MIG-21 "Fishbed"

1349

MIG-21 "Fishbed"

offline
  • Pridružio: 20 Avg 2018
  • Poruke: 264

@ MB120

Koreja nema "licencu" u pravom smislu reči za proizvodnju MiG-29. Sedmi Mašinski Biro (Pangdjon) može da sastavi avion ako mu se isporuče neophodni delovi, ali je isporuka delova obustavljena zbog spora oko načina plaćanja, tj Koreja je htela da plati robom. Koliko je poznato sastavili su tri ili četiri do obustave.

________

Što se tiče "novog" MiG-21 sa slike iz mog prethodnog javljanja, on i njemu slični su nabavljeni posredstvom Češke firme Agroplast koju je nekadašnji obaveštajac Oleg Senkin koristio kao paravan za slične poslove kroz sastavljanje lažnih ugovora, carinskih papira i sličnog. Naime kada je počeo haos u Rusiji Senkin je shvatio da veze sa osobama od uticaja širom nekadašnjeg SSSR mogu da donesu daleko veću dobit od mesečne plate. Otpust iz službe je izdejstvovao skokom sa terase posle čega je dobio "F" dijagnozu. Obaveštajci u Koreji su zainteresovani za ovakve tipove i vrlo brzo su ga kontaktirali za isporuke aviona MiG-21 i rezervnih delova iz Kazahstana, ali je Senkin tri puta platio danak neiskustvu. Prvi put mu je roba zaustavljena jer je pokušao direktnim putem a sledeća dva puta je angažovao bivše ambasadore Sijera Leonea i Perua ali je oba puta sumnju podigla činjenica da zahtev za nabavku aviona i delova potpisuju bivši ambasadori i da pečati ambasade nisu baš najkvalitetniji falsifikati.

Senkin ne odustaje i prelomni momenat se dešava kad u Alma Ati upoznaje Aleksandra Petrenka koji se predstavlja kao čovek od poverenja Nurtaja Abjakajeva koji sedi na poziciji šefa komiteta za nacionalnu Bezbednost. Petrenko je tada bio u blagom problemu jer je u prethodnom periodu trebao da kupi neke nekretnine na Floridi za račun Abjakajeva i premijera Kažegeldina, ali se nije udubio u propise, nije izvršio isplatu na vreme i oba posla su propala uz gubitke. Pojava Senkina i njegova veza sa obaveštajcima Severne Koreje koji su spremni "i da časte" su uverila i Petrenka i Abjakajeva da se ti novčani gubici mogu nadoknaditi. Abjakajev s obzirom na svoju poziciju počinje da troluje poznatog švercera oružjem iz Rusije Olega Orlova sve dok ovaj nije zaključio da za njega nije bezbedno da ostane u Kazastanu. U isto vreme Petrenko se Orlovu predstavlja kao prijatelj koji će zastupati interese Kazahstanskog ogranka njegove firme Omarus u njegovom odsustvu i dobija pečat i blanko obrasce sa Orlovljevim potpisima. Na taj način je sebi omogućio da sve nekretnine u vlasništvu Orlova registruje na svoje ime, i prodajom nekih od njih stekne dovoljno obveznica da postane direktor predstavnistva u Alma Ati firme za proizvodnju streljačkog naoružanja Metalist. Metalist i slične firme po domaćim zakonima uživaju pravo na neograničeni izvoz naoružanja. Tako je i Petrenko postao diler i to pod patronatom najmoćnijeg čoveka u zemlji Abjakajeva čije su ime i uticaj otvarali sva vrata u zemlji i dosta njih u inostranstvu. Kako je fiktivni ugovor sa Agroplastom pominjao "metal za topljenje" a stvarni teret je sadržao avione i delove i to ne za Češku u priču su uvučeni i ministar odbrane Altenbajev i komandant vazduhoplovstva Nurgažin. Ovi transporti su neko vreme prevozili bez smetnji sve dok šestog puta Azerbejdžanski carinici nisu zaustavili avion kojim se vršio prevoz i zatekli dva seta papira za isti teret, jedan naslovljen na Češku a drugi na Slovačku dok su piloti tvrdili da lete za Severnu Koreju (koja je u suprotnom smeru). Češke i Slovačke vlasti su porekle postojanje takvog posla a južnokorejske obaveštajne strukture registruju priliv vojnog materijala. Amerika zahteva istragu uz pretnje sankcijama i obustave godišnju pomoć od 70 miliona. Senkin beži iz Kazahstana dok slede brojna hapšenja - Petrenko, Nurgažin, Altenbajev, Abjakajev, direktor Metalista Askar Gabdulin i još neki. Severnokorejske vlasti su se s jedne strane ponele korektno prema poslovnim partnerima pogotovo što je to omogućavalo uštedu i nikad nisu poslale kreditno pismo kojim su nameravali da plate.

Naravno po prirodi Kazahstanskog sistema ova hapšenja su uglavnom bila protokolarna - Abjakajev je već 2000 imenovan za ministra spoljnih poslova pravo iz ćuze.

Rukovodstvo Severne Koreje zna da zvanična Moskva i Peking često nisu prave adrese za obraćanje kad se radi o odbrambenim potrebama jer tamošnje elite žarko žele da se igraju međunarodne zajednice a nemaju puno prilike za to. Naravno postoje periodi kao ekonomski slom u Rusiji 1998 kad se mogu dogovoriti jeftini i unosni poslovi. Ovaj alternativni kanal je slučajno otkriven, koliko ima neotkrivenih možemo samo da nagađamo. U svakom slučaju krajnji rezultat koji možete videti na Frenkijevom snimku i "mojim" slikama je bitan.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 30 Jun 2007
  • Poruke: 6229
  • Gde živiš: Novi Sad, severoistočna Srbija

Citat:Шта ће бити са авионима типа „миг 21?

У ресурсу још увек имамо део авиона „миг 21”, али и оспособљен и искусан пилотски и технички састав. Сматрамо да у овом тренутку неби било оправдано да „административно“ избацимо из оперативне употребе овај авион који ће свакако истеком ресурса уступити своје место модернизованим авионима „миг 29”. Ако рационално посматрамо ствари морамо узети у обзир чињеницу да се ипак ради о ваздухоплову „друге“ технолошке генерације и да су нерентабилна даља улагања у овај ваздухоплов.



http://www.politika.rs/scc/clanak/434630/Leteci-tenkovi-slecu-na-Aerodrom-Morava



offline
  • Pridružio: 11 Feb 2009
  • Poruke: 3330
  • Gde živiš: Gola Plješevica, SFRJ 8)

Nece 21ca tek tako u penziju, bit ce tu jos iznenadenja .

offline
  • Pridružio: 11 Dec 2010
  • Poruke: 2411
  • Gde živiš: Beograd

Nista ne razumem ovo. Ne treba ga izbaciti ali nije rentabilno da ga održavamo jer imamo bolje?
Kao kada su radikali pitali Nikolu Pašića da li da predaju stare puške a on im kaže da je zakon odredio da se tako uradi i da moraju da ih predaju, ali da u kući nisu bez oružja. Very Happy

offline
  • Kubovac  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Jul 2016
  • Poruke: 5126

Voja1978 ::Nista ne razumem ovo. Ne treba ga izbaciti ali nije rentabilno da ga održavamo jer imamo bolje?
Kao kada su radikali pitali Nikolu Pašića da li da predaju stare puške a on im kaže da je zakon odredio da se tako uradi i da moraju da ih predaju, ali da u kući nisu bez oružja. Very Happy


Konfuzan mi je Žare u tom odgovoru. Ja sam shvatio da se avioni neće "administrativno" izbacivati iz upotreb ukoliko su još u resursu i ispravni.
Možda nam neko ovde ko je upoznat može reći, ali mislim da se radi o 2 najviše 3 dvoseda MiG-21UM, od kojih je 1 naoružan (faktički donekle modernizovan) sa raketama V-V R-60Mk, drugi je trebao da bude naoružan ovako, ali ne znam dokle se stiglo, a treći je ili sa skinutim naoružanjem (po sporazumu iz 1996.) ili pak ima naoružanje samo za dejstva Z-Z....
Ako neko, recimo @Dakota to zna, a da nije neka "vojna tajna", neka nam rasvetli situaciju.... Wink

offline
  • Sall  Male
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 30 Jul 2010
  • Poruke: 1957

Voja1978 ::Nista ne razumem ovo. Ne treba ga izbaciti ali nije rentabilno da ga održavamo jer imamo bolje?
Kao kada su radikali pitali Nikolu Pašića da li da predaju stare puške a on im kaže da je zakon odredio da se tako uradi i da moraju da ih predaju, ali da u kući nisu bez oružja. Very Happy


Pa i ne treba da razumes, jer poenta izjave nije da se bilo sta razume i razjasni, nego je izjava poenta sama po sebi.
Mada ti to znas bolje od mene, ipak napisah... Zbog drugih. Wink

Citat:
У ресурсу још увек имамо део авиона „миг 21”, али и оспособљен и искусан пилотски и технички састав.


Neko zlonameran bi mogao da postavi pitanje - "a sta je sa resursom motora?", recimo. Jer bi nekom zdravom logikom dosao do zakljucka da i oni imaju nekakav resurs, a gospodin general se iskusno ogradio na resurs aviona. Smile

offline
  • Kubovac  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Jul 2016
  • Poruke: 5126

@ Sall

Ja ispade sada "advokat" Žarkovićev, ipak napisaću još ovo pa neću više o ovome da tupim dok se eventualno ne uključi neko upoznat sa "stanjem stvari na terenu".
Hteo sam da napišem da naša VTS ima mogućnost, znanje i potrebne licence i dozvole da vrši generalni remont na dvosedim MiG-21UM uključujući i produžetak veka upotrebe. Pretpostavljam da se to odnosi i na motore (koliko još sati rada i sl)...

Eto... Wink

offline
  • Pridružio: 06 Jul 2015
  • Poruke: 297

@ Мислим да је ВЗ Орао из Бијељине био званично задужен за ремонт мотора Тумански Р13-300 и Р25-300 , а да су као кооперанти/подизвођачи имали некакву "испоставу/радионицу" у оквиру ВЗ МоСт.

Са њиховог сајта :
Citat:1972. remont turbomlaznih motora ruske proizvodnje R13-300 za avione MiG-21;
1978. remont turbomlaznih motora ruske proizvodnje R25-300 za avione MiG-21 BIS;


http://orao.aero/strana.php?id=14


Допуна 1 :
У питању је била испитна станица за моторе , из следеће слике и текста колеге ray ban11 се види да је ВЗ Орао и после распада СФРЈ био једини оспособљен за ремонт горепоменутих мотора.



Citat:Ispitne stanice je imao samo VZ `Orao`. Zmaju ne treba jer ugrađuje ispitan motor i zato mu treba samo probni sto za avion na kome se ugrađen motor ispituje.
Moma je imala ispitne stolove za turbovratilne motore helikoptera i stolove za ispitivanje reduktora helikoptera. Ispitna stanica za MM motore je naknadno urađena, jer je Orao ostao u drugoj državi. Pa se radi sigurnosti a radi ispitivanja MM motora posle opravki ili remonta isti ispitivao u MOMI.
No kako je ORAO zadejstvovao sve kapacitete u Bijeljini, remont i ispitivanje MM motora je nastavljeno u Bjeljini.
Ispitni sto za RD -33, nema ni Bijeljina ni MOMA.


Допуна 2

На званичном сајту ВЗ МоСт-а се не наводи да обављају ремонт мотора Тумански , искључиво турбовратилне моторе за Газелу и клипне моторе за Утву 75.
http://www.vzmoma.vs.rs/lat/10/vazduhoplovni-motori-i-transmisije-10

offline
  • Sall  Male
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 30 Jul 2010
  • Poruke: 1957

Kubovac ::@ Sall

Ja ispade sada "advokat" Žarkovićev, ipak napisaću još ovo pa neću više o ovome da tupim dok se eventualno ne uključi neko upoznat sa "stanjem stvari na terenu".
Hteo sam da napišem da naša VTS ima mogućnost, znanje i potrebne licence i dozvole da vrši generalni remont na dvosedim MiG-21UM uključujući i produžetak veka upotrebe. Pretpostavljam da se to odnosi i na motore (koliko još sati rada i sl)...

Eto... Wink


Kada bi mogli da definisemo tacne potrebe za MiG-21 u kontekstu 10 remontovanih MiG-29 u 2019. godini, bilo bi osetno lakse za diskusiju. S obzirom da nismo sposobni da uposlimo ni ovih 10 komada, ne vidim ama bas nikakvu potrebu za MiG-21, pogotovo ako uzmemo u obzir da je njihova operativnost i pre dolaska ovih MiG-29 bila jako upitna. General je to iskusno zakukuljio i zamumuljio da ako mu bilo ko, ko je iole upucen u desavanja, sugerise da nije rekao istinu, izlaz je ostavio otvoren. Nista nije slagao. Samo je neke kljucne! detalje "slucajno" izostavio.
Ostaje da se nadamo da ce legenda svetske i domace vazduhoplovne scene dobiti zasluzeno mesto u Muzeju. Ono mesto koje mu i pripada.

offline
  • Toni  Male
  • SuperModerator
  • Pridružio: 18 Jun 2008
  • Poruke: 30249

Nije poleteo NL od ovih dana pre dve godine. Kakav Mig-21.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 857 korisnika na forumu :: 47 registrovanih, 12 sakrivenih i 798 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: ajo baba, alkatraz080, Atomski čoban, Boris BM, cenejac111, CikaKURE, Denaya, Dimitrise93, Dorcolac, DPera, draganca, draganl, Duh sa sekirom, dushan, FOX, ILGromovnik, jackreacher011011, Kriglord, kubura91, kybonacci, laurusri, Leonov, ljuba, loon123, Lošmi, Mercury, mikrimaus, Milenaaa, Milometer, Milos ZA, Mlav, mrav pesadinac, nemkea71, ObelixSRB, Ripanjac, RJ, rodoljub, Romibrat, ruger357, sasa87, Shinobi, stegonosa, vathra, W123, wizzardone, zlaya011, žeks62