Milan Nedić

27

Milan Nedić

offline
 • Pridružio: 02 Jun 2013
 • Poruke: 2239

vathra ::Јоване Ненаде,
да би се проценило да ли је лице политички осуђено што је код нас услов за рехабилитацију мора да се процени да ли је невино по тачкама за које је осуђено или је политички осуђено. Зато је парадоксално да је суд који је рехабилитовао Дражу Михаиловића у првој реченици рекао да није разматрао да ли је он ратни злочинац. Управо то треба да се разматра на суду, никакво друго суђење мртвом које спомињеш, а податак да то судови прескачу доста говори.
За Недића исто важи. Индиџенос, то што је неко био противник комуниста не значи да није био злочинац. По тој логици су невини и Недић, и Михаиловић, али и све усташе које је осудила нова власт.


Ne ne po zakonu RS o rehabilitaciji, pravo na rehabilitaciju imaju lica koja su osuđena ne samo iz političkih, već i iz verskih, nacionalnih i ideoloških razloga. Isto tako nema potrebe da se utvrđuje da li je lice nevino po tačkama po kojima je osuđeno. Lice može biti rehabilitovano ako je sudska ili administrativna, odluka doneta suprotno načelima pravne države i opšte prihvaćenim standardima ljudskih prava i sloboda. Ovo je član 1 zakona o rehabilitaciji. Isto tako piše da rehabilitaciju ne mora donositi sud već da se ona može doneti i zakonski. Pošto M. Nedić nije osuđen ni pravosnažno, a kada je donesena uredba ja mislim da je bio mrtav onda nema nikakve prepreka da se on rehabilituje po zakonu RS. Ja mislim da nije menjan onaj zakon iz 2011.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 06 Mar 2014
 • Poruke: 88

ltcolonel ::
Da ne bi drugi ostali neupućeni. Ono što indigenuos citira kao "olakšavajuću" okolnost za Nedića se odnosi jadnike kao što su oni koji su prisilno mobilisani od Bugarske vojske u Prvom svetskom ratu. Te odredbe se ne odnose na aktivne oficire.

Baš tako piše? U kom to zakonu?

vathra :: Индиџенос, то што је неко био противник комуниста не значи да није био злочинац.
Slažem se.
Neki protivnici komunista su bili zločinci.
Ali svi ubijeni ili osudjeni na duge robije su bili protivnici komunista, odnosno "neprijatelji revolucije". Mnogima nije sudjeno, samo su likvidirani.
Sa druge strane, nema osudjenih zločinaca od onih koji su bili "na strani revolucije".

Djilas je sam priznao da su se likvidacije preduzimale prema onome čemu je ko pripadao, a ne samo prema tome da li je i šta neko uradio. Prvo je bilo primarni kriterijum.
"Ne može sud izricati stotine i hiljade smrtnih kazni" kaže on u "Revolucionarnom ratu".offline
 • Pridružio: 14 Okt 2012
 • Poruke: 785

Napisano: 15 Nov 2015 18:23

ltcolonel ::Napisano: 15 Nov 2015 16:01

Jovane Nenade nekulturno je učestvovati u raspravi a ne odgovoriti na vrlo prosto pitanje.
U kojoj zemlji na planeti zemlji Milan Nedić i ljudski šljam oko njega ne bi bio osuđen za veleizdaju. Ja stvarno ne znam u čemu je tu linč. Vrlo prosto pitanje da li postoji zemlja u Evropi u kojoj oni ne bi bili osuđeni za veleizdaju.Đokiću, urazumi se, uporno mi postavljaš pogrešno pitanje. Rehabilitacija Milana Nedića odnosi se na uredbu kojom je Milan Nedić proglašen za ratnog zločinca.

Dopuna: 15 Nov 2015 18:49

Eutropije ::Jovan Nenad ::Eutropije ::
Ponoviću ti pitanje i bojim se da ću morati insistirati na njemu.
Da li je sledeći tu logiku Hitler ratni zločinac ili ne?
Da li nam je dakle dozvoljeno da ga percipiramo kao takvog bez obzira na nedostatak suđenja i presude?
Znajući tvoju širinu izraza Wink znam da ne mogu očekivati da mi odgovoriš jednosložnim rečima, ali mislim da ćeš ipak moći ponuditi nedvosmislen i konzistentan odgovor.
Moja logika ne negira istorijsku ulogu Milana Nedića. Na kraju, ni on sam je ne negira.

Ne, ovako neće moći.

Ako već kažeš da imaš određeni pijetet prema meni (prema razgovorima sa mnom) onda nemoj očekivati da nemo pređem preko ovoga. Naposletku, ja nisam školarac da me "hvataš" na trikove (mutatio controversiae).
Postavio sam ti konkretno pitanje i dok ne dobijem konkretan odgovor na njega, dalje nećemo ići.
Sad, možda to i jeste tvoj cilj jer, da se razumemo, obojici nam je jasno zašto izbegavaš odgovor.

Tvoj dalji teks je pun kontroverzi, ali ne želim da ga komentarišem (bar dok ne odgovoriš na konkretna pitanja) jer sam iskreno razočaran tvojim odnosom i nipodaštavanjem moje inteligencije (kakva-takva ona bila).

Nemoj misliti da ovo shvatam lično, ali takav odnos prema sagovorniku u raspravi je nekorektan.Ti i ja izgleda, ne možemo da pobegnemo od Šopenhauera Smile
Ti dakle hoćeš da polemišemo da li je Milan Nedić ratni zločinac ili ne?
Što se tvog pitanja o Hitleru tiče, iskreno, sve vreme pokušavam da povežem ova dva slučaja na sve načine i u svim segmentima ali mi ne ide. Ne vidim mnogo sličnosti. To je razlog što ti na pitanje nisam odgovorio a ne izbegavanje istog. Nisam upoznat na koji način su obe Nemačke (i BR i DDR) rešile to pitanje.

offline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 4069
 • Gde živiš: Novi Beograd

Napisano: 15 Nov 2015 18:50

Gospodine "pravniče" itekako je bitno jer su članovi njegove vlade pravosnažno osuđeni. Ja savršeno dobro znam zašto te to pitam i isto tako savršeno dobro znam zašto ti izbegavaš da odgovoriš. Jer ako su članovi njegove vlade osuđeni po pravu čitava tvoja konstrukcija sa "urdebom" pada u vodu.
Zato za..bi uredbu nego odgovori na moje pitanje.
Ajde ovako. Da li bi članovi Nedićeve vlade bilo gde u svetu bili oslobođeni tj da li ima neka država u setu gde ne bi bili osuđeni za veleizdaju. Naravno opet ćeš da vrdaš.
Indige... nemaš pojam o čemu pišeš i neću da trošim vreme na tebe.
Dakle Jovane Nenade jesu li po zakonima bilo koje evrpske države članovi Nedićeve vlade veleizdajnici ili nisu. Oni su pravosnažno osuđeni.

Dopuna: 15 Nov 2015 18:55

Ili ovako da li bi po zakonu Kraljevine Jugoslavije članovi Nedićeve vlade bili osuđeni kao veleizdajnici ili ne bi. Dal može kraće pitanje. Dakle da ili ne.

offline
 • Pridružio: 14 Okt 2012
 • Poruke: 785

Nego, s obzirom da većina sagovornika na polemiku odgovara pitanjima koja su više hipotetička nego što obuhvataju činjenice, ajde da i ja dam neku svoju hipotezu i postavim jedno hipotetičko pitanje.
Ukoliko, sud, hipotetički, odbije zahtev za rehabilitacijom Milana Nedića, to bi dakle značilo da isti prihvata uredbu kojom se Milan Nedić progašava za ratnog zločinca i istom se konfiskuje imovina. To dalje znači da je sud prihvatio model rešavanja ovakvih pitanja sudskog procesa onda kada to nije moguće, recimo usled smrti ,,ratnog zločinca... Da pojasnim, ukoliko postoji indicija da je osoba N izvršila ratni zločin a da je u međuvremenu preminula što je onemogućilo krivični postupak, vlada države ima potpuno pravo da uredbom, van sudske procedure proglasi pokojnog N za ratnog zločinca i da u skladu sa tim konfiskuje njegovu imovinu.
E sad, u pravu postoji pojam ,,precedentnog prava,, Ovaj pojam je doduše, zastupljeniji više u anglo-saksonskom nego u kontinentalnom pravu, gde dominiraju pisani izvori prava. Precedentno pravo je izraz kojim se označavaju izvori prava koji se temelje na sudskim presudama ili odlukama odgovarajućih organa koji predstavljaju presedan za odluke u sličnim slučajevima u budućnosti. Međutim, u poslednje vreme evropska zakonodavstva se u poslednje vreme sve više približavaju nekim anglo-saksonskim normama (zaštićeni svedoci saradnici npr.) te nije isključeno da i ovaj pravni precedent dobie svoje mesto u domaćem zakonodavstvu.
Da pojasnim, to znači da bi jedan pravni resedan postao izvor prava za sve slične slučajeve u budućnosti
Dakle, to bi značilo da, hipotetički, da u budućim slučajevima optuženi ne mora biti živ da bi bio proglašeb za ratnog zločinca, jer država/vlada ima mogućnost da ga uredbom proglasi krivim i da mu(eventualno) konfiskuje imovinu.
Moje hipotetičko pitanje bilo bi: Ukoliko bi bila pokrenuta istraga protiv Jova Kapičića za (eventualne) ratne zločine te je usled njegove smrti nemoguće pokrenuti krivični postupak, vlada uredbom, slično onom koju je sećate se, sud hipotetički proglasio validnom, Jova Kapičića progasi krivim, te u skladu sa tim (eventualno), zapeni i imovinu pokojnog Kapičića, da li je to ispravna odluka ili politčka odluka na koju vlada ima pravo, baš kao što je (hipotetički) ondašnja imala.
Molim odgovor?

offline
 • Pridružio: 02 Jun 2013
 • Poruke: 2239

Pazi pitanje od LT da li bi bili osuđeni kao veleizdajnici...Odakle znamo...Jeli neko od tih veleizdajnika uradio toliko za svoj narod, koliko je Nedić uradio za svoj. U Norveškoj nije bilo 100 za jednog mrtvog Nemca, u Francuskoj isto, oni nisu imali Ustaše i ostale zločince. Oni nisu imali tzv narodno oslobodilačke pokrete kojima je prioritet bio promena državnog uređenja, a sve ostalo sekundarno i za tu promenu su bili spremni da idu do zadnjeg Srbina. (Čak je i De Gol naredio svojim otporašima da otvoreno ne ubiajaju nemačke vojnike da bi se izbegle represalije). Eto nekoliko razloga zbog čega ja mislim da ne bi osuđen. A kako bi vlast postupila to niko ne zna nismo baba kurane

offline
 • Pridružio: 14 Okt 2012
 • Poruke: 785

Napisano: 15 Nov 2015 19:15

dragon986 ::Pazi pitanje od LT da li bi bili osuđeni kao veleizdajnici...Odakle znamo...Jeli neko od tih veleizdajnika uradio toliko za svoj narod, koliko je Nedić uradio za svoj. U Norveškoj nije bilo 100 za jednog mrtvog Nemca, u Francuskoj isto, oni nisu imali Ustaše i ostale zločince. Oni nisu imali tzv narodno oslobodilačke pokrete kojima je prioritet bio promena državnog uređenja, a sve ostalo sekundarno i za tu promenu su bili spremni da idu do zadnjeg Srbina. (Čak je i De Gol naredio svojim otporašima da otvoreno ne ubiajaju nemačke vojnike da bi se izbegle represalije). Eto nekoliko razloga zbog čega ja mislim da ne bi osuđen. A kako bi vlast postupila to niko ne zna nismo baba kurane


Dragone,
Uredbom je Milan Nedić proglšen za RATNOG ZLOČINCA, rehabilitacija se odnosi na tu uredbu, dakle na uredbu koja ga proglašava za, još jednom, ratnog zločinca.
Đokić očigledno pokušava da se nadmudruje sa mnom jer uporno izbegava termin ratni zločinac postavljajući mi pitanja o veleizdaji. Tema je Rehabilitacija Milana Nedića, odnosno, stavljanje van snage uredbe kojom je proglašen za ratnog zločinca.

Dopuna: 15 Nov 2015 19:18

ltcolonel ::Napisano: 15 Nov 2015 18:50

Gospodine "pravniče" itekako je bitno jer su članovi njegove vlade pravosnažno osuđeni. Ja savršeno dobro znam zašto te to pitam i isto tako savršeno dobro znam zašto ti izbegavaš da odgovoriš. Jer ako su članovi njegove vlade osuđeni po pravu čitava tvoja konstrukcija sa "urdebom" pada u vodu.
Zato za..bi uredbu nego odgovori na moje pitanje.
Ajde ovako. Da li bi članovi Nedićeve vlade bilo gde u svetu bili oslobođeni tj da li ima neka država u setu gde ne bi bili osuđeni za veleizdaju. Naravno opet ćeš da vrdaš.
Indige... nemaš pojam o čemu pišeš i neću da trošim vreme na tebe.
Dakle Jovane Nenade jesu li po zakonima bilo koje evrpske države članovi Nedićeve vlade veleizdajnici ili nisu. Oni su pravosnažno osuđeni.

Dopuna: 15 Nov 2015 18:55

Ili ovako da li bi po zakonu Kraljevine Jugoslavije članovi Nedićeve vlade bili osuđeni kao veleizdajnici ili ne bi. Dal može kraće pitanje. Dakle da ili ne.Poštovani diskutanti, da li može neko gospodinu Đokiću da pojasni na šta se odnosi Zahtev za rehabilitacijou Milana Nedića.

offline
 • Pridružio: 02 Jun 2013
 • Poruke: 2239

Baš to zahtev za rehabilitaciju koju je podneo srpski liberalni savet i njegov unuk se odnosi na uredbu da je on ratni zločinac. Znači LT ON NIJE OSUĐEN DA JE VELEIZDAJNIK, KVINSLING ILI REAKCIONAR IDEOLOŠKI NEPRIJATELJ I ŠTA TI JA ZNAM KOLIKO VEĆ IMA TIH KOM. IZRAZA ZA NEPRIJATELJA, VEĆ JE PROGLAŠEN ZA RATNOG ZLOČINCA. Znači čak ga i drugovi iz komiteta nisu proglasili za veleizdajnika već za ratnog zločinca.

offline
 • Nebojša Đokić
 • vojni istoričar
 • Pridružio: 03 Jun 2010
 • Poruke: 4069
 • Gde živiš: Novi Beograd

Jovane Nenade ja opet ne dobi odgovor ni na jedno moje pitanje od kojih ni jedno nije hipotetičko. Posle prvog svetskog rata je u Srbiji mnogima suđeno za saradnju sa okupatorom i mnogi su osuđeni za mnogo manje od Nedića kao veleizdajnici.
Jovane ja i ti nemamo više šta dalje da rspravljamo. Al da objasnim ljudima zašto izbegavaš da odgovoriš na moja pitanja i zašto su skoro svi koji su bili za rehabilitaciju Draže protiv rehabilitacije Nedića. Razlog je upravo u mom pitanju na koje g. J. Nenad ne želi da odgovori.
Imamo suđenje članovima Nedićeve vlade koji su osuđeni za veleizdaju itd itd. Za razliku od suđenja Draži ja nigde nisam našao bilo gde u svetu da je imao jednu jedinu primedbu. Neka mi neko da podatak da se bilo gde neko u svetu bunio zbog toga suđenja. Po bilo kom zakonu u svetu oni bi bili osuđeni uključujući i zakone Kraljevine Jugoslavije. Dakle imamo suđenje kod koga za razliku od Dražinog nigde niko nije dao primedbu da je reč o "komunističkom" suđenju. U svetlu ovog suđenja famozna uredba vlade ima sasvim drugo značenje i to Jovan Nenad odlično zna samo se pravi ...
Da je ovde Milan Nedić pojedinac primedba u nezakonitosti uredbe bi stojale. Ali je reč o Milanu Nediću predsedniku "vlade" čiji su manje više svi članovi pravosnažno osuđeni za veleizdaju i mnogo štošta drugo. S obzirom da niko u svetu još nije doveo u pitanje suđenje Nedićevim saradnicima ukidanje "uredbe" je nemoguće bez preispitivanja kolektivne krivične odgovornosti vlade kad je reč o veleizdaji. Ja ne znam po kom to pravu svetu ako je sud dokazao kolektivnu odgovornost vlade o veleizdaji da bi sud morao pojedinačno da to dokazuje to i za Milana Nedića kao pretsednika vlade. Mnogi članovi vlade su osuđeni pored veleizdaje i za pojedinačne zločine ali je veleizdaja bila kolektivna jer je vlada bila kolaboracionistička i tu nije imalo šta dalje da se istražuje.

offline
 • ruso  Male
 • Elitni građanin
 • sta stignem
 • Pridružio: 08 Avg 2011
 • Poruke: 1631
 • Gde živiš: Republika Srpska

Dzabe se lomite kolege da dokazete nesto i objasnite. ltcolonel je zatvorio temu sto se mene tice svojom zadnjom dopunom na prosloj strani. Nedic je saradnik i nema dalje. Smile

19 Dec 2015 13:20 vathra Zaključavanje topica Razlog: Topic nema smisao  
Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 346 korisnika na forumu :: 5 registrovanih, 1 sakriven i 340 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: Dorcolac, havoc995, nenad81, sasa76, Username1000