Su-57 novi ruski lovac

1024

Su-57 novi ruski lovac

online
  • Kubovac  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Jul 2016
  • Poruke: 5113

zoran MKD ::

Било би добро да се обајаве задњи податци ако их има из отоврених извора.
податци од 2014 не значе ништа/


Jesam li to ja postavio neke "stare" podatke iz 2014. godine ili? Na koga se ovo odnosi?
O radaru AFAR-L ne postoje nikakvi validni TT podaci na osnovu kojih se može zaključiti njegova tačna funkcija i namena. Zbog toga smo primorani da njegovu funkciju odredimo na osnovu iznetog podatka da ima 6 PPM. I još jednom: 6! Smile



Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
  • d.ing Metalurgije
  • Pridružio: 21 Jan 2010
  • Poruke: 2960
  • Gde živiš: Makedonija

* Кубовац *
брате не односи се на тебе ,
На комплет дисусију.!!
А реално из Русије МУК .

трудим се да ископам нешто

https://fighterjetsworld.com/weekly-article/an-apg.....lish/1155/



offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

@Kubovac

Pratio sam ta tvoja pisanja i ranije ,posto si se dohvatio radara sa AFAR-L ako mogu da pitam ,nije zar da si preskocio materijal vezan za `Sifru Merilo` ? `Sifra Merilo` svakako nije ni reklama a ni propaganda .To je nesto sto je imalo svoj zacetak nakon 2000te ,gde je razvoj istog poceo negde 2003g .

Ovo sto si prokomentarisao tada :
Citat:
I sada dolazim do "glavne teme"...A to je N036L ili poznatiji kao AFAR-L smešten u panelima predkrilaca i panelima prednjih horizontalnih stabilizatora.
Naime, ovi radari imaju svega 6 PPM i po mom MIŠLJENJU mogu se koristiti za IFF, ometanje satelitskih veza, data-linkova, verovatno i za mapiranje terena na zemlji.
SMATRAM da ovaj radar nije u stanju da otkrije cilj (čak ni "običan cilj") da način da mu odredi parametre i prosledi osnovnom radaru kao "korisne".
Naime, radar N036L, radi u "L dijapazonu" i ima radni opseg od 1 - 1,5 GHz i talasnu dužinu od oko 24 cm. To znači da za smeštaj radara da bi on mogao biti "pravi OAR" nema dovoljno prostora nigde na letelici SU-57. Ovakvi radari se smeštaju na IL-20 ili pak AWACS, sa bočnih strana, jer tu ta aparatura može smestiti.


AFAR-L kod Su-57S ima ukupno 12 PPUM ,za sve ove godine Rusi su veoma moguce dosli do 1kW izlazne snage po jednom kanalu ( ne po jednom PPUM ) ,dakle po jednom kanalu inace 4kanalnog PPUM .Kolika je to ukupna snaga po jednoj a koliko po sve 4 antenske resetke .

Ako si a trebalo bi da jesi, procitao materijal vezan za `Sifra Merilo` ,mogao si shvatiti da se radi o pravim osmatrackim radarima ,koji odasilju visokoenergetske a niskofrekventne signale dm- talasne duzine u dva poddijapazona ( dva radna frekventna raspona ) ,jedan za funkciju radarskog osmatranja a drugi za funckiju sistema raspoznavanja drzavne i medjunarodne pripadnosti .Iako je to 2D- radar ( samo podaci o daljini-azimutu) to je ipak radar ( osmatracki radar ) .Podaci o visini ce se dobiti bilo `dejstvom` 3D- centimetarskih radara ,bilo digit data-link kanalom od spoljnog izvora .

Pitanje je koje se postavlja? Sta je ovde realisticnije ? Ono sto je prezentovano postojecim prakticno primenjenim projektom zvanim `Sifra Merilo` ili ono sto je na toj temi prezentovano svojevoljno ,tj samo iskazano licno misljenje,razmisljanje .

Pazi da se razumemo ,nemam nista protiv bilo cijeg razmisljanja ,svako na svoj nacin .No kod Sifre Merilo razmisljanje moze ici u pravcu eto da se malo prodetaljisu podaci koji su dati za odredjene parametre tog AFAR-L,tipa recimo karakteristike dijagrama usmerenosti antene,srednja ili maks izlazna pulsna snaga ,posto nema one maks na Ekvivalentu ( nema rezim EA ) itd itd .Koliko vidim ,nije to bas bilo zanimljivo ovde.Nekako sam smatrao ,nadao se da ces se pozabavati tim detaljima .

Na kraju svega ,`Sifru Merilo` niti sam izmislio ,niti sam i znao da postoji dok se to nije pronaslo .Sad kad je materijal tu ,trebalo bi da se pozabavimo njim ,eto isto kao i onim Talismanom npr .
Moja je preporuka, ajd da kazem molba ,procitati izlozeni materijal na onih jel bese 13 strana pdf ,to nije nikakva reklama ,ni propaganda ni ovo ,ono ,to je nesto sto je prakticno i realno ostvareno zadnjih 15tak godina i sto se koristi na prototipovima,uskoro i na serijskom avionu ,onom drugom ,posto je verovatno iz prvog serijskog kompleta izgubljeno 24og dec prosle godine .

Znaci bacimo se na posao,bacimo se na nesto sto je konkretno ,sto postoji ,sto je realno i prakticno .Razmisljanja i licne stavove ,to treba ostaviti po strani ,`Sifra Merilo` daje dovoljno info da se oni mogu razmatrati .

https://www.mycity-military.com/Avioni/Su-57-novi-ruski-lovac_1022.html#p2239247

online
  • Kubovac  Male
  • Stručni saradnik foruma
  • Pridružio: 12 Jul 2016
  • Poruke: 5113

zoran MKD ::

* Кубовац *
брате не односи се на тебе ,
На комплет дисусију.!!
А реално из Русије МУК .


Treba nam (barem):
- domet radara AFAR-L po daljini
- širina dijagrama zračenja
- sposobnost razdvajanja ciljeva po daljini i po azimutu (u km i u stepenima u azimutu)
- minimalna greška po daljini i azimutu (u km i u stepenima po azimutu)

Tada bi mogli izvući neke zaključke preciznije, ali podataka nema.
Sve što ostaje je sa jedne strane reklama i propaganda, a sa druge strane formiranje mišljenja na osnovu prethodnih znanja i izvlačenjem analogije sa drugim sistemima za koje posedujemo podatke i koji su uvedeni u upotrebu.

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

Kubovac ::

Treba nam (barem):
- domet radara AFAR-L po daljini
- širina dijagrama zračenja
- sposobnost razdvajanja ciljeva po daljini i po azimutu (u km i u stepenima u azimutu)
- minimalna greška po daljini i azimutu (u km i u stepenima po azimutu)


Rekoh vec` Sifra Merilo` je tu .Imas skoro pa sve navedene parametre. Koliko mi je poznato taj ``domet radara po daljini `` je relativna velicina jer zavisi od toga na kojem rezimu predajnik radi ,da li na : niskoj ,srednjoj ili visokoj frekvenciji ponavljanja signala .

Za otkrivanje u susretanju -PPS ,koristi se visoka frekvencija ponavljanaj / VChP/HPRF,za otkrivanje u sustizanju ona srednja .... za otrkivanje vazduholova koji menjaju kurs ( susretni -odlazni ) koristi se kombinacija visoka-srednja itd itd

Jos jednom `Sifra Merilo`... Wink

Evo jos cu jednom iz zaista dobrih namera staviti link ka jednom pregledu sta se sve ispitivalo kod AFAR-L tj PPUM za njega ,njegov prijemni i predajni kanal .Obrati paznju na dva navedena poddijapozona :

Citat:диапазон частот AF2 (радиолокационный режим) - т = 10мкс, Q = 20; диапазон частот ДР3 (режим Госопознавания) - г = 32 мкс, 0 = 100

http://www.niimp.ru/files/library/Radiotechnology.pdf

offline
  • Pridružio: 17 Maj 2007
  • Poruke: 13939

Meni se nesto cini da ce Kina, pored jos nekoliko neuobicajenih zemalja dobiti priliku da kupe i time finanasiraju zavrsetak razvoja Su-57. Malo tuzno, ali tako je.

offline
  • Pridružio: 10 Jun 2008
  • Poruke: 4075

@Leonardo

Neverujem da je to tako jer finansiranje celog PAK-FA projekta od strane rusa nikad nije bilo stavljeno u pitanje.

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

@Leonardo

NRK moze kao i Indija ili bilo ko drugi da kupi samo gotov proizvod a to je Su-57E .Za takvo nesto bi morali izdvojiti nesto preko 100mil dolara ( jedinicna prodajna cena ) .
Razvoj je zavrsen davno ( prva faza ) a serijska izrada u toku .Razvoj vezan za drugu fazu je takodje zavrsen ,vrse se zemaljska i letna ispitivanja posve tehnoloski novog motora a isto vazi i za radar ( samo zemaljska ispitivanja ) .Moramo razdvojiti fazu razvoja ( razrabotka) u konstrukcionim biroima od ispitivanja prototipskih-probnih modela ,maketa u zadanoj razmeri ( moze i 1:1 ) u istim ili nekim institutima pa izrade probne partije u biroima ili nekim zavodima .Razvoj prakticno svih glavnih komponenti u okviru projekta PAK-FA/T-50 zapoceo je 2003g .Isto vazi i za one AFAR-L po `Shifr Merilo`.

Sve ovo je vec u ser. proizvodnji ,kakvoj takvoj .UMPO radi na AL-41F1,GRPZ na radarima N036 Belka,UOMZ na kompleksu 101KS `Atolj`,KNIRTI za L402 `Himalaji` itd

offline
  • Pridružio: 17 Maj 2007
  • Poruke: 13939

Ne govorim o tome sta je Su-57 trenutno nego sta su originalno zamislili. Kako stvari sad stoje, pored boljih performasi od Su-35 on sustinski nije drasticno bolji kad se pogledaju odnos cene / dobit. To je kod Rusa oduvek bilo presudno da li ce nesto novo uvoditi. Sovjeti nikad ne bi uveli ovakav Su-57 u naoruzanje, vec bi stancali Su-35. Sacekali bi deceniju ako treba za potpuni zavrsetak prijekta kako je originalno zamisljen. Sve to igra brojki, a Rusi su birali pouzdano i masovno naspram par fensi sposobnosti koje kostaju djavo i po. Problem je u tome sto je jedan u serijskoj proizvodnji dok drugi nije i to vuce kes.

offline
  • Pridružio: 17 Sep 2010
  • Poruke: 24371

^

U principu cemo videti koliko je zapravo bolji kad ove godine drugi ser. primerak dodje u Lipeck .Naravno nakon nekog izvesnog vremena jel .Po ruskim dosadasnjim navodima ,Su-35S se `naobarao` tamo svega i svacega a da mu niko nista ne moze. Od Su-27SM/SM3 do Su-30SM ,29tki itd . U AB Lipeck-2 se inace nalazi ``4 ЦБП и ПЛС ВВС`` i u njegovom sastavu je ``968-й исследовательско-инструкторский смешанный авиаполк (968 иисап) ``. Stari iskusni `vazdusni vukovi` ,sve sami pilot-lovci -snajperi ( najveca kategorija borbene obucenosti /SBO jednog pilota-lovca u VKS ) ,instruktori letenja u LA , izuvacaju nove lovce,razradjuje se taktika borbene primene i taktika borbenog manevrisanja u svim uslovima bojeve primene ,u svim mogucim taktickim situacijama.Predhodno se sve ovo teoretise na Katedrama za ove taktike u VVA `Jurij Gagarin` u Moninu .

Iimam neki osecaj da ni taj Su-35S u tim razigravanjima nece nista moci jednom Su-57S .Razlog je jednostavan ,dodje li do igre `koskhi i mishki` ,dodje li do `kazachoka` na nebu ,pilotu Su-35S nek se pise propalo . Mislim da nismo svesni cemu sluze oni odbrambeni moduli 101KS-O . `Oborona` sa sverakursnim IC- osmatrackim detektorima i sa usmeravajucim laserskim pulsom/snopom ( monopulsno zracenje) .Ako se njime ometa ( `zamagljuje` ) optika raketa V-V ,konkretno ICGSN tj njeni foto-detektor/toplopelengator ,te optika blizinskog laserskog upaljaca ,sve mi nesto govori da istim mozes ometati prakticno svu optiku protivnickog lovca,od onih OLS/KOLS i njihovih zapadnih pandana ,mozda i do HUD,HMS,HMD ako snop moze kroz pleksi ( prirodni ili silikatni-tripleks ) od poklopca /vetrobrana ili samo sarajuci po njemu .

Ne samo to ,sa onom novom raketicom ( zovu je od milja `Maljutka` ) ,tesko onom ko sa Su-57S udje u BVB a jos teze onom ko mu `zadje za ledja` ( udje mu u ZPS ) .

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1072 korisnika na forumu :: 55 registrovanih, 8 sakrivenih i 1009 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 3195 - dana 09 Nov 2023 14:47

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Rade, AC-DC, Apok, bankulen, bladesu, Bluper, bojcistv, BORUTUS, cavatina, darkangel, debeli, dekan.m, djboj, DonRumataEstorski, FOX, GenZee, ikan, Istman, Ivica1102, Krvava Devetka, Kubovac, laki_bb, mean_machine, mile23, milenko crazy north, milutin134, mnn2, MrNo, nenad81, nuke92, Oscar, Petarvu, procesor, RJ, sasakrajina, slonic_tonic, solic, SR-3m, Srki94, Srle993, Steeeefan, Tas011, Torpedo964, Trpe Grozni, tubular, Tvrtko I, Vatreni Zmaj, vladaa012, Volkhov-M, vukovi, W123, wizzardone, wolf431, Zoca, šumar bk2