Koliko je Nemaca poginulo i zarobljeno u Kruševcu oktobra 1944. godine

5

Koliko je Nemaca poginulo i zarobljeno u Kruševcu oktobra 1944. godine

offline
 • Pridružio: 05 Jan 2011
 • Poruke: 1037

ltcolonel ::Nemci su se povlačili iz Niša ka Prokuplju i Blacu. U Prokuplju su uništili mehanizaciju i motorizaciju. Još od Prokuplja se deo Nemaca povlačio grebenom Jastrepca a deo putem Prokuplje Blace. Pošto je pao Kruševac nisu mogli kroz Jankovu klisuru do Razbojne pa dolinom Rasine do Kruševca a od Kruševca ka Kraljevu. Morali su glavninom da se povlače dolinom Toplice ka Blaževu a od Blaževa u dolinu Ibra. Deo je išao od Razbojne dolinom Rasine ka Brusu i takođe dalje ka dolini Ibra. Desna pobočnica je od Razbojne udarila na Župu da bi izašla u dolinu Zapadne Morave kod Trstenika.
Ne brini ja sam Kruševljanin i odlično poznajem taj kraj. I znam šta sam napisao. Ako ideš iz Blaca ideš u Jankovu klisuru pa u Razbojnu a odatle ili ka Brusu ili ka Kruševcu a može i u Župu.

Glavnina mehanizacije divizije Princ Eugen ostala je na putu iz Niša prema Prokoplju. U Prokuplje se probio samo mali oklopni odred sa nekoliko tenkova, nakon čega je put ponovo zatvoren. Moto-mehanizaciju su Nemci napustili i krenuli preko Jastrepca jer su bili napadnuti i trpeli tešku vatru.

Inače, oko tih vozila na putu je došlo do svađe između partizana i Bugara i incidenta u kojem je bilo nekoliko poginulih na obe strane. Naime, Bugari su došli teško opremljeni (Oklopna brigada) i hteli da odvezu nemačka vozila kao svoj plen, a partizani im nisu dali.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 29 Dec 2011
 • Poruke: 1478
 • Gde živiš: Usce dve Morave u jednu veliku

Napisano: 26 Sep 2012 0:23

[quote="gorran"]Ako se dobro sećam iz literature, prema partizanskim izvorima 7. SS divizija probijala se preko Jastrepca zato što je 24. divizija uspela da odbije sve njihove pokušaje da se 12-14.10 iz Niša probiju u Prokuplje, a 47. div. ih je napala sa boka istočno od Prokuplja.
Dok im je iza leđa bila bugarska Oklopna brigada, na čiju se neaktivnost partizani žale.

Mislim da je, opet ako se ja dobro secam iz literature, 7. SS divizija "Princ Eugen" bila skoro potpuno razbijena u Niskoj operaciji koja se paralelno odvijala sa oslobodjenjem Krusevca. Od nekih njenih delova formirana je neka borbena grupa koja se borila protiv partizana tokom oslobodjenja zapadne Srbije.

Dopuna: 26 Sep 2012 0:26

"Nemci su prošli kroz Prokuplje kao što su prošli i kroz Brus iako se u našoj literaturi tvrdi kako je Brus već odavno bio oslobođen."

Brus i Aleksandrovac se navode kao oslobodjeni jos od upada Operativne grupe divizija. Potpuno mi je nelogicno da su se Nemci tu probili, ali potpuno!offline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 4066
 • Gde živiš: Novi Beograd

Napisano: 26 Sep 2012 0:30

Gorrane jesi li ikad bio na Jastrepcu i da li si ikad imao priliku da organizuješ marševsku kolonu makar voda. Apsolutno je nemoguće da se cela nemačka brdska divizija (bez obzira što nije bila kompletna) kreće grebenom Jastrepca. Nije moguće formirati marševsku kolonu za toliko ljudi i sa još 1200 ranjenika. Grebenom Jastrepca ide samo jedan put kojim maksimalno može da se ide u koloni po dva. Apsolutno je nemoguće organizovati marševsku kolonu. Ako je desna pobočnica izašla kod Jablanice na Rasinu gde je desno krilo a gde tek glavna kolona. Da su partizani stvarno držali Blace ja stvarno ne znam kako bi se Nemci izvukli sem da dobiju krila i lete.

Dopuna: 26 Sep 2012 0:35

Od avgusta 1944. godine Brus je četiri puta padao iz ruke u ruke čas je bio četnički čas partizanski. A 7 SS divizija uopšte nije bila uništena kod Niša. Daleko od toga. I nisu se samo borbene grupe te divizije borile protiv partizana u zapadnoj Srbiji. Ta divizija je nakon izvlačenja iz Srbije i popune bila poslata jedno vreme na front u Mađarsku. To bi morao da znaš ako hoćeš da učestvuješ u ozbiljnoj diskusiji.

offline
 • Pridružio: 05 Jan 2011
 • Poruke: 1037

Poenta je da Nemci nisu "marševali" preko Jastrepca, nego su razbijeni na putu i preko Jastrepca se probijali u grupama više dana, od čega su se posle dugo oporavljali.
A nema ni logike da bi ostavili celokupnu motorizaciju. Sad ću da iščitam Kumma ponovo.

offline
 • Pridružio: 08 Sep 2005
 • Poruke: 5746

Želeo bih da kažem nešto o odnosu NOVJ i OF (Osloboditelne fronte)
Naime, saradnja Bugara sa Jugoslovenima bila je ruska ideja i ruski pritisak koji mi nismo želeli ali smo morali da pristanemo. Skoro da u opšte niej bilo saradnje na terenu izmedju nas i Bugara. Bugarskoj je odredjeno koje su njihove zoen dejstava a NOVJ nikada ni prstom niej htela da mrde da saradjuje sa Bugarima - štaviše bila je više puta pustila Bugare da se sami bore protiv svojih bivših nemačkih saveznika - posebno na Dravi.
Čak ni bugarski ranjenici nisu buli prihvaćani u vojen bolnice. Ponašalo se prema njima kao da Bugari u opšte i nisu tu.

offline
 • Pridružio: 29 Dec 2011
 • Poruke: 1478
 • Gde živiš: Usce dve Morave u jednu veliku

Khaless ::Želeo bih da kažem nešto o odnosu NOVJ i OF (Osloboditelne fronte)
Naime, saradnja Bugara sa Jugoslovenima bila je ruska ideja i ruski pritisak koji mi nismo želeli ali smo morali da pristanemo. Skoro da u opšte niej bilo saradnje na terenu izmedju nas i Bugara. Bugarskoj je odredjeno koje su njihove zoen dejstava a NOVJ nikada ni prstom niej htela da mrde da saradjuje sa Bugarima - štaviše bila je više puta pustila Bugare da se sami bore protiv svojih bivših nemačkih saveznika - posebno na Dravi.
Čak ni bugarski ranjenici nisu buli prihvaćani u vojen bolnice. Ponašalo se prema njima kao da Bugari u opšte i nisu tu.

A zar to nije bio Otecestveni front, a ne Osvoboditelna fronta? Ja sam citao neke knjige u kojima nasi autori uvek imaju zamerke na angazovanje bugarskih jedinica.

offline
 • Pridružio: 05 Jan 2011
 • Poruke: 1037

ltcolonel ::A 7 SS divizija uopšte nije bila uništena kod Niša. Daleko od toga. I nisu se samo borbene grupe te divizije borile protiv partizana u zapadnoj Srbiji. Ta divizija je nakon izvlačenja iz Srbije i popune bila poslata jedno vreme na front u Mađarsku. To bi morao da znaš ako hoćeš da učestvuješ u ozbiljnoj diskusiji.
To nije tačno.
I Kumm navodi taj period kao najteže dane, sa posebnim osvrtom na probijanje preko Jastrepca.

Izveštaj štaba divizije od 3. novembra kaže:
Citat:14. 10. prilikom marševanja mot. kolone preko Prokuplja prema z., neprijatelj izvršio napad 1 d i v [izijom] sa tenk. brigadom sa j. u bok i uništio glavninu mot. kolone.— Mostobran se još drži i evakuisaće se kako je naređeno. Kolona ranjenika je prošla. Div. se prikupila na južnom obronku planine Jastrebac i probila se preko pl. Jastrebac — Brus — pl. Kopaonik u dolinu Ibra.
Citat:Brojno stanje na licu (uklj. ojač. 14. p) 8.231 vojnik.
(Uporediti sa preko 22.000, koliko je bilo osnovno brojno stanje.)

Nakon toga divizija je sređena, i korišćena za odbranu Kraljevačkog mostobrana.
U decembru je učestvovala u proboju nemačkih delova donjim tokom Drine (Užice-Ljubovija-Zvornik-Bijeljina). Zatim je preformirana, ostatak divizije Skenderbeg uključen je u diviziju kao novi 14. SS puk Skenderbeg (glavnina preostalih delova divizije činila je 13. SS puk Artur Fleps), i pod komandom štaba 34. korpusa učestvovala u januarskom protivudaru na Sremskom frontu (Wintergewitter).
Zatim je u februaru (isto pod komandom 34. AK) učestvovala u operaciji Werwolf (likvidaciji Virovitičkog mostobrana). Nakon toga je data 21. korpusu za aktivnu odbranu područja Sarajeva, i učestvovala u više akcija južno od Sarajeva i na komunikaciji Sarajevo-Brod.

Ostala je do kraja pod komandom Armijske grupe E i predala se snagama JA u Sloveniji.

offline
 • Pridružio: 29 Dec 2011
 • Poruke: 1478
 • Gde živiš: Usce dve Morave u jednu veliku

Je li 7 SS divizija "Princ Eugen" najpre pristupila 34. korpusu u zapadnoj Srbiji ili nije?

offline
 • Pridružio: 05 Jan 2011
 • Poruke: 1037

6.lickadivizija ::Je li 7 SS divizija "Princ Eugen" najpre pristupila 34. korpusu u zapadnoj Srbiji ili nije?
Malo je komplikovanije.
Istorija 34. korpusa ti je ovakva:
Nemci nisu imali nikakvih snaga u Srbiji kad je u septembru iskrsla nužda da se Srbija brani. Ideja je bila da Druga oklopna armija izdvoji neke snage (njena zona odgovornosti). Armijska grupa E je trebalo da se pokrene iz Grčke na sever i uhvati vezu sa 2. oklopnom u Srbiji.

PZAOK2 je prekinula operaciju Rübezahl u Sandžaku i 1. brdska divizija je upućena u ist. Srbiju, 2. puk Brandenburg u Srbiju. Iz Dalmacije 92. mot. puk, 1. puk Brandenburg, 750. puk 118. divizije.

7. SS nastupala je iz ist. Bosne za NOVJ (1. i 12. korpus) u Srbiju, pokušavajući da ih razbije.

Iz Grčke je početkom oktobra transportom prebačena 117. lovačka divizija, dok je glavnina Armijske grupe E trebalo da se pod sopstvenom zaštitom povezano probije preko Makedonije i povežu se sa drugim snagama, što im nije uspelo.

Ove snage u Srbiji iz raznih korpusa stavljene su iz očiglednih razloga pod jedinstvenu komandu, i to generala Felbera u Beogradu, i za tu priliku su nazvani "Armijska grupa Srbija" (ne u istom smislu kao Armijska grupa E ili F - ono je Heeresgruppe, a ovo Armeeabteilung).

Ove (Armeeabteilung Serbien) snage trebalo je da izvedu operacije protiv NOVJ u Srbiji, ali do toga je došlo samo u manjem obimu, zbog pojave Crvene armije. Kad su se Rusi pojavili na granici Banata, snage su potčinjene dvema korpusnim komandama: Schnekkenbrug (severna) i Müller (južna grupa).

PE je bila u sastavu korpusa Müller.
Njena glavnina kretala se pravcem Drina - Užice - čačak, i zatim Gornji Milanovac - Topola (14. SS puk) ili Kruševac - Niš (13. SS puk).

Prodor Crvene armije u dolinu Velike Morave odvojio je grupu Stettner u sev.zap. Srbiji od Müllera.

Müller je nakon 15.10. dobio glavni zadatak da po svaku cenu odbrani Kraljevo radi odbrane poslednjeg koridora Armijske grupe E preko Kosova i Sandžaka. Kad je došlo do krize u Baranji krajem novembra, Nemci su bili prinuđeni na bezobzirno pomeranje snaga na sever (npr ostatka 1. brdske divizije iz oblasti Bijeljine i ostataka 13. SS Handžar). Tada je korpus Müller dobio zadatak da vlastitim snagama izbori vezu sa Sremskim frontom. Pod njegovu komandu stavljene su i snage na Sremskom frontu, sa kojima nije imao fizičku vezu, (Kg. Kübler i delovi Kg. Lanz koji su pristizali kroz Bosnu) da bi se istakla neophodnost jedinstva fronta, odnosno sve snage severno od linije Čačak - Sarajevo, do ušća Drave. Tada je dobio numeraciju kao 34. AK.

7. SS PE bila je jedna od njegovih formacija kojom je uspeo da poveže front, a zatim izvede protivudar i okonča krizu u Sremu.

U januaru 45. komandu nad odbranom Bosne preuzeo je štab 21. korpusa. PE je korišćena kao neka vrsta pokretne borbene rezerve štaba HGE, pa je u martu data 21. korpusu radi stabilizovanja južne odbrane posle Mostarske operacije, i odbrane glavne saobraćajne linije Sarajevo-Brod od ofanzive 2. armije JA.

Znači, u tom kratkom periodu 7. SS PE su nadređeni sledeći štabovi:
- V. SS korpus (do početka septembra)
- neposredno Militärbefehlshaber Südost (do 26.9.) (gen. Felber)
- neposredno Armeeabteilung Serbien (26.9.-2.10.) (gen. Felber)
- korpus Müller (2.10.-13.11)
- XXXIV. Armeekorps z.b.V. (Müller 13.11-8.12.44, Felmy od 8.12.44) - do kraja februara 45.

Događaji na putu Niš-Prokuplje 14.10, po Kummu i Vučkoviću

Ukratko, Kumm u svom romansijerskom stilu priča kako je imao zadatak da brani front od Zaječara do leskovca sa središnjom tačkom u Nišu, kako je potisnut, prikupljao snage, neke grupe ostale odsečene, izgubio Niš... Uvidevši da se mora povući, naredio je borbenim grupama Vögtle i Joanni da obrazuju mostobran na levoj obali J. Morave i otvore put prema Prokuplju.

13. oktobra dobio je od korpusa (Müller) nerealno naređenje da brani obalu J.Morave i da svakako zadrži uži mostobran oko Niša. Došlo je do zastoja oko rada inžinjerije - pravljenja prelaza preko J.Morave, pa je pretio vojnim sudom.

- 13.10. u 18:40 Vögtle i Joanni javili su mu da su otvorili put za Prokuplje.
- Tokom 13. i noći 13/14 teklo je prebacivanje preko popravljenog mosta, a on je smestio štab divizije pored samog mosta.
- oko ponoći Joanni mu je javio da se paralelnim putem južno od njih kreće dugačka kolona vozila sa upaljenim svetlima - očigledno Bugari
- 14.10. oko 8 uspostavio je komandno mesto u Merošini
- oko 100 počele su po štabu da padaju granate teških poljskih haubica, zatim se pojavio tenk koji je zapalio vozila štapske kolone. Ostao je bez veze. Izbavio ga je nadolazeći 13. SS puk koji je bio u zaštitnici. Morali su da napuste put, i krenu prema Jastrepcu.

"Bugari nisu pritiskali dalje - dobra roba iz niških skladišta koja je bila natovarena na vozila spasila nas je od daljeg gonjenja! Ali cela oblast između ceste i brda bila je posednuta od partizana. Tako je nažalost veliki deo štaba i onih koji su napustili kolonu dospeo u ruke partizana i bio ubijen. Do večeri bilo nas je već nekih 4000 ljudi sa 1200 konja peške kroz planinu. Uspon je počeo - i time digački marš gladi preko visova Jastrepca i zatim Kopaonika! Kraj niškog poglavlja. I Bugari i partizani proglasili su konačnu propast 7. SS brdske divizije Princ Eugen - ali ne, ona još živi. Ali, taj dan koštao nas je oko 1000 mrtvih, iz armije, vazduhoplovaca, mornara i esesovaca."
Citat:Die Bulgaren stoßen nicht weiter nach - die gute Verpflegung aus den Lagern in Nish, die auf den Fahrzeugen verstaut ist, bewahrt uns vor weiterer Verfolgung! Aber das ganze Gelände zwischen Straße und Gebirge ist von Partisanen besetzt. So kommt leider ein großer Teil des Stabes und der Versprengten aus der Kolonne in Partisanenhände und wird ermordet. Bis zum Abend finden sich etwa 4000 Mann und 1200 Pferde am Fuß des Gebirges ein. Der Aufstieg beginnt - und damit ein langer Hungermarsch über die Höhen des Jastrebac- und des Kopaonik-Gebirges! Das Ende des Kapitels Nish. Sowohl die Bulgaren als auch die Partisanen verkünden den endgültigen Untergang der 7.SS-Gebirgs-Div. „Prinz Eugen" - aber nein, noch leben sie. Doch hat dieser Tag etwa 1000 Tote gekostet, Heer, Luftwaffe, Marine und Waffen-SS.

Ovo je izveštaj štaba 13. korpusa NOVJ od 16. oktobra:
Citat:ГЛАВНОМ ШТАБУ Н.О.В. СРБИЈЕ
Положај
После јачег притиска од стране јединица нашег Кор пуса и бугарских јединица2 на град Ниш и околину, непријатељ је покушао да се извуче из Ниша у правцу Прокупља и Куршумлије. 13 ом. непријатељ је стигао до села Југ-богдановца, чија се колона протезала све до Мораве. 14 октобра т.г. јединице наше 24 и 47 Дивизије, потпомогнуте бугар. моторизованом бригадом и совјетском авијацијом, напале су непријатељску колону са југа и северозапада. После двочасовне борбе непријатељ је напустио сва моторна возила и разбежао се према Нишу и северозападу. Један део, односно непријатељска претходница успела је да се пробије у Прокупље. Приликом ове акције непријатељу су нанети следећи губици у људству и материјалу: Убијених око четири стотине непријатељ. војника и официра.
Заробљених око 700 непријат. војника, међу којима 7 официра.
Заплењено:
Око 800 моторних возила, 17 тенкова и 7 моторизованих топова. Остала моторизација била је састављена од теретних камиона пуних ратног материјала, око 100 луксузних аутомобила и нешто лаких моторних возила. Од пешадиског наоружања заплењено је: 700 пушака, 80 пушкомитраљеза, 50 стројница, 5 минобацача, 300.000 пушчаних метака; око 10 радио-станица, 10 радио-апарата; око 200 коња са теглећим и јахаћим прибором, 2 трупне апотеке, око 200.000 (две стотине хиљада) цигарета, око 700.000 српских динара, као и много остале ратне спреме и матери јала.
Наши губитци у мртвима и рањенима износе:
19 мртвих и 40 рањених.
Моторна возила углавном се налазе код бугарских јединица, а код нас се налазе само покварена моторна возила, као и неколико тенкова и топова који су такође неисправни. Бугари су насилно одузели моторизацију, где је због овога случаја дошло до мањих сукоба, где су погинула наша 4 и њихових 5 војника. Ми смо настојали свим силама да заједнички пребројимо овај плен и да се подели према одобрењу наших штабова, међутим ово није успело кривицом бугарских старешина.3 Непријатељска јединица која је уништена на овоме сектору је „Принц Еуген", а њени предњи делови који су се пробили за Прокупље отишли су делом ка Куршумлији, а по казивању заробљених официра треба да иду за Сарајево.
Детаљан извештај по овој акцији доставиће се накнадно.
СМРТ ФАШИЗМУ — СЛОБОДА НАРОДУ!
Политкомесар, пуковник,
Васо Смајовић
Командант, пуковник,
Љубо Вучковић
(М. П.)

offline
 • Pridružio: 08 Sep 2005
 • Poruke: 5746

Napisano: 26 Sep 2012 10:23

6.lickadivizija ::Khaless ::Želeo bih da kažem nešto o odnosu NOVJ i OF (Osloboditelne fronte)
Naime, saradnja Bugara sa Jugoslovenima bila je ruska ideja i ruski pritisak koji mi nismo želeli ali smo morali da pristanemo. Skoro da u opšte niej bilo saradnje na terenu izmedju nas i Bugara. Bugarskoj je odredjeno koje su njihove zoen dejstava a NOVJ nikada ni prstom niej htela da mrde da saradjuje sa Bugarima - štaviše bila je više puta pustila Bugare da se sami bore protiv svojih bivših nemačkih saveznika - posebno na Dravi.
Čak ni bugarski ranjenici nisu buli prihvaćani u vojen bolnice. Ponašalo se prema njima kao da Bugari u opšte i nisu tu.

A zar to nije bio Otecestveni front, a ne Osvoboditelna fronta? Ja sam citao neke knjige u kojima nasi autori uvek imaju zamerke na angazovanje bugarskih jedinica.


Jeste, moja velika greška!

Inače mržnja prema Bugarima je bila velika i smatrali su ih neprijateljima i kada su promenili stranu. OF je ratovala kako sam rekao i na Dravi (Epopeja na Dravi kako to Bugai prenose" čak su i snimili film o tome. U toj bitci učešće NOVJ je bilo - minimalno. A Bugarske jedinice su slate i na Sremski front. Po onome što sam čuo od ljudi, nikada jedinice nOVJ nisu želele da ukažu pomoć Bugarima i uvek su slati u prve redove da se bore protiv Nemaca.

Dopuna: 26 Sep 2012 10:32

Inače trebali bi ste da budete upoznati sa činjenicom da Bugarska svojata prostor Srbiej i deo njene istorije.
Tako je za vreme Hladnog rata Bugarska prema Turskoj imala tzv "Krali Marko linija" ili "Liniju Kraljevića Marka"

Takodje, "Bugarsko pomoravlje" je termin koji označava prostore današnje Srbije:
http://bg.wikipedia.org/wiki/Пом.....80;е

Tako se navodi da je vodja Timičke bune bio Bugarin sa srpskim prezimenom - Nikoal Pašić.
Izvinjavam se za off.
Trebalo bi da negde otvorimo temu o Bugarskoj i njenim rpetenzijama kroz istoriju?

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 1082 korisnika na forumu :: 47 registrovanih, 8 sakrivenih i 1027 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: 357magnum, _Sale, A.R.Chafee.Jr., amaterSRB, Areal84, bato, comi_pfc, d bos, Dimitrise93, Djokkinen, DPera, Džordžino, gorval, JOntra, Karla, Kont, ladro, LastTsar, lord sir giga, Luka Blažević, Marko Marković, MB120mm, mercedesamg, nebkv, nenooo, panzerwaffe, Parker, pein, proka89, RJ, S2M, saputnik plavetnila, Skakac7, Smajser, Smiljke, sombrero, Sr.Stat., Srle993, stegonosa, StepskiVuk, suton, t84dar, vasaw, vathra, Vlada1389, YugoSlav, Zvrk