Koji su Nemački tenkovi upotrebljavani na našim prostorima....

19

Koji su Nemački tenkovi upotrebljavani na našim prostorima....

offline
 • Pridružio: 11 Feb 2009
 • Poruke: 3330
 • Gde živiš: Gola Plješevica, SFRJ 8)

Postoje li možda šeme boja Stug-a III ausf f. koji bio na ovim prostorima ,ili barem znaju li se brojevi boja ?Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 09 Okt 2013
 • Poruke: 1

[quote="vathra"]gorran :: Na raskrsnici su ležala preko našeg puta tri laka nemačka tenka, nepokretna, okrenuta u suprotnom smeru i smrvljena. Nekoliko minuta ranije oni su uništeni u jednoj epizodi koja je izazvala smeh olakšanja za našu već malo ublaženu napregnutost. Jedan mladi partizan, ne držeći se opšteg naređenja Vrhovnog štaba da se zakopaju ili unište sva oruđa i teška oprema posle prelaska Pive, čuvao je za vreme bitke zaplenjenu italijansku protivtenkovsku pušku, o čemu je znala samo prateća četa njegovog bataljona, koja mu je išla naruku. Bio je u jarku pored puta u trenutku kad je prolazila nemačka tenkovska patrola. Ovaj partizanski nišandžija i njegovi drugovi imali su samo tri zrna. Svako je pogodilo tačno u cilj, i kad smo se mi pojavili na putu, bili smo svedoci posledica jedne retke nediscipline."
Занимљиво, епизода из филма се заиста и одиграла - само што је у филму лаки тенк постао Тигар, а ПТ пушка - топ.[/qu

Mladi Partizan je Dragojlo Stojic neposluzni tobdzija sa Sutjeske i nije nikakva puska u pitanju vec pravi top manjeg kalibra, koiji je danas u muzeju. film Sutjeska se zasniva na stvarnim desavanjima iz bitke jer je snimljen uz asistenciju Dragojla Stojica ,koga glumi Ljubisa Samardic. Inace Dragojlo Stojic je odlikovan najvisim odlikovanjhima od strane Josipa Broza Tita .
Ovo je informacija iz prve ruke, jer sam ja njegov rodjeni unuk.offline
 • Pridružio: 21 Okt 2013
 • Poruke: 12
 • Gde živiš: Tamo daleko...

Ево мали допринос и од мене.Како ми је деда рекао,неколико Тигрова и Пантера (судећи по фотографији из 1944) су били на нашим просторима.Било је ту и доста Панзер 4,Панзер 3,Панзер 2 и Панзер 1,Панзер 38 (т),Стуг 3,чини ми се ВК.30.01 и ВК.28.01....Амерички су:Патон,Першинг,Шерман,М1А1 Стјуарт,М3А1 Стјуарт.Руски:Т-34,Т-34-85,БТ-7,СУ-100,ИСУ-152....Енглески:Кромвел (мислим да је кромвел,због куполе),Шерман Фајерфлај.Француски:Б1 Шар,Хотчкис Х-35 (то је то што знам за Французе).И за крај,Талијани:Каро Велосе,Л 3/35.Ако сам нешто изоставио или погрешио,допуните овај topic.

offline
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 14354

Panzeroberschutze ::Ево мали допринос и од мене.Како ми је деда рекао,неколико Тигрова и Пантера (судећи по фотографији из 1944) су били на нашим просторима.Било је ту и доста Панзер 4,Панзер 3,Панзер 2 и Панзер 1,Панзер 38 (т),Стуг 3,чини ми се ВК.30.01 и ВК.28.01....Амерички су:Патон,Першинг,Шерман,М1А1 Стјуарт,М3А1 Стјуарт.Руски:Т-34,Т-34-85,БТ-7,СУ-100,ИСУ-152....Енглески:Кромвел (мислим да је кромвел,због куполе),Шерман Фајерфлај.Француски:Б1 Шар,Хотчкис Х-35 (то је то што знам за Французе).И за крај,Талијани:Каро Велосе,Л 3/35.Ако сам нешто изоставио или погрешио,допуните овај topic.
Како се не би писале глупости, пожељно је да се тема прочита пре постављања коментара, уз напомену да смо на потфоруму о Другом светском рату.

offline
 • Neimar i savremeni farmer.
 • Pridružio: 24 Nov 2010
 • Poruke: 11432
 • Gde živiš: U sremu voljenome...

Кој ицрни тигрови и пантери..шта мислиш панцер да су они дељени било којим јединицама...

http://www.fprado.com/armorsite/tiger1.htm

све лепо написаон о тигровима и јединицама којим су припадали...вреди прочитати...

offline
 • Pridružio: 15 Feb 2009
 • Poruke: 93

Malo pojasnjenje o tenkovima T-34/76 oko Trsta . . .

5.(verstarkte)Polizei-Panzer-Kompanie
Operatioszone Adriatisches Kùstenland 1944-1945

Kao sto je dobro poznato, njemacka vojska je tokom II svjetskog rata naveliko koristila zapljenjenu ratnu tehniku. Izmedju ostalih oklopnih vozila, gotovo svi zarobljeni T-34 koristeni su na istocnom frontu, s bar jednim izuzetkom : 5.(verstarkte)Polizei-Panzer-Kompanie. Radi se o oklopnoj jedinici redarstvene policije ( OrdnungsPolizei ) vecim dijelom opremljenoj s T-34/76, koja je djelovala u Italiji u periodu jul ’44 – maj ’45.
Jedinica je osnovana krajem ’42 godine kao 5.Polizei-Panzer-Kompanie i dodijeljena SS-Polizei-Regiment 10 te mahom koristena u antipartizanskim borbama na ruskom terenu. U to vrijeme sastav jedinice je bio 6 Steyr ADGZ i 5 Hotchkiss H-39 podijeljenih u 3 plotona.
Tokom marta 1944, jedinica se nalazi na odmoru u zoni Poniatowa gdje je transformirana u “ojacanu” jedinicu.Preimenovana je u 5. (verstarkte) Polizei-Panzer-Kompanie sa sljedecom strukturom:
Gruppe-Furer( komandno odjeljenje) s Nachrichten-Zug ( veza) I Nachschubkolonne ( opskrba)
1.Panzerkampfwagen-Zug ( odjeljenje laksih oklopnih vozila) s 3 Pzkw Steyr
( ADGZ)
2.Kettenpanzerkampfwagen-zug ( tenkovsko odjeljenje) s 5 Pzkw Hotckiss (H-39)
3.Kettenpanzerkampfwagen-zug ( tenkovsko odjeljenje) s 5 K.Pzkw T-34
4.Kettenpanzerkampfwagen-zug ( tenkovsko odjeljenje) s 5 K.Pzkw T-34


Teoretski broj ljudstva je bio 180( od kojih 5 oficira ) , 3 laksa oklopna vozila i 15 tenkova ( od kojih 10 T-34 ).
Tenkovi T-34/76 bili su modeli 1942 i 1943 (s prostranijom kupolom i dva pokopca umjesto jednog kao na modelu 1942). Na tenkove su montirani bocni drzaci segmenata gusjenica radi bolje zastite; u nekim slucajevima i dodatni spremnici; zamijenjeni su radio uredjaji te modificirani i prednji i zadnji blatobrani.
Jedinica je maja-juna ’44 ucestvovala u borbama u zoni Brody, a krajem juna SS-Polizei-Regiment 10 dobija naredbu za premjestaj u Italiju. Pocetkom juna zajedno s ostatkom regimenta, prebacena je u Italiju i 5.(verstarkte)Polizei-Panzer-Kompanie sa svim svojim vozilima. Jedinica dejstvuje u tzv. OZAK (Operatioszone Adriatisches Kùstenland ). Ova zona ( tokom njemacke okupacije od septembra’44 do maja ’45) zahvaca veliki dio sjeverno-istocne Italije koja se prostire na podrucju provincija Gorica, Trst, Udine, Pula, Rijeka i Ljubljana( juzna Slovenija, koja je Italiji pripojena 1941 ). U ovom je podrucju tokom ljeta 1944 vrlo aktivan pokret talijanskih i jugoslavenskih partizana. Osim Wermachta, u borbama protiv partizana na ovim prostorima ucestvuju i jedinice redarstvene polizije(najjaca jedinica na ovim prostorima je upravo SS-Polizei-Regiment 10 sa svoja 3 bataljona i ostalim pratecim jedinicama) .
5.(verstarkte)Polizei-Panzer-Kompanie se stacionira u Gorici pod komandom Hauptmanna Schupo Kraus. Stanje jedinice na dan 15.jula 1944 ( iako nije jasno da li se radi o potpunom broju vozila ili samo o operativnim) je 11 vozila.
Osnovna djelatnost jedinice je podrska pjesadiji u borbi protiv partizana i zastita konvoja koji su vrlo cesto padali u partizanske zasjede. Jedinica je ucestvovala u brojnim vecim borbama protiv partizana ( Unternehmen) u zoni. Iako su informacije o operativnim dejstvima jedinice nekompletne, iz fotografske dokumentacije vidljivo je da jedinica krajem septembra 1944 ucestvuje u eliminaciji Slobodne Partizanske Zone sjevero-istocno od Udina ( operacija Untermehmen Klagenfurt), pogotovo u napadu i kasnijem paljenju sela Nimis 29.septembra ’44.
Od 8 do 22 oktobra jedinica ucestvuje u operaciji Untermenhen Waldlaufer, kojom je eliminirana Slobodna Partizanska Zona Karnije( planinska zona sjeverno-zapadno od Udina ).
Jedan ploton T-34 ucestvovao je 27.novembra u bitci protiv jacih partizanskih snaga u okolici Sempas, jugoistocno od Gorice.
Krajem decembra jedinica ucestvuje u operaciji Unternehmen Adler, pokusaj eliminacije partizana na Trnovskom Gozdu i duz rijeke Vipave. Zona dejstva jedinice je na potezu Goriza-Ajdovscina-Sempas-Vipava, ali operacije je potpuni promasaj jer koristene snage su nedovoljne da pokriju tako veliku zonu.
Janura 1945 bataljon “Fulmine” ( Munja ) talijanske divizije mornaricke pjesadije X Mas, nalazi se u okruzenju jugoslavenskih partizana u mjestu Trnovo. U operacijama za izvlacenje bataljona iz obruca od 19. do 21. januara ucestvuje i jedan ploton 5.(verstarkte)Polizei-Panzer-Kompanie s tri T-34 u podrsci pjesadije X Mas u napadima na partizanske polozaje oko Ravnice.
Posljednja velika operacija ( Unternehmen Winterende , krajem marta-pocetkom aprila ’45 ) je pokusaj eliminacije partizanskih jedinica u pozadini fronta , oko Banjsice i Trnova, istocno od Gorice. Ne postoje informacije o ulozi jedinice u ovim borbama osim svjedocanstva jednog prezivjelog pripadnika Karstjager-Division koji je ucestvovao u operaciji.
Krajem aprila 1945 godine OZAK-u se priblizavaju dva glavna fronta : s jugo-istoka snage NOVJ-a napreduju od Dalmacije , okruzujuci njemacke snage oko Rijeke, prodiru u Istru i 30.aprila ulaze u Trst, dok partizanske jedinice silaze s Trnovskog Gozda prema Gorici i obali; na zapadu, englezi i novozelandjani ( 6th Armoured Division i 2nd New Zealand Division ) oslobadjaju Udine i nastavljaju prema Austriji i jednim krakom prema Gorici i Trstu gdje se spajaju s NOVJ.
Nema nikakvih sigurnih informacija o sudbini 5.(verstarkte)Polizei-Panzer-Kompanie u tim zadnjim danima, ali izgleda da je ucestvovala u borbama u zoni Trst – Rijeka krajem aprila-pocetkom maja.
U jednom izvjestaju 237.Infanterie-Division spominje se upotreba tri T-34 u obrani obalne baterije u Iki ( okolica Opatije) 26.aprila; ovi tenkovi su vrlo vjerojatno pripadali pomenutoj jedinici.
Iducih dana jedinica je ucestvovala u borbama protiv prethodnice NOVJ u blizini Trsta gdje je izvjestan broj tenkova unisten ili zarobljen kako se vidi iz mnogobrojnjih slika. Tokom borbi za Trst jedinica otvara prolaz ostacima 1.Btl/Geb.Jg.Rgt.902 od 188.Geb.Div. koja 1.maja pokusava proboj od Basovice prema Opicini u pravcu Monfalkonea i Austrije.
Najmanje 3 tenka T-34 model 1942 i tri modela 1943su unisteni ili zarobljeni u okolici Trsta, jedan od ovih je ponovno koristen od strane NOVJ.Dijelovi 5.(verstarkte)Polizei-Panzer-Kompanie uspijevaju stici u Austriju .

[img][/img]

[img][/img]Postoji jos slika istih tenkova i prica koje ih prate, ali dok ih ja nadjem internet ce izaci iz mode . .
croato

offline
 • Pridružio: 10 Nov 2012
 • Poruke: 674

lav ::Један занимљив примјерак у Војном музеју на Калемегдану. Panzerkampfwagen I Ausführung F

MIg ::To je kanda ovaj...

Zna li se nešto više o ovom primerku?
Kako je uopšte dospeo u Vojni muzej?

offline
 • Pridružio: 31 Dec 2011
 • Poruke: 18287

Zarobljena dva komada krajem 1944. Jedan predat Sovjetima, sada je u Kubinci.

offline
 • bibliotekar u penziji
 • Pridružio: 19 Jul 2013
 • Poruke: 3474
 • Gde živiš: ZR

Има томе годиница, али век је био, мислим већ 21. Другар старији обећа, озбиљан као порезник, куму и маленкости ми немачки тенк у извесном селу у Срему. Наравно, шта друго до тигар.Једна од прича- склептали сељаци па сакрили под кукурузовину, ваљаће некад.
Цена је била дођете ми, договорићемо се.
Као мало оглас: тенк, очуван (само чика Гудеријан возио бабу на пијацу?), други власник, прва фарба, регистрован до маја '45.
Да нисмо знали понуђача, све му сулуде, благо речено, акције и ствари које смо виђали у његовом власништву, третирали би причу као лошу паљевину. Почело је да нас сврби, размишљали о погодном дворишту,слабој носивости мостова од тамо до Зрењанина, ангажовању друга-мајстора, поштоваоца немачке технике... Другар напречац умре (некакав излив, удар?), ни 50 није напунио! Преживописан, благо речено, живео пуним плућима, преживео колико просечних десет стогодишњака не остваре.

offline
 • Pridružio: 10 Nov 2012
 • Poruke: 674

bojank ::Zarobljena dva komada krajem 1944. Jedan predat Sovjetima, sada je u Kubinci.
Znaš li nešto više o tome? Gde su zarobljeni, kada, od koje jedinice?

Inače imaju li eksponati "dosije" u kojem je njihov životni put do dospeća u Vojni muzej?
Ziveli

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 916 korisnika na forumu :: 17 registrovanih, 4 sakrivenih i 895 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 39mm, bladesu, darios, dragoljub11987, ILGromovnik, ivicasimo, Karla, kljift, Kriglord, Mad Serb, mikrimaus, Miskohd, nemkea71, opt1, rovac, wizzardone, zlaya011