MiG-31 Foxhound

285

MiG-31 Foxhound

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25850

@Kaplar

Da ,postoje zvanicni podaci o uvodjenje rakete R-37M ( ne R-37 to je ona stara probna sa MiG-31M ) ali njih jos ne vidjamo .

To sto si pomenuo matarijele na 25-ci i 31-ci svakako da celik ( legure nikl-celik ) imaju svoje prednosti i specificne sposobnosti .

SmajliRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Konstruktor
 • Pridružio: 01 Nov 2013
 • Poruke: 1298

Napisano: 13 Nov 2014 13:44

ray ban11 ::^

Veoma vazan komentar sa donjeg linka ...

Citat:Эта двухместная сверхзвуковая всепогодная машина дальнего радиуса действия предназначена для перехвата высотных воздушных целей. Она обладает современной системой управления и дальностью обнаружения противника в 320 километров, способна поражать его на удалении 280 километров. Бортовой радиолокационный комплекс этого самолета позволяет одновременно обнаруживать до 24 воздушных целей, восемь из которых экипаж может поразить одним пуском ракет.

Prvo uocavamo podatak o daljini otkrivanja protivnickog aviona ,320km ....Postavlja se pitanje za koji RERP ( ajd vec jednom da `razlucimo` kako se to RERP meri tj da li je RERP ista kod recimo metarskih ,decimetarskih itd radara ? to nek pojasne kolege sa znanjem o toj `naucnoj disciplini` ) ovo vazi ?

Drugo postoje podaci da ta daljina vazi za avione ranga lovca ... e sad opet onaj podatak da je svabski MiG-29 bio sposoban da otkrije US F-16 na cak 150 km ,e onda se postavlja pitanje pa na kojoj bi daljini ( visina leta ??? ) otkrio radar na BM recimo taj isti F-16 ?

Dalje podatak o mogucem unistenju takvog cilja na cak 280 km ,radi se naravno o mogucnostima nove rakete R-37M koju jos nismo uocili na slikama ili snimcima . To opet i ne znaci da je nema u VVS jel ...

I sad ono najbitnije ,novi radar- SUV istovremeno otkriva 24 cilja od kojih cak 8 prati i istovremeno gadja .U praksi to moze znaciti samo istovremeno plotunsko lansiranje sve 4 R-37M i 4 R-77-1 ( nemamo podatke da li su te rakete uopste u VVS )

Naravno R-37M ce gadjati 4 cilja na vecim daljinama a 4 R-77-1 ciljeve na srednjim daljinama .

Ono sto smo mogli da saznamo na temi o raketama V-V jeste da ce nakon lansiranja radar preci iz nisanskog u osmatracki rezim i opet pratiti 24 cilja uz ovih 8 gadjanih sa tim da ce rakete u zavrsnoj fazi putanje ( zadnjih 20-30 km ?) preci u fazu aktivnog samonavodjenja -ARS potpuno nezavisno od radara nosece platforme tj aviona sa kojih su lansirane ( cak i u slucaju da prestane zracenje radara aviona -nosaca tj iskljuci se osmatracki rezim -akvizicija )

To opet znaci da ce gadjani ciljevi/ lovci i drugi avioni / imati indikaciju na svojim SPO sistemima da su zahvaceni bilo avionskim radarom ( `Zaslon` stvara radarsko polje od +/- 70° po azimutu /horizontali ,Zaslon -M/AM cak i vise / nisanski ili osmatracki rezim rada istog / ) ili radarom na raketama nove generacije .

Tek sad vidimo da je praksa mnogo drugacija i komplikovanija od teorije tj. od onoga sto pise u raznim novinskim tekstovima i publikacijama .

Po pitanju broja otkrivenih, praćenih i zahvaćenih ciljeva, govorimo o nekoj vrsti "veštačke inteligencije" i Venovih dijagrama, ali i o sigurnosnoj rezervi. Naime, Matrica predajnika i prijemnika (Zaslon radi u duploj matrici, tj. jedna je puna elemenata, koji emituju, a odmah do tih elemenata su i oni koji primaju i filtriraju signal) emituje, prema određenoj brzini i šemi paljenja elemenata, svoj radarski zrak. Refleksijom zraka, prijemni elementi primaju sve i svašta, ali filtarska kola i elektronska obrada u zadataom vremenu spram svojih kapaciteta (to je jasno definisano vreme rada koje ova oprema ima, a ono je u pauzama između novog impulsa sa predajnih elemenata, koji se vratio nazad) dozvoljava da se uoči jedan, dva ili više ciljeva na nebu, izdaju se njihovi parametri leta i efektivna površina refleksije.

Efektivna površina refleksije se dobija preko snage talasa, dok ostali parametri letilice su iz načina refleksije, ali i vremena posle kog se vratio talas. Pošto se odata snaga zna, to implicira da iz vraćene snage signala i vremena posle kog se signal vratio, dobijamo značajne parametre leta.

Količina obrađenih ciljeva je sposobnost procesora. On u zadatom vremenu mora da obradi primljene signale i da izvrši određene proračune, te da preda rezultate u vidu parametara za rakete. Kada se rakete lansiraju, dalje procesor prati cilj, ali ne na isti način, kao što se to nekada radilo, nego ga s vremena na vreme "osveži" i koriguje raketu na određenim delovima njenog leta ka cilju. Tako se procesor rasterećuje i može da prati više ciljeva i napada više ciljeva, ali je i sam procesor "jači" od broja raketa, pa mu se broj napadanih ciljeva obično prikaže kao broj, koji je veći od broja određenih raketa. Isto jedan vid rezerviranja.

Ako bi avion napadao osam ciljeva sa dva različita tipa raketa, onda znači da procesor na sebi trpi dodatni teret različitih modulacija signala i različitih parametara dobijenih sa prijemnih ćelija, ali i različitih komunikacijskih režima sa svojim raketama (osvežavanjima putanje i parametara).

Dopuna: 13 Nov 2014 14:00

ray ban11 ::dragon986 ::ray ban11 ::
Drugo postoje podaci da ta daljina vazi za avione ranga lovca ... e sad opet onaj podatak da je svabski MiG-29 bio sposoban da otkrije US F-16 na cak 150 kmE sada ako je ovo tačno a nešto nisam siguran kako je moguće da nijedan Irački MiG-29 nije oborio američku letelicu. Rusi pominju Tornado, pominju B-52 ali nigde F-16 ili F-15. Da je on na tim daljinama otkrivao F-16 mnogo njih bi bilo uništeno. Naravno uzimamo u obzir da tada ni amerikanci nisu imali AIM-120, nego AIM-7 koja je bila manje više sličnih karakteristika sa R-27? E sada možda ja grešim


Ove podatke u vezi otkrivanja F-16 od strane svabskog 9-12A ( dakle radar N019EA ) ne treba porediti sa irackim iskustvima na 9-12B ( N019EB) koja su bila prakticno kao i nasa .Mnogo ometanja ,laznih ciljeva ,umanjene sposobnosti radara i otpornost na ta ometanja itd .

Pitanje je bilo prakticne prirode ,znaci sta to znaci pratiti 24 cilja istovremeno a 8 od njih istovremeno gadjati ?

Jos nesto, ako prati 24 cilja uz odabir 8 najopasnijih koliko to onda nova varijanta `Zaslon` moze da otkrije ciljeva ? I na kojoj daljini za koji RERP cilja ? Koja je daljina zracenja ( osmatranja -IZLUCENIE ) inace ?

Ima tu dosta prakticnih pitanja samo bez prakticnih odgovora ...

Recimo na monitoru osnovnih varijanti B/BS itd se moze uociti kalibrisana daljina po azimutu i do 500km .

Ima tu dosta stavki za koje mozemo samo da predpostavljamo ...

Recimo ako R-37M moze da pogodi cilj na 280 km od momenta lansiranja sa koje se to onda daljine od cilja ona lansira ? ( Avion-nosac i cilj idu jedan ka drugome ) itd ...

Ono sto onako ovlas procitamo izgleda sasvim drugacije od onog sto se ostvaruje u realnim situacijama .


Signal sa radara opada sa daljinom na četvrti stepen. Ako je vršna vrednost izračivanja reda do 20kW (mada je ovo tek sa GaN predajno-prijemnim ćelijama ostvarivo, jer one imaju 50W po ćeliji, a neke tvrdnje su da imaju i do 80W, što je gotovo nemoguće, ali neka bude...), a radar bez problema prima milivate i manje od toga i kreće sa njima u obradu, onda je jasno da je dalje samo na brzini obrade podataka i na filtriranju i pojačavanju, kako će se situacija rešiti.

Što se tiče monitora u drugoj kabini, zar ne bi bilo ispravnije (barem meni logičnije) da se na njemu nalaze uglovi i to u nekoj SSSR podeli, kao što je busola podeljena na 64 stepena? Nešto što bi bila caka za obuku pilota i nišandžije, pre nego da je taj monitor ujedno i daljinar. Ispravite me ako je moja pretpostavka pogrešna... Hvala unapred!

Dopuna: 13 Nov 2014 14:04

ray ban11 ::^

Nema na cemu . Smile Nego samo treba shvatiti makar iole ponesto o kakvom se to samo radaru ( SUV ) radi kad je u pitanju ovaj novi Zaslon-AM za MiG-31BM .Koja je tu `caka` ne u pracenju 24 razlicita cilja ( razlicite daljine i visine ,kursevi i ostali parametri ) nego kako se ostvaruje istovremeno navodjenje 8 raketa na 8 razlicitih ciljeva ???

Kanali za navodjenje ,radio -korekcija ,razlicite frekvencije istih,dalje samonavodjenje u zavrsnoj fazi itd .Dosta nekih pitanja i podpitanja koji se ticu realnog ostvarenja onog sto je navedeno .

Na temi o raketama V-V smo mogli da naucimo kako se to sve ostvaruje u slucaju MiG-29 i lansiranja R-27R1 na jedan cilj ( ili 2 rakete na jedan te isti cilj ) pod kojim uslovima i kako sve to ide .

Kad se sve to dobro prouci makar onoliko koliko smo imali `materijala` na temi i kad se poredi sa ovakvim mogucnostima onda mozemo da shvatimo koliko je samo MiG-29 `mali` spram MiG-31BM .

Uz novi radar koji je vec tu kao i SUV ( nov racunar `Baget` ) i sve ostalo sto uz to ide, BM-ovi ce biti masine kojima nadaleko nece biti ravnih .


Sve ovo stoji. Da ne idemo mnogo u detalje, MiG-31 sa Baget-55 računarskim procesorom će osim praćenja situacije na nebu, mapirati i zemlju, tako da je ovo avion izuzetnih mogućnosti.

Da ne kažemo i to da je ovaj procesor daleko moćniji od onog koji ima MiG-29.offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25850

Citat:Što se tiče monitora u drugoj kabini, zar ne bi bilo ispravnije (barem meni logičnije) da se na njemu nalaze uglovi i to u nekoj SSSR podeli, kao što je busola podeljena na 64 stepena? Nešto što bi bila caka za obuku pilota i nišandžije, pre nego da je taj monitor ujedno i daljinar. Ispravite me ako je moja pretpostavka pogrešna... Hvala unapred!

Monitor u drugoj kabini /kabini shturmana / dakle navigatora operatera jeste monitor radara. Radarski podaci tj podaci o takkitckoj vazdusnoj situaciji se tu pokazuju .Pilot ( odnosi se na prve serijske varijante B/BS ) imao samo staklo ceonog indikator tzv ILS iliti HUD .

Dakle na tom monitoru se vidi kalibrisani daljinar i naravno kad se ukljuci radar ( rezim `Izlucenie` ) onda s epojavljuju odrazi raznih objekata u VaP tj vazduhoplova .

O tome vec ima na temi i slika /snimaka i ostalog maerijala . Smile

offline
 • Konstruktor
 • Pridružio: 01 Nov 2013
 • Poruke: 1298

Napisano: 13 Nov 2014 14:21

ray ban11 ::Operational career

Citat:Before the introduction of the MiG-31 in units of the PVO , the Nordic and Far Eastern territories of the USSR, including sensitive sites in the Kamchatka Peninsula and Sakhalin Island, were the subject of frequent incursions of Lockheed SR-71A of the U.S. Air Force . Operational ceiling and high speed SR-71A made ​​him invulnerable to Soviet interceptors based in these regions (mainly MiG-23P and Su-15TM ). However, before the front line units of the PVO not affect their MiG-31, the first copies of the interceptor were delivered to 148 TsBP i PLS , the training center of the PVO based Savasleïka, and 786 DPI of Pravdinsk, near Gorky.

In January 1982, the crews of the 174 IAP Petchengskiy began their conversion to MiG-31. The regiment, located in Monchegorsk, in the Kola Peninsula was previously equipped with Yak-28P; he completed his transformation MiG-31 in 1983 Other units in the western part of the USSR gradually received the new interceptor. they were based in Amderma, Gromovo, Kotlas Morshansk, Savasleïka, Arkhangelsk-Talagi and Khotilovo. In September 1983, the new interceptor came on the ground Sokol, on the island of Sakhalin. With the arrival of the MiG-31 in the Far East, the U.S. aircraft much less ventured to cross the Soviet border. March 8, 1984, for example, a pair of MiG-31 confinèrent a SR-71 over international waters, forcing him to turn back without having been able to complete its mission. At first, NATO gave the MiG-31 the nickname Super Foxbat because of its apparent similarity to the MiG-25 , but in 1982 it received its final name code Foxhound .

Most patrols by MiG-31 concerned the Arctic and Far Eastern borders of the USSR. Thus, the pilot of a regiment of the PVO based in Kamchatka spent on MiG-31 in the mid-1980s effectuèrent outputs 214 in 1987 and 825 in 1988, mostly to intercept SR-71, P-3 Orion or RC-135. The Kola Peninsula was also the subject of attention from American pilots. The 174 IAP realized 203 attractions in 1987, including 69 to hold off SR-71 from Mildenhall, United Kingdom. In 1988, the same regiment effected 436 missions, against 270 in 1989. Besides patrols, drivers 174 IPA participated in various exerices including Sever-87 and Otrajeniye-88 in which 4 units landed on an island in the archipelago François-Joseph, in the Arctic Ocean. The 72 GvIAP based Amderma touched his MiG-31 in December 1986, and combat missions on the new interceptor began on May 27 of the following year by an interception of SR-71.

Despite its good performance, the MiG-31 was not welcome to some experienced pilots who were reluctant to get acquainted with its revolutionary avionics. In addition, the device less forgiving pilot error as his predecessors. But the "new school" was enthusiastic contrary, as drivers 350 DPI Bratsk who received the interceptor in 1988-1989. On the other hand, for based in the northern or eastern borders of the territory drivers, reading manuals of the device was the only hobby.

Before the fall of the USSR, the MiG-31 was distributed to the following units:

the 786 IAP in Pravdinsk from 1981 to 1982;
the 174 IAP in Monchegorsk, who received his MiG-31 in 1982-83;
unit based in Kolomenskoye from 1984;
the 518 IAP -Arkhangelsk Talagi commencing with 1985;
the 356 IAP in Semipalatinsk-1 (Kazakhstan) from 1986;
unit based Yelizovo from 1986 to 1987;
the 72 GvIAP to Amderma in 1986-87;
the 64 IAP in Omsk-Severniy received 7 MiG-31 in 1987, 12 more in 1990 and two MiG-31 Izdeliye 01DZ ;
the 777 IAP in Kamchatka in 1987-88;
the 350 IAP in Bratsk received 5 units in 1988 and 12 in 1989 before being transferred to Perm;
unit based Tchougouïevka from 1989 to 1990;
the 153 IAP in Morshansk received MiG-31 Izdeliye 01DZ in 1990;
unit-based Norilsk Alykel from 1991;
unit based in Sary-Shagan (Kazakhstan) received 12 MiG-31B in 1991.
With the introduction of the MiG-31 Izdeliye 01DZ and MiG-31B with a refueling boom, the flight range was limited only by crew endurance. But their arrival in unit coincided with budget cuts following the breakup of the USSR, and the number of flight hours was limited by the lack of fuel depots. Nevertheless, routine patrols continued, as when in 1994, a MiG-31 based Yelizovo (Kamchatka) prevented a Cessna 550 registered business in the United States to cross the border. Accidents were more numerous during the 1990s, the fact that maintenance were more spaced out and the pilots were trained less. A total of 35 accidents were deplored MiG-31 by 2000, of which 12 were fatal to pilots.

At the time of the breakup of the USSR, Kazakhstan recovered the MiG-31 based on its territory, making it the only foreign user of the interceptor. After 1991, the MiG-31 was again awarded to the following units:

the 83 IAP in Rostov-on-Don in 1993;
unit-based Kansk Ioujniy received MiG-31B in 1993;
the 790 IAP to Khotilovo in 1993-94;
the 764 IAP -Perm Bolshoye Savino received MiG-31B and BS in 1993-94.
Pilot training continues on the ground Savasleïka, with the 4 TsBP i PLS , which was merged with the 148 TsBP i PLS . At the end of 1999, there were still 300 MiG-31 in service. Following the reform of VVS 2010, operational units equipped with MiG-31 in December of that year were distributed as follows:

7000 AB / AG of Monchegorsk: 14 MiG-31B and MiG-31BM former 458 GvIAP . In March 2011, more than moitité devices had been converted to standard MiG-31BM;
7000 AB / AG of Khotilovo: 24 MiG-31, previously belonging to 790 IAP ;
6980 AB / AG -Perm Bolshoye Savino: 24 MiG-31 of the former 764 IPA ;
6980 AB / AG Kansk-Dalniy: 24 MiG-31/MiG-31BM former 712 IPA ;
6983 AB / AG of Tsentralnaya-Ouglovaïa (Primorsky Krai): 12 MiG-31 of the former 530 IPA ;
6983 AB / AG Yelizovo of 36 MiG-31.


sa sajta

Arrow http://www.krasnayazvezda.com/air/appareils/chasseurs/mig31.php


Kada budem mogao da prebacim link ka videu, postaviću ovde jedan dokumentarac o MiG-31. Na devetnaestom minutu, narator jasno navodi da je pojavom MiG-31-ce obustavljen let SR-71, jer ga je prema njegovim rečima MiG-31 sa radnom brzinom presretanja od 3700km/h lako presretao.

Dopuna: 13 Nov 2014 14:23

Ranxerox ::Bože tek sada sam detaljno pregledao Podatke i Slike o MiG31M , modernizacija započeta u doba USSR....Nemogu da verujem da oni nisu bili u stanju da na primer od 2005 2006, počnu da prave MiG31M ovaj BM , je Bleda Slika modernizacije M, Jedno pitanje da li barem radar na BM-u ima mogućnosti BARIER-M-a iz 1995 kada su pogodili cilj na skoro 300 km., Ako je današnji BM još uvek vrlo opasan i moćan Avion...M bi bio Ultimativno Oružije...neznam kako se ranije nisam malo opširnije informisao o toj potencijalnoj Modernizacija Mig-a31, sve mi se plakalo.

Navodno sa novom elektronikom iza rešetke-antene mogućnosti u daljini ovog radara su povećane za reda 30%.

MiG-31M ima strejkove novog dizajna, 6 podvešanih R-37 raketa i još četiri potkrilna nosača, ali i modernizovane motore, povećanog potiska.

Dopuna: 13 Nov 2014 14:33

amaterSRB ::Novi zivot za MiG 31

http://rostec.ru/news/4514214

Gnjavio sam o ovome ruse da mi kažu makar nešto, ali njihovi odgovori su bili šturi i uglavnom su spominjali isti broj ćelija u matrici, novi procesor, režimi rada i uvođenje antiradarskih, protivbrodskih i vazduh-zemlja raketa.

Remont motora, potkrilni nosači i to je to.

Niko nije govorio o zaptivnoj masi za kabinu, a vidim da su napisali da avion pravolinijskim letom na visinama većim od 5km, može da leti nadzvučno bez forsaža, te da u penjanju može da probije zvučni zid, što je mnogim avionima tog vremena uspevalo u poniranju i pravolinijskom letu.

Dopuna: 13 Nov 2014 14:48

ray ban11 ::Citat:Što se tiče monitora u drugoj kabini, zar ne bi bilo ispravnije (barem meni logičnije) da se na njemu nalaze uglovi i to u nekoj SSSR podeli, kao što je busola podeljena na 64 stepena? Nešto što bi bila caka za obuku pilota i nišandžije, pre nego da je taj monitor ujedno i daljinar. Ispravite me ako je moja pretpostavka pogrešna... Hvala unapred!

Monitor u drugoj kabini /kabini shturmana / dakle navigatora operatera jeste monitor radara. Radarski podaci tj podaci o takkitckoj vazdusnoj situaciji se tu pokazuju .Pilot ( odnosi se na prve serijske varijante B/BS ) imao samo staklo ceonog indikator tzv ILS iliti HUD .

Dakle na tom monitoru se vidi kalibrisani daljinar i naravno kad se ukljuci radar ( rezim `Izlucenie` ) onda s epojavljuju odrazi raznih objekata u VaP tj vazduhoplova .

O tome vec ima na temi i slika /snimaka i ostalog maerijala . Smile


Izgleda da sam nešto propustio GUZ - Glavom U Zid Moja greška, izvinjavam se.

Mnogo više vremena sam provodio u poslednjih godinu dana da doznam o radu ruskog PFAR-a (PESA) i to pre svega Zaslona i Barsa, te o razdeljivanju matrice na predajne i prijemne elemente.

Nekako me uvek zbunjuje to kako Zaslon nije postao neki Zaslon-A poput AFAR, što inače nije neka velika razlika u spoljnom izgledu, pa i izgledu antene, ali je to samo okom gledano nevelika razlika.

Naime, ćelije AESA radara imaju daleko veći kapacitet po pitanju otpornosti na smetnje jer unutar jedne ćelije imamo već emitovanje elektromagnetnog talasa sa snagom emitovanja do 50W (Fazotron sa GaN ćelijama umesto GaAs koje su davale do 30W, a opet, koje su jače od Zaslonovih sa snagom 10-20W) tako da i najsnažnije smetnje mu ne bi mogle ništa, a brzina osvežavanja radarskog odraza bi mu se povećala. Sa snagom bi se već evidentno povećao domet radara u zahvatu na više od 500km, samo je pitanje koja raketa to može da "isprati". Možda K-172...

Dopuna: 13 Nov 2014 14:57

respekt ::ray ban11 mozda ga vec imaju samo nije za javnost(R-37M),znas ih,kada odrade vecu kolicinu e onda ce da nam pokazu. Wink

Otprilike je to logika koju rusi već godinama slede.

Dopuna: 13 Nov 2014 15:06

sremac983 ::Моћни Заслон и данас спада у најмоћније радаре на свету. Није ни чудо да су рује направиле за Су-35С ИРБИС радар, још моћнији пасивни фазни радар, са још већом површином покривања вазд. простора....

Питам се питам, зашто нису направили активни фазни радар у виду модернизације са мигушке, па чак и за Су-35С...

Изгелда да још има могућнсоти да се из ових пасивних исцеди максимум.....


Pasivni radar kako ga je Tolkačev predao i pasivni radar, kako je posle toga proizveden se veoma razlikuju. Noviji Zasloni i Bars, ali i Irbis su radari PESA/AESA, dok je FGA-29 (GaAs) i FGA-35(GaN, trenutno najsavremeniji radar na svetu), ali i Bjelka(GaAs za T-50), čisti AESA radar. Očigledno da rusi kriju neku još tajnu.

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25850

Citat:Kada budem mogao da prebacim link ka videu, postaviću ovde jedan dokumentarac o MiG-31. Na devetnaestom minutu, narator jasno navodi da je pojavom MiG-31-ce obustavljen let SR-71, jer ga je prema njegovim rečima MiG-31 sa radnom brzinom presretanja od 3700km/h lako presretao.

Ta navedena brzina je ipak prevelika cak i za sam SR-71 a kamoli za raketama natovareni MiG-31 .Brzina od 3000km/h koja se moze naci u literaturi inace vazi za pogonsku grupu .

Naravno u praksi moze svasta da se postigne i dostigne ali je ta pomenuta brzina ipak nesto mislim nedostizno .

Ono sto krasi `Lokomotivu` kako ga piloti zovu jeste ta prakticna sposobnost da leti tj krstari jako dugo i pri velikoj brzini nesto sto je i danas nedostizno i za ove nove lovce 5 gen.Kao sto znamo na visini oko 20 km moze krstarecom brzinom od 2500km/h da predje oko 1500km .

offline
 • Pridružio: 14 Nov 2009
 • Poruke: 1279
 • Gde živiš: Kragujevac

^^ "Kao sto znamo na visini oko 20 km moze krstarecom brzinom od 2500km/h da predje oko 1500km ."

Neverovatno..

offline
 • Konstruktor
 • Pridružio: 01 Nov 2013
 • Poruke: 1298

ray ban11 ::Citat:Kada budem mogao da prebacim link ka videu, postaviću ovde jedan dokumentarac o MiG-31. Na devetnaestom minutu, narator jasno navodi da je pojavom MiG-31-ce obustavljen let SR-71, jer ga je prema njegovim rečima MiG-31 sa radnom brzinom presretanja od 3700km/h lako presretao.

Ta navedena brzina je ipak prevelika cak i za sam SR-71 a kamoli za raketama natovareni MiG-31 .Brzina od 3000km/h koja se moze naci u literaturi inace vazi za pogonsku grupu .

Naravno u praksi moze svasta da se postigne i dostigne ali je ta pomenuta brzina ipak nesto mislim nedostizno .

Ono sto krasi `Lokomotivu` kako ga piloti zovu jeste ta prakticna sposobnost da leti tj krstari jako dugo i pri velikoj brzini nesto sto je i danas nedostizno i za ove nove lovce 5 gen.Kao sto znamo na visini oko 20 km moze krstarecom brzinom od 2500km/h da predje oko 1500km .


Izvinjavam se što nikako da postavim dotični dokumentarac. Ne bi bilo zgoreg da se on makar nalazi ovde, pa čisto da imamo tu informaciju od rusa iako ona nije što bi se reklo "iz prve ruke". Jasno je da na tim visinama leta, brzina od 3700km/h predstavlja nešto što mnogo lepše izgleda u mahovim brojevima: 3,5mah+ Smile

Da ne kažem da to u praktičnim ciframa znači: MiG-31 prelezi iznad leđa F-15 u punoj brzini, ovaj avion lansira raketu za blisku borbu, koja leti do 2,5Mah (sajdvajnder, ispravite me ako grešim), a dok obavi sve potrebne pripreme za lansiranje AIM-120C, MiG-31 je već predaleko da bi se uradilo išta.

Evo jedan zanimljiv tabelarni prikaz o temperaturama i mahovim brojevima:Kako god pričali o mogućnostima aviona (a ja kao konstruktor velikih električnih mašina za sva svetska tržišta, a pogotovo za rusko tržište za naftne bušotine i platforme, još i poznajem konstruktore mlaznih motora, mogu govoriti o nekim principima konstruisanja) mogu slobodno reći da je D-30 familija motora, još otkako su stručnjaci sa Permskog Instituta rekli Pavelu Solovjovu da je nemoguće napraviti dvoprotočni turboventilatorski motor za let na 1,5mah nisko i >3mah visoko, a on je ipak napravljen, da je to veoma napredna mašina. Setimo se da je D-30 motorizovao Il-62M, TU-154M, IL-76M (u raznim varijantama), TU-134M, ali i ekranoplane, Majsiščev M-55 Geofizika, SU-47 Berkut, ali i prenosne generatore električne energije. Reč je o veoma uspešnom mlaznom motoru za razne opsege i režime rada, te stoga, poznajući polifunkcionalnost nekih od mojih principijelnih rešenja, čvrsto verujem u istu takvu polifunkcionalnost familije D-30.

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25850

Kristian_KG ::^^ "Kao sto znamo na visini oko 20 km moze krstarecom brzinom od 2500km/h da predje oko 1500km ."

Neverovatno..


Da, drugar ..neverovatno ali ipak istinito ... dakle posebnim rezimom `Forsaz` ( ne polni forsaz tj puni ) on krstari sa 2.35M na nekih 20600 ( to je neki podatak za operativnu visinu ,operativnu znaci sa sve raketama i kolicinom goriva odredjenom za neki dati zadatak ) i preleti tako citavih 1500km .

Sto znaci da mu je moguci takticki radijus u tom rezimu oko 700 km .

Smajli

offline
 • Konstruktor
 • Pridružio: 01 Nov 2013
 • Poruke: 1298

Da dodam samo da je to sve na ručici za potisak motora, odnosno postoji položaj za pun potisak (polnaja tjaga), krstareći potisak (krejserskij farsaž), tj. 2,35mah i potom pun forsaž (polnij farsaž), koji se koristi u petominutnom trajanju.

Po nekim nezvaničnim tvrdnjama poznavalaca ruskih mlaznih motora, ovo je kod manjih MiG-ova išlo do 10min uz potpuni remont motora, a 5min sa potpunom revizijom motora, dok su navodno kod D-30 motora svi ovi periodi duplo duži. To su sve svakako nezvanične tvrdnje, kao na primer i tvrdnja da Irbis otkriva F-15 i veće avione na 450km...

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25850

^

Ima slika u dosta visokoj rez .vidi se i RUD ( rucice gasa ) bilo je to na temi ...

Arrow http://www.mycity-military.com/slika.php?slika=139.....norama.jpg

Od rezima je koliko mi je poznato kao i kod drugih lovaca navedeno je : Stop, Mali.gas , Maksimal i Forsaz ( min. i puni ) ... to je to ...

To se vidi na ovoj slici

Arrow http://scalemodels.ru/modules/photo/galerie/w_su27ub_mirgorod_51.jpg

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 904 korisnika na forumu :: 76 registrovanih, 12 sakrivenih i 816 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 8u47, A.R.Chafee.Jr., aleksandarbl, amaterSRB, Andrija357, Apok, aramis s, arzak, Atomski čoban, b_z_b, babaroga, Batinas, bbogdan, Bobrock1, bojcistv, Boris Bosiljčić, Bubimir, BWG, cavatina, cifra, dekan.m, Denaya, Dorcolac, Drug pukovnik, Ehinacea, fijesta7, Filip Marinković, Fog of War, FOX, Frunze, goflja76, goran.vvv, goxin, Istman, Kont, Koridor, Krvava Devetka, Kvazar, kybonacci, ladro, Lieutenant, Litostroton, lord sir giga, Lošmi, Lucije Kvint, mean_machine, mercedesamg, miodrag, Ne doznajem se u oružje, nemkea71, nuke92, Outis, Polemarchoi, raptorsi, raykan, Rocker, rodoljub, Rogan33, rovac, royst33, ruma, S2M, savaskytec, Steeeefan, stegonosa, strn, styg, Toni, vladulns, W123, Wrangler, wulfy, YugoSlav, |_MeD_|, 125, 187