Kapitulacija Vojske kraljevine Jugoslavije

5

Kapitulacija Vojske kraljevine Jugoslavije

offline
 • Pridružio: 27 Dec 2012
 • Poruke: 61

Napisano: 05 Feb 2013 0:45

Vathra :: :
"Prema tome, partizan nije vojnik naroda već kao što mu samo ime kaže vojnik partije."
.
en.wikipedia.org/wiki/Partisan_%28military%29
, (. chetnik partisans).


Vi posmatrate reč partizan uopšteno, a ja šta znači kada se radi o marksističkoj nauci o gerilskom ratu. I zato se ne razumemo, a ruku na srce, teško ćemo. Da bi smo se razumeli najpre treba da se saglasimo da u zemlji nije vođen oslobodilački rat već revolucionarni za vlast i najzad da prestanete više ako Boga miloga znate da mi loše tumačite smisao izgovorenih reči , jer ne želim više da crtam.
Ja lepo i razumno kažem Lički da se radi o „NOP-u“ i našim partizanima, i kažem „samo mu ime kaže vojnik partije“, vi to čitate i dajete primere partizana uopšte, da bi ste dokazali da partizani carske Rusije nisu bili vojnici partije. Kao da ja to ne znam.
Onda se tu uključi mr Đokić, koji takođe nije razumeo smisao mojih reči, sa njegovim potpitanjima da li sam čitao nekog marksističkog vojnog istoričara i koje su boje korice, da bi smo na kraju završili u Izrael.
Isto tako, uopšteno kažem Eutropiju da Haška konvencija ne priznaje „NOP“, navodim mu ranije neke neispunjene članove, dajem jednu hipotetičku situaciju, a on razvuče temu i traži da pružim dokaz - član gde to piše da ih ne konvencija ne priznaje. Hoće čovek kad ne može da izgura svoje da se drži striktne formalnosti i da zatupljuje sagovornika da ovaj uđe u njegovu mašinu, pa da onda usledi paljba na oduševljenje svih.
Jedino kad vaši pišu, sve se razume, tu nema dvosmislenosti. Sve čitko, knjiški.

Vathra :: , , , : " , , , ."

, , , .

1907.
icrc.org/ihl.nsf/FULL/195?OpenDocument
( ) . , . .


Namerno nisam odgovorio na evo već četvrto ponavljanje, jer smo mi to pitanje koliko se sećam raspravili. Tzv. NOP nema nikakvu mogućnost da se po Haškom pravilniku iz 1907 smatra legalno zaraćenom stranom, ispunjavajući određene tačke iste konvencije. Zato ja stavljam kod izraza NOP. NOV, NOV i POJ, NOVJ, NOO navodnike.
Ne znam po koji put ću ponoviti da je rat oružani sukob između dveju ili više nezavisnih država izazvan voljom jedne od njih. To je najosnovnije pravilo međunarodnog ratnog prava koje mora biti ispunjeno od strane ustanika da uopšte za njihovu legalnost pokrećemo odredbe Haške ili Ženevske konvencije. Država se brani a ne ruši se.
Prema tome, ako su Užička Republika ili Bihaćka objavile rat Osovinskim državama možemo da nastavimo da se prepiremo po ovom pitanju.
Možda će Eutropije smatrati da je to prepotopsko pravilo da države moraju biti u ratu, ali tako je kako je. Ja nisam pisao to pravilo.

6.lickadivizija :: Mora da su i ruski partizani u Napoleonovom pohodu 1812. godine bili "partijska vojska".

Lička, molim vas, odvojite gerilski rat koji se vodi po vojnoj nauci o ratu od marksističke ako želite da ozbiljno diskutujemo i o ovom problemu.
Ja kažem i tvrdim da je naš partizan, taj vaš borac omiljene Titove 6. ličke, borac-vojnik partije i da ga zato ja zovem komunistom, a na vama je da me demantujete kao i za ambivalentnost „NOP-a“. Partizani su za vreme Napoleonovog pohoda bili „buržoaski“ gerilci a ne revolucionari. Razlika je velika. Ogromna. Ako ste već želeli da napravite pravo poređenje onda su to seljački ratovi u Nemačkoj u 16. veku. Tu drugovi Marks i Lenjin vide revolucionarni materijal a ovamo ne – jer se država brani a ne ruši se. Mao Ce Tung prvi primećuje da je izraz partizan, kada je reč o revolucionarnom preobražaju greška, jer kako ljudima koji se nalaze po brdima propovedati Marksizam i kako uopšte širiti revoluciju.
Komunisti priznaju samo marksističko-lenjinističku nauku o ratu, a za buržoasko-kapitalističku kažu da je nasavršena. Može mr Đokić da vam potvrdi.

Eutropije ::I na kraju, kojim je to dokumentom "Petar smenio postavljeno namesništvo"? Ovo sam morao boldovati jer se taj famozni dokument provlači kao fantom u internetskim raspravama (pa čak i u nekim stručnim) ali ja ga nikada nisam video. Hajde pokažite ga već jednom ili bar dajte signaturu. Čak da dokument i postoji, u šta iskreno sumnjam, on nema nikakvo pravno dejstvo jer je kralj već preneo svoju kraljevsk vlast. On de jure jeste monarh, ali više nema nikakvu stvarnu vlast.

To je onaj isti dokument kojim je prethodno naredio i jedinicama JVUO da pređu u redove „NOVJ“. Famozni radio govor od 12. septembra 1944. godine u formi zakonskog nepovredivog akta od koga je potekao ravnogorski brodolom i koga se nerevizionisti drže kao pijan plota, da bi rekli: „Šta više hoće ti četnici, kada ih je i sam kralj odbacio“. Pošto je inače sve to rađeno u „skladu“ s pravom, otud „imamo“ i dokument da je Draža Mihailović posle 12. septembra otišao u „bandite“, da mu je „oduzet“ čin generala, da je general Borisav Ristić „podneo“ ostavku na položaj ministra vojnog, da je Draža Mihailović, koji je stavljen na raspolaganje ministru vojnom, pisanim aktom „razrešen“ i te dužnosti, a i da je Kralj srušio komunističku vrhušku avgusta 1945, koja nije ispoštovala sporazum do formiranja Konstituante. Inače, za pravnu nauku taj sporazum sa Visa ima naročito jaku vrednost, pogotovu kada ga suveren ne parafira. Sve je išlo tako pravnički glatko i precizno da je to naprosto milina izučavati, jer „sve je jasno“. Radio govora, proklamacija, odluka, sporazuma koliko nam duša ište, a dokumenata nigde. Kralj sruši Šubašićevu vladu a Čerčil kaže da će se stvari odvijati kao da je kralj dao pristanak za sastav vlade s Titom. Naravno, da kralj nije smeo da izvrši državni udar kao i njegov otac. A možda i jeste izvršio udar, ali kad budemo nauku proučavali za jedno 150 godina.
Piletić o ultimatumu piše u svojim memoarima, ništa nisam izmislio. Da li je to istina ili laž nauka će pokazati.

Dopuna: 05 Feb 2013 0:55

vathra ::puškomitraljezac ::Znači da je đeneral Mihajlovič jedno duže vrijeme bio ministar vojni tom nepredanom dijelu vojske. Takođe, ako država nije kapitulirala, ona može i da obnovi svoju vojsku, a to je zadatak ministra vojnog.
, 19. 1942.
. , . . , , .
, .

, , .


Jugoslovenska kraljevska vojska legalna je po svim pravilima.

Dopuna: 05 Feb 2013 0:57

ltcolonel ::Napisano: 03 Feb 2013 0:41

Akvilo genijalče pa sa ovim što si napisao

, , . , - 14. . 16. :
" , . . . . , ."


Ti si upravo pokazao i dokazao da Kalafatović nije bio zarobljen od Nemaca jer da jeste valjda bi Nemci znali kog su zarobili.
Još jednom hvala genijalče.
Laughing Laughing Laughing Laughing
Ziveli

Dopuna: 03 Feb 2013 0:43

Nemci drže u zarobljeništvu Kalafatovića i nemaju pojma ko je on i šta je on.
Odavno me neko ovako nije nasmejao. Osvežio si mi ovo veče.


Da li bi verovao kojim slučajem Dušanu Simoviću da je rekao da nije odobrio kapitulaciju tada?

Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 4066
 • Gde živiš: Novi Beograd

Dinčiću samo jedno pitanje
Da li su se Nemci kod Staljingrada i u Severnoj Africi predali sa odobrenjem OKW i Hitlera. I da li je zato što nije postojalo odobrenje Hitlera ta predaja bila protivzakonita tj protivna međunarodnom ratnom pravu.

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 13940

Khaless ::Po ratnom pravu Mihajlović je bio dužan da se preda.
Činom kapitulacije, vojska KJ prestaje da postoji.

Кхалесс,
ако већ упадаш на пола дискусије било би лепо да прочиташ шта је написано пре тога.
Или да нам објасниш како јет то престала да постоји ВКЈ.

offline
 • Pridružio: 10 Nov 2012
 • Poruke: 674

Ako su jedinice JV u Grčkoj bile u britanskom lancu komandovanja znači li to da im je vrhovni komandant bio engleski, a ne jugoslovenski kralj? Da im načelnik štaba vrhovne komande nije bio isti kao i onima u zemlji?
Ko je vrhovni komandatn oficirima VS u mirovnoj misiji u sastavu norveškog kontigenta, norveški kralj ili predsednik Srbije? Ko im je načelnik generalštaba?
Čini mi se da ste pomešali operativnu potčinjenost sa lancem komandovanja.
Jedinice JV u Grčkoj su bile operativno potčinjene britancima, ali su i dalje bile dio JV i samim time onaj ko ih je prepotčinio britancima, mogao je i da ih ponovo operativno potčini sebi. Ako je đeneral Kalafatović bio načelnik štaba vrhovne komande JV, on je to bio i jedinicama u zemlji i onima van zemlje ili su postojala istovremeno dva štaba vrhovne komande, jedan za jedinice u zemlji, a drugi za jedinice van zemlje!

offline
 • Pridružio: 20 Mar 2012
 • Poruke: 724

Citat:To je onaj isti dokument kojim je prethodno naredio i jedinicama JVUO da pređu u redove „NOVJ“. Famozni radio govor od 12. septembra 1944. godine u formi zakonskog nepovredivog akta od koga je potekao ravnogorski brodolom i koga se nerevizionisti drže kao pijan plota, da bi rekli: „Šta više hoće ti četnici, kada ih je i sam kralj odbacio“. Pošto je inače sve to rađeno u „skladu“ s pravom, otud „imamo“ i dokument da je Draža Mihailović posle 12. septembra otišao u „bandite“, da mu je „oduzet“ čin generala, da je general Borisav Ristić „podneo“ ostavku na položaj ministra vojnog, da je Draža Mihailović, koji je stavljen na raspolaganje ministru vojnom, pisanim aktom „razrešen“ i te dužnosti, a i da je Kralj srušio komunističku vrhušku avgusta 1945, koja nije ispoštovala sporazum do formiranja Konstituante. Inače, za pravnu nauku taj sporazum sa Visa ima naročito jaku vrednost, pogotovu kada ga suveren ne parafira. Sve je išlo tako pravnički glatko i precizno da je to naprosto milina izučavati, jer „sve je jasno“. Radio govora, proklamacija, odluka, sporazuma koliko nam duša ište, a dokumenata nigde. Kralj sruši Šubašićevu vladu a Čerčil kaže da će se stvari odvijati kao da je kralj dao pristanak za sastav vlade s Titom. Naravno, da kralj nije smeo da izvrši državni udar kao i njegov otac. A možda i jeste izvršio udar, ali kad budemo nauku proučavali za jedno 150 godina.
Piletić o ultimatumu piše u svojim memoarima, ništa nisam izmislio. Da li je to istina ili laž nauka će pokazati.


Niste u pravu Dincicu."sluzbene novine kraljevine jugoslavije", ratno izdanje, br.20,london 25 oktobra 1944
Procitajte sami:


Suveren priznaje sporazum, priznaje i postavlja Vladu Subasica,Trazi da se svi stave pod komandu Marsala Tita, i deklarira da je D.Mihailovic podneo ostavku na polozaj Ministra, i na str.5 da se Gen.Mihailovic razresi duznosti i stavi na raspolozenjeoffline
 • istoričar
 • Pridružio: 27 Dec 2011
 • Poruke: 688

Aleksandar Dinčić ::
Isto tako, uopšteno kažem Eutropiju da Haška konvencija ne priznaje „NOP“, navodim mu ranije neke neispunjene članove, dajem jednu hipotetičku situaciju, a on razvuče temu i traži da pružim dokaz - član gde to piše da ih ne konvencija ne priznaje. Hoće čovek kad ne može da izgura svoje da se drži striktne formalnosti i da zatupljuje sagovornika da ovaj uđe u njegovu mašinu, pa da onda usledi paljba na oduševljenje svih.

A ja "mladom kolegi" kažem (na šta ga je uputio i Vathra) da ako partizani nisu smatrani za legalno zaraćenu stranu onda to nisu bili ni četnici. Ja sam u međuvremenu pročitao zapisnike sa Nirnberških suđenja (zahvaljujući linku koji je priložio Vathra). Da li je "mladi kolega" to učinio ili mu je nedostatno poznavanje engleskog jezika?


Aleksandar Dinčić ::Ne znam po koji put ću ponoviti da je rat oružani sukob između dveju ili više nezavisnih država izazvan voljom jedne od njih... To pravilo da države moraju biti u ratu, ali tako je kako je. Ja nisam pisao to pravilo.
Na ovo sam već odgovorio http://www.mycity-military.com/Ostalo-5/Istorijski.....l#p1347316

Aleksandar Dinčić ::Eutropije ::I na kraju, kojim je to dokumentom "Petar smenio postavljeno namesništvo"? Ovo sam morao boldovati jer se taj famozni dokument provlači kao fantom u internetskim raspravama (pa čak i u nekim stručnim) ali ja ga nikada nisam video. Hajde pokažite ga već jednom ili bar dajte signaturu. Čak da dokument i postoji, u šta iskreno sumnjam, on nema nikakvo pravno dejstvo jer je kralj već preneo svoju kraljevsk vlast. On de jure jeste monarh, ali više nema nikakvu stvarnu vlast.

To je onaj isti dokument kojim je prethodno naredio i jedinicama JVUO da pređu u redove „NOVJ“...

"Mladi kolega" želi da kaže da Kraljev dokument ne postoji i da je ponovo izmislio podatke na koje se poziva.

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 13940

nemosav1 ::
Михаиловић се спомиње у десном ступцу, предзадњи указ:
Мало је нечитко, ваљда сам добро прочитао:
Citat:МИ
ПЕТАР II
по милости божјој и вољи народној
Краљ Југославије

На предлог Нашег Министра војске, морнарице и ваздухопловства, решили смо и решавамо:
Да се разреши дужности Начелника штаба Врховне команде у окупираној Отаџбини армијски ђенерал МИХАИЛОВИЋ М. Драгољуб и стави на располагање Нашем Министру војске, морнарице и ваздухопловства.
Наш Претседник Министарског савета и Министар војске, морнарице и ваздухопловства нека изврши овај Указ.
О. Бр. 881
29. августа 1944. ггод.
ПЕТАР с.р.
Лондон

Претседник Министарског савета
Министар иностраних послова и Министар
војске, морнарице и ваздухопловства
Др. Иван Шубашић с.р.

offline
 • Pridružio: 29 Dec 2011
 • Poruke: 1478
 • Gde živiš: Usce dve Morave u jednu veliku

Napisano: 05 Feb 2013 13:14

Aleksandar Dinčić ::
Ne znam po koji put ću ponoviti da je rat oružani sukob između dveju ili više nezavisnih država izazvan voljom jedne od njih.


Sta je onda gradjanski rat? Evo, primer rat u Bosni i Hercegovini poslednji. Nadam se da ne smatrate da je to tamo od 1992. do 1995. godine bila "velikosrpska agresija". Koje su drzave to ratovale tamo?
(Izvinjavam se moderatorima sto spominjem aktuelni primer, ali nije mi cilj da tumacim taj rat, vec ga samo navodim kao primer Dinciceve povrsnosti u definicijama).
Aleksandar Dinčić ::
6.lickadivizija :: Mora da su i ruski partizani u Napoleonovom pohodu 1812. godine bili "partijska vojska".

Lička, molim vas, odvojite gerilski rat koji se vodi po vojnoj nauci o ratu od marksističke ako želite da ozbiljno diskutujemo i o ovom problemu.


Drago mi je da ste marksizmu dodelili status nauke, kao stari komunisti-idealisti! Odmah ste me vratili u knjige iz vremena kada se za Karla Marksa i Fridriha Engelsa govorilo da su to "dva klasika svetske marksisticke naucne misli. Lepo od Vas sto je taj duh ostao u Vama trajno! Very Happy
Nije, medjutim, lepo sto gospodina Samardzica niste naucili nista o marksizmu, pa cak nije znao ni da sastavi bilo kakvu definiciju "boljsevizma", iako sam ga to vise puta pitao. Gospodin Samardzic o makrsizmu ne zna doslovce nista.
Dakle, kazite Vi meni po cemu se to komunisticka gerila u nacinu delovanja (ne u idealima i politickom programu), nego u nacinu delovanja razlikuje od, recimo, ruske gerile 1812. godine? Sustina i jednog i drugog delovanja, u vojnom smislu, je u partizanskom, a ne frontalnom nacinu ratovanja!

Aleksandar Dinčić ::
Ja kažem i tvrdim da je naš partizan, taj vaš borac omiljene Titove 6. ličke, borac-vojnik partije i da ga zato ja zovem komunistom, a na vama je da me demantujete kao i za ambivalentnost „NOP-a“.


Osim klerikalnih i konzervativnih nagvazdanja, po svemu iznetom do sada Vama ocito veoma bliskih, o nekoj "sabornosti" naroda, narod odavno vise u teoriji nije jedan homogeni entitet. Narod su i komunisti, i fasisti, i desnicari, i liberali, i ekolozi itd. Dakle, tesko da cete naci neki opstenarodni pokret. Prema tome, nema tu nikakve ambivalentnosti. Sustina imena NOP-a je u njegovom opstem karakteru, dakle, socijalisticka revolucija je drugi cilj borbe, a prvi cilj je oslobodjenje naroda od okupatora i ocuvanje Jugoslavije koju su okupatori 1941. godine razorili i podelili (kasnije je i dodato i prosirenje nacionalne teritorije na Istru, Julijsku krajinu, otoke, Kvarner itd. jer su ti krajevi nakon Prvog svetskog rata pripali Italiji).
Vi biste, izgleda, zabranili strankama koje u sebi sadrze rec "narodna", na primer Narodna stranka u Crnoj Gori, da upotrebljava taj naziv jer je "ambivalentan".

Dopuna: 05 Feb 2013 13:37

Ja se izvinjavam, malo sam "skoknuo" do "Pogleda" i video tamo grdne komentare, pa sam ukapirao da je ovdasnji Akvila tamo nekakav Nikolaj (ispravite me ako gresim).
Taj Akvila, poznat po cuvenom pravdanju Samardzicevog teksta o saradnji partizana sa Nemcima u vezi sa isporucivanjem cetnika, pise da je dokaz da su general Danilo Kalafatovic i general Radivoje Jankovic zarobljeni od Nemaca cinjenica da su Nemci zauzeli Sarajevo.
Zar nije i Berlin zauzet od Sovjeta u momentu kada je feldmarsal Kajtel potpisao kapitulaciju Nemacke? Da li je onda kapitulacija Vermahta nelegalna?

offline
 • Pridružio: 20 Mar 2012
 • Poruke: 724

Citat:Vi posmatrate reč partizan uopšteno, a ja šta znači kada se radi o marksističkoj nauci o gerilskom ratu. I zato se ne razumemo, a ruku na srce, teško ćemo. Da bi smo se razumeli najpre treba da se saglasimo da u zemlji nije vođen oslobodilački rat već revolucionarni za vlast


Zadatci partizanskih odreda


i zadatci cetnickih odreda

offline
 • Pridružio: 27 Dec 2012
 • Poruke: 61

Napisano: 05 Feb 2013 22:15

Eutropije ::A ja "mladom kolegi" kažem (na šta ga je uputio i Vathra) da ako partizani nisu smatrani za legalno zaraćenu stranu onda to nisu bili ni četnici.

Kako nisu?

Eutropije ::Tačno je da se ratom smatra samo borba između država. Tačna u smislu da je to praistorijsko shvatanje rata. U suštini taj pojam je proširen na sve oružane sukobe jer su granice raznih oružanih sukoba i tradicionalnog značenja rata teško uočljive. Tako se ratno pravo primenjuje i na unutrašnje sukobe a sa stanovišta primene propisa ratnog prava kao rat se tretiraju i akcije Ujedinjenih nacija.

Na šta konkretno misliš kada kažeš da se ratno pravo primenjuje i na unutrašnje sukobe? Građanski rat? Unutrašnji sukob kada je reč o sukobu sa agresorom koji je unutar granica? Budi malo precizniji.
Mi ovde raspravljamo ono najglavnije: da li se uopšte mogu komunisti profilisati kao zakonski borci protiv agresora?

Eutropije ::Već sam rekao da Haške konvencije ne pominju gerilsku borbu, ali da se ona može smatrati dopuštenom na osnovu primene opštih načela na koje upućuje Martensova klauzula.

Ne može ni na osnovu primene opštih načela na koje upućuje Martensova klauzula. Da se podsetimo i te polemike:

pogledi.rs/diskusije/viewtopic.php?t=11.....c&start=30

pogledi.rs/diskusije/viewtopic.php?t=11.....c&start=45

pogledi.rs/diskusije/viewtopic.php?t=11.....c&start=60

Može jedino ovako:

1-Da je komunistički pokret priznao Kraljevinu Jugoslaviju na čijoj se teritoriji borio-sukobljavao (Međunarodno ratno pravo ne priznaje debelaciju teritorije dok rat nije okončan – vojna okupacija je prolazna i vremenski ograničena);
2-Da usled vojne okupacije nije vršio konfiskaciju imovine (član 46. Haškog pravilnika, kojim je zagarantovana privatna svojina stanovništva okupirane teritorije);
3-Da je država koju je stvarao objavila rat agresorskim državama;
4-Da je priznata međunarodna politička organizacija koja je objavila rat drugoj političkoj organizaciji;
5-Da je dobrovoljno uzeo oružje u ruke i pružao otpor na nezauzetoj teritoriji u trenutku kada je agresor napadao državu (član 2)
6-Da je priznao regularnu vojsku države koju takođe priznaje;
7-Da je način gerilske borbe doktrina regularne armije države koja je napadnuta od agresora i kombinovan sa dejstvom vojnih snaga na frontu:
8-Da nije bio pod teretom domaćih krivičnih zakona (član 43 Haškog pravilnika propisuje da će okupator pošto je zakonski preuzeo vlast u svoje ruke preduzeti sve potrebne mere koje od njega zavise u cilju uspostavljanja i obezbeđenja javnog poretka i života poštujući, izuzev apsolutne prepreke, zakone koji su u važnosti u zemlji).
9-Da je ispunio član 1 Haške konvencije;
Ovako je ispunio jedan deo Prvog člana koji se tiče pridržavanja ratnih zakona i običaja:
pogledi.rs/diskusije/viewtopic.php?p=279101#279101

Što se tiče propisanog znaka za raspoznavanje, već je bilo reči da je u Nirnbergu po tom pitanju bilo nesuglasica, jer se mala zvezda petokraka nije mogla raspoznati sa velike daljine. Aleksandar Ler je bio još rečitiji: „Lako je petokraku otkačiti a posle je prišiti.“
Što se tiče otvorenog nošenja oružja, tu je takođe stvar složena, jer su okupatori uglavnom nalazili skriveno oružje prilikom pretresa.

Najvažnije:
Pošto se radi o državljanima zemlje protiv koje se bore, oni nemaju pravo da očekuju da ta država prema njima primenjuje ratne zakone. Pošto su izvršili zločin prema njihovoj staroj Otadžbini, oni mogu biti streljani čim budu uhvaćeni.

Hajde više da okončamo ovu temu. Samo mi odgovori na ovo pitanje i stavljamo tačku.
Da li su se pripadnici komunističkog pokreta mogli smatrati za legalno zaraćenu stranu protiv okupatora?
Ako jesu, nabroji u prilog tome samo uslove iz Međunarodnog ratnog prava i Haške konvencije koje su komunisti po tebi ispunili.


ltcolonel ::Dinčiću samo jedno pitanje
Da li su se Nemci kod Staljingrada i u Severnoj Africi predali sa odobrenjem OKW i Hitlera. I da li je zato što nije postojalo odobrenje Hitlera ta predaja bila protivzakonita tj protivna međunarodnom ratnom pravu.


Djokiću, nisam podrobno proučavao te kapitulacije. To je izvan našeg dvorišta. Prvo treba da očistimo naše, posle da idemo u tuđe.


nemosav1 ::
Niste u pravu Dincicu."sluzbene novine kraljevine jugoslavije", ratno izdanje, br.20,london 25 oktobra 1944
Procitajte sami:


Božidar Purić, koji je „dobrovoljno“ podneo ostavku Mihailoviću još ranije, 4. aprila 1944:
„Ne verujte ništa što čujete preko radija. Ako dođe do bilo kakve kombinacije bez vas, kao ministra za vojsku, kralj i ja smatramo da nastavite u otadžbini, pod geslom: „Kralj je zarobljenik, živeo kralj.“
(Aleksandar Bajt, Bermanov dosije, Beograd, 2006, str. 606-607)

Centralni nacionalni komitet je posle kraljevog govora izdao saopštenje da kralj nema slobodu delovanja.


nemosav1 ::


Zadatci partizanskih odreda


i zadatci cetnickih odredaNemosave, kako se mogu uporedjivati zadaci jedne zabranjene političke partije i političkog krila Jugoslovenske vojske? Gde to ide? S jedne strane jednoumlje, s druge strane, opšte narodne težnje.
Ako, pak, mislite na stihove u pesmi, onda stvarno treba da počnemo istoriju da učimo iz pesama.
Da li ste čitali „Uput za izvršenje zadataka četničkih odreda Jugoslovenske vojske iz 1941. godine“? Hajde, pročitajte pa onda napišite šta je iz Uputa bio prvi zadatak. (Zbornik NOR, tom 14, knj. 1, str. 11).
Izvinjavam se što vam u prethodnim postovima nisam persirao, vidim da mi obrađate sa "vi" pa ću i ja tako postupati.

6.lickadivizija :: Sustina imena NOP-a je u njegovom opstem karakteru, dakle, socijalisticka revolucija je drugi cilj borbe, a prvi cilj je oslobodjenje naroda od okupatora i ocuvanje Jugoslavije koju su okupatori 1941. godine razorili i podelili (kasnije je i dodato i prosirenje nacionalne teritorije na Istru, Julijsku krajinu, otoke, Kvarner itd. jer su ti krajevi nakon Prvog svetskog rata pripali Italiji).

Ratno proglašenje Sovjetske Makedonije, Užičke Sovjetske Republike, Bihaćke Sovjetske Republike...Vama je to očuvanje državne teritorije?
Kakva socijalistička revolucija, Lička? Pravi socijalisti su bili s one druge strane, išli su na kongres u selu Ba i oni nisu propagirali nasilnu smenu vlasti. Odvojili su se od ekstremnog krila KPJ još dvadesete, kada se odlučivalo kakvu borbu će partija voditi – nasilnu, tj. revolucionarnu ili parlamentarnu. Ovi devedesetih godina prošloga veka, što se takođe prikazuju socijalistima, naslednici komunista, to su nekadašnji liberali pomešani sa komunistima-Titoistima. Recite slobodno: komunistička revolucija. Nije se partija zvala Socijalistička partija Jugoslavije već KPJ. I socijalistička revolucija vam je baš kao i narodnooslobodilačka borba samo maska.

Dopuna: 05 Feb 2013 22:25

6.lickadivizija ::
Zar nije i Berlin zauzet od Sovjeta u momentu kada je feldmarsal Kajtel potpisao kapitulaciju Nemacke? Da li je onda kapitulacija Vermahta nelegalna?


Lička, da li je JVUO kapitulirala pred komunistima?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 600 korisnika na forumu :: 9 registrovanih, 2 sakrivenih i 589 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Brana01, Despot1, Djole, Dostanic09, Istman, miodrag, pein, samsung, synergia