Su-57 novi ruski lovac

1025

Su-57 novi ruski lovac

offline
  • Pridružio: 14 Jul 2013
  • Poruke: 1097

Po mom misljenju SU-35S je "stvoren"da bi zapusio rupu izmedju SU27 i SU-57S, dok SU-57S nebude u potpunosti u serijskoj proizvodnji.



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • Toni  Male
  • SuperModerator
  • Pridružio: 18 Jun 2008
  • Poruke: 30145

Davno pre Su-57 je nastao Su-35, i kao ideja. Zapravo dalja razrada Su-37 koji nije zaziveo krajem 90-ih. Jeste on bio demonstrator ali je nudjen, naprimer UAE.



offline
  • Pridružio: 17 Maj 2007
  • Poruke: 13939

Sa Su-35 i MiG-29M se samo zaokruzilo ono sta su trebali biti. Malo je duze trajalo, ali se zato dobilo nesto vise.

Irak da je imao eksadrilu Su-27 i jos nekoliko dodatnih pored postojecih MiG-29 ne bi im pomoglo. Samo bi taj mitos o Su-27 bio nesto okrnjen, kao sto jeste MiG-29.

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

respekt ::Po mom misljenju SU-35S je "stvoren"da bi zapusio rupu izmedju SU27 i SU-57S, dok SU-57S nebude u potpunosti u serijskoj proizvodnji.

Veoma realno zaista .Zapravo planom za nabavku i isporuku 76 Su-57S do kraja 2027g je predvidjeno formiranje 3 puka LA ( 3x24 aviona ,po 12 u jednoj AE ), to je 72 aviona, 4 viska idu u Lipeck .Dakle pored ovog jednog od ove godine ,naredna 4 iz ovog ugovora idu u AB Lipeck .Plan je da se zamene najstariji Su-27S/P ,kasnije i SM ( SM3 ce ostati nesto duze ) .Poznati njihov analiticar Igor Korotchenko ovako gleda na stvari ,dakle iz njegovog ugla .76 Su-57S do 2027g i onda jos 24 ( za jos jedan puk ) do 2030g .Od 27ca bi trebalo ostati samo SM3 jer kako on navodi preostale S( P) i SM ce zameniti u oper. jedinicama Su-35S .Ostaje da se vidi sve ovo .

Znaci Su-35S jeste prakticno tu izmedju Su-27SM/SM3 i novih /nadolazecih Su-57S .Iako nije bas njegova tema ,sta je razlog eto tako receno `stvaranja` Su-35S ??? Pa razlog je jednostavan ,odgovoriti na pojavu novih americkih lovaca 5te gen ,odredjenim tehnicko-tehnoloskim unapredjenjima na platformi Su-27 ( program poznat kao` Bolshaja Modernizacija` tj `velika modern`. jel tako ) .Ajd kad sam vec pomenuo to rusko odgovaranje Amerima sa novim stelt- lovcima 5 gen ,te nekim novim ofanzivnim borbenim sredstvima ,cime su jos odgovorili ?
Odgovorili su sa radarom N007AM koji vise ne radi ( ne zraci ) u X -opsegu radarskog zracenja vec zanimljivo u C- opsegu i to na radnoj frekvenciji 6GHz signalima talasne duzine 6cm, tu i tamo 2x veca talasna duzina od one kod N035 ,evo N036 i svih radara ,posebno ovih sa AFAR kod zapadnih lovaca 4te i 5te gen .

Pa sta je onda ovaj Su-57S ? Zar on nije odgovor na pojavu americkih ,kineskih i nekih drugih lovaca 5te gen ??? Jeste samo delimicno ,on je nesto sasvim novo ,nastao tj eto receno stvoren po jednoj sasvim novoj filozofiji,sasvim novim potrebama tj onim TTZ-ma .Dakle Rusi imaju prakticni odgovor za taj stelt,zove se Irbis i Zaslon-AM .Sa Su-57S ne samo da imaju odgovor nego i vise od toga .Zapravo ako nekog zanima hronologija svega ovog ,ovako je to islo .Na pojavu americkog SR-71 ,Rusi su odgovorili sa MiG-25,njemu je odgovor bio americki F-15 a na ovog su opet Rusi odgovorili sa Su-27.Na njegovu pojavu su Ameri odgovorili sa F-22 .
Da znamo samo koliko su na mnoge americke odluke,razmisljanja ,postupke uticali oni medjusobni dueli i razmena iskustava kroz dosta tih zajednickih` pokaznih vezbi` izmedju Su-27S/UB i F-15C/D od 1992 do 1996g . Zatim na pojavu tog F-22,Rusi odgovaraju sa svojim PAK-FA ( Su-57).Medjutim posto je F-22 u jedinicama bio od 2005g pa na dalje,Ruje na svoje MiG-31BM ugradjuju N007AM koji sad radi na talasnoj duzini rekoh 2x vecoj od predhodne ( N007/A radio na 9.5GHz sa signalima talasne duzine oko 3cm ) .Ubrzo stize i ovaj Su-35S sa super- mocnim Irbisom .

Sta reci za Su-57S ,prvi lovac sa sverakursnim osmatranjem u radarskom ,IC i UV- dijapazonu ,prvi lovac sa bojevim laserom i prvi lovac sa sposobnoscu raketiranja nekog ko mu dolazi iza ledja .

Na ovo ce zapad tek morati da odgovori .Odgovor ce verovatno doci vremenom ,kad ,jednog dana.

offline
  • Pridružio: 23 Sep 2009
  • Poruke: 889

ray ban11 ::Kubovac ::
Koliko mi je poznato taj ``domet radara po daljini `` je relativna velicina jer zavisi od toga na kojem rezimu predajnik radi ,da li na : niskoj ,srednjoj ili visokoj frekvenciji ponavljanja signala .



Nije tebi ništa poznato, nego ti je neko nešto ponovio milion puta, pa si izgleda u međuvremenu to naučio napamet.

Problem je zašto je to tako, a o tome nemaš pojma, kao i o mnogo čemu drugom.

Neko ti je nudio i literaturu iz koje bi to mogao da ukapiraš, ali jebi ga, to nisu sitne knjige, a moraju da se prethodno sa razumevanjem pročitaju neke druge da bi gradivo moglo da se razume. A zašto bi ti to radio, kada imaš mentora, a on je jedan jedini, najbolji, i nenadjebivi.

Problem je samo što on nije siguran koliko si ti razumeo ono što ti je on objašnjavao. Jer, za razumevanje gradiva je potrebna teorijska osnova, koju nemaš. Javila mi ptičica. A to govori da problem nije u tom čoveku, već u razumevanju i interpretaciji onoga što je on nekome preneo.

Ali ti to ne smeta da sa visine komuniciraš sa svima.

I pretrpavaš sve teme postovima bez ikakve upotrebne vrednosti.

Moj ti je predlog da ipak malo pročitaš te knjige sitno pisane sa 500 i kusur strana, i prethodno malo knjiga iz fizike i elektromagnetike.

Recimo, samo jedan dijagram koji je Oluj postavio bi ti objasnio i zašto ROFAR neće zaživeti još jedno 20 godina (ma šta ti mislio o tome), i zašto je domet prototipa trenutno oko 20km kod Rusa, i navodno 60km kod Kineza (sa tim što je pitanje da li su Kinezi pisali o dometu u idealnim uslovima, a Rusi o realnom dometu u najnepovoljnijim uslovima). Ja sam ga repostovao svaki put kada bi pojedini "stručnjaci" sa foruma počeli da pišu o ROFAR-u kao o gotovoj stvari. Najsmešnije je što je jedan od njih kasnije postovao članak koji objašnjava zašto je Oluj postavio taj dijagram, doduše, za određeni opseg visina.

Mada je i Oluj delimično objasnio stvari na insistiranje jednog člana foruma na par postova niže od tog dijagrama. Ne bi bilo loše da se pročita šta je napisao, problem je što treba dosta znanja da se napisano razume. Kao i svi drugi koji znaju o čemu pišu, on napiše par stvari u par kratkih rečenica, pa ko razume, razume, ko ne razume, ne vredi mu objašnjavati.

Opet moj predlog tebi, manje filozofiranja, više knjiga u ruke. I to osnovnih, pre nego što se pređe na teže gradivo. Ovako ne vredi.

I čestitam ti, uspeo si da me nateraš napišem post ovde posle skoro godinu dana. I to zadovoljstvo ti neću pružiti ponovo.

Pozdrav!

offline
  • d.ing Metalurgije
  • Pridružio: 21 Jan 2010
  • Poruke: 2903
  • Gde živiš: Makedonija

„ „ @миодраг 2
може таблица за тај РОФАР,
молим те .
Ова радарска технологија не је то мотање дувана па да је свима јасно .
То су полупроводници . може ли линк.

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

@miodrag2

Neka si se javio ,takodje pozdrav, zasto da ne .Vidim boldovano ono oko niske ,srednje i visoke frekvencije ponavljanja signala .Nepoznanica ? Necemo duziti ,nema ni potrebe,mozda pitanje samo .Da ovi radari sa AFAR ,mozda i ovi sa ROFAR ne drze cilj stalno u zahvatu tokom gadjanja a nakon lansiranja neke rakete sa RGS ? Sasvim nebitno je li to raketa sa ARS ili PARS posto kad gadjas sa vece daljine to nema nikakve veze niti tu ima neke razlike ,cisto da imas na umu eto .


Evo nesto zanimljivo vezano za strukturu planera prototipova i promena na tom planu koje su se pojavile vremenom .

Kako je prvi prototip `051` tokom 2015g na gornjaci centroplana dobio ojacanje u vidu nove oplate od legure Aluminijum-Litijum.

Появились фотографии доработанного Т-50-1, который продолжает программы испытаний.
https://vk.com/wall-14964099_15787

Inace prvi prototip je od samog pocetka sluzio za letna ispitivanja po programu opita izdrzljivosti planera aviona u realnim uslovima leta tokom energicnih manevrisanja sa visokim koeficijentom g-opterecenja Vremenom se javila potreba da se jedna poveca sekcija oplate gornjake centroplana ojaca ovom legurom(tip 1442) a na tom mestu je ranije bila oplata od PKM ( ugljenicna vlakna ) .

Evo kako je to ranije izgledalo ,slika nastala 29.01.2010g na prvom letu prvog prototipa `51` .Isto to se vidi na gornjaci oplate planera statickog prototipa T-50-0


Na gornjaci centroplana se vide dva panela oplate zute boje ( legura Al-Li ) ,no to se kasnije tokom intenzivnih letnih ispitivanja u programu energicnih zaokretanja: virazhi tj ustaljeni i neustaljeni zaokreti pokazalo nedovoljno cvrstim i izdrzljivim.Otuda se javila potreba zamene citave te sekcije oplate od PKM sa oplatom od legure Al-Li.To je uradjeno vremenom na svim prototipovima prve probne faze a prototipovi druge probne faze su to imali pocev od statickog prototipa T-50-7 :



Na prototipovima prve faze se moglo uociti da na vise mesta imaju tzv `hermetike`, posebnu zaptivnu smesu (kakvu recimo vidimo na ivicama poklopaca kabine npr kod MiG-29 i MiG-31 ) a koja se ubacuje u razne pukotine,naprsline ( obicno je narandzaste boje ) .Vidjali smo to uglavnom na aerodinamickim povrsinama tj hor. i vert.stabilizatorima,na oplati krila itd .

Ovo je jedan od prototipova prve faze na cijoj gornjaci centroplana vidimo ovaj zuti panel od legure Al-Li



Jedna od vidnih razlika izmedju prototipova prve i druge faze je u tome sto ovi iz druge probne faze imaju vertikalce sa oplatom od PKM ,dakle vise nisu bili zute boje ( Al-Li ) .Na slici je jedan od prototipova druge faze( 058) na probnom fabrickom letu .Pogledajmo, oplata vertikalca je posve sive boje( PKM ),samo je napadna ivica zute boje ( Al-Li ) bas kao i kod krila npr i sam vrh koji je zapravo radio-prozracni kapotazh za antene radiokom. i data-link sistema .



Dakle sa jedne strane su oplate od PKM zamenili onom velikomoplatom od Al-Li na gornjaci centroplana ,sa druge strane je to bilo obrnuto ,oplate od Al-Li zamenili oplatama od PKM ,obrni okreni masa(praznog aviona ) je tu negde ostala ista.

offline
  • stug 
  • Elitni građanin
  • Pridružio: 05 Feb 2018
  • Poruke: 2317

@ray ban11: čisto radi razumijevanja. Pored opisanih svojstava avionskih radara sa tvoje strane, moglo bi se one ogromne pvo radare zamijeniti sa ovim malim sa aviona? Ipak mislim da si malo pre optimističan u vezi njihove uporabne vrijednosti. Samo moje zapažanje koje ne mora biti mjerodavno. Lp

offline
  • Pridružio: 14 Jul 2013
  • Poruke: 1097

stug
Pa valjda je zato vojni forum da svako stagod sazna neka napise pa da mirno prodiskutujemo(prezvakamo) temu da bi dosli do najvalidnijih(najblizih)podataka,zar ne? Ziveli

offline
  • Pridružio: 04 Jan 2012
  • Poruke: 78

Ray, molim te objasni mi ovo:
"Da ovi radari sa AFAR ,mozda i ovi sa ROFAR ne drze cilj stalno u zahvatu tokom gadjanja a nakon lansiranja neke rakete sa RGS ? Sasvim nebitno je li to raketa sa ARS ili PARS posto kad gadjas sa vece daljine to nema nikakve veze niti tu ima neke razlike"

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1357 korisnika na forumu :: 25 registrovanih, 4 sakrivenih i 1328 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: aleksandarbl, Alibaba1981, aramis s, bojcistv, Boris BM, CikaKURE, cvrle312, djboj, Dorcolac, ds69, galijot, Istman, jackreacher011011, janbo, Luka Blažević, Mi lao shu, milimoj, novator, Outis, sevenino, shaja1, t84dar, Trpe Grozni, Vlada1389, Wrangler