Nemački napad na Kraljevinu Jugoslaviju

14

Nemački napad na Kraljevinu Jugoslaviju

rip
 • Pridružio: 15 Apr 2010
 • Poruke: 2085
 • Gde živiš: Beograd

zastavnik ::
...
Ali isto tako smatram da je u svom besu Hitler uvek razmišljao šta može da eksplatiše iz okupirane države i šta je bitno za nesmetanu pljačku.
Potrebno je prvo sačuvati komunikacije ,kako za brzo kretanje jedinica u zauzimanju zemlje, tako i u kasnijem manevru istih ,pa na kraju kad se formira okupaciona vlast da se maksimalno koriste komunikacije za eksplataciju svih strategijskih sirovina i dobara.
...


Hvala na ovim informacijama i idemo dalje.
Knjigu sam pronašao i „skinuo“. Sledi proučavanje.

Tvoja obrada podataka iz ove knjige već potvrđuje pretpostavku koju sam izneo u mini analizi, odnosno da je stepen razaranja brižljivo planiran i smišljeno doziran.
Možda je Hitler i rekao „sravnite Beograd“, ali su potčinjeni bili pametniji i znali da im takav grad nije potreban.

Prvo što sam potražio u knjizi "Borbe u vazduhu za Beograd 1941" bila je karta, na kojoj su obeleženi sektori navedeni u nemačkoj zapovesti. Nisam je pronašao (ili je u brzini nisam prepoznao).

Ta karta bi nam pomogla da odgonetnemo zašto je od sektora do sektora menjan odnos razornih i zapaljivih bombi. Da li se iza toga krije smišljeno doziranje stepena razaranja. Naravno, uz uvažavanje činjenice da su bombe namenjene nekom sektoru mogle da padnu i izvan njega.

Svi znamo da se to dešava i sa neuporedivo naprednijom tehnologijom od tadašnje.Registruj se da bi učestvovao u diskusiji. Registrovanim korisnicima se NE prikazuju reklame unutar poruka.
offline
 • Pridružio: 27 Nov 2009
 • Poruke: 453
 • Gde živiš: Beograd/Vozdovac

http://www.kurir-info.rs/vesti/drustvo/vreme-je-za-vaskrs-kneza-pavla-85768.php
Izuzetno tendeciozno pisan tekst! Ipak vredi procitati.offline
 • Kos93  Male
 • Legendarni građanin
 • Pridružio: 11 Sep 2007
 • Poruke: 6552

Ови из курира пишу свакакве глупости. Зар они верују да би нацистичка Немачка испоштовала договор, они су морали да подмие потребе својих савезника за проширење на делове краљевине Југославије. Је ли усташки покред створен преко ноћи или је дуже време гајен у земљама чланицама тројног пакта и са којом намером? Далеко да је кнез Павле издајник и злочинац, али није па ни неки велики мудрац који би нас спасао од пропасти.

offline
 • Pridružio: 28 Mar 2011
 • Poruke: 230
 • Gde živiš: Agram-Singidunum

Prilikom proučavanja datog naređenja za napad naišao sam takođe na problem karte koja se spominje i na koju se pozivaju prilikom određivanja sektora.Mislim da je krivac štamparija koja je štampala knjigu ,pa je zaboravila da je stavi kao prilog ili je karta data uz knjigu kao poseban prilog ,ali zbog vremenske starosti knjige i mnoge ruke kroz koje je prošla ,kod nekoga je ostala karta ,a knjiga je produžila svoj put.Mislim da je prva opcija bliža istini.
U slučaju karte mogli bi da nam pomognu prijatelji iz Muzeja Vazduhoplovstva jer sigurno imaju u arhivi originalnu vazduhoplovnu kartu neke od posada napadača.
Vazduhoplovne karte koje se štampaju imaju neke svoje spocifičnosti u odnosu na opšte vojne karte i kao takve dolaze u letačke jedinice.
Zatim se na osnovu dobijenih letačkih zadataka ,u ovom slučaju napada na Beograd i KJ ,ucrtavaju dodatni elementi kao što su pravci leta do mete ,kursevi u kojim će se kretati i vreme leta po marš ruti ,zone koje treba izbegavati ,alternativni aerodromi za sletanje i naravno najbitnije ,a to su zone po kojima se dejstvuje i u kom periodu treba izvesti bombardovanje.
Na pripremi za letački zadatak u eskadrili svi navigatori unose identične elemente leta ,a dodatno im se saopštavaju zone dejstva po kojima će dejstvovati više jedinica sa različitih aerodroma.Zato mislim da u muzeju imaju kartu sa zonama jer su one ucrtane svim napadačima u karte ,a marš rute su im različite.
Za samo bombardovanje i pogotke po cilju ,slažem se da se i mnogo naprednija tehnologija nije pokazala idealno precizna.
Naveo bih neke od vrlo bitnih problema koji stoje pred svaku posadu.
Prilikom bombardovanja celokupna posada bombardera,pa i nišadžija , veoma su opterećeni stresom borbenog zadatka koji izvode.Zamor dugotrajnog leta do cilja ,vrlo skučen prostor ,loša klimatizacija ,visinski letovi u nehermetičnoj kabini ,maske sa kiseonikom ,loša komunikacija u avionu ,zatim strepnja od iznenadnog napada lovaca i pogodak PVO topova...Sve su to realni problemi koji su opterećivali posade pre napada na cilj.Neizvesnost sa kojom se prilazi prvi put cilju i novom neprijatelju često dovodi do toga da se dobijeni zadatak ne ispuni u celosti već se gleda da se posao odradi što pre i zatim što pre skloni iz zone dejstva.
Samo izuzetno iskusne i disciplinovane posade te probleme mogu da ublaže i da precizno dejstvuju po cilju.Nemačke posade su upravo bile takve i u preciznost i u disciplini izvođenja leta.
Precizne i disciplinovane.
Lično tu ne dovodim u sumnju mogućnost grešaka u bombardovanju ciljeva osim mogućih tehničkih otkaza.
Problem je ipak čovek.
Nemačka kada je odlučila da napadne KJ u prvom redu je navela da se kazni Beograd kao najstrašniji neprijateljski cilj.Nije slučajno uzet niti datum našeg verskog praznika.Pretpostavljam i da su ciljevi birani svaki pojedinačno ,namenski da bi se oni dole kaznili.Sve te posade bile su iskusne ,sastavljene od veterana iz mnogih borbenih letova širom Evrope i što bi naš narod rekao "Bili su puni sebe"u svojoj sili i besu.
Do tada su pregazili sve Evropske zemlje i ostalo im je da se obračinaju sa divljacima sa istoka.
I tada tamo neki Srbi našli da štrajkuju protiv njih i da neće da im se dobrovoljno pokore.Mi smo za njih bili prst u oko.
Naravno da su bili ljuti i željni da nas kazne.
Sve ovo govorim iz razloga da pojasnim sa kakvim su razmišljanjem Nemački piloti dolazili do Beograda i birali mete.Kada bombarduju "sektor A" pilot i nišadžija biraju cilj i uvode avion u bombardovanje istog i lično su odgovorni za pogodak.
Beograd je bombardovan sa bombarderima Ju-88,He-111 i Do-17 koji su vršili bombardovanje sa visine.Preko nišanske sprave cilj je uočavan ,zauzimao se pravac i vršeno je ispuštanje bombi.Tu je moglo da dolazi do rasturanja bombi po cilju i oko cilja te je poneka i mogla da zaluta van sektora.
Međutim ,velik broj bombardera bio je JU-87 "Štuka" kod kojih je metoda izvođenja dejstva po ciljevima drastično drugačija.Štuke u formaciji dolaze iznad cilja i pošto vođa formacije proceni da su u poziciji za početak dejstva ,svaljuje avion preko krila u obrušavanje pod oštrim uglom.Doslovce su neki govorili da su nišanili tako što im je cilj bio među kolenima i bacali bombe kad vide izraz lica na onima koje bombarduju ,što znači da su prilazili cilju okomito i da je tačka ispuštanja bombe bila vrlo blizu cilja ,te je mogućnost promašaja bila vrlo mala.Sve to je bilo dodatno propraćeno vazdušnom sirenom na krilu Štuke koja je svojim vriskom unosila strah i paniku i pre pada bombe.Pretpostavljam da je zbog toga i namenski postavljena.
Kod Štuka zato ne ostavljam mogućnost za grešku u bombardovanju ciljeva i moguće prebačaje van predviđene zone.
U Karađorđevom parku je iskopano veliko sklonište za stanovništvo i u koje se smestio veliki broj civila tokom napada.Jedna Štuka je direktno gađala to sklonište i ubacila bombu po sred cilja.
Naravno Štuke su nosile samo razorne bombe.
Time se vraćamo do onoga da te bombe ispušta čovek- pilot.U slučaju 6.aprila mnogi ti piloti bili su drski,ljuti na Beograd i Srbe i željni da kazne narod ,a ne objekte.

rip
 • Pridružio: 15 Apr 2010
 • Poruke: 2085
 • Gde živiš: Beograd

zastavnik :: ...
U slučaju karte mogli bi da nam pomognu prijatelji iz Muzeja Vazduhoplovstva jer sigurno imaju u arhivi originalnu vazduhoplovnu kartu neke od posada napadača.
...


Bilo bi dobro da imaju tu kartu i da su voljni da je na neki način učine dostupnom.
Razmišljam o najracionalnijem načinu kako da to proverimo.

Ne znam da li vredi da pitam Čedu Janića. Ne verujem da se seća da li je imaju.
Osim toga, već je dugo u penziji.

offline
 • Pridružio: 28 Mar 2011
 • Poruke: 230
 • Gde živiš: Agram-Singidunum

U sredu ću imati priliku da se susretnem sa Vojom Stojanovićem dugogodišnjim upravnikom Surčinskog muzeja.Uz dugu listu pitanja pitaću Voju i za tu kartu.Ako postoji on će sigurno znati gde je.
Inače sastajemo se kako zbog godišnje skupštine Udruženja penzionisanih letača i padobranaca ,tako i zbog moje inicijative da sa mojim mehaničarima i drugim dobrovoljcima pomognemo muzej u sređivanju tehnike.
Priča je tek na početku ,sigurno će biti puno protivnika kojima sve smeta ,ali pokušaćemo i naravno uspećemo.
Kada krene očekujem pomoć ,a sve to biće i nama od pomoći.Jedan od predloga je i da se nama muzej postavi pristupačnijim za proučavanje itd...

rip
 • Pridružio: 15 Apr 2010
 • Poruke: 2085
 • Gde živiš: Beograd

Dogovoreno.

Očekujem pozitivne vesti.

offline
 • Buva  Male
 • Legendarni građanin
 • amater u pokušaju
 • Pridružio: 10 Apr 2010
 • Poruke: 2841
 • Gde živiš: i ja se pitam...

U vezi karte

rip
 • Pridružio: 15 Apr 2010
 • Poruke: 2085
 • Gde živiš: Beograd

Hvala Buva na trudu.

Ipak, mislim da mi tragamo za jednom detaljnijom kartom na kojoj su označeni sektori po delovima Beograda. Bila je u prilogu borbene zapovesti.

Meni je namera da saznam koji su bitni ciljevi bili u pojedinim sektorima i da li je vrsta i značaj tih ciljeva u korelaciji za izabranim procentualnim odnosom razornih i zapaljivih bombi za te sektore.

Na karti razmere 1:2.000.000 to nije moglo da se ucrta.

Dopuna: 19 Apr 2011 15:45

Danas "izlete" još jedna slika, potpisana kao bombardovanje Beograda 6. aprila 1941.
Dosta je nejasna i još nisam stigao da identifikujem delove grada, koji se vide.
Ugao pod kojim se vidi zemlja je logičan. Nije mi logičan položaj kontejnera.
Sada sam stvarno u dilemi: Gde je bila kamera na Junkersima?

online
 • Toni  Male
 • SuperModerator
 • How bad do you want it
 • Pridružio: 18 Jun 2008
 • Poruke: 25197
 • Gde živiš: Petrovgrad

Kamere na JU-88 su isle na stomak iza vrata za bombe. Slika ima u nasoj knjizi ratnici neba(mislim na zapaljivi kontejner) u delu o bombardovanju beograda.

Ko je trenutno na forumu
 

Ukupno su 753 korisnika na forumu :: 31 registrovanih, 5 sakrivenih i 717 gosta   ::   [ Administrator ] [ Supermoderator ] [ Moderator ] :: Detaljnije

Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 2918 - dana 22 Nov 2019 07:48

Korisnici koji su trenutno na forumu:
Korisnici trenutno na forumu: _Petar, A.R.Chafee.Jr., ArmyBoss, bojank, dac, dragon986, Drug pukovnik, FehĂ©r János És Mária, FOX, goflja76, Insan, JimmyNapoli, krkalon, Krusarac, LUDI, Mahovljani, Marko Marković, mercedesamg, Mercury, milenko crazy north, milos.cbr, Mitraljeta, nenad81, neutralal.com, ruan, sosko, stegonosa, Toni, vasa.93, Vlad000, vlahale