MiG-31 Foxhound

289

MiG-31 Foxhound

offline
 • zixo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2006
 • Poruke: 24646
 • Gde živiš: Beograd

занимљива фоткаRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Konstruktor
 • Pridružio: 01 Nov 2013
 • Poruke: 1298

ray ban11 ::Napisano: 01 Dec 2014 15:28

Kaplar ::Ovo sam ja video u dokumentarnom filmu, čiji ću link postaviti ovde, čim budem bio u prilici. Na ovom računaru mi ne radi otvaranje Youtube sajta.

Jos nismo dobili taj dokumentarac u kojem se pominje brzina navodno 3700km/h kolega ...

Dopuna: 01 Dec 2014 15:31

Kaplar ::Po pitanju rakete R-77 i njene novije varijante R-77M1, kao i mojoj tvrdnji da će ona ići sa kombinovanim tragačem (radarski i IC), prilažem sledeći link. Izvinjavam se što tek posle godinu dana prilažem adekvatan link:

http://militaryrussia.ru/blog/topic-105.html


Da, ta raketa R-77-1 ( RVV-SD ) bi se trebala naci na varijanti BM ..mozda i BSM/DZM ... no jos je nesto nema ..

Dopuna: 01 Dec 2014 15:34

Kaplar ::Ok, pročitao sam prethodne komentare i čini mi se da mi je sada jasno - ukupna cifra će previsiti 120 osavremenjenih aviona.

Jedno pitanje: zašto se poklopci kabina ne modernizuju (nalik onima od MiG-31M) i da li postoji izmena u hermetizaciji kabine, u skladu sa termičkom barijerom?


Nema potrebe za novim poklopcima .. MiG-31M ( samo prototipovi ) je imao jednodelno vetrobransko staklo .. cak je poklopac kabine shturmana manje ostakljen od serijskih .Sto se tice pomenute termicke barijere faktori su ostalo isti ..dakle ista maks. brzina koliko je poznato ..


Izvinjavam se, pomalo zaboravljam što se tiče tog dokumentarca... Evo, ovde se nalazi link:
http://www.youtube.com/embed/agrZ9SeV7hA?
Što se tiče same tvrdnje, molim lepo, prevucite klizač video-plejera na 19:00

Nisam govorio o temperaturi, koja se pojavljuje na oplati prilikom postizanja 3maha, nego o zaptivci kabine. Izvinjavam se ako nisam bio jasan. Pitanje je bilo - kakva je sada zaptivka i da li je pleksiglas kabine od nekog novog materijala, pogodnijeg za temperature od oko 300'C? Da li se kod modernizovanih aviona, radilo i na novim materijalima za zaptivanje i za ostakljavanje kabine?offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25850

^

Da cuo sam .. mislim da je to greska ..3700km/h je ipak previse( mozda je mislio reci 2700km/h to je realno ) ... Sto se zaptivanja tice postoji ona narandzasta zaptivna masa uocices to na slikama .To recimo ima i kod 29-ke .Sve ostalo je staro od ranije jedino sto je kod BM postavljen onaj mali retrovizor na poklopac prednje kabine takodje se lako uocava .

offline
 • Konstruktor
 • Pridružio: 01 Nov 2013
 • Poruke: 1298

Napisano: 02 Dec 2014 9:17

ray ban11 ::Kaplar ::Još jedno pitanje: koliko pomažu izduženja korena krila (MiG-31), a koliko strejkovi (MiG-31M) u povećanju manevarskih sposobnosti i zbog čega su jedni, a zbog čega drugi? Ovo pitanje postavljam iz prostog razloga, što sam prateći preko raznih izvora informacija iz Rusije, viđao da su MiG-ovci već i pre MiG-31M imali ispitane sterjkove na MiG-21 analog, a i MiG-29 je već bio na crtačkim stolovima, kada se MiG-31 razrađivao.

Da li su oni doveli do toga da MiG-31 može da punopravno leti nisko brzinama do 1,5mah, ili dvoprotočni turboventilatorski motor? Naime, pitao sam se uvek zašto bi bio problem MiG-25-ci da na krstarećem forsažnom potisku (spominje se u dokumentarcima 2500km/h, pri kojima je iz brzine krstarenja MiG-25RB lansirao aviobombe) da leti nisko, ako su već rešili problem sa krilnim i repnim upravljivim površinama i pomeranjem osovine zakretanja repnog stabilizatora 14cm unazad.

Da li je to priča za javnost da motori ovih MiG-ova (25 i 31) na malim visinama ne daju avionima da lete brzo, ili je to ipak do upravljivosti letilice, do njenog trešenja ili tome slično?

Nešto mi se ipak čini da tu ima niz ograničavajućih faktora po drugim osnovama, a ne po osnovu rada motora. Molim vas, pojasnite mi kolege. Hvala!


Dosta nedoumica u ovim pitanjima kolega ... Ovo prvo za strejkove .. koreni produzetak krila je isto sto i `strejk` iliti po ruski `napliv`.Kod prototipova MiG-31M je on bio dosta izrazen dakle povecan sigurno u svrhu boljih osobina prilikom zaokreta recimo ili penjanja dakle bolje manevarske mogucnosti ...tj . opstrujavanje je u pitanju ...

Ovo drugo sta znaci to `punopravno leti nisko ...` greskica .. nema veze ... njegova brzina na malim visinam ( pri zemlji ) nije 1.5M najveca je 1500km/h i to je 1.21M i to omogucava snazna pog. grupa i konfiguracija aviona tipa `kutija` tj kutijast izgled gledano spreda ili sa strane .

Jos nesto.. zakoni fizike onemogucavaju da lovci lete bas velikim brzinama na jako malim visinama .Dakle i MiG-25 ( mislim da je to pogresna info o nekoj krstarecoj brzini od 2500km/h ) i MiG-31 postizu svoje najvece brzine na vecim visinama ..stratosferskim npr .

Ja sam upravo mislio na oblik strejkova kao što su kod MiG-31M, odnosno na pojam "strejk", koji se više vezuje za taj geometrijski oblik u korenu krila na prednjoj ivici. Ovaj drugi oblik korenog produžetka krila nisam našao da se zove istim imenom. Samu funkciju tog geometrijskog oblika sam razumeo, no mene je interesovalo kakva je razlika u efektima, jednog i drugog oblika.

Što se tiče leta na malim visinama, ja sam opet došao do podatka da MiG-31 ostvaruje čak i više od 1500km/h i da se ta cifra približava 1,5mah (1,47mah kako sam ja doznao... na žalost i ovde će jedno vreme manjkati link prema potkrepljenju mog pisanja), ali da se avion počne previše tresti. Kod Mig-25 se na primer brzina leta na malim visinama (opet podatak sa nekog od ruskih foruma sa vojnom tematikom) ograničavala temperaturom motora, ali i upravljivošću letelice, koja je poboljšavana posle mnogo žrtava, ali je ipak na kraju ograničena na neku dozvučnu vrednost.

Pre svega, koliko sam saznao, pogonska grupa MiG-25-ce nije dozvoljavala brži let, dok kod 31-ce se došlo do krajnje granice upravljivosti letelice.

Što se tiče brzine krstarenja MiG-25-ce, te lansiranja bombe sa krstareće visine i brzine, molim lepo, pogledajte ovaj video: www.youtube.com/watch?v=9pxtQhOFqAU Izvinjavam se što ne znam na pamet na koji minut ovde treba prevući klizač, ali radim bukvalno na pamet sa video zapisima, koje prilažem, jer nemam mogućnost otvranja istih. Linkovi bi trebali da su ispravni. Unapred se izvinjavam, ako sam nešto omašio.

Da li može podrobnije pojašnjenje, zašto kutijast oblik omogućava nadzvučni let na malim visinama? Voleo bih da saznam. Meni se čini da kutijast oblik smanjuje mogućnost poprečnih trešenja, dok sama "širina kutije" preuzima dobar deo uzgona, ali to su samo moja nagađanja. Trebalo bi neko stručniji na ovu temu da mi pomogne.

Moja znanja su više vezana za radar, pa ako nekog interesuje, možemo prodiskutovati o tome, jer sam i kod rusa dosta visio na ovu temu, bakćem se elektromagnetikom i energetskom elektronikom, prostiranjem talasa, ali sam i ja sam konstruktor električnih mašina.

Dopuna: 02 Dec 2014 9:30

ray ban11 ::^

Da cuo sam .. mislim da je to greska ..3700km/h je ipak previse( mozda je mislio reci 2700km/h to je realno ) ... Sto se zaptivanja tice postoji ona narandzasta zaptivna masa uocices to na slikama .To recimo ima i kod 29-ke .Sve ostalo je staro od ranije jedino sto je kod BM postavljen onaj mali retrovizor na poklopac prednje kabine takodje se lako uocava .


Sve mi se nešto čini da u emisijama takve tematike, tekst koji izgovara narator, biva proveren više puta. Nekako mi je previše naivno pomisliti da u jednoj emisiji, čija je tema nešto tako ozbiljno, da narator i posle provere teksta, ali i emisije, laže. To je samo moje skromno mišljenje. Ipak u sklopu celog tog teksta u tih par desetina sekundi, meni se čini da je dosta koncizno, nadahnuto i pre svega veoma konkretno saopšteno koliko je MiG-31 značajan, jer je nekoliko stotina puta sa radnom brzinom od 3700km/h lako presretao crnog kosa.

No, neka ovo bude samo prilog temi o MiG-31-ci. Nešto nalik usmeno izgovorenoj tvrdnji inženjera fabrike Tihomirov sa sajma MAKS 2012, da IRBIS otkriva F-15-cu na 450km udaljenosti.

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25850

^

Strejk iliti napliv jeste izraz za bilo kakav koreni produzetak krila bez obzira na njegov izgled ,izduzenost i slicno ..dakle njegov oblik .

Sto se tice kutijastog oblika pa i avioni sa konfiguracijom kao kod MiG-29 i Su-27 lete nadzvucno na jako malim visinama ali imamu veci otpor od `kutije` logicno zbog siroko razmaknutih uvodnika vazduha .

Ovi dokumentarci koje prilazete su bili ranije .. poznati su .. pazite najveca brzina koju SR-71 postize u horizontalnom let je bila 3500 i kusur da kazem km/h to je poznati maksimum za vojne vazduhoplove sa posadom .3700km/h za MiG-31 se meni cini `nemoguca misija` pogotovo sto se zna da je brzina od 3000km/h samo za motore ali ne i za avion koji je ionako jako tezak .

Cinjenica je da je D-30F6 jako mocan i postoji podatak da u poletnom rezimu ( poletni forsaz ) daje potisak od cak 19000kgs ( blizu 190kN ) sto je zaista mocno ali da moze da omoguci takvu brzinu to je ipak previse .Cak i da do postigne to bi moralo biti jako jako kratko ....

Drugo za tu brzinu treba znati odgovarajuce temperature ( pomenuta termicka barijera ) kao i materijale od kojih je sastavljen MiG-31 ...

Poznato je da MiG-31 moze dugo da `superkrstari` na vecim visinama i to je onaj podatak za 2500km/h krstari na oko 21000 m i predje do 1500km .To je poznato ali da mu je maks. brzina bas 3700km/h to se mozda i prvi put pominje uopste ...

Da je on sustizao SR-71 jeste ali u susretnom kursu cak ga je i sa vecih daljina okrivao i pratio u ZPS pomocu odlicnog toplopelengatora 8TK .

offline
 • djox  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 23 Nov 2010
 • Poruke: 83701

Zapadnom vojnom okrugu isporuceno 8 modernizovanih MIG-31BM

Arrow http://itar-tass.com/armiya-i-opk/1616039

Arrow http://ria.ru/defense_safety/20141202/1036105412.h.....gistration

offline
 • Konstruktor
 • Pridružio: 01 Nov 2013
 • Poruke: 1298

Tu priču o poletnom (maksimalnom) forsažu sam ja pokrenuo prošle godine, tvrdeći da iz D-30F6 motora, posmatrajući generaciju i gabarite motora, potisak od oko 150kN nije najveći, nego da ima oko 200kN.

Tada sam se ja koristio preračunom linearnih i kvadratnih dimenzija motora, a za preračun sam uzeo da ovi avioni imaju svi probližno istu brzinu izlaznog vazduha, što su posle neki članovi foruma potkrepili linkovima ka internet stranicama, koje spominju 190kN potiska na maksimalnom forsažu. Pre tih linkova, par članova foruma je imalo nepoverenje prema mom pisanju.

Poređenje sam vršio sa RD-33 i AL-31F, pa sam gabarite jezgra ova dva motora i njihove maksimalne potiske (bez dogrevanja) preračunao na D-30KU (koji je bez komore za dogrevanje) i potom sam čisto radi provere (pošto sam video da se maksimalni potisci RD-33, AL-31F i D-30KU lako preračunavaju i dobijamo jasne zavisnosti od linearnih i kvadratnih mera) računao i potiske na punom forsažu i odmah zaključio da je D-30F6 motor, koji ima veći potisak na punom forsažu i da je to oko 200kN.

Inače, preračun sam vršio na bazi preračunavanja snage električnih motora na bazi njihovih linearnih i kvadratnih dimenzija. Posle sam iz razgovora sa jednim poznavaocem tematike dvoprotočnih turboventilatorskih motora potvrdio svoja zapažanja.

Dakle, ostaje pitanje vezano za produženja u korenu krila - koja su efektivnija na MiG-31-ci?

Inače, poznajući svoju granu tehnike, gde čak i motori, nategnuti kao praćke (upravo kod jednog takvog ulazimo u sedmu generaciju, gde iniciramo promene u geometriji jezgra sa ciljem, povećanja rezerve u snazi, a to ćemo čak postići sa manjim masama) imaju rezervu od po 10%, ja i dalje tvrdim da se podaci o stvarnim vrednostima parametara ovog aviona, kriju, kao što zmija krije noge Smile

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25850

^

Podaci o potisku nekog motora inace nisu relevantni tj odredjen podatak odgovara odredjenoj tj datoj situaciji .Recimo za motor RD-33 kod 29-ke je opste poznato da je maks. potisak 83kN ali taj motor moze da ima potisak od 110kN pod odredjenim okolnostima i o tome ima na temi o 29- ci .

Dalje ovo sto ste pominjali maks brzinu za MiG-31 od 3700km/h .To je najlakse napisati ili uzeti kao tako ali ajd da se zapitamo kakvo je onda opterecenje na krila i na trup aviona tada .Sta se desava sa konstrukcijom ,zamor materijala ,zagrejavanje itd ... Onda je pitanje sta se desava sa gorivom pri toj brzini ( SR-71 ima velike komplikacije po tom pitanu ) ...

Opet ovo oko brzine na malim visinama preko 1500km/h .. ako znamo da je vazduh dosta gusci nego na vecim visinama logicno je da je opterecenje jos vece ..sta je sa temperaturom .. krilima itd ..

To su kompleksna pitanja i to je u praksi tesko gotovo nemoguce izvesti ...

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25850

djox ::Zapadnom vojnom okrugu isporuceno 8 modernizovanih MIG-31BM

Arrow http://itar-tass.com/armiya-i-opk/1616039

Arrow http://ria.ru/defense_safety/20141202/1036105412.h.....gistration


Je li ovo u pitanju jos 8 novih BM mozda ?

offline
 • zixo  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 27 Sep 2006
 • Poruke: 24646
 • Gde živiš: Beograd

Вероватно да је податак о укупно испорученим авионима јединици.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 946 korisnika na forumu :: 72 registrovanih, 12 sakrivenih i 862 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: -[CoA]-, A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, babaroga, Bane san, Batinas, Ben Roj, bojcistv, Boris Bosiljčić, bozo13, branko7, Bubimir, bufanje, Butcher, CikaKURE, dane007, darkstar101, dekao, DH, Dorcolac, dragon986, Drazenbg, Drug pukovnik, Džordžino, Ehinacea, Fog of War, FOX, Frunze, Georgius, goran.vvv, ikan, JOntra, kalens021, Koridor, Krvava Devetka, Kvazar, ladro, Lieutenant, lord sir giga, Lošmi, majolu, Marko Marković, maskirovka, mercedesamg, Mercury, Milos ZA, miodrag, Misirac, Ne doznajem se u oružje, opt1, Outis, Panter, Polemarchoi, Ripanjac, RiV, Rocker, ruger357, sap, Shinobi, Skakac7, slonic_tonic, stagezin, Steeeefan, strn, styg, su27, Trpe Grozni, Webb, Yellow Pinky, |_MeD_|, 125, 187