Su-57 novi ruski lovac

1022

Su-57 novi ruski lovac

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

Ostalo je jos da se pojasni jedan detalj .Naime ovi paneli sa AFAR-L imaju dva reda talasovoda .Na slici je panel sa 4 zraceca elementa za jedan 4- kanalni PPUM,sirina je oko 1/2m .

L-band AESA quad radiator element subarray (Tikhomirov NIIP)

Ovaj gornji blok sa tri takva panela sluzi za zracenje signala u prostor kad je predkrilce ili destabilizator ( kod Su-57 ) u spustenom /oborenom polozaju :


Ovaj blok panela sa prednje strane do ivice radio-prozracne prekrivke sluzi za zracenje signala kad je predkrilce/destabilizator u uvucenom/podignutom polozaju:


Vezano za sistem raspoznavanja /identifikacije svoj-tudj ,postoje tri radio-prozracna panela na gornjaci planera iza kapotazha radara prednjeg osmatranja u bloku u kojem se inace postavlja antena N036.Rec je o sistemu oznake N036Sh `Pokosnik`.U ovom dokumentu se pominje PPUM `Pokosnik` i moguce je da se to odnosi na ovaj sistem kod Su-57 ,tacnije na ova tri radio-prozracna panela a koji su uokvireni na slici :


Izlazna pulsna snaga mu je 600W za trajanje signala od 10mks .Dodatni podaci i slika istog od 54te strane pa dalje u :
http://j.pulsarnpp.ru/images/journal/issues/2013/231_2013/Aronov_53_58.pdf

Rezime bi bio uz pitanje ,da li se ovi AFAR-L kod Su-57/S koriste u ulozi pravih radara : osmatranje-otkrivanje vazduhoplova i njihovo automatsko pracenje po 2 koordinate u prostoru ? Da ,naravno .



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • d.ing Metalurgije
  • Pridružio: 21 Jan 2010
  • Poruke: 2901
  • Gde živiš: Makedonija

@ Reyban 11
dobor da si natrag u drushtvo.
Mnoshtvo zanimjivih matrejala koi baca drugo svetlo.
zhelim josh puno postova kao ova 3-4 gore.



offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

^

Hvala u svakom slucaju ,dosta se propustilo za ovaj period no polako ,sve ce se nadoknaditi ,bice i dosta toga novog .Kako se ovde radi o 2D` L- opseznom -niskofrekventnom -decimetarskom` osmatrackom radaru ,ostaje pitanje ,kako se dobija ona 3ca nedostajuca koordinata otkrivenog vazduhoplova ???Dakle kako se dobija podatak o visini ? Fino ,dobija se bilo ozracivanjem istog tzv X- opseznim centimetarskim radarom ,onim za PO ( Prednji Obzor ) ili onima za BO ( Bokovi Obzor ) .Ako oni rade u rezimu radio-tisine ,podatak ce se dobiti digit data-link kanalom ,bilo od A-50/U(A-100) ili sa NASU .

Nista novo ,pa pasivni IC-detektori KOLS/OLS i njima slicni ,ne davaju podatak o daljini do cilja ,pa ipak se on dobija bilo rezimom radara KVO (Kvazi Obzor ,na kratko se prekida rezim radio-tisine ) ,ili po digit data -link kanalu sa NASU tj od A-50/U itd .Svakako da se podatak o daljini dobija i `laserovanjem` na manjim daljinama ( max 20-30km ) E sad pazimo ovo ,ranije se pominjalo da radarski signali ovih AFAR-L mogu biti neregistrovani od strane ozracenog aviona ? Tako je, posto se ovde radi o radarskim signalima radnog frekventnog raspona 1-1.5GHz,dacu samo primer da npr SPO-15LM na nasim L-18 rade tj primaju i obradjuju radarske signale raspona 4-10GHz .To ce reci ,pilot naseg L-18 uopste ne bi imao indikaciju o ozracenosti u osmatrackom rezimu ( nebitno da li mu radar zraci ili ne ) i ovo moze biti od itekakve vaznosti u domenu taktike primene ovih AFAR-L gde vam oni AFAR-X rade u rezimu radio-tisine .

Tek ovo je najvaznije u svoj ovoj prici .Imate ovaj AFAR-L koji zraci ,dakle stariji lovci nemaju mogucnost da registruju ozracavanje njegovim signalima , noviji svakako da imaju ,evo primer: SPO L150 `Pastelj` registruje signale frekventnog raspona 1-18GHz .Imate bas taj `Pastelj` ili nesto slicno njemu ,ova dva senzora pilotu Su-57S mogu da daju dovoljno informacija o cilju da on potom izvrsi raketiranje istog a da ovaj pojma nema da je raketiran .Kako ,kojom raketom to da izvede ? Fino ,novom R-77-1 sa dvokanalnom RGS ,kombinacijom PRS i ARS ,gde je primarni kanal onaj pasivni , navodjenje po principu pasivne radio-lokacije tj pelengacije ,goniometrije kako god. Ako cilj i prekine zracenje u prostor ,raketa nastavlja navodjenje na njega po aktivnom kanalu svoje RGS .

Eto koliko mogu da znace ovi AFAR-L sa primenom radio-pelengatorskog /goniometarskog uredjaja .Znaci sve ovo bez ikakve primene onih centimetarskih radara sa AFAR ,posve u rezimu radio-tisine .Sta vise ,bez primene AFAR-L ,samo uz primenu radio-goniometra ,moze se izvrsiti raketiranje cilja /ciljeva .

Citat:Радио-гониометрија је посебна област радио-електронике, која изучава теоретска и практична питања везана за одређивање правца извора зрачења радио-таласа. Она, исто тако, означава и процес одређивања смера ка радио предајнику, према његовим сигналима.
Радио гониометрија се базира на особинама простирања радио-таласа коначном брзином и на принципима усмереног пријема.Радио гониометрисање се остварује уређајем названим радио-гониометар.


U svakom slucaju ,AFAR-L nad AFAR-X ima sledecu prednost:
Citat:RCS of an aircraft increases as wavelength of the illuminating radar increase.

http://www.niimp.ru/files/library/Radiotechnology.pdf

Koliko god da ste uslovno receno `steltni`,najbolja steltnost je da se ne zraci u prostor .

online
  • Kubovac  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Jul 2016
  • Poruke: 5054

Rayban 11 ::Tek ovo je najvaznije u svoj ovoj prici .Imate ovaj AFAR-L koji zraci ,dakle stariji lovci nemaju mogucnost da registruju ozracavanje njegovim signalima , noviji svakako da imaju ,evo primer: SPO L150 `Pastelj` registruje signale frekventnog raspona 1-18GHz .Imate bas taj `Pastelj` ili nesto slicno njemu ,ova dva senzora pilotu Su-57S mogu da daju dovoljno informacija o cilju da on potom izvrsi raketiranje istog a da ovaj pojma nema da je raketiran .Kako ,kojom raketom to da izvede ? Fino ,novom R-77-1 sa dvokanalnom RGS ,kombinacijom PRS i ARS ,gde je primarni kanal onaj pasivni , navodjenje po principu pasivne radio-lokacije tj pelengacije ,goniometrije kako god. Ako cilj i prekine zracenje u prostor ,raketa nastavlja navodjenje na njega po aktivnom kanalu svoje RGS .

Eto koliko mogu da znace ovi AFAR-L sa primenom radio-pelengatorskog /goniometarskog uredjaja .Znaci sve ovo bez ikakve primene onih centimetarskih radara sa AFAR ,posve u rezimu radio-tisine .Sta vise ,bez primene AFAR-L ,samo uz primenu radio-goniometra ,moze se izvrsiti raketiranje cilja /ciljeva . "


Prvo, bez obzira na sve, dobrodošao nazad.
A sad....mogao bih se osvrnuti na gotovo sve što si ovde napisao, ali neću.
Ipak, moram oko ovog pasusa.
Naime, raketa R-77-1 ima dvokanalnu RGS i to ARS i PARS. Raketa se u početnoj fazi navodi inercijalno uz radio-korekcije, zatim prihvata aktivni radar u glavi rakete, a u završnici (po potrebi) preuzima PARS rakete osvetljavanjem cilja sa aviona.
Tako da ceo ovaj pasus koji si napisao nema smisla, pa nemam potrebe da objašnjavam zašto se ova raketa ne može navoditi na cilj uz pomoć pasivnog radio-goniomoetra-pelengatora.

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

^

Sto rece bez obzira na sve ( znamo obojica o kojim detaljima je rec svakako i kojim dosadasnjim iskustvima ) ,prvo hvala na dobrodoslici ,ljudski,korektno i kolegijalno zaista .

Drugo ( bez ljutnje molicu isto tako ljudski, korektno i kolegijalno ), gresis kao i u podosta slucajeva( kao sto sam i ja uostalom ) .Kad pominjemo rezim `radio-tisine` i mogucnost lansiranja novih R-77-1 po komandi recimo od tog Pastelja ,evo o cemu se konkretno radi :

Головка самонаведения 9Б-1103М-200ПС

Citat:Aктивно-пассивная головка самонаведения 9Б-1103М-200ПС предназначена для установки на ракеты класса "воздух-воздух", предназначенные для поражения самолетов, вертолетов (включая зависшие), крылатых и противолокационных ракет.
Пассивный режим позволяет наводить ракету на источники помех и излучающие РЛС самолетов противника. Максимальная дальность захвата целей АПРГ 9Б-1103М-200 ПС (имеющих эффективную отражающую поверхность, равную 3 кв. м) составляет около 200 км.


http://rbase.new-factoria.ru/missile/wobb/rvv-cd/9b-1103m-200ps.shtml
http://rbase.new-factoria.ru/missile/wobb/rvv-cd/rvv-cd.shtml

Dakle ovu R-77-1 sa dvokanalnom RGS ( ARS+PRS ) mozes na cilj u rezimu V-V lansirati isto kao onu H-31P ili H-58UShK u rezimu V-Z .

E vidis na ovoj slici ,ove male okrugle antene jesu prijemne radio-pelengatorske ( goniometarske) antene i sluze za prijem radarskih signala protivnickih aviona tj sluze pasivnom kanalu RGS .Ova velika plava unutra jeste ravna planarna antenska reshetka sa proreznim talasovodima a koji sluzi aktivnom -predajnom kanalu RGS nove rakete R-77-1 :



Jos jednom se zahvaljujem na dobrodoslici ,nadam se korektnom razmenjivanju informacija i podataka u narednom periodu.

offline
  • Pridružio: 20 Avg 2018
  • Poruke: 262

To što je Ray Ban predložio se pojavljivalo po nekim sajmovima, izložbama itd, uključujući i izložbu "Tehnologija u mašinstvu 2014".



Kao što vidite u dnu teksta oni traže kooperanta za zajedničko istraživanje i razvoj, što znači da se ne radi o proizvodu koji je ušao u serijsku proizvodnju i samim tim postao relevantan.

Oko godinu dana kasnije na zvaničnoj stranici za državne nabavke vidimo da su oni raspisali tender 26.08.2015. a okončali ga 28.09.2015. za raketu sa glavom 9B-1248 što pretpostavljam da je u to vreme bilo realno.



Ja sam nekad s tim naporan ali treba težiti da se razdvoje događaji na poligonima, sajmovima, konferencijama itd od onoga što ide u serijsku proizvodnju i primenjuje se u operativnim jedinicama.

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

@Zeka_Peka

Kolega ,nije `Ray Ban` nista predlozio samo primetio jednu stvar koja ovde nije primecena .Da postoje dve razlicite varijacije kod RGS ne tipa ``9B-1248 ``vec kod RGS oznake 9B-1103M-200 a drugo koliko vidim jos nije uocena razlika i to spoljna na raketama tipa R-77-1 ( Izdelie 170-1 ) .Toliko .

Inace sto se tice ovog :

Поставка изделия 170-1 для нужд Министерства обороны Российской Федерации.

https://zakupki.gov.ru/epz/order/notice/za44/view/.....4515001647
https://bmpd.livejournal.com/1448231.html

Vrednost ugovora( sa dva navedena roka isporuke ) tada je bila nesto oko 210 mil dolara jel ,nasao sam podatak iz GosMKB `Vimpelj` da je jedinicna proizvodna cena oko 100.000 dolara.Mada nije za ovu temu ,po Biltenima i Godisnjim izvestajima proizvodnje u Vimpelju do 2017g se raketa R-77-1 proizvodila samo za VKS ( po ovom ugovoru ) ,za izvoz je isla i dalje ona R-77E cija je proizvodnja( do tada R-77 ) iz zavoda Artem -Kijev 1991/92 prebacena u MKB Vimpelj- Moskva .Inace prvi ugovor o isporuci R-77-1 ( K-77-1 ) datira od 2012g .

Posto je tema o Su-57/S, treba navesti da se njega radi jedna nova raketa klase V-V srednje daljine lansiranja,zavodska oznaka je `Izdelie 171-1` .

offline
  • Pridružio: 31 Mar 2017
  • Poruke: 1611

Dobro dosao Ray!
Ova tema je zamrla od onog pada i od nedostatka vesti i diskusije. Cak se i nova raketla pojavila (ona kratka) a diskusije i informacije o njoj 0. Kao da je nema. Imas li nesto novo o njoj?
Ziveli🍺

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

^

Hvala i tebi na dobrodoslici naravno .Vidi ako nije problem ,o toj sasvim novoj `raketici` cemo na datoj temi tj temi o raketama V-V , ovde cemo nastaviti izlaganje o ovim radarima koji su ugradjeni u Su-57/S,nedavno u prvi Su-57S koji je znamo imao udes 24 dec. 2019 a koji ce se uskoro ugraditi u drugi serijski primerak .

Pa evo malo o ovim radarima sa AFAR X- dijapazona a kojih ima nekoliko .Jedna antena za PO i dve za BO te jedna za ZO ( zadnji obzor ) u repnoj gondoli ,takodje premijerno na jednom lovackom borbenom avionu .

Brz i energican bas kao veverica.

Razvoj radara i citavog radarskog kompleksa N036 `Belka` sa AFAR(aktivna fazirana antenska reshetka) X- dijapazona PO/prednjeg obzora , po zadanim TTZ-ma zapoceo je 2003g.Trajao je 5 g i vec tokom 2008 zapocela su zemaljska ispitivanja prvog realnog prototipa ,ne makete, u bezzvucnoj komori ( tzv `gluva soba` ) .Maketni panel/fragment tj tzv `kaseta` sa PPUM/PPM prvi put je javno prikazan na MAKS 2007 zajedno sa maketnim panelom radara sa AFAR-L za novi lovac Su-57.Za razvoj je bio zaduzen NIIP imena Tihomirova na celu sa gendirektorom J.Belij ,proizvodjac je ``ФГУП „Государственный Рязанский приборный завод“»``.



Na ovom linku su slike prvog opitnog obrasca/prototipa ,medju njima i jedna nastala u `gluvoj sobi` tokom ispitivanja :
http://globalmilitaryreview.blogspot.com/2011/11/r.....-fgfa.html

PPM (1526kom) su slozeni u panele/kasete ,njih ima vise u samom sklopu antene ,kako su poslozeni vidi se na slici kataloga sa MAKS2011 :



Sama antena(opitni obrazac) za PO je prvi put javno pokazana na MAKS2009 te u TV reportazi iz NIIP iste godine (link na YT ispod ) :


Citat:AESA antenna mounting. This example is constructed using TR module sticks, using an arrangement similar to the BARS and Irbis E, including the slot radiators. This brochure image may be of a developmental antenna, as the example presented in the Vesti video uses the same style of circular dielectric radiator as the competing Zhuk AE/ASE series (Tikhomirov NIIP).

NIIP's radars from MAKS 2009 including PAK FA's AESA radar and Irbis-E
https://www.youtube.com/watch?v=JVpvZoKHT0s
How do Russian AESA?
https://www.youtube.com/watch?v=QFnXQ6O8mSQ

Vremenom su se menjali neki detalji pa je na MAKS2015 izgledala ovako :



Na poznatom sajtu A.V.Karpenka se mogu videti slike i razni podaci uglavnom reklamno-kataloshkog karaktera : http://bastion-karpenko.ru/t-50-rla-afar/

Na strani 78 vezano za MAKS2009 : http://www.take-off.ru/pdf/08-09_2009.pdf

Citat:Юрий Иванович, что будет представлять собой радиолокационная система перспективного истребителя?
Как известно, основу бортового радиоэлектронного оборудования перспективного истребителя составит многофункциональная радиоэлектронная система с активными фазированными антенными решетками, головным разработчиком которой, по результатам тендера, определен наш институт. Причем это уже будет не просто РЛС в привычном понимании, а целый комплекс систем. В составе такого комплекса будет сразу несколько
активных фазированных антенных решеток, в т.ч. АФАР Х-диапазона и АФАР L-диапазона, размещаемые в отклоняемых носках крыла истребителя. Их мы планируем показать на нынешнем авиа-салоне.


Neki polazni tehn.podaci :
Citat:антенная система переднего обзора Н036 (X-диапазон);
Количество ППМ, шт. - 1526
Размер антенного полотна, мм. - 700 × 900
Диапазон частот локатора, ГГц. - от 8 до 12


Ono sto je vazno naglasiti da pored reklama i kataloga na MAKS,raznim sajtovima i dr izvorima ,pravi parametri TTK ipak nisu dostupni.Poznato jeste da je u pitanju tzv visokofrekventni `centimetarski` 3D- radar( f=8-12GHz i λ oko 3cm) . Postoje neki podaci u vezi sa PPM, radi se o 4-kanalnim PPUM ( baza na heterostrukturi kristala Arsenida Galijuma- `GaAs`) ,srednja izlazna impulsna snaga 5-8W .Maks izlazna pulsna snaga za zadanu radnu frekvenciju i trajanje pulsa je po nekim ruskim izvorima raspona 10-15W.
Citat:В режиме передачи модуль обеспечивает линейную импульсную мощность при компрессии коэффициента усиления 1 дБ не менее 5 Вт в диапазоне частот от 8,5 до 11,5 ГГц. Выходная мощность в режиме насыщения около 8 Вт . Коэффициент усиления составляет величину около 35 дБ.

Za poredjenje ,maks izlazna pulsna snaga po PPM kod AN/APG-77(V/V1) i AN/APG-81 je 10W ( takodje na bazi heterostrukture GaAS ) .

Na rezimu visoke frekvencije ponavljanja signala ostvaruje maks daljinu osmatranja-otkrivanja -pracenja =400km( navodno na toj daljini otkriva ciljeve sa RERP za X- opseg =1m2 ) .

Ovde se mogu naci neki polazni tehn.podaci za ove PPUM kod AFAR-X (strane 56,57 i 58 ) :

ГРУППОВОЙ ПРИЕМОПЕРЕДАЮЩИЙ МОДУЛЬ АФАР Х-ДИАПАЗОНА ДЛЯ БОРТОВЫХ РЛС

http://pulsarnpp.ru/Sbornik_pulsar_2010.pdf

Ovde neki detalji na 19str :
https://www.sgu.ru/sites/default/files/documents/2017/katalog.pdf

Te ovde sa slikom PPUM za AFAR-X N036 na 8oj strani ,na stolu poredani jedan do drugog 4-kanaln PPM . :


https://www.mycity.rs/must-login.png

Dimenzije/povrsina i masa jednog 4- kanalnog PPUM :Модуль выполнен в металлическом корпусе.Габариты модуля 63,5×150×8 мм, масса - 150 г. Povrsina jednog PPUM je 90-100cm2. Dakle masa njih 1526kom u antenskom bloku /AFAR-X za PO je oko 230kg.Sirina `talasovoda` svakog PPM je prakticno oko 1.5cm sto je 1/2 talasne duzine ( λ=3cm).

Na slici je blok od 4 PPUM (16 kanala ) i slika panela PPUM prikazanog po prvi put javno na MAKS2007

Ostatak slika na Karlovom sajtu,kao sto se na slikama vidi ,PPM su ugradjeni u fragmente-panele a ima ukupno oko 45 redova tih panela u antenskom bloku N036 `Belka` za PO :
https://www.ausairpower.net/APA-Flanker-Radars.html

offline
  • Pridružio: 14 Jul 2013
  • Poruke: 1097


Niskooo.
PS
Navodno jedna od fotografije dana.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 962 korisnika na forumu :: 35 registrovanih, 4 sakrivenih i 923 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: A.R.Chafee.Jr., antonije64, Arahne, Asparagus, Cassius Clay, comi_pfc, Dimitrije Paunovic, doktor1964, draganl, Dvojac005, hologram, hyla, ikan, kolle.the.kid, krkalon, Kubovac, Leonov, Lucije Kvint, Luka Blažević, Lutvo_Redzepagic, Magistar78, Mcdado, milimoj, NoOneEver Dreams, procesor, Ripanjac, sap, ser.hill, stegonosa, Sumadija34, vathra, VJ, Vlada78, yrraf, Zoca