugovor...

offline
 • Cigi  Male
 • Elitni građanin
 • Pridružio: 05 Jan 2011
 • Poruke: 2344
 • Gde živiš: Novo mesto

Idemo u off,

Nije to tema Bliski istok.

Jevreji neče da uzmu druge pilote. O tome nije valjda diskusija. Ne vjerujem, da če da pozove bilo koga drugog.
Pa neka svaki ostane pri svome.

Da, Pakistanci o ostali muslimani koji nemaju naftu lete za ove arapske bogataše. O tome se baš ne priča puno javno ali kad ti kupiš ovako 70, 80 aviona od jednom piloti ne stoje u vrsti.

Izrael mora kalkulirati ratovanje od svih strana, jer to se več desilo, tako da planovi sigurno postoje. I Ameri i izraelska diplomatija če sigurno pokušati sve da do toga ne dođe.

Više me zanima, šta če da urade Australci, jer Kinezi
Arrow http://www.abc.net.au/news/stories/2010/08/24/2992304.htm?section=justin
su jim več došli na distancu 650Km. Kako bi bilo da uzmu F-35 i kako bi se on nosio sa time.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 794 korisnika na forumu :: 53 registrovanih, 5 sakrivenih i 736 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., Apok, attila.jukicburai, axa, Blagojević Mlađan, bojank, Boris90, branko7, celik, cikadeda, darkangel, djboj, Djokislav, Djokkinen, Dorcolac, Drug Platov, feniks1, galijot, goxin, jaeger, joca83, JOntra, Kubovac, lacko, limeni, ljubo70, Metanoja, mgaji21, Milos ZA, novator, nradukic, ozzy, pein, psyho93, repac, Rota 9, ruseskij, sasa.zoric, shone34, slonic_tonic, soonne, Srki94, StepskiVuk, ucenik32, UlTrA EnErGy, virked, Vlad000, voja64, wizzardone, zexoni, zoidbergs, Zori, Živković