Nemački napad na Kraljevinu Jugoslaviju

17

Nemački napad na Kraljevinu Jugoslaviju

online
 • Pridružio: 15 Jan 2011
 • Poruke: 182

Evo šta znamo 27 marta

1.)Francuska je kapitulirala za 40 dana
2.)U ratu sa Njemačkom je samo Engleska koja je na ostrvu i o svome jadu se zabavila
3.)Hitler je zajedno sa Rusima podijelio Poljsku i ima potpisan pakt
4.)Svi susjedi (osim Grčke) su u savezu sa Hitlerom i revizionistički nastrojeni
5.)Mi vojske skoro pa i nemamo
6.)Nudi nam se savez, a mi se čak pravimo kao dobra udavača, "znate mi imamo interese u Solunu", na šta nam se dozvoljava da ga mi okupiramo

E sada da li bi ga Hitler poštovao ne znamo, da li bi nam komšije tražile Makedoniju (uzeće nam je partizani zajedno sa Kosovom i Crnom Gorom svakako)
ne znamo, ali znamo da je prije nas Hitler napao SSSR da naš položaj ne bi bio tako crn. Naravno da ovo ne znaju u krunskom savjetu i da ljudi vuku iznuđene poteze, ali je priča da bi svakako bilo isto samo traženje alibija za pučiste koji su to uradili ne iz patriotskih ubjeđenja (zar su oni veće patriote od Petra Pešića) već za Engleske interese

@Sirius
Ja znam ko su koljači moga naroda odlično i upravo iz toga razloga bi uvijek vodio politiku da budem jači od njih da im to ne dozvolim. A kada se konfrotiram sa najjačom državom u tome momentu onda je svako jači od mene, a kame su već naoštrene. Jame su prije rata bile obilježene crnim čašicama na stubovima struje, postojala ustaška organizacija na terenu od 1929., ali je trebalo da ih neko pusti s lanca, a pustio ih je Dušan Simović.
Operacija napada na Jasenovac bila bi dosta lakša nego recimo napad na Nijemce u vojvođanskoj ravnici koji se ionako povlače.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 28 Mar 2011
 • Poruke: 230
 • Gde živiš: Agram-Singidunum

Hitler je uvek tražio u zemljama snage ili pojedince koji su za saradnju, otcepljenje i razdvajanje pod formulom "Formiranje samostalne nacije", a u stvari služili su mu za razbijanje rivalaskih država.
Češka sa Slovačkom.Rumunija saveznik , a predaje veliki deo teritorije Mađarskoj...
Hrvatima je obećana NDH i nazad se nije moglo.Pitanje je samo koliko bi Kraljevina Srbija bila jaka nakon tog razdvajanja države i koliko bi mogla da ne dozvoli planirani genocid nad Srbima kao rešenje čišćenja državne teritorije.
Kraljevina Jugoslavija bila je osuđena na propast, odnosno na razbijanje na više malih samostalnih državica, po mogućnosti sukobljenih.
Tu bi se Nemci pojavljivali samo kao organizatori pomirenja i raznih pregovora, a ne da učestvuju u balkanskom ratu.
Ali mi sve zakomplikovasmo.offline
 • Pridružio: 21 Feb 2009
 • Poruke: 234

zastavnik ::Hitler je uvek tražio u zemljama snage ili pojedince koji su za saradnju, otcepljenje i razdvajanje pod formulom "Formiranje samostalne nacije", a u stvari služili su mu za razbijanje rivalaskih država.
Češka sa Slovačkom.Rumunija saveznik , a predaje veliki deo teritorije Mađarskoj...
Hrvatima je obećana NDH i nazad se nije moglo.Pitanje je samo koliko bi Kraljevina Srbija bila jaka nakon tog razdvajanja države i koliko bi mogla da ne dozvoli planirani genocid nad Srbima kao rešenje čišćenja državne teritorije.
Kraljevina Jugoslavija bila je osuđena na propast, odnosno na razbijanje na više malih samostalnih državica, po mogućnosti sukobljenih.
Tu bi se Nemci pojavljivali samo kao organizatori pomirenja i raznih pregovora, a ne da učestvuju u balkanskom ratu.
Ali mi sve zakomplikovasmo.

Nesto mi je ovo poznato,treba samo umesto Hice ubaciti drugo ime i dodati 50 god.

offline
 • Pridružio: 28 Mar 2011
 • Poruke: 230
 • Gde živiš: Agram-Singidunum

Trebalo bi da nas istorija sve nauči i da ne ponavljamo greške.

online
 • Pridružio: 21 Maj 2008
 • Poruke: 12875

zastavnik ::Trebalo bi da nas istorija sve nauči i da ne ponavljamo greške.
Требало би, али:
- треба је прво ваљано написати
- и још боље прочитати
Ни једно ни друго није чест случај на овим просторима.

rip
 • Pridružio: 15 Apr 2010
 • Poruke: 2085
 • Gde živiš: Beograd

Pa, pošto se na prethodne dve strane lepo ispričasmo o političkim aspektima, koji su prethodili napadu na Jugoslaviju, možemo da se vratimo onome što uobičajeno nazivaju „produžena ruka politike“ – ratu.
Mislim da to zaslužuje naslov teme.

Da podsetim, naslov nije „Trojni pakt“, „27. mart“ ili nešto slično.
Naslov je: „70 Godina od napada na Kraljevinu Jugoslaviju“.
U tom naslovu ključna reč je „napad“.

Dakle, bar ja tako shvatam ovaj naslov, treba da pričamo o vojnim aspektima napada na Kraljevinu Jugoslaviju.

Tema već napuni 9 strana a mi do sada samo delimično razmotrismo samo jedan aspekt tog napada – napad nemačkog vazduhoplovstva na Beograd.
Tačno je da je to bombardovanje bilo težišna tačka ukupnog nemačkog plana napada.
Ali, vazduhoplovstvo nije napalo samo Beograd.
U napadu nije učestvovalo samo vazduhoplovstvo.

Ima tu mnogo toga da se priča samo o napadu. Naravno, i o braniocima.
Pa izvolite.

Ako neko i dalje ima neodoljivu želju da diskutuje o Trojnom paktu, 27. martu ili uopšte na temu „šta bi bilo da je bilo“, najbolje je da otvori posebnu temu.
Npr., „Vojne i političke prilike u vreme potpisivanja Trojnog pakta“.

offline
 • Pridružio: 02 Maj 2011
 • Poruke: 19
Ako govorimo o napadu da stavimo i kartu sa rasporedom trupa.
Glavni udar na Jugoslaviju izbeden je sa teritorije Bugarske u pravcu Vardarske banovine gdje je rasporedjena 3 Armija K.Jugoslavije ,naime da bi sprjecili ikakvu mogucnost spajanja jugoslovenske i grcke vojske i formiranje novog Solunskog fronta . Njemci su prvih dana rata najjace udarali po 3 Armiji i Vardarskoj banovini. Iako je totalno ne pouzdan izvor ipak o napadu Njemacke iz pravca Bugarske moze se naci kolko tolko na Wikipediji sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%90%D0%BF%D1%80%D.....D0%BB_1941 . Zanimljivo je da Bugari nisu ucestvovali u napadu , oni su svoju vojsku koncentrisali u Trakiju , jer su ocekivali moguci napad Turske na Bugarsku naime 1934 Grčka, Rumunija, Turska i Kraljevina Jugoslavija potpisale Balkanski pakt radi očuvanja teritorijalnog poretka na Balkanu, suočenog s revizionističkom politikom zemalja poraženih u Prvom svetskom ratu, posebno Bugarske i Mađarske, koje je podržavala Italija.

Sto se tice dejstava prema Albaniji treba znati da tamo bjesni rat od 1940 koji vodi revizionisticka Italija na koju se u kraljevini ne gleda blagonaklono tako da se vjerovatno pripreme za mogucu odbranu trajale vec od 1940 tako da avijacija odma po izbijanju rata salje u akciju 7 vazduhoplovni bombarderski puk .@ Ovaj puk se nalazio raspoređen na aerodromima Preljina ( 66 grupa sa 211 i 212 eskadrilom) i Užička Požega ( 67 grupa sa 213 i 214 eskadrilom), u svom sastavu je imao ukupno 26 aviona. Avioni ovog puka su 6,7 i 8 aprila bombardovali italijanske vojne ciljeve u Albaniji i nemačke oklopne kolone koje su napredovale na pravcima Ćustndil-Kriva Palanka-Stracin i Kumanovo-Kačanik. Prvog dana rata na čelu 66 grupe je leteo i komandant Četvrte vazduhoplovne bombarderske brigade pukovnik Petar Vukčević, jedini komandant brigade koji je leteo na čelu formacije. Tom prilikom su bombardovani mostovi na rekama Bojana i Drim i italijanski aerodromi u okolini Skadra, u cilju podrške trupama Treće armije koja je sa uspehom napadala italijane. Tom prilikom je oboren jedan italijanski lovac Fiat G50@ . Takodje bombarduje se i Zadar @ 81 vazduhoplovna bombarderska grupa
Ova grupa je sa svoje dve eskadrile ( 261 i 262) bila dodeljena Komandi Primoerske armije i bazirala je na aerodromu Ortiješ kod Mostaru. U svom sastavu je imala 14 aviona. Zajedno sa savojama 7 puka su bombardovani italijanski vojni ciljevi u Albaniji, dok su 8 i 9 aprila bombardovali Zadar. Jednom prilikom je i bombardovana lika Drač. Ukupno je grupa izvela 46 letova, od čega 6 odlazi na bombardovanje neprijateljskih aerodroma, 11 na bombardovanje neprijateljskih oklopnih jedinica, 6 napada na mostove, 9 na bombardovanje Zadra, jedan izviđački let, jedno bombardovanje luke Drač
@( boldiranjem sam naveo copy past) A sad malo o uspjehu VKJ u pravcu Albaniji moje skromno misljenje JEDNA JE STVAR RATOVAT PROTIV NJEMACA A DRUGA PROTIV ITALIJANA . Sto bi rekli stari pas koji laje ne ujeda e tako je i Italija lajala od 1918 i kad je 1940 krenula da ujeda Grcku dogodilo se to da su njih grci izujedali ali bukvalno ( nemam sada vremena stavicu sutra tacan citat kako su grcki vojnici bukvano ujedali zarobljene italijane i tako ih ponizavali 1940 ) , a i Njemacka je prije 27 marta svakako planirala pod obavezno napasti Grcku kako bi zabare jedine saveznike u evropi izvadili iz govana u koja su se sami uvalili .Tako da koliko toliko opremljenijoj od grcke armije JKV nije bio neki problem potisnuti italijane i krenuti u napredovanje

Aprilski rat na albanskom frontu , italijanski izvor:


06.04.1941 Početak jugoslovenske ofanzive u skadarskom sektoru
07.04.1941 Ofanziva se širi na susjedne sektore, italijanske snage se povlače
09.04.1941 Pojačana jugoslovenska aktivnost na liniji koju drže snage XVII Armijskog korpusa
10.04.1941 Borbe se nastavljaju. ital. divizija "Centauro" se povlači da izbjegne okruženje, nakon što su joj popustila "krila".
11.04.1941 Italijanske snage vode teške borbe ne bi li zaustavili jugoslovensku ofanzivu.
12.04.1941 Nastavljaju se odlučni jugoslovenski napadi u sektoru Skadra, koji ipak ostaje u italijanskim rukama.
13.04.1941 Bitka za Skadar postaje sve krvavija, uz žestoke borbe i u sektoru Tarabosh, kojeg drži divizija Messina.
14.04.1941 Zadnji očajnički pokušaji jug. snaga da slome tal. otpor u sektorima Skadar, Puka i Kukes.
15.04.1941 U sektoru Skadra Italijani prelaze u kontraofanzivu, uz šestoke borbe do večeri. Divizija Messina prelazi državnu granicu u 12,20 sati, uz snažan neprijateljski otpor.
16.4.41 Počinje prodor tal. snaga na jugoslovensku teritoriju
U napadu iz pravac Istre Italijani skoro da i nisu imali gubitaka u ljudstvu ,ali je ukupan broj italijanskih gubitaka prilikom "Operacije 25", kako su nazvali napad na Kraljevinu Jugoslaviju bio je 3.324 mrtvih, ranjenih i nestalih. Vecina ovis gubitaka dogodila se na albanskom frontu.

Da dopunim i o grckim snagam vec sam gore napisao da su grci ujedali italiane podatak sam nasao u knjizi Drugi svjetski rat S.L.Salcberger.mladinska knjiga. 1970. 100 strana
"... Patrole evzona-gardista napadale su nozevima i ujedale zubima zastrasene italijanske pjesake.
Posjetio sam jedan istureni zarobljenicki kamp u kom se nalazilo tuce zarobljenih italijana sa ranama po vratu od ujeda....." ovo je tekst iz London Timesa dal mu je vjerovat il je ovo samo novinarska patka ko ce znati.
Zanimljivo je jos njemacki izvjestaj prilikom napada na grcko utvrdjene Rupel u Trakiji . Prilikom zauzimanja utvrdjenja svi branioci su izginuli , a njemci kada su usli u utvrdjenje nasli su natpis "Kod Termopila poginulo je tri stotine. Ovde ce osamdesetero pasti braneci svoju zemlju".

offline
 • Sad radim sve ono što pre nisam stizao.
 • Pridružio: 17 Maj 2006
 • Poruke: 23752
 • Gde živiš: I ja se pitam...

@Padobranac, svaka čast za usmeravanje diskusije.

@Banda noantri,
Sa zadovoljstvom sam ovo pročitao, mada mi je građa poznata. Lepo je videti to ovako, na jednom mestu.

offline
 • Pridružio: 28 Apr 2010
 • Poruke: 227
 • Gde živiš: Niksic

Vrijeme kratkotrajnog aprilskog rata obiljezili su pojedini junacki podvizi koji se nesmiju niposto zaboraviti.Besmrtna djela vojnika,podoficira i oficira koji su nijesu pogazili vojnicku zakletvu i borili se do poslednjeg metka.
Izdvojicu nekolicinu njih iz knjige "Termopili porucnika Marka Bozovica" koju je napisao moj ujak Radonja V. Bozovic.
"O junackom otporu pojedinih jugoslovenskih jedinica tih dana je pisala i neprijateljska stampa.Istina je da su se borile,najbolje i najduze istrajale,one jedinice u kojima su oficiri pruzali licni primjer.

Drugog dana rata 2.bataljon Komskog odreda pod komandom hrabrog majora Petrovica je stigao ispred Skadra.
Posebno se istakao komadant 46.pjesadijskog puka Risto Vucinic,junak iz proslih ratova kada je 7.aprila 1941. poveo svoj puk na juris.

Vise casova je Sreten Popovic kapetan I klase,sa svojom granicnom cetom zadrzavao njemacki napad.Svi su poginuli na tom polozaju.Njemci su tada prosli.

U zestokim dvodnevnim borbama oko Uzica 15. i 16.aprila istakle su se jedinice 63.pjesadijskog puka,5.artiljerijski divizion kao i pjesadijska podoficirska skola.Njemci su tu zadrzani dva dana i naneseni su im veliki gubici.

Kod Bratunca na Drini 14.aprila 30 vojnika pod komandom jednog narednika zadrzalo je njemacku motorizovanu kolonu.Kada su svi izginuli njemacke trupe su prosle.

Kod Zvornika 15.aprila major Crnojevic sa svojim divizionom je docekao neprijateljsku motorizovanu kolonu.Tom prilikom unistili su 4 tenka i 7 oklopnih vozila.Njemci su izgubili oko 50 vojnika.

Kod Markovca 18.puk Dunavske divizije dva dana je zadrzavao napad 11.njemacke oklopne divizije.

Pitomci Artiljerijske podoficirske skole su 9.aprila kod Cuprije uz ogromne zrtve zadrzali njemacku oklopnu kolonu koja je nadirala prema Beogradu.

Kapetan I klase Momcilo Markovic je 12.aprila sa svojom baterijom topova zadrzao tenkove 11.oklopne divizije pred Mladenovcem i tom prilikom unisteno je 7 njemackih tenkova."

Ovo je samo manji dio primjera hrabrosti i patriotizma drzanja vojnika i starjesina.Aprilski rat je ima svoje junake koji su na mnogim mjestima pruzali herojski otpor daleko nadmocnijem neprijatelju.
Knjiga je posvecena djelu porucnika Marka Bozovica iz 18.posadnog bataljona koji je sa svojim vojnicima poginuo na putu Vitin-Vrsac u borbi sa djelovima 40.njemackog korpusa (Generalleutnant Georg Stumme).
Borili su se do poslednjeg metka,do poslednje granate za protivkolski top.
Sa zakletvom su otisli u smrt.Na bojnom polju unistili su 14 neprijateljskih tenkova i desetine njemackih grenadira.
Na kraju bitke na unistene polozaje 18.posadnog bataljona izasao je visoki njemacki oficir i cudio se da tako malo branilaca moze tako dugo da zadrzava njemacki tenkovski korpus,pa cak i da unisti toliko tenkova.
Na kraju je postrojio svoju jedinicu i rekao:"Gledajte i zapamtite,ovako se bori i gine za domovinu!".
Istog dana poslije podne njemacke jedinice su oprezno usle u Vrsac.A bili su planirali da jutarnju kafu popiju u Vrscu i krenu dalje.Planove su im pokvarili artiljerci i pjesadinci 18.posadnog puka kojima je komandovao porucnik Marko Bozovic.
Gradjani Vrsca,poginule branioce sahranili su u zajednicku grobnicu i podigli im spomenik.
Vojnici i tenkisti 40.njemackog oklopnog korpusa zapamtili su krvavu borbu na drumu Vatin-Vrsac.Poslije ove bitke su mnogo opreznije nastupali plaseci se i mrtvih i zivih branilaca koji su u ocajnickom pokusaju pokusavali da zaustave njemacku silu.
I uspjeli su.Bar za kratko.

Nek je vjecna slava poginulim braniocima !

Izvor: knjiga "Termopili porucnika Marka Bozovica" autora Radonje V. Bozovica

rip
 • Pridružio: 15 Apr 2010
 • Poruke: 2085
 • Gde živiš: Beograd

Sirius ::@Padobranac, svaka čast za usmeravanje diskusije.

@Banda noantri,
Sa zadovoljstvom sam ovo pročitao, mada mi je građa poznata. Lepo je videti to ovako, na jednom mestu.


Hvala.
Ali, ništa mi ne bi vredelo da BANDA NOANTRI i Gerilac ne pokazaše da ipak može.

Već su mi dosadili diskutanti koji kreću da pišu, a nisu pažljivo pročitali ni naslov teme.
Zaboravili su da se za tako nešto, bez obzira na to što je možda dobro napisano, na pismenom dobija ocena: "Promašio temu (1)".

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 813 korisnika na forumu :: 59 registrovanih, 7 sakrivenih i 747 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Sale, A.R.Chafee.Jr., Areal84, bankulen, bigbear, bobido, Boskovic, Cigi, dankisha, Denaya, Djokkinen, dragon986, Drug pukovnik, Duh sa sekirom, dukikan, dule10savic, dulentse, Filip Marinković, Georgius, goxin, havoc995, ibssa, ikan, Ilija Cvorovic, JOntra, Jovan Nenad, Kinkou, kovinacc, Kruger, liman, MarKhan, mnn2, mushroom, Neutral-M, pandur, Panter, Profica, raskoljnikov, Regrut Boskica, RJ, ruma, ruso, S2M, samsung, Simon simonović, Snorks, Sr.Stat., ssekir75, StepskiVuk, styg, suton, theNedjeljko, Toni, Tragač, vargas, vathra, vranjanac29, willie, wolf431