MiG-31 Foxhound

290

MiG-31 Foxhound

offline
 • alchemy
 • Pridružio: 06 Jul 2009
 • Poruke: 3570
 • Gde živiš: Novi Sad

Мало је заплашио Норвежанина у Ф-16

http://tvzvezda.ru/news/vstrane_i_mire/content/201412021504-u42d.htmRegistruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Daktilograf 21. veka
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13796
 • Gde živiš: Apsurdistan

Kod avionskih motora dimenzije i težina zavise od namene, osnono uslova ekspolatacije i radnog veka. D30-F6 se nekad naziva 'bypass turbojets', zbog malog baj-pas odnosa. Nadam se da ne grešim kad pišem baj-pas. Taj odnos se razlikuje nešto kad se uporede Al-31 i RD-33. Takođe treba pogledati razlike kod kompresora između D30-F6 i pomenuta dva motora. Zato nisam siguran da se mogu porediti dimenzije ovih motora kao kod električnih mašina. Takođe, nove generacije Al-31 imaju 10 ili 20 % veći potisk. Nisam viedo da su se dimenzije promenile. Motor MiG-21 ima potisak 55 i 68,5 kN sa i bez dodatnog sagorevanja. Pri čemu sa povećanim dodatnim sagorevanjem može imati 96,8 kN. U tom režimu može ostato 3 minuta.

http://en.wikipedia.org/wiki/Bypass_ratiooffline
 • Neimar i savremeni farmer.
 • Pridružio: 24 Nov 2010
 • Poruke: 10190
 • Gde živiš: U sremu voljenome...

Брзина од 3700км/ч, је могућа, ако се узме у обзир да је МиГ-25 ишао глат преко 3000км, иако му је брзина па ајде тако да кажем била лимитирана на неких 2,85 маха ако се не варам, добро уз понеке ситне последице по моторе.

Што се тиче брзине преко 1500км/ч на малим висинама она је реј можда и достижна, знаш и сам колико мигоња 29 може да иде на малим висинама, преко 1500км/ч, а на овом авиону су ипак много јачи мотори, уз тај његов коцкасти облик, па сам уверења да он иде преко тих 1500 км/ч и то без проблема...

Што се тиче само оптерећења по конструкцију и замор амтеријала, битно је нагласити да све то опет зависи колико је дуго био он изложен тим максималним брзинама, када је највећи фактор на замор температура, која настаје услед супесоничних удара ваздуха у саму конструкцију. Зна се да се СР-71 издужи и до 30+цм при брзинама преко 3000км/ч, до душе њена конструкција је специфична и управо је прављена за те велике брзине.

Ако се не варам МиГ-31 има исто тако рестрикцију на неких 2,9 маха, али вероватно да он иде и преко магичних 3,2 које је достизао МиГ-25...не би они тако без везе причали о тим брзинама....

offline
 • Konstruktor
 • Pridružio: 01 Nov 2013
 • Poruke: 1302

ray ban11 ::^

Podaci o potisku nekog motora inace nisu relevantni tj odredjen podatak odgovara odredjenoj tj datoj situaciji .Recimo za motor RD-33 kod 29-ke je opste poznato da je maks. potisak 83kN ali taj motor moze da ima potisak od 110kN pod odredjenim okolnostima i o tome ima na temi o 29- ci .

Dalje ovo sto ste pominjali maks brzinu za MiG-31 od 3700km/h .To je najlakse napisati ili uzeti kao tako ali ajd da se zapitamo kakvo je onda opterecenje na krila i na trup aviona tada .Sta se desava sa konstrukcijom ,zamor materijala ,zagrejavanje itd ... Onda je pitanje sta se desava sa gorivom pri toj brzini ( SR-71 ima velike komplikacije po tom pitanu ) ...

Opet ovo oko brzine na malim visinama preko 1500km/h .. ako znamo da je vazduh dosta gusci nego na vecim visinama logicno je da je opterecenje jos vece ..sta je sa temperaturom .. krilima itd ..

To su kompleksna pitanja i to je u praksi tesko gotovo nemoguce izvesti ...


Da, imao sam na umu ovo vezano za 110kN, ali uzimao sam u obzir tipične vrednosti. Nisam želeo da preračunavam posebne režime.

Što se tiče otpora trenja vazduha, koji opstrujava, te vrednosti temperatura koje on proizvodi na oklopu aviona, čini mi se da sam već postavio sliku na ovoj temi, ali ne sećam se da li jesam ili nisam, tako da se izvinjavam, ako nisam. Bilo kako bilo, jasno sam upoznat sa problematikom temperatura, te stoga, naglašavam da su na MiG-31-ci u većem problemu izmenjivači toplote, nego materijali oklopa i sama farba. I jedni i drugi inače trpe duple vrednosti temperatura od onih, koje se dobijaju pri tri puta nadzvučnom letu (reda 330stepeni Celzijusa), s tim da oklop aviona trpi i više (oko 700 stepeni Celzijusa), dok je farba negde u rangu dvostrukih vrednosti. Gorivo je u redu do negde do temperature leta od tri maha, tj. koliko znam termostabilno je negde do 230stepeni ili više. Tu je najveći problem izmenjivač toplote. Inače, temperatura žarenja u mojoj fabrici je oko 750 stepeni, tako da vrlo verovatno da je i tu problem hlađenja kod ovog aviona (iako trpi na oplati do 330stepeni), kako se ne bi desilo da se konstrukcija aviona "smiri" pri velikim temperaturama letenja i na taj način se izgube svi vektori napona.

Otuda moja pretpostavka da MiG-31 može da leti na najvećim brzinama oko deset-dvadeset minuta. Da li može i duže, to zaista ne znam, jer i ovo pretpostavljam samo, imajući na umu performanse rashladnog sistema, koji je meni nepoznanica.

Iskreno, iako se samo kao zaljubljenik u avione, bavim svim ovim pisanjem po forumu, svugde kroz moje redove provejava dečačka euforija, pa možda je tu negde i želja da sam našao tačan podatak Smile u vezi sa najvećom brzinom. Eto, opet ću se osvrnuti na moju tematiku - i kod najnapetijih sistema (dakle, ne najnapetije praćke do pucanja) uvek postoji ona sitna inženjerska želja da njegov sklop, sistem, mašina ili sistem mašina imaju makar i najsitniju rezervu. Tek u današnjem vremenu, kada sve maske padaju, otkriva se mogućnost da se sazna, koliko su pojedini sistemi od pre mnogo godina, još tada, kao najnapetiji, i dalje imali rezervu, a tada se rezerva postavljala i veća nego danas.

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

^

Samo da pomenem jednu cinjenicu MiG-31 nije lovac za male visine to je strateski stratosferski presretac cija je jedina i osnovna namena zastita VaP RF .Dakle krstarenje na jako velikim ( stratosferskim ) visinama i na velikim daljinama ( radijusima ) .Nije on uopste namenjen niti mu je uloga to da on leti na nekim malim visinama i lovi neke recimo krsterece rakete kako se cesto navodi ...

On sa tih visina vidi jako daleko bez obzira na zakrivljenost Zemlje jer pored njegovog dalekometnog radara `Zaslon` tu su i leteci radari A-50 koji mu pomazu da ciljeve nadje na sto vecim daljinama sto je izuzetno vazno ...

Sto pre doci u reon patroliranja tj presretanja u datim slucajevima je imperativ u VVS ( nekada Av-Vojske PVO ) pogotovo nakon dolaska na nebesku scenu SR-71 ( brzina u izvidjackim zadacima 3000-3300km/h )... Da bi se to postiglo moralo se prici skroz drugacije nego kod MiG-25 ( pogresna je informacija o nekoj krstarecoj brzini od 2500km/h ??? ) jer da je tako i bilo onda MiG-31 nikad i ne bi postojao ...

Dakle taj presretac je u stanju da prakticno nakon poletanja na forsazu ostane na istom ( ne isti radni rezim motora dakle ne `polni forsaz` vec min . ) jako dugo vremena ( sto ne moze ni jedan lovac ni dan danas ) i da prevali jako dug put tj ima veliki radijus i da u reon koji mu je zadat stigne sto ranije .Otuda su letovi SR-71 ka SSSR umanjeni pogotovo nakon 1983g kad se uvidelo da je prakticno nemoguce uci u VaP SSSR kao ranije .

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

Jedan tekst naocigled ozbiljan ali sa dosta gresaka

npr ...

Citat:В 1977 году летчик-испытатель Александр Федотов установил на МиГ-31 абсолютный мировой рекорд высоты полета – 37 650 метров. Всего на самолете этого типа установлено 29 мировых рекордов.

А.П. Тарнаев: «Уникальный перехватчик МиГ-31 – это истребитель, опередивший время»

Arrow http://kprf.ru/dep/gosduma/activities/128631.html

offline
 • Daktilograf 21. veka
 • Pridružio: 17 Maj 2007
 • Poruke: 13796
 • Gde živiš: Apsurdistan

Napisano: 02 Dec 2014 23:59

Vidim da niko nije prokomentarisao moju zamerku na račun proračuna, te kako se ne može vući paralela između motra D-30F6 i Al-31/RD-33. Možda jer nisam citirao deo Kaplarove poruke sa prethodne strane? Zapravo ne vidim kakvu bi korist imao MiG-31 od većeg potiska, ako nije reč o potisku bez dodatnog sagorevanja. Pošto bi mu to omogućili da nadžvučno krstari uz smanjenje potrošnje. Jedno je razmatrati potrebno vreme da se par MiG-31 podigne u vazduh i recimo ubrzanje od jedne do druge brzine, a potpuno nešto drugo maksimalna brzina. Pošto ne vidim veliki značaj takve analize za uobičajen način eksploatacije - pretpostavljam. I pri kojoj brzini može lansirati svoje rakete? Pored toga jednostavnije održavanje i dugovečniji motori bi bili pun pogodak, ali samo kad bi oni bili komercijalno isplativi. Hteli to neki da priznaju ili ne, ali Rusi su tokom nekih godina najviše ulalagali novac koji je došao spolja u dalji razvoj motora i aviona koje su tražili stranci. Sad je druga priča, ali sumnjam da će išta raditi na motorima. Možda nisu dali pravi podatak o snazi, ali sumnjam da motori imaju 30% jači potisak od zvaničnih podataka.

Čini mi se da je MiG-31 malo iznanadio norveški F-16.


Dopuna: 03 Dec 2014 0:04

offline
 • Konstruktor
 • Pridružio: 01 Nov 2013
 • Poruke: 1302

Ja se izvinjavam, verovatno nisam video zamerku na proračun, ali moram naglasiti još jednom, kao što sam i ranije napisao: u pitanju je preračun, a ne proračun i napisao sam kojim putem sam došao do vrednosti, koje su se potom i potvrdile. Nisam ni jednog trenutka govorio o tome kao o postulatu, nego kao o osnovu za moje pretpostavke.

Inače, slažem se sa napisanim od kolege ray ban 11, jer upravo sam avion te familije pre nekih 25 godina video nad severom Bačke, kako ide nenormalno velikom brzinom, ali za moje pojmove, leteo je dosta niže nego putnički avioni (reda 6000-7000m). Tada je Mađarska bila još uvek u Varšavskom paktu, pa je ovaj avion (tačnije MiG-25R) tada često preletao nad severom Jugoslavije, duž granice sa Mađarskom i često je bilo probijanja zvučnog zida, ali samo jednom smo uspeli videti taj avion i prizor je bio impozantan.

offline
 • Pridružio: 30 Jun 2007
 • Poruke: 6122
 • Gde živiš: Novi Sad, severna Srbija

514. АРЗ је до данас ремонтовао (модернизовао?) 28 авиона МиГ-31.
До 2015. године је уговорен ремонт/модернизација на још 32 авиона.
У АРЗ-у се тренутно од осам примљених авиона један авион налази у завршној фази ремонта.

http://tvzvezda.ru/news/forces/content/201412031308-62ia.htm

На снимку са линка могу се видети најмање два Б(С)М-а.

offline
 • Pridružio: 17 Sep 2010
 • Poruke: 25934

^

Dakle u njemu se vrsi kapremont i proces modernizacije BS/DZ i dovodjenje na nivo BSM/DZM ,tako bi valjda trebalo da je .E sad se postavlja pitanje sta se tacno podrazumeva pod modernizacijom BS/DZ ... Da li se ugradjuje oprema ( avionika ) kao u slucaju BM ..radar ,SUV .. sta ce kasnije biti sa raketama R-37M .Za R-77-1 sumnjam posto ispod krila ostaje onaj veliki podkrilni nosac .. mozda jedino ispod onog spoljnog koji bi mogao da podkaci APU-73/170 ?

Koliko mi se cini u 514 ARZ je vrsi remont i SU-24 ali i MiG-29 .

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 793 korisnika na forumu :: 34 registrovanih, 6 sakrivenih i 753 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, amaterSRB, Atomski čoban, BlekMen, Brot, BSD, dac, Doca, dragoljub11987, flash12, galijot, goxin, GrobarRomanticar, Hektor, ILGromovnik, Konda, MB120mm, Mercury, mige, MilosKop, Mirage 2000N, Nebo_M, nuke92, Ognjen D., Pohovani_00, sabros, Sale.S, sombrero, ss10, Toni, Trpe Grozni, VaRvArI 85, vathra, YU-UKI