MiG-29 Fulcrum

2069

MiG-29 Fulcrum

offline
  • dakota  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Feb 2008
  • Poruke: 970
  • Gde živiš: Beograd

VP3987 ::Verovatno zato sto nije postao 9.12B

9.12 вер. Б ,postoji

Za svak verziju ili podverziju kako god je ko zvao u registru se dodeljuje novi niz ili pod niz evidencijskog broja.

Primer F-84 nabavljen og grcke ( u osnovi bio f-84e doveden u standar g)
Mig-21 mf
Mig_21 us sa aitopilotom ap-155

I jos kojesta



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Pridružio: 03 Jun 2011
  • Poruke: 1645

To je meni jasno. Kolega iznad mog posta je pitao zasto je VS prepoznala posebnost aviona 9.12A kad je on "doveden na nivo aviona koji vec imamo" i dodelila mu poseban evidencijski broj koji se razlikuje od 9.12B

Ja sam na to odgovorio da 9.12A nije postao 9.12B tim prolagodjavanjem i da je i dalje 9.12A. Stoga i ima drugaciji evidencijski broj.



offline
  • dakota  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Feb 2008
  • Poruke: 970
  • Gde živiš: Beograd

.....a to je, hvala , pomislio sam da pise " 9.12b nije postOjao"
Trebalo je da procitam "postao" , moja greska.

offline
  • Pridružio: 20 Avg 2018
  • Poruke: 264

Kubovac, ja napisem da je Rusija prodavala izvoznu Gardeniju u "podovanoj formi" (u obliku podvesnog kontejnera) kupcima Su-27SK a ti odmah napises kako Su-27SK ima ugradjenu izvoznu Gardeniju sto ne odgovara istini:



Znaci na Su-27SK Gardeniju namestas umesto dve rakete R-73, jedan pod se bavi prijemom, drugi predajom i kupujes je zasebno kao bilo koji drugi komad podvesa.

"В 1985-1986гг. на Ставропольском радиозаводе «Сигнал» начался серийный выпуск базовой станции РЭП Л203 “Гардения-1ФУ” для защиты самолетов фронтовой авиации. В 1997г. На предприятии началось серийное производство экспортного исполнения станцийЛ203.
Источник: «ОРУЖИЕ ОТЕЧЕСТВА» A.V.Karpenko

Ovde vidimo da je originalna verzija nazvana Gardenija-1FU usla u serijsku proizvodnju 1985-1986, a da je 1997 pocela serijska proizvodnja izvozne verzije L203 (Gardenija-1FUE Prim Z. Peka).

Imajuci ovo u vidu jasno je da je svaka Gardenija koja se 1991 zadesila van teritorije Ruske Federacije bila *original* namenjen VVS i da izvoznih verzija tada nije bilo. Posledicno to znaci da je Ruska Federacija u tom momentu izgubila kontrolu nad daljim prometom Gardenije i njenim stavljanjem na uvid trecim stranama.

___________________________

Sistem Gardenija-1FU je razvijen navrat - nanos kao posledica debakla Sirijske avijacije 1982. godine. Vrsen je pritisak da se inkorporira na sve avione gde je to moguce ali je zazivelo u internoj varijanti samo na MiG-29 9.13. Gardenija-1FU postoji u obliku za interno skladistenje i u obliku podvesnog kontejnera.

Primer:

Самолет с системой радиоэлектронного противодействия, получивший название МиГ-25ПДСЛ (бортовой номер «94», «Л» — от слова «лаборатория»), проходил испытания в 1985 г. Он отличался наличием станции предупреждения об облучении «Береза-ЛМ», станции постановки активных помех «Гардения-1ФУ» в подвесном контейнере, устройствами отстрела пассивных помех КДС-155.

Источник - Авиация и Время №5 2004 г.

Ovde vidimo da je MiG-25PDS s brojem "94" 1985. konvertovan u "letecu laboratoriju". Izmedju ostalog se ispitivala mogucnost upotrebe Gardenije 1FU u obliku podvesnog kontejnera.

Izvozna verzija Gardenija-1FUE je razvijena za potrebe kupaca aviona Su-27SK jer Sorbcija nije bila dozvoljena za izvoz pre 2001. i u ser. proizvodnji je od 1997. Koliko je meni poznato nije razvijana eksportna verzija u formi uredjaja za drzanje unutar avionskog trupa.

Sto se tice poslednjeg pitanja imam primer koji dokazuje da su same Ruske vlasti svesne da su nakon 1991. izgubile kontrolu nad prometom i stavljanjem na uvid trecim stranama Gardenije i da same prodaju originalnu Sovjetsku verziju Gardenija-1FU:

"МиГ-23МЛС (23-47) - вариант истребителя 23-37 для ВВС Сирии

Выпущен единственном экземпляре путем доработки МиГ-23МЛ(МЛА) 0390312674, бортовой номер 247, потенциального заказчика не заинтересовал. Самолет остался на хранении в ЛИИ.

Согласно выдержке из официального документа: ...техническое лицо самолёта МиГ-23МЛС соответствует техническому лицу МиГ-23МЛД (23-22) с той лишь разницей, что на нём установлены Н008МЭ, СПО-15ЛМС, Гардения-1ФУ, ВП-50-60, бортовой тренажёр "Объектив-23", контейнер с видеомагнитофоном "Кристалл-Б"."

_______________________

Iz ovih sam razloga sam u prethodnom javljanju poricao da eventualna neisporuka Gardenije Srbiji stiti Rusiju, proizvodjaca uredjaja ili bilo kojeg treceg korisnika. Ako je zaista nismo dobili sa avionima razlog moze najpre da bude neka banalnost tipa: Nasa delegacija je otisla u Rusiju, procenila ponudjene avione pa je potpisan ugovor o Ruskoj donaciji izabranih aviona u *zatecenom* stanju. Ukoliko se ne ocekuje njena upotreba i ako se zeli da se smanje napori pozadinske sluzbe komponente Gardenije mogu da se izvade iz grbe, ali na njeno mesto moraju da se stave tegovi odgovarajuceg oblika i mase kako se ne bi poremetilo teziste aviona i ustanovljene karakteristike aviona u letu. Slucaj je hteo da nasa delegacija "zatekne" avione s tegovima i eto.

Nista drugo, a da ima logike, mi nocas ne pada na pamet.

online
  • Kubovac  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Jul 2016
  • Poruke: 5127

@Zeka Peka

Ne znam šta si mi dokazao ovim linkom za SU-27SK? Gde tu piše da se Gardenia ne kupuje po defaultu kada se kupuje lovac SU-27SK, osim ako ti kao kupac nećeš?
Takođe, ova Gardenia je isto izvozna verzija, ali je podvesna a ne interno skladištena, dakle ne pričamo o istoj problematici. Možda je moguće na SU-27SK po potrebi skinuti i namestiti ponovo, u kombinaciji ili to ili R-73. Možda si to u pravu. Ali ja i dalje tvrdim da se ona kupuje kada se kupuje lovac SU-27SK (danas možda za njih postoji i neka novija SAP)

Takođe, ovo je tema o MiG-29 i mi pišemo o Gardeniji koja se ugrađuje u "grbu" odnosno interno se skladišti, a to nije slučaj ni kod SU-27SK, ni kod MiG-25PDS (niti jedna vojska van SSSR nije imala MiG-25PDS sa Gardeniom, tako da ne vidim čemu ovaj argument) gde se kači podvesno.

Gardenia je ugrađena na MiG-29, verzije 9.13 i to samo za potrebe tadašnje vojske SSSR i ni za kog drugog.
Tek 1997. su počeli proizvodnju izvozne Gardenie, jer su tada možda planirali izvoz verzija MiG-29SE (9.13 - izvozna verzija) i u njih bi onda možda ugrađivali ove izvozne Gardenie, a ne nekakve "tegove" radi "balansa". Međutim, evo i ti pišeš sada da nisu razvijali izvozne verzije Gardenie za interno skladištenje, odnosno ugradnju unutar trupa, već samo za podvesno kačenje i to većinom za SU-27SK.

Ovo što se tiče MiG-23MLS, molim te ceo link, jer ovaj isečak što sam ja preveo govori o nekakvom "pokušaju" da se nekakva modernizacija izvrši i nije prihvaćena niti usvojena. Dakle, opet ispada da džabe krečimo.

Vidi druže, ne znam koje me klinac tera da se raspravljam o ovome, čak me i ne zanima toliko.
Ali volim da mi se dokaže nešto razumno i ja odmah prihvatim.
Ja ti lepo kažem da su 3 naše 9.13 stigle bez Gardenie i govorim ti najlogičnije objašnjenje, a ti mi postavljaš linkove za podvesne izvozne Gardenie na SU-27SK, podvesne originalne Gardenie MiG-25PDS koji nikome nisu prodali sa tim uređajem, pokušaj ugradnje opet podvesnih Gardenia na MiG-23MLS, a ništa o MiG-29 ver. 9.13, ali niti jednu reč o tome.
Ako misliš da samo tupim radi neke rasprave, prestaću...idem na "svoje" PVO sisteme, ali teško prihvatam tvrdnje bez dokaza, sa mnoštvon linkova i citata poredanih ofrlje, izvučenih iz celine i iz konteksta....skoro mi liči na..... .

offline
  • Pridružio: 20 Avg 2018
  • Poruke: 264

Citat:Ne znam šta si mi dokazao ovim linkom za SU-27SK?

Dokazao sam da ti je recenica sa prosle strane: "Izvozne verzije SU-27S, označene kao SU-27SK imaju ugrađenu izvoznu Gardeniu. Tako se prodaju "u kompletu", osim ako ti kao kupac ne želiš to...." pogresna. Niti Su-27SK ima "ugradjenu" Gardeniju niti se ona prodaje "u kompletu".

Nije u redu da se ne secas sta pises, pa kad ti neko odgovori na napisano ti ga optuzis da zatrpava temu irelevantnim pisanjem.

Citat:Ne znam šta si mi dokazao ovim linkom za SU-27SK? Gde tu piše da se Gardenia ne kupuje po defaultu kada se kupuje lovac SU-27SK, osim ako ti kao kupac nećeš?

Ovo pitanje spada u enciklopedijsko. Ako pogledas obicne javne izvore videces da je isporuka Su-27SK Kini tekla izmedju 1992 i 1996. Vijetnam nabavlja svoje u periodu 1994 - 1997. Podvesna Gardenija ulazi u serijsku proizvodnju 1997. Logika nalaze da se Gardenija ne kupuje po defaultu uz lovac Su-27SK.

Citat:Ali ja i dalje tvrdim da se ona kupuje kada se kupuje lovac SU-27SK (danas možda za njih postoji i neka novija SAP)

Opis Su-27SK kaze:

"Кроме того, и это является общим местом для российских экспортных истребителей, установленная на них система РЭБ имела пониженные характеристики, и станция активных помех Л005 была заменена на Л203/Л204"

Prevod:

Pored toga, a to je uobicajeno za izvoz ruskih lovaca, protivelektronski sistem na njima je imao lošije karakteristike, i stanica aktivnih smetnji L005 (Sorbcija prim Z. Peka) je zamenjena sa L-203/L-204 (Gardenija prim. Z peka).

Ova situacija je malo unikatna jer originalni Su-27 ima podvesen sistem aktivnih smetnji Sorbcija koju Rusi do 2001 ne zele da prodaju ni u vidu eksportne varijante. Kako kupac koji placa ozbiljne pare za veliku kolicinu Su-27SK zahteva takav uredjaj "uvaljuje" mu se vec kompromitovana Gardenija koja je kao takva podesna za izvoz. Iz ovog razloga srecu se autori i ljudi po forumima koji smatraju da je Gardenija-1FUE naprosto "Gardenija za Su-27" u formi kontejnera a ne izvozna varijanta jer originalna varijanta ni ne postoji (Posto Ruski Su-27S koristi Sorbciju). Isto tako smatraju da je Gardenija-1FU, Gardenija namenjena nosenju unutar trupa. Tako na secretprojects forumu clan Vadifon kaze:

"дополнение:
в отличии от "Гардении 1ФУЭ" (Су-27СК), "Гардения 1ФУ (Миг-29) имеет меньшую номенклатуру помех и работает только по одной произвольно выбранной РЭС(ответная помеха)."

Prevod:

Za razliku od gardenija 1 FUE (koju on povezuje sa Su-27SK), Gardenija 1 FU (koju on povezuje sa MiG-29) ima manju paletu smetnji i radi po jednoj smetnji koju bira metodom slucajnog izbora.

Ukoliko je ovo tacno mozemo da zakljucimo da je uredjaj u 9.13 inferioran i u odnosu na onaj podvesen na Su-27SK. To bi onda bio jos jedan od razloga zasto nikad nisam cuo za izvoznu varijantu Gardenije iz Sovjetskog 9.13.

__________________________________________

Sto se tice teksta o MiG-23MLS on je dat u celosti i bavi se varijantom aviona 23-47.

Prevod:

MiG-23MLS (23-47) varijanta lovca 23-37 za R. V. Sirije.

Napravljen u jednom primerku putem dorade MiG-23ML(MLA) pa daje serijski broj i bort 247. Potencijalnog kupca nije zainteresovao. Avion ostao uskladisten u LII. Prema izvodu iz zvanicnog dokumenta tehnicki opis aviona MiG-23MLS odgovara tehnickom opisu MiG-23MLD (23-22) s razlikama, pa nabraja koje su, od kojih je za nas bitna Gardenija-1FU, uredjaj iste nomenklature kao onaj u 9.13, sto nam sugerise da se ista stvar nudi i za izvoz. Gde si ti tu video da se radi o "pokusaju ugradnje" ja nemam predstavu.

offline
  • dakota  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Feb 2008
  • Poruke: 970
  • Gde živiš: Beograd

Valjda ne treba da se ovde obratim direktno nikome...

Gardenija zahteva vise antena , vezu sa radarom i mnostvo talasovoda.
Nesto sto bi se pidkacilo pod krilo bilo kakve letelice isuvise je hrabro nazvati gardenijom. Jos je potrebno imati i zemaljsku komponentu istog sistema

offline
  • Pridružio: 20 Avg 2018
  • Poruke: 264

Dakota:

Gardenija zahteva vise antena , vezu sa radarom...

Uputstvo:

Ako istovremeno radi avionski radar i L203IE stvaraju se međusobne smetnje.

Dobro je da si preskocio vezu sa signalizatorom radarskog zracenja, jer bi u tom slucaju napisao istinu i pokvario sebi prosek.

offline
  • Nikola Radukic
  • Pridružio: 02 Avg 2007
  • Poruke: 307
  • Gde živiš: The City of Nis

The L203 Gardenia series jammer, adapted for the MiG-29, Su-27 and other aircraft, has served as TsNIRTI’s baseline design for many years is. A compact model of the L203, the L203B, it fits internally into the MiG-29, while more powerful Gardenia models under production in two-pod underwing or wingtop configurations could fly aboard export models of the Su-27, the Su-25 and other fighters.

link: https://www.ainonline.com/aviation-news/defense/20.....ters-alive

offline
  • dakota  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Feb 2008
  • Poruke: 970
  • Gde živiš: Beograd

Zeka_Peka ::Dakota:

Gardenija zahteva vise antena , vezu sa radarom...

Uputstvo:

Ako istovremeno radi avionski radar i L203IE stvaraju se međusobne smetnje.

Dobro je da si preskocio vezu sa signalizatorom radarskog zracenja, jer bi u tom slucaju napisao istinu i pokvario sebi prosek.


@@ postovani zeko

Ne vladas najbolje razumevanjem onim sto ti neko napise. Upravo sam i pokusao da izbegnem direktne prepiske. Gledam kako razgovaras sa ostalima, eto npr kolegi kubovcu samo udaras kontru. Ja licno ne vidim smisao ovakve vrste prepiske na forumu koji god da je. Pisi sta te volja, da sam kojim slucajem moderator sve ovakve kontrirajuce pistove bih pometlao pa ne znam koliko da lici to na strrahovladu

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1163 korisnika na forumu :: 50 registrovanih, 10 sakrivenih i 1103 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, A.R.Chafee.Jr., aleksmajstor, amaterSRB, aramis s, Atomski čoban, babaroga, bokisha253, Boris Bosiljčić, crnitrn, Dannyboy, delboy, Denaya, flash12, GenZee, goxin, hologram, hooraay, Ivica1102, Još malo pa deda, Karla, Kubovac, kybonacci, ladro, laurusri, Lieutenant, mercedesamg, Mi lao shu, milenko crazy north, Milometer, Milos ZA, milutin134, nemkea71, Ripanjac, rodoljub, S2M, Sićko, slonic_tonic, Srky Boy, ss10, Stoilkovic, theNedjeljko, Trpe Grozni, Vatreni Zmaj, Vlad000, YU-UKI, |_MeD_|, šumar bk2, 125, 79693